Święta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania
Kolizje Smakówwielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek w kilku wersjach. Dzisiaj proponuję jajka z dodatkiem grzybów i orzechów. Bardzo smakowity farsz dobrze do nich pasuje - jest nieco pikantny, lekko chrupiący i pyszny. U nas takie jajka mają duże powodzenie i wszystkim smakują. U nas będą jeszcze na pewno różne inne jajka, między innymi jaja faszerowane smażone , podawane na ciepło bo też
Smaczna PyzaJest to najprostsza dwukolorowa babka jaką piekłam, nie wymaga wielu składniku. Jak dla mnie najsmaczniejsza. Sądzę, że taka tradycyjna, prosta babka powinna stać na Wielkanocnym stole. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 160 ml oleju 4-5 jajek Dodatkowo: masło i bułka tarta do blaszki Jajka
VioletoweKucharzenieJeśli ktoś mnie zapyta z czym kojarzy mi się stół wielkanocny, to bez wahania odpowiem, że z jajkami. I chyba większości z nas przyjdą one do głowy. Podajemy je na tak wiele sposobów, że pewnie trudno byłoby zebrać wszystkie przepisy w jednym miejscu. W każdym domu są ulubione, obowiązkowe wręcz potrawy z jajek. W moim
Codzienna kuchnia niecodziennaWielkanocne babeczki z pisankami to moja pierwsza świąteczna propozycja w tym roku. Do ich przygotowania można wykorzystać dowolne kolorowe draże - ja kupiłam orzechowe M&Msy, bo mają ładne, żywe kolory. Babeczki upiekłam z czekoladowymi dropsami i skórką pomarańczową - to akurat wpadło mi w ręce :) Gniazdka, które widzicie na zdjęciach zrobiłam z masy cukrowej , bardzo dobrze spisałaby się tutaj też
CiastkozercyCiasto marchewkowe z orzechami włoskimi, kremem mascarpone i prażonymi migdałami :) Gdy wszyscy pieką wielkanocne baby, ja jak zwykle muszę się wyłamać :) Wymyśliłam sobie, że upiekę pyszne, aromatyczne ciasto marchewkowe. Kiedyś zapragnęłam marchewkowych muffinek i wyszło mi dwanaście spektakularnych mini-zakalców :) Od tamtej pory dłuuugo się zbierałam, żeby upiec takie ciacho, choć wiedziałam, że może być fenomenalne, jeśli zrobi się
Kraina Tysiąca Smakówprzy okazji publikuję sałatkę na krakersach. Od kiedy zobaczyłam ją na blogu Cynamonowy pył , wiedziałam, że muszę ją zrobić. Jest efektowna i bardzo smaczna. Idealna również na świąteczny wielkanocny stół. Rolada szpinakowa z łososiem Chlebek ziołowy do odrywania składniki : na dużą porcję (można proporcje zmniejszyć o połowę) 36 sztuk krakersów 2 puszka szprotek lub sardynek w sosie pomidorowym
bistro mamaDanie eleganckie, pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i nie jest trudne. Dodatki można użyć takie jakie się lubi. Ja dodałam tylko warzywa ale można tez grzyby. Polecam bo na wielkanocnym stole będzie się pięknie prezentować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest wpis numer 200. Sama jestem zaskoczona, kiedy ja tyle tego napisałam. Mam nadzieję, że każdy kto do mnie zagląda, znajduje tu coś dla siebie. Pascha gości na stołach wielkanocnych w wielu domach. U mnie pojawia się od kilku lat i robi ją moja siostra. Kiedy zapytałam na FB o propozycje na potrawy
Polska ZupaProste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole albo podczas wizyty niespodziewanych gości. Składniki: 6 jajek pół ogórka szklarniowego kilka liści sałaty 100 ml jogurtu 2 łyżki śmietany łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy koper (suszony albo świeży) sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Ostudzamy, obieramy i kroimy w plastry. Ogórka również kroimy w plastry. Na talerzu
e-PrzepisyKulinarneMazurki kojarzą mi się z przepychem i wielkanocnymi ozdobami. W tym roku jednak chciałam wypróbować przed świętami trochę wariacji z owocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej
KreatywnePinyPasta jajeczna to moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Dobrze doprawiona i z dodatkiem szczypioru smakuje świeżo i wiosennie. Jeśli nie chcecie, by żółtko jajka ugotowanego na twardo miała niebieskawą obwódkę, pamiętajcie, by wkładać je do zimnej wody z dodatkiem soli i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotować nie dłużej 2-3 minuty. Po tym czasie garnek zdejmijcie z ognia
W SMAKrazem zamiast nowego przepisu (te jeszcze się pojawią, obiecuję) zapraszam Was na zbiór moich ulubionych Wielkanocnych przepisów. Pozostałe przepisy możecie znaleźć w zakładce Wielkanoc . Śniadanie: Barszcz biały na zakwasie Ekspresowy zakwas na biały barszcz Zakwas na żurek Żurek Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane pieczarkami Majonez dietetyczny Mielonka wieprzowa (z szynkowara) Schab 5-minutowy
Sto kolorów kuchnizachwycił mnie. Połączenie bananów, marchwi i wanilii jest fantastyczne. Babeczki są wilgotne, wręcz rozpływają się w ustach. Krem jest jedynie ich dopełnieniem i stanowi atrakcyjną dekorację w wiosennym i wielkanocnym nastroju. Na 10-12 sztuk: 1 dojrzały banan 1 duża marchew 80 g masła 2 jajka 50 g maślanki 100 g mąki 80 g otrębów owsianych 80 g cukru
Czerwień i błękitKolejna sałatka, która może być propozycją na świąteczny stół. Tym razem, bez jajek czyli np. na Wielkanocny Poniedziałek kiedy już będziemy mieli dosyć ich serdecznie dosyć.Jest przepyszna i wiosenna. Wystarczy poświęcić 10 minut by ją przygotować. Składniki: 4-6 małych młodych ugotowanych z solą ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek roszponka
pieprzny smaczek