myślę że dobrze rozpoznacie co robiłam w mijającym tygodniu. Za tydzień podsumowania nie będzie, bo to świąteczny czas, więc widzimy się dopiero za dwa tygodnie. A w Poniedziałek Wielkanocny zapraszam na kilka zdjęć z tegorocznego Jarmarku Łużyckiego
Magiczne Życie MartyChciałam przygotować jajka bez dodatku majonezu, ale żeby były równie pyszne. Pieczarki lubi chyba każdy, dodatek suszonych pomidorów robi smaczek. To moja trochę inna propozycja na farsz do wielkanocnych jajek. Mam nadzieję, że taka odmiana i Wam posmakuje! Składniki :* 6 jajek* szklanka drobno posiekanych pieczarek* pół cebuli* 4 suszone pomidory plus 2 łyżki oliwy z pomidorów* łyżka szczypiorku* łyżka rzeżuchy
Magiczne Życie Martyprzekonywać że domowe jest zawsze najlepsze. Dzisiaj jest akurat ten dzień kiedy przyszedł czas na domowy zakwas na żurek. Mój postoi idealnie do soboty, bym mogła ugotować żurek na wielkanocne śniadanie. Zapraszam do wspólnego nastawienia zakwasu. Składniki :* szklanka mąki żurkowej - u mnie była taka dostępna w Tesco* 4 szklanki letniej, przegotowanej wody* 3 ząbki czosnku* 2 liście laurowe* 2 ziela
Magiczne Życie MartyMoja propozycja na jutrzejsze śniadanie Wielkanocne to pyszna kiełbasa biała pieczona z dodatkiem cebuli, czosnku i piwa. Kto jeszcze nie próbował to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Składniki :* 5 kiełbas białych surowych* 2 cebule* 3 ząbki czosnku* szklanka piwa * odrobina majeranku do smaku Przygotowanie :Kiełbasy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojone w piórka cebule i posiekany w plasterki czosnek
Magiczne Życie MartyPrzepis dostałam od bratowej, bo kiedyś tam u Niej ją jadłam i mi smakowała. Zmieniłam kilka składników, ale i tak wyszła pyszna. Będzie oczywiście wśród potraw na wielkanocnym śniadaniu. Składniki :* pół puszki kukurydzy* pół paczki makaronu w kształcie ryżu* 30 dag wędliny drobiowej - u mnie polędwica z majerankiem* pół czerwonej papryki* 3 małe ogórki kiszone* pęczek szczypiorku* pół szklanki
Magiczne Życie MartyCześć!Mimo śniegu za oknami... święta wielkanocne są już tuż tuż, więc warto pomyśleć o świątecznym menu.Danie, które gości w wielu domach w czasie świąt, to bez wątpienia żurek. Ale czy warto go zrobić z torebki lub gotowego zakwasu w butelce? Chyba nie... :-)Gorąco zachęcam Was do nastawienia własnego, domowego zakwasu na żurek!Można go zrobić na wiele sposobów
Pora coś zjeśćwszystkimi przed Świętami!Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu i cytryny.Bardzo smaczne połączenie, zachęcam do wypróbowania! :-) Zapraszam!Zachęcam Was również do przejrzenia innych wielkanocnych propozycji w zakładce Wielkanoc.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na wyborną szynkę w miodzie, którą znalazłam w 2 numerze KUKBUK'a. Szynka jest aromatyczna i bardzo smaczna!Idealnie wkomponuje się na świątecznym wielkanocnym stole.Ja Wam ją gorąco polecam :-).Dodam, że to pierwsza tego typu szynka, którą samodzielnie upiekłam.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie,dzisiaj mam dla Was krótką relację z warsztatów dekoracji babeczek w Beetlebits. Ten cudowny sklep przedstawiałam już Wam przy okazji babeczek wielkanocnych.Czytaj więcej » Ten i
Pora coś zjeśćpojawił się w sieci Magazyn Apetyt, magazyn stworzony przez małopolskich blogerów kulinarnych! Z miłości do gotowania, blogowania i Małopolski!Chcemy się podzielić z Wami naszymi wiosennymi i wielkanocnymi przepisami, informacjami o lokalnych produktach i mamy nadzieję, że magazyn się Wam spodoba.Chciałabym podziękować wszystkim osobom, bez których ta publikacja by nie powstała, ale główne podziękowania kieruję do Kasi
Pora coś zjeśćDzień dobry! Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj kolejny ukłon w stronę wielkanocnego menu. Majonez to dobrzy przyjaciel jajek, więc nie powinno go zabraknąć na stole. Ja proponuję Wam wersję z musztardą, oczywiście jak najbardziej delikatną, aby nie przytłoczyła smaku majonezu. Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-) Przepis
Pora coś zjeśćśmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty.Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można
Smakołyki Berenikiroku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami.W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki i mazurki. Z racji, że mój blog powstał w tamtym roku już po świętach
Smakołyki BerenikiMazurek wielkanocny to ciasto, które jest proste w wykonaniu i daje nam dużą dowolność w dekorowaniu, gdyż na spód z ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę.Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów.Ciasto
Smakołyki Bereniki