Bardzo dobre i kruche ciasto na wielkanocne mazurki. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrywyraźnie się tego dopomina, a ja zdecydowałam się w końcu go posłuchać :) Dlatego postanowiłam dziś dodać przepis na pyszne ciacho, a właściwie tort, który może stać się bohaterem zarówno wielkanocnego jak i urodzinowego stołu. Natomiast jutro oddam się kulinarnym eksperymentom, a później już tylko błogiemu lenistwu :) Ale, ale... Najpierw wspomniany tort. Nie byle jaki, wilgotny, nie przesłodzony, mocno czekoladowy
Ratunku obiadObiecany przepis wielkanocny, dziś chrzan z jajkiem. Przepis możecie znaleźć także w naszym blogerskim magazynie: Magazyn Apetyt Chrzan z jajkiem. Składniki: 250g korzenia chrzanu; 5 jajek; 2 łyżki soku z cytryny lub octu; 2 łyżeczki cukru; 3 łyżki śmietany 18%; kilka łyżek gorącej wody; sól. Chrzan umyj. Zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie obierz cienko
MiksturownikKolejna wielkanocna propozycja. Przepis znalazłam xxx czasu temu w dodatku do gazety. Troszkę poszperałam w necie i dołożyłam kilka składników. Jajka marynowane w buraczkach. Składniki: 6 jajek; 2 duże buraki; 2 szkl. wody; 1 szkl. octu; 1 liść laurowy; 5 goździków; 3 ziela angielskie; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka cukru. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie obieramy
Miksturownikprzegonić zimę :) Ale słyszałam dziś pocieszające informacje, że szykuje nam się najbardziej upalny kwiecień w historii! Pyszne, mięciutkie babeczki z wyczuwalną cytrynową nutą. Z powodzeniem mogą zastąpić jedno z wielkanocnych ciast, wystarczy posypać je cukrem pudrem lub polukrować. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówJajka zapiekane w szynce z żółtym serem i szczypiorkiem Jajka zapiekane w szynce bardzo ładnie prezentują się na stole, dlatego są idealne na wielkanocne śniadanie. Podałam je z żółtym serem i szczypiorkiem, ale można też użyć innych dodatków: mozzarelli, suszonych pomidorów lub rzeżuchy czy kiełków rzodkiewki. Podaję składniki na 1 porcję, łatwo można pomnożyć przez ilość osób w rodzinie ;) Ponieważ
Kraina Tysiąca Smakówtemperaturze 50 stopni C.Gotowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu.Powinny zachować świeżość przez kilka tygodni. Niemniej jednak, nie odstawiajcie ich na długo - wykorzystajcie do dekoracji, np Wielkanocnych wypieków.Tym samym sposobem możecie utrwalić w cukrze stokrotki lub inne jadalne kwiaty
kolorowotorcikowoMuchomorki z jajek i pomidorów, to świetna dekoracja na wielkanocny stół, jak i ciekawe danie dla dzieci. Robi się je bardzo szybko, a satysfakcja gwarantowana ;) Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory liść sałaty szczypiorek majonez Wykonanie: 1. Jajka obrać ze skorupek, ściąć końcówki jajek, tak, by można było je postawić. 2. Odciąć boki pomidorów, tworząc z nich kapelusze
Pasja SmakuŚwietna babka na Święta Wielkanocne w wykonaniu mojej siostry. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 25 dag masła roślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz i mąka do formy Lukier: 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki smażonej skórki
Pasja SmakuPrzez cudowny (tfu!) śnieg za oknem w ogóle nie odczułam atmosfery tegorocznych Świąt Wielkanocnych. Gości w tym roku także zapowiadało się mniej niż chociażby w roku ubiegłym. Ale i tak było pieczenie, gotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka
Pasja Smakurazem z... wędzoną makrelą. A że od dawna wiadomo, że jajka fajnie łączą się z wędzonymi rybami to nie mogło się nie udać. Takie jajka dobrze sprawdzą się na wielkanocnym stole, albo jako postna przystawka. Składniki: 8 jajek 1 wędzona makrela 3 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić
Pasja Smakuroku z racji obowiązków zawodowych, a później przeziębienia, nie udało mi się przygotować zbyt wiele wielkanocnych potraw. Tym razem Mama zajęła się większością dań i upieczeniem dwóch babek. Za to dziś przedstawiam Wam przepis na pieczoną białą kiełbasę w piwie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek. Przygotowuje się ją szybko, wstawia do piekarnika, a w tym czasie można posiedzieć
Pasja Smakudodać kilka kropli olejku migdałowego oraz mieszając dodajemy kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji)Jest to nasz ulubiony lukier, polecam gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego. wersja wielkanocna wersja z nutellą (do części ciasta dodałam 1 łyżeczkę nutelli - mmm pychotka...) Smacznego
Smaczne Zdrowezdjęcia, które same w sobie były "smaczne". Sernik jest puszysty, bardzo serowy i rozpływa się w ustach. Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole w tegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne) -50g ksylitolu (może być
Smaczne ZdroweTradycyjnie dwa razy do roku: na Święta Wielkanocne oraz na Boże Narodzenie pojawia się u mnie pasztet domowej roboty. Dotychczas bywał tylko z królika. W tym roku do jego przygotowania użyliśmy mięsa z indyka. Większość pasztetów jest przygotowywana z mięsa gotowanego, jest wówczas taki miałki-smarowny. My preferujemy pasztet przygotowany z surowego, mielonego mięsa. Polecam Wam bardzo mocno bo jest
Smaczne Zdrowe