Tradycyjnym ciastem wielkanocnym jest mazurek, bardzo proste w wykonaniu, jego jedyna trudność to pomysł na jego udekorowanie i właśnie ta czynność jest najbardziej pracochłonna, ale sukces zawsze murowany. Efekt przy odrobinie chęci na pewno wynagrodzi nam czas jaki przy nim spędziliśmy, zresztą spójrzcie sami, czyż nie pięknie wygląda?, a jak smakuje!, to jest właśnie Wielkanoc!... Składniki: 30 dag mąki
kgwjanczewozostałam ugoszczona, jest bardzo proste do wykonania. Na mój blog w sam raz :) Przepis podaję za Stasią, która to ciacho upiekła . Dzielę się nim, bo warto zrobić na Święta Wielkanocne. Nie wymaga wiele pracy, a jest efektowne. Dziękuję Stasiu ! Składniki na biszkopt : 450 g mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanka cukru 3 jajka 1 i 1/3 szklanka oleju np. rzepakowego
Proste Potrawysię z warstwy delikatnego ciasta kruchego, nadzienia oraz pięknej okazjonalnej dekoracji. W niektórych domach nie ma tradycji przygotowywania tego deseru, w zamian za to robi się babki i paschy wielkanocne. Jeśli nigdy nie próbowaliście upiec mazurka, warto spróbować w te święta. Przepis jest banalnie prosty i naprawdę bezproblemowy :) Składniki na pisankę o wymiarach 22 x 15 cm* : 87 g mąki
Chocolate Muffin Blogpołam na kawałki, wsyp do śmietany. Rozpuść na małym ogniu, ciągle powoli mieszając. Letnią polewą oblej ciasto i pozostaw do wystygnięcia. Polewa ta doskonale nadaje się do dekoracji wielkanocnych babek, babeczek i mazurków. Do polewy możemy dodać 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych. Orzechy dodajemy do polewy na końcu, gdy nasza polewa jest już gotowa
Przepisy i porady kulinarnePatent na różowe jajka na twardo dostałam od koleżanki z Liverpoolu, którą serdecznie pozdrawiam (bidula ma złamaną nogę i jest uziemiona). Takie kolorowe jajka będą pięknie wyglądać na wielkanocnym stole :). Instrukcja jest troszkę na oko, ponieważ czas moczenia jajek i ilość koncentratu buraczanego zależy od subiektywnych preferencji. Im dłużej jajka będą w płynie, tym różowy kolor będzie intensywniejszy i jego
Przepisy AleksandryJako że na wielkanocnym stole zabraknąć pasztetu nie może nie muszę nikogo przekonywać. My lubimy pasztety wszelakie i te mięsne i te bezmięsne jednak ten z królika wiedzie prym nad wszystkimi pasztetami. Jest numerem 1 wśród pasztetów. Przepis na pasztet to przepis mojej babci, robiła go często bo dziadek hodował króliki. Niezapomniany smak z dzieciństwa, popróbujcie. Pasztet z królika. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieŚwięta Wielkanocne tuż, tuż. Na stołach mnóstwo dań m.in: mazurki, babki, jajka z majonezem, żurki... Czy nasz żołądek wszystko to pomieści? Większość osób mówi, że dwa razy w roku można sobie pozwolić. Można, można, ale jak uniknąć przejedzenia? Kilka dobrych rad dotyczących zbyt dużego objadania się w święta: kilka minut przed posiłkiem należy napić się ciepłej niegazowanej wody zaczynami
Truskawkowa Fiestamożna też je upiec z przepisu babkę majonezową lub pomarańczową babkę . N ajważniejsze, żeby mieć odpowiednią formę, ja piekłam w silikonowej. Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na 12 babeczek Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka
Kulinarne przygody Gatitywielu blogach trwa teraz przegląd babek wielkanocnych. Przed świętami to chyba nic dziwnego. To też i jak przedstawiam Wam moją propozycję na królową świątecznego stołu. Prosta, z lekką nutą limonki i słodkim lukrem, który sprawia, że babka smakuje jeszcze lepiej. Babka limonkowa składniki: 150 g mąki 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku z limonki
Przysmaki KarolkiTradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;) Składniki: 1l zakwasu na żurek 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki Por Pół dużego selera Biała cebula 100g wędzonego boczku 500g białej kiełbasy 150ml śmietany sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku
Pyry na Gazjaki sposób najłatwiej przywołać wiosnę? Wybrać się na Wielkanocny Kiermasz! A takie wydarzenie odbyło się w Muzeum Wsi Lubelskiej w niedzielę 29 marca. Od rana zapowiadał się ładny, słoneczny dzień. Dodatkowo zachęciło mnie miejsce, czyli Muzeum Wsi Lubelskiej. Może trochę wstyd, ale jakoś nie było wcześniej okazji do wizyty w Skansenie. Tutaj dodatkowo skusiła mnie cena biletu: 6 zł, czyli
Pasja SmakuBabka Polska drożdżowa, klasyka sama w sobie. Do koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny
Apetyczna babeczkawędzonych ryb, najbardziej smakuje mi pstrąg. Nie mogło go zabraknąć w wielkanocnych propozycjach. Dzisiaj przepis na faszerowane jajka z kawałkami wędzonego pstrąga. Składniki: 5-6 jajek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki posiekanego koperku sól, pieprz ok. 50 g wędzonego pstrąga koperek do dekoracji Jajka ugotować na twardo (najlepiej w mocno osolonej wodzie, wtedy łatwiej
Czerwień i błękitKupiłam sobie foremki z wzorami wielkanocnymi, więc trzeba było je wypróbować. Zrobiłam kruche maślane ciasteczka i udekorowałam kolorowymi lukrami. Starałam się jak mogłam, ale takie dekorowanie artystyczne wcale nie jest takie łatwe jak się to wydaje. Teraz się nie dziwię, że ciasteczka ręcznie lukrowane są dosyć drogie. Ale pochłaniają na prawdę sporo czasu. Ciasteczka podane na paterze z Koronkowa filiżanka
Ala piecze i gotujePyszna, lekko spieczona z zewnątrz biała kiełbasa, zapiekana z czosnkiem i cebulką. Idealna na Wielkanocny stół :) Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g surowej białej kiełbasy 3 ząbki czosnku w łupinkach 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 duża cebula pokrojona w piórka 3 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
My Culinary Art