Babka to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dzisiaj mam wam do zaproponowania bardzo pyszną babę z dodatkiem mielonych migdałów. Przepis na babkę migdałową z książki Hanny Szymanderskiej „Polska Wielkanoc” z moimi małymi zmianami. 250 g mąki 40 g drożdży 1 szkl mleka 100 g masła 100 g cukru 100 g mielonych migdałów łyżeczka ekstraktu
Polska ZupaObchodom Niedzieli Palmowej w sądeckim skansenie towarzyszył kiermasz produktów wielkanocnych
Anioły...POZA KUCHNIĄserii jajka-zwierzątka przedstawiam zabawne myszki, które dzięki ciekawej formie podanie będą miłą odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie
Pyry na GazIdealna propozycja na wielkanocny stół. Prosty w wykonaniu, bardzo efektowny i smaczny pieczony schab z jajkiem w środku. Zawsze prowokuje pytanie: "jak włożyliście tam to jajko?!" :-) Świetnie smakuje w towarzystwie chrzanu lub sosu chrzanowego. Oprócz tego, że pojawia się u nas w Wielkanoc, pieczemy go by pełnił rolę zdrowszego zastępstwa dla kupnej wędliny. 1 kg schabu w kawałku 3 jajka
Szefowa kuchniMalutkie, fikuśne i smaczne babeczki, doskonałe do wielkanocnego koszyczka. Doprawione imbirem i skórką pomarańczową , miło zaskoczą smakiem. Robi się je szybko i przyjemnie. Warto upiec je samemu , sprawimy dużo radości nie tylko dzieciaczkom, ale i sobie :) Takie foremki silikonowe na mini babeczki, kupiłam ostatnio tutaj KLIK Babeczki do koszyczka -mini babeczki 2 szklanki mąki pełna
Takie tam pichceniedekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego urok tkwi właśnie w tym intensywnym smaku cytryn. Tym kremem udekorowałam ciasteczka wielkanocne, upieczone w kształcie połówek jajek, jak Wam się podobają
Codzienna kuchnia niecodziennaZimne nóżki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. W niektórych rejonach Polski to danie nazywa się galert albo studzienina. W moim rodzinnym domu robiło się je przede wszystkim właśnie na Wielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw - żadnych
Smaczna PyzaUrocza ozdoba wielkanocnego stołu, a jednocześnie pyszna przekąska na zimno - faszerowane jajka w kształcie grzybków :) Kapelusiki są barwione zwykłą herbatą - bardzo proste do zrobienia a jakie efektowne :) Tak podanymi jajkami wzbudzicie na pewno zachwyt gości :) SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo mocny wywar z herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku) 2 rzodkiewki 2 plasterki szynki majonez
Kto ugości moich gości?Mamę i szklanka świeżego mleka :) Ciasta drożdżowe to zdecydowanie jej specjalność, ja na razie uczę się i podglądam jak piec takie pyszności. do tej pory udała mi się jedynie wielkanocna babka, na którą przepis znajdziecie tutaj :) . Bułeczki są proste w przygotowaniu, puszyste i długo zachowują świeżość. W środku znajdziecie waniliowe, kremowe nadzienie serowe oraz całe mnóstwo słodkich rodzynek. Zapraszam
Chocolate Muffin Blognadzieję, że to nastąpi, zajmie mi to sporo czasu. Ale wracając do warzywnego pasztetu, stanowi on bardzo fajną alternatywę dla wegetarian bądź wegan (po wcześniejszej, lekkiej modyfikacji) w ten wielkanocny czas. PASZTECIKI WARZYWNE Z SOCZEWICY /własny;/ 7 sztuk wielkości muffinki lub keksówka około 20 cm dł. 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak
dom-agi.plPyszne roladki na wielkanocne śniadanie Roladki z szynki SKŁADNIKI: jajka -3 szt szynka- 5 plastrów śmietana kwaśna -1 łyżka chrzan ze słoika -1 łyżka sól i pieprz por sałata do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Jajka włożyć do garnka, dodać sól, wodę, ugotować na twardo. Obrać jajka ze skorupek, zmielić w maszynce. Do jajek dodać śmietanę, chrzan, sól
Kuchnia DanusiDzisiejsza propozycja to fajne śniadanie. Jaja w chmurkach to alternatywa dla jaj z majonezem czy jaj sadzonych na wielkanocnym stole. Tak przyrządzone jaja są leciutkie jak chmurki właśnie i delikatne w smaku, chyba że użyjecie ostrych przypraw. Do jaj chrupiące plasterki boczku i śniadanie gotowe. Jaja w chmurach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym latem i ogrodem różanym. Zachęcam do wykorzystania na wielkanocnym stole. Baba jogurtowa z różanym lukrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania bez domowego żurku z kiełbasą i jajkiem. Niestety, żeby żur wyszedł idealny, potrzebny nam jest dobrej jakości zakwas. Można szukać po sklepach w nadziei, że trafimy na taki, który będzie pasował naszym podniebieniom. Możemy też zrobić własny zakwas. Wiele osób mówi, że to zbyt pracochłonne, wymaga planowania itd. Owszem, zakwas trzeba przygotować
W poszukiwaniu inspiracji