tarta - 42848 przepisów (strona:491/2857)

Najlepszy pasztet z cukinii 13798

smaki. Pasztet z cukinii to nasz ulubiony pasztet, góruje nawet nad tymi mięsnymi. Składniki: 2 średnie cukinie 6-7 suszonych pomidorów 200 g sera żółtego 2 jajka szklanka bułki tartej * 0,5 szklanki kaszy manny* 1/3 szklanki oleju* sól, pieprz papryka słodka i ostra gałka muszkatołowa *szklanka to 220 ml Przygotowanie Cukinie przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona(...)oczkach. Dość dokładnie odciskamy sok i przekładamy do sporej miski. Pomidory kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki również przekładamy do miski. Dodajemy jajka, bułkę tartą, kaszę manną, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, przykrywamy folią aluminiową

e-PrzepisyKulinarne
Tarta cytrynowa 105

ubijamy aż masa będzie gładka. Tarta cytrynowa :  Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C . Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie. Ja udekorowałam pokrojoną cytryną. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Tarta z mascarpone, bitą śmietaną i borówkami 159

wyjęciu studzimy. 3. W misie miksera ubijamy śmietanę, jak będzie ubita dodajemy do niej cukier puder i mascarpone. Miksujemy chwilkę, żeby składniki się połączyły. Masę wykładamy na spód tarty, na masę wykładamy umyte i osuszone borówki i możemy dodać listki świeżej mięty. Smacznego

kruche babeczki
Czekoladowa tarta z kremem malinowym 163

Delikatna tarta czekoladowa z niebiańsko lekkim kremem malinowym.Owoce można śmiało zamienić na porzeczki,truskawki,jagody i kto co tam woli.Wariacji jest dużo.Polecam wypróbować. Spód 225 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 180 g zimnego masła szczypta soli jajko (małe) łyżka cukru waniliowego 70 g cukru pudru  DIAMANT 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i kakao przesiać(...)wstawić do nagrzanego piekarnika (180 º C )i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tarte piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą formę.Z odpadków ciasta upiekłam parę babeczek. Krem malinowy 250 g malin 2 czubate łyżki cukru  DIAMANT

Anielskie wypieki
Tarta z rabarbarem 123

tymi czerwonymi łodygami jest u mnie podobnie jak ze szpinakiem, przez całe lata uważałam za kompletnie niejadane, aż do odkrycia przepisu , od którego zaczyna się miłość do tych warzyw TARTA Z RABARBAREM Składniki: spód: 1,25 szkl mąki 2/3 szkl cukru 1/2 kostki masła 1 szczypta soli wypełnienie: 130 g mąki migdałowej lub posiekanych migdałów 70 g posiekanych

Bon appetit mon amie
PYSZNA SYPANA SZARLOTKA 137

margarynę wkładamy na 1 godz.do zamrażarki.Jabłka myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach.Do startych jabłek dodajemy cynamon,łyżkę cukru brązowego i cukier waniliowy,dokładnie mieszamy i odstawiamy.W osobnej misce mieszamy mąkę,kaszę mannę,proszek do pieczenia i cukier. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Na dno blaszki sypiemy ok.1/3 naszych sypkich składników. Następnie wykładamy połowę(...)wysypujemy znowu kolejną część suchych składników,wyrównujemy dajemy drugą połowę jabłek,posypujemy brązowym cukrem i posypujemy ostatnią częścią suchych składników i wyrównujemy. Teraz kolej na naszą margarynę i masło :).Trzemy je na tarce bezpośrednio na ciasto.Na starte masło i na margarynę sypiemy ostatnią łyżkę brązowego cukru dzięki niemu stworzy się nam chrupiąca karmelowa skorupka. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika

Mała w garnku miesza
tarta dżemowa z bananowym kremem mascarpone... 141

dojrzałe mocno banany pokrojone w lasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować do lodówki na kilka godzin - tarta jest smacznie chrupiąca i z kwaskowato-słodkim dżemem, bananowym kremem smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z truskawkami na mące kokosowej z kremem waniliowym 151

kokosowa tak bardzo się Wam podobała, że postanowiłem zrobić ją w nowej czekoladowo-truskawkowej odsłonie. Tym razem do spodu z mąki kokosowej dodałem kakao i przygotowałem waniliowy krem pâtissière. Tartę wieńczą oczywiście najlepsze czerwcowe truskawki. Dodatkowo, jeśli macie ochotę, na wierzch możecie przygotować cienką warstwę galaretki. Koniecznie wypróbujcie, bo takie ciasto bez cukru, nabiału i glutenu całkowicie niweluje wyrzuty sumienia(...)mąkę kokosową z ksylitolem, kakao, płynnym olejem kokosowym i białkami. Masę wymieszaj najpierw za pomocą łyżki, a później lekko wyrób dłońmi. Wyłóż nią posmarowaną uprzednio olejem kokosowym foremkę na tartę o średnicy 20 cm. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Krem waniliowy Jedną szklankę mleka kokosowego (250 ml) przelej

Food Square
Fit tarta kokosowa z panna cottą i owocami 126

tarta to moje ostatnie odkrycie i jednocześnie ciasto, które piekę kilka razy w miesiącu. Jest nie tylko pyszne, mega proste i szybkie do zrobienia, ale przede wszystkim zdrowe: nie zawiera ani cukru, ani nabiału, ani glutenu oraz ma dobry bilans makroskładników — to praktycznie samo białko i dobre tłuszcze. Spód upiekłem z mąki kokosowej z dodatkiem jajek, a panna(...)płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę połącz najpierw za pomocą łyżki, a następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Foremkę na tartę o średnicy 20 cm posmaruj olejem kokosowym, a następnie wyłóż na nią ciasto. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż wierzch delikatnie

Food Square
Rustykalna tarta pełnoziarnista z rabarbarem | bez cukru, bez laktozy | 206

słodka, delikatnie kwaśna. Nie jest ona duża, ale warta zachodu! Zawsze możemy podwoić porcję i zrobić ją większą. Jest to idealna alternatywa dla osób, które nie posiadają formy na tartę. Zaskakuje wyglądem i smakiem. Składniki: 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 100g masła (u mnie osełkowe) 6 łyżek wody 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego/ksylitolu Szczypta soli + 3 łodygi rabarbaru  2 łyżki(...)być na ok. 30 cm średnicy) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Układamy rabarbar (nie dajemy bez soku), zawijamy rogi i pieczemy tartę ok. 60min (aż do zarumienienia). Posypujemy cukrem pudrem (u mnie z ksylitolu

Czarnawisienka
Tarta z mięsem mielonym 188

mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - kilka łyżek ostrego sosu (ja użyłam Firecracker z Heinz'a) - 3/4 puszki kukurydzy konserwowej - mała czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - pasta tikka masala - tarty ser o mocnym smaku (ja użyłam Bursztyna) - sól - pieprz - 2 łyżeczki cukru - czosnek granulowany Przygotowanie:  Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku i kukurydzę. Solimy i dodajemy(...)francuskie dzielimy na 4 lub 6 części i układamy na blasze wyłożonej papierem. Każdy kawałek smarujemy cienko pastą tikka masala i wykładamy na to przygotowany wcześniej farsz. Całość posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 17-20 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 205

Quiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie wegetariańskie lub mięsne. U mnie zawsze quiche ma jedną zasadę – sezonowość. Bo dla mnie to szybki i elegancki sposób na podkreślenie najlepszych składników. CIASTO KRUCHE Mąkę mieszamy razem z cukrem i solą(...)wlewam masę jajeczną z dodatkami. Formę z quiche wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego już do odpowiedniej temperatury piekarnika i pieczemy w 180⁰C przez 60 minut. Po wyjęciu dajemy tarcie chwilę ostygnąć, kroimy na trójkątne kawałki i podajemy. Białe czy różowe, lekko owocowe i świeże wino bardzo do popicia wskazane! Quiche naprawdę robi się szybko. Najdłużej jak sami widzicie

Karo in the Kitchen
Tarta jajeczno serowa na cieście z olejem rzepakowym 166

części. Masa: Jajka kurze miksujemy z serem, śmietanką na gładką masę, dodajemy pieprz, koperek i mieszamy. NIE używamy soli, ser i szynka są wystarczająco słone! Po obwodzie przestudzonej tarty układamy plastry szynki tak, aby przykrywały zew. i wew. część brzegów(...)ciasto przelewamy masę jajeczno serową, a na wierzch układamy jajka przepiórcze, żółtkiem do góry. Pozostałą szynkę kroimy na mniejsze paski, które delikatnie zwijamy i dodajemy do masy między jajkami. Tartę pieczemy 10 min w 200°C. Podajemy z listkami bazylii i kiełkami. Smacznego :) http://pokochajolejrzepakowy.eu

Moniki Smakołyki
Pasztet jajeczny z pieczarkami 153

zimno, choć mi osobiście o wiele bardziej smakuje na zimno. Składniki na pasztet jajeczny z pieczarkami: 10 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe duża cebula niepełna szklanka bułki tartej 100 ml kwaśnej śmietany (18%) pęczek szczypiorku 6-7 dużych pieczarek 100 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra łyżka masła Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kosteczkę(...)odparowania soku z pieczarek. Ugotowane jajka i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek siekamy. Do jajek i sera dodajemy cebulę z pieczarkami, 2 surowe żółtka, bułkę tartą, śmietanę, szczypiorek i przyprawy. Pozostałe białko ubijamy na sztywno i również dodajmy do masy. Całość wyrabiamy ręką, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Masę wykładamy do keksówki (ok. 22cm długości

e-PrzepisyKulinarne
Schabowy wg Magdy Gessler 308

startą i posmarowane tą cebulką..Pyszne chyba były, bo zjedzone wszystkie..Przepis znaleziony tutaj . 50 dkg schabu  2 jajka 1 starta cebula smalec do smażenia mąka bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.Odstawić na chwilę, a w między(...)czasie zetrzeć cebulę.Następnie plastry mięsa posmarować z obydwu stron cienką warstwą startej cebuli. Obtoczyć schabowe w mące, otrzepując jej nadmiar, następnie maczać w jajku i panierować w bułce tartej. S mażyć z obu stron z obu stron

Moje domowe kucharzenie