wielkanocna - 5554 przepisów (strona:295/371)

Dekoracja babeczek? To nie jest trudne! Warsztaty w Beetlebits. 134

Witajcie,dzisiaj mam dla Was krótką relację z warsztatów dekoracji babeczek w Beetlebits. Ten cudowny sklep przedstawiałam już Wam przy okazji babeczek wielkanocnych.Czytaj więcej » Ten i

Pora coś zjeść
Już jest Magazyn Apetyt! 121

pojawił się w sieci Magazyn Apetyt, magazyn stworzony przez małopolskich blogerów kulinarnych! Z miłości do gotowania, blogowania i Małopolski!Chcemy się podzielić z Wami naszymi wiosennymi i wielkanocnymi przepisami, informacjami o lokalnych produktach i mamy nadzieję, że magazyn się Wam spodoba.Chciałabym podziękować wszystkim osobom, bez których ta publikacja by nie powstała, ale główne podziękowania kieruję do Kasi

Pora coś zjeść
Drożdżowa babka topiona 172

Dzień dobry! Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna

Pora coś zjeść
Domowy majonez 130

Dzień dobry! Dzisiaj kolejny ukłon w stronę wielkanocnego menu. Majonez to dobrzy przyjaciel jajek, więc nie powinno go zabraknąć na stole. Ja proponuję Wam wersję z musztardą, oczywiście jak najbardziej delikatną, aby nie przytłoczyła smaku majonezu.  Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-) Przepis

Pora coś zjeść
Babka herbaciana 376

śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty.Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można

Smakołyki Bereniki
Babka zebra z białek 1489

roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami.W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki i mazurki. Z racji, że mój blog powstał w tamtym roku już po świętach

Smakołyki Bereniki
Mazurek czekoladowy 516

Mazurek wielkanocny to ciasto, które jest proste w wykonaniu i daje nam dużą dowolność w dekorowaniu, gdyż na spód z ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę.Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów.Ciasto

Smakołyki Bereniki
Mazurek pomarańczowy 349

Mazurek pomarańczowy to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych. Lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatne kruche ciasto to dobrany duet, który zasmakuje wielbicielom owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą pomarańczę i całą cytrynę, tym razem z cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli jednak

Smakołyki Bereniki
Wesołego Alleluja! 154

Drodzy Odwiedzający :)Z okazji Świąt Wielkanocnych składam Wam serdeczne życzenia - dużo spokoju i harmonii podczas świątecznych przygotowań, wspaniałej atmosfery w dniach świątecznych, dużo uśmiechu i radości, pięknej pogody za oknem i oczywiście wielu udanych wypieków.Słodkich Świąt

Smakołyki Bereniki
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 175

sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. *********************************************   "POKOLENIOWY" SERNIK WANILIOWY. (od niepamiętnych czasów na stole wielkanocnym;) na dużą blachę 24 x 30 cm. 1 szklanka mąki 4 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostki margaryny kilka kropel ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę twardą

W kuchni Karmel-itki
GALARETKI DROBIOWE. 325

rozpieszcza nas pogodą. Zimno, śnieżyce, silny i przeszywający wiatr.Trudno, nie mieliśmy zimy na Gwiazdkę, przyszła więc teraz.Nie, nie będę się dołować paskudną pogodą!Zapraszam na kolejną propozycję iście wielkanocną.W tym roku zaszalałam, aż nie zdąże wszystkich przepisów opublikować!Pocieszam się tym, że jeszcze tydzień po Wielkiej Nocy jest bardzo świąteczny, postaram sięwięc nadrobić zaległości i dodać pozostałe potrawy. GALARETKI

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ SURIMI. 192

Hasają zajączki po wystawach sklepowych. Kurczaczki biegają w głowie, gonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze. Wielkanocne przepisy, których i tak pewnie zbyt wiele nie będzie, rozpocznę od publikacji pasty do jajek, ale nie wegetariańskiej tym razem. Według domowników ma delikatny smak, łagodna i pasująca do jajek. Ocena pozytywna :]  JAJKA

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. 181

jedzą jajka.Pomysł zainspirowany zlepkiem różnych innych pomysłów na tę pastę z blogów. Już nawet nie pamiętam, których. Jedno jest jednak pewne - smakuje naprawdę dobrze i z pewnością urozmaici wielkanocne menu. JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. /sklejony z różnych, innych przepisów/ 10 jajek 12 suszonych pomidorów 1-2 łyżki oleju od suszonych pomidorów (można zastąpi majonezem) ewentualnie sól

W kuchni Karmel-itki
Jajka faszerowane łososiem wędzonym 775

Dzisiaj podaję Wam przepis na kolejne Wielkanocne danie, w dietetycznej wersji. Zamiast kalorycznego majonezu wykorzystałam serek homogenizowany naturalny. Do tego łosoś wędzony i szczypiorek, czyli samo zdrowie :) JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM Składniki: - jajka ugotowane na twardo - łosoś wędzony - szczypiorek - serek homogenizowany naturalny lub inny serek kremowy - sól, pieprz Jajka przekroić na pół wyciągnąć żółtka, przełożyć do miski i zagnieść widelcem

Zgrabne Gotowanie
Ciasto Cytrynowe z Lukrem Mandarynkowym 170

zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać użyłam silikonowej formy w kształcie królika wielkanocnego. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyłożyłam na tacę. Polałam lukrem mandarynkowym. Lukier mandarynkowy: sok i skórka otarta

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania