tarta - 42848 przepisów (strona:489/2857)

Kotlety schabowe po zbójnicku 594

plastrów schabu) mielona słodka papryka do smaku szczypta mielonej ostrej papryki do smaku suszony czosnek do smaku mąka pszenna do panierowania kotletów 2 jajka do panierowania kotletów bułka tarta do panierowania kotletów 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g po odsączeniu) 150 g wędzonego boczku surowego lub parzonego (wedle uznania) 1 średnia cebula(...)smaku z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą oraz czosnkiem. Następnie każdy plaster schabu otoczyć w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę) i podsmażyć kotlety schabowe z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyć kotlety schabowe z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Ser mozzarella zetrzeć

Kulinarne Przeboje
Pieczeń z cukinii i fasoli mung 125

potrzebuje trochę czasu, by stężeć. Składniki : 100 ml fasoli mung ok. 700 g cukinii duży ziemniak 2 małe marchewki lub jedna duża cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka suszonego majeranku 3 gałązki natki pietruszki 50 ml oleju + 2 łyżki sól pieprz Fasolę mung namoczyć w wodzie(...)dodatkiem oleju fasolę mung i cebulę. Dodać do ziemniaków i marchewki. Odcisnąć cukinię ( na soku można upiec chleb ) i dorzucić do warzyw. Do miski wbić jajka, dodać bułkę tartą i przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni C, a potem jeszcze 60 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Uszka 127

uszka z grzybami. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 400 g mąki pszennej 220 ml wody 1 cebula Szczypta soli, pieprz 1 łyżka bułki tartej 70 g suszonych grzybów 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Na początku suszone grzyby zalewamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę, żeby się namoczyły. Po tym czasie wodę odlewamy i dokładnie(...)Następnie cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na małym ogniu, aż się zarumieni na złoty kolor. Do dużej miski wrzucamy posiekane grzyby, podsmażoną cebulę oraz bułkę tartą. Składniki dobrze ze sobą mieszamy. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Zabieramy się do przygotowywania ciasta. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy do tego ciepłą wodę oraz olej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta z malinami i kremem mascarpone 116

Wczoraj na zakupach natknęłam się na piękne maliny i oczywiście od razu zakiełkowała we mnie myśl o pysznej tarcie z malinami i kremem z serka mascarpone. Składniki (na formę o średnicy 23 cm): ciasto: 120 g masła, 1 łyżka oleju, 4 łyżki wody, 1 porządna łyżka cukru, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, krem 250 g serka mascarpone(...)minut. Wyjąć z piekarnika i dość energicznie wmieszać mąkę. Jak odrobinę ostygnie wyrobić ciasto rękami. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180-190 stopni. Powstałym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta. W międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone, chwilę ubijać razem na wolnych obrotach

Moja kraina smaków
Tarta z mascarpone i owocami na ciasteczkowym spodzie 141

znów tarta, tym razem na słodko z kremem z serka mascarpone i śmietany z dużą ilością borówek i malin. Na spód wykorzystałam herbatniki, dzięki czemu tartę można przygotować nawet wtedy gdy nie mamy dostępu do piekarnika.   Schłodzony krem, orzeźwiające owoce – czy istnieje lepszy letni deser? Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Spód 180 g herbatników(...)Herbatniki dokładnie pokruszyć (np. wałkiem w szczelnie zamkniętej torebce) lub zmiksować w malakserze. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, dodać do ciasteczek. Wymieszać – ma powstać mokry ciasteczkowy piasek. Do formy na tartę wysmarowanej masłem (najlepiej sprawdzi się  taka z wyjmowanym dnem) przełożyć masę ciasteczkową, dokładnie wylepić nią spód oraz boki, mocno dociskając palcami  lub np. dnam szklanki.  Wstawić

Moja kraina smaków
Klopsiki duszone w młodej kapuście 632

wieprzowego 1/3 czerstwej bułki – ok. 22 g 5 łyżek ciepłego mleka do namoczenia bułki 1 średnia cebula – ok. 100 g 1 jajko klasy M 2 łyżki bułki tartej – ok. 20 g 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia Składniki na duszoną młodą kapustę: 1 średnia(...)mniejsze kawałki, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać, by bułka się nasączyła i zmiękła. Do średniej miski wrzucić mięso mielone, wbić całe jajko, dodać posiekaną cebulkę, namoczoną bułkę oraz bułkę tartą. Doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Przez kilka minut wyrabiać mięso na jednolitą, plastyczną masę. Odstawić na 15 minut, a następnie z masy mięsnej formować średniej wielkości

Kulinarne Przeboje
CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA MAŚLANCE 113

masła 50 g cukru 20 g Mąki Szymanowskiej 50 g tartych migdałów  oraz truskawki ok 300 g WYKONANIE Na początku przygotowujemy kruszonkę. Do miski przekładamy masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko łączymy rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy.   Blaszkę o wymiarach 25x28cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką lub wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.Następnie przygotowujemy

Mała w garnku miesza
Kotlety mielone z cukinią 282

średnia cukinia – ok. 180 g 1 mała cebula – ok. 70 g 1 mały ząbek czosnku pół pęczka świeżego koperku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia (lub oliwa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety mielone z cukinią: Cukinię umyć, obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach(...)kleiło się do rąk. Następnie mięso mielone podzielić na 18 części i uformować z nich małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę. Kotleciki smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Po zarumienieniu klopsików przykryć patelnię pokrywką i podusić je jeszcze przez

Kulinarne Przeboje
Pulpety z indyka z brokułem 96

Pulpety z indyka z brokułem – Składniki: Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula dymka – ok. 40 g 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 brokuł sól i pieprz do smaku mąka pszenna (do obtaczania pulpetów) oliwa lub olej rzepakowy do smażenia(...)rzepakowego i zeszklić na niej delikatnie cebulkę (do czasu aż zmięknie, ale jeszcze się nie zarumieni). Do większej miski wrzucić mięso mielone z indyka, dodać wcześniej podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiać przez parę minut aż masa stanie się jednolita i plastyczna. Podzielić mięso na 8 części, każdą

Kulinarne Przeboje
Kotlety mielone z porem 1803

mnie wieprzowego) 1 jajko (klasa M) 1 duży kawałek pora (biała i jasnozielona część) – ok. 180 g pół pęczka świeżego koperku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety mielone z porem: Por obrać z zewnętrznych liści, umyć, pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość(...)smaku. Przez parę minut wyrabiać masę z mięsa mielonego. Następnie podzielić na 8 części i uformować średniej wielkości klopsy, lekko je spłaszczając. Każdy kotlet mielony otoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety (na średnim ogniu) z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z np. ziemniakami z wody. Polecam

Kulinarne Przeboje
Wytrawny placek pieczarkowy 113

gotowanej piersi z kaczki, piersi z kurczaka oraz mięso z indyka) 200 g pieczarek 6 jaj ugotowanych na twardo 4 średnie cebule szklanka rosołu (najlepiej drobiowy) 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku sól, pieprz Farsz: Mięso ugotuj (lub wykorzystaj mięso już ugotowane), a następnie zmiel. Cebulę w drobną kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całość podduś(...)ilości oleju. Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodaj posiekane jaja i mięso, całość podlej rosołem, dzięki czemu farsz nie będzie suchy. Całość wymieszaj, po czym dodaj resztę składników: bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, duś do miękkości. Ciasto: Z podanych składników wyrób ciasto. Powinno być elastyczne. Następnie podzieli je na dwie

365 dni dookoła kuchni
Makaron z kurczakiem w pomidorowym sosie 144

piersi kurczaka 1 puszka polpy pomidorowej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 cebule 2 ząbki czosnku przyprawy: bazylia, tymianek, oregano mielona papryka słodka sól, pieprz, cukier Dodatkowo: tarty ser żółty cebulka dymka lub szczypiorek Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na plasterki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, odrobiną mielonej papryki(...)otrzymania sosu o pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku bazylią, oregano, tymiankiem, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Do gotowego sosu wkładamy mięso, chwilę podgrzewamy. Dodajemy makaron. Danie podajemy posypane tartym serem żółtym oraz posiekanym szczypiorkiem

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasto przepis podstawowy 226

lodówce na 30 min. Foremki na babeczki lub formę na tarte smarujemy olejem. Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy po kawałku i wylepiamy ciastem foremki lub formę do tarty. Z podanych proporcji wyszło mi 15 babeczek. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. W wielu przepisach jest aby ciasto obciążyć w trakcie pieczenia aby nam nie urosło. Ja tego

Themo przepisy
Wiejskie kieszonki naleśnikowe 121

boczku wędzonego 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wiejskie kieszonki – Dodatkowe składniki: mąka do panierowania jajko do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na wiejskie kieszonki naleśnikowe: Przygotować naleśniki: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut, by ciasto nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać(...)najpierw na pół, a potem jeszcze raz na pół – tak by powstały trójkąty. Każdy naleśnikowy trójkąt otoczyć najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć wiejskie kieszonki z obu stron na rumiano. Podawać je bez niczego lub np. polane sosem czosnkowym. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Wiejskie

Kulinarne Przeboje
Krokiety z kapustą i grzybami 163

kapusty 250 ml bulionu warzywnego 200 g pieczarek 1 cebula Ząbek czosnku Oliwa z oliwek Pęczek natki pietruszki Ziele angielskie Liść laurowy Sól, pieprz Składniki na panierkę: Bułka tarta 2 jajka Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania farszu do krokietów. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, natomiast czosnek obieramy i kroimy w plastry. Pieczarki obieramy i kroimy(...)wystudzeniu robimy krokiety. Na każdy naleśnik nakładamy około 1-2 łyżek farszu. Boki naleśników składamy do środka i zwijamy krokiety. Każdy panierujemy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne