składniki: 360 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 -100 g cukru 200 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli wykonanie: Make przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, cukier z wanilią, sól i mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty np. zajączki, jajka, baranki. Przek... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...