Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole
Pink EnvelopeFaszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz – z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe
Pink EnvelopePrzy okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych zebrałam kilka przepisów, które mogą Was zainspirować. Święta mimo, że spędzane w gronie najbliższych, niosą za sobą również dużo stresu. Przy całej gonitwie po sklepach, z przepoconą listą zakupów (żeby to chociaż jedną!), sprzątaniu i wymyślaniu potraw, chciałam tu podsunąć kilka swoich sprawdzonych przepisów. Mam nadzieję, że coś
Pink Envelopejaja w roli głównej, gdyż na Święta wielkanocne występują pod każdą postacią, tutaj mamy choćby dwie propozycje podania, każda wersja efektowna, jak i smaczna, warto się na którąś skusić - jedzmy jajka nieprawda, że mamy je sobie ograniczać ze względu na cholesterol, posiadają ten "dobry" cholesterol, no a przy tym są wspaniałym źródłem białka, spożywajmy więc choćby dlatego. Dania z jajek
kgwjanczewoWielkanocnych wypieków ciąg dalszy...tym razem babka drożdżowa z kajmakiem.. 20 g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szkl. mleka 50 dkg mąki 1/4 szkl.oleju 1-2 jajka szczypta soli dowolne nadzienie -np. masa kajmakowa W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce
Moje domowe kucharzenieDzień dobry! Mistrzyni zostawiania wszystkiego na ostatnią chwilę zaprasza Was do przygotowania wielkanocnego jajka z rzeżuchy :-). Już w tym tygodniu święta, a ja rzeżuchę wysiałam dopiero dzisiaj, ale nie w zwyczajny sposób, na płasko, tylko w sposób dzięki któremu finalnie mieć jajko 3D. Oczywiście mam wielką nadzieję, że zazieleni się do niedzieli. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Kasi . Czytaj więcej
Pora coś zjeśćZostało niewiele czasu do Świąt Wielkanocnych, więc najwyższa pora przygotować domowy zakwas na żurek. Składniki: - 1 szklanka mąki żytniej razowej - skórka z 1 kromki chleba żytniego - 3 ziarna ziela angielskiego - 3 ziarna pieprzu - 1 liść laurowy - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki soli - woda Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy
Zainspirowana w kuchniwielkanocny obiad proponuję roladki z kurczaka z białą kiełbasą. Danie szybki w przygotowaniu, a mięso aromatyczne i idealnie pasujące na te święta... Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty 3 białe kiełbasy sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka , granulowany czosnek ew. chrzan ze słoiczka olej do smażenia Do panierowania: 2 jajka rozmieszane z łyżką oleju mąka bułka
Czerwień i błękitJaja faszerowane pastą z szynką to świetna propozycja na wielkanocny stół, przystawkę lub po prostu przekąskę oraz element śniadania. Pasta bardzo prosta w przygotowaniu, a jej smak w połączeniu z jajkami jest zaskakująco dobry i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach. Jaja faszerowane pastą z Szynk ą - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jaj 100 g szynki
Słodka Stronapomysłu co przygotować na wielkanocne śniadanie, nich przygotuje kruche koszyczki z farszem jajecznym. Są łatwe do przygotowania i będą efektownie prezentować się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50 g margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 łyżki gęstej śmietany, Pasta jajeczna: 3 jajka, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 cebuli, 3 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki chrzanu
Tradycyjna kuchnia Kasiwyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez białej kiełbasy. Tradycyjnie wyląduje w żurku, ale w tym roku podam ja również pieczoną. Zapach, który wydobywa się podczas pieczenia, dodatkowo zwiększy apetyt moich domowników, co mam nadzieje pozwoli mi zebrać ze stołu tylko puste naczynia. A wy macie swoje ulubione sposoby na biała kiełbasę? SKŁADNIKI: 500 g surowej białej kiełbasy 1 duża cebula ostra
Kuchnia w opałachdość, że ładnie się prezentują... to jeszcze jak smakują... u Nas na Wielkanocnym stole one pojawią się na 100 %, a u Was? :) Składniki: 4 jajka, 1 łyżeczka majonezu, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżka serka śmietankowego, prażone płatki migdałów, szczypiorek, rzeżucha, ziarenka pieprzu czarnego, sól, pieprz czarny mielony. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Następnie przekrawamy
Aga w kuchnijuż nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba drożdżowa ciasto: 100 ml mleka 125 g masła roślinnego 2 duże jaja pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 150 g cukru 20 g świeżych drożdży 3 szkl. mąki 2 garści
Dzieje kuchennej WiewióryŚwiąt Wielkanocnych zostało jeszcze kilka dni, więc jeśli chcecie przygotować na tę okazję żurek (taki z prawdziwego zdarzenia:) czas przygotować do niego zakwas. Tradycyjny żurek przygotowuje się dwuetapowo: najpierw zakwas, potem gotowanie. Bo prawdziwy żurek to żurek na zakwasie. Aromatyczny zakwas to podstawa udanej zupy. Można go oczywiście kupić w butelce, ale najlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej kuchni
Smakowity Blog Kulinarnyżurek. Jeśli uznacie, że dla Was jest za gęsty dodajcie do niego więcej wody. Na blogu znajdźcie również inne przepisy na zakwas: Zakwas na żurek Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Zakwas na żur na mące razowej pszennej Czas przygotowania : 5-6 dni Składniki: 1 szklanka razowej mąki pszennej 1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody 3 ząbki
Kulinarne przygody Gatity