tarta - 42848 przepisów (strona:483/2857)

Pulpety w sosie grzybowym. PRZEPIS 55

Przepis na pulpety w sosie grzybowym Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – użyliśmy z indyka, ale może być też wieprzowe czy wieprzowo-wołowe. 2 cebule, 5 łyżek bułki tartej, 1 jajko, około 300 gramów świeżych grzybów leśnych , 200 ml śmietany 18 proc., łyżeczka mąki pszennej, mały pęczek natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić pulpety w sosie grzybowym? Najpierw(...)posiekaj drobno jedną cebulę i lekko zrumień ją na odrobinie oleju. Mięso przełóż do miski, dodaj zrumienioną cebulę, bułkę tartą, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi. Z masy odrywaj kawałki, zwilżonymi dłońmi (to dużo ułatwia), formuj pulpety wielkości piłeczki pingpongowej. Przesmaż je na oleju aż się zarumienią, zdejmij, odłóż. Smażące się pulpety po odwróceniu

Kulinarna Polska
Kotlety schabowe giganty. Jak przygotować mięso, aby były wielkie prawie na cały talerz? PRZEPIS 179

Znajomy już wie, a dziś chcemy pokazać ją również wam. Przepis na kotlety schabowe giganty Składniki: Schab bez kości w jednym kawałku, do panierowania mąka pszenna, rozbełtane jajka, bułka tarta, olej do smażenia, sól, pieprz. Jak zrobić schabowe giganty? Aby kotlety były naprawdę duże, musimy specjalnie przygotować mięso. Najpierw kroimy je na około 4 cm plastry. Następnie nacinamy(...)Mięso rozbił przy pomocy tłuczka do grubości około 1 cm, oprósz solą i pieprzem, pozostaw na około 10 minut, aby się zamarynowało. Panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na sporej ilości oleju przez 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka zrobi się ciemnozłota. Podawaj od razu po zdjęciu z patelni.   Kotlety podaliśmy z kapustą

Kulinarna Polska
Tarta ze śliwkami i budyniem 108

Niepozorna  krucha tarta ze śliwkami skrywa w sobie bogactwo smaku, mimo że to tylko kruche ciasto, budyń i dojrzałe śliwki, to zachwyca podniebienie. Nie wiem jak Wy ale ja coraz częściej rozsmakowuję się z wielką przyjemnością w takich prostych deserach, bez zbędnych udziwnień, które można przygotować w kilka chwil, a potem delektować się nimi przy filiżance pysznej(...)posiekane masło. Szybko zagniatamy na a gładkie ciasto. Owijamy je folią i schować do lodówki na 2 godziny.  Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tarte wysmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut. W międzyczasie gotujemy budyń . 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Do 200 ml mleka dodajemy 2 opakowania budyniu

Cynamonowe szczęście
Chorwacki sposób na rybę z ziemniakami i blitwą, którą można zastąpić szpinakiem. PRZEPIS 56

chorwackim Składniki: Około kilograma ziemniaków , opakowanie szpinaku mrożonego w liściach (450g), 4-5 ząbków czosnku, około 10 łyżek oliwy z oliwek, filety z ryby morskiej, jajka, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania, olej, sól, pieprz. Jak zrobić rybę po chorwacku? Ziemniaki obierz, gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Na głębokiej(...)szpinaku dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj, duś przez minutę. Osuszone filety oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor. Na talerze wyłóż ziemniaki, na nich połóż usmażoną rybę. Podawaj z ćwiartkami świeżej cytryny do skropienia dania. Artykuł Chorwacki sposób na rybę z ziemniakami

Kulinarna Polska
Kruchy placek ze śliwkami 277

trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ponadto: 1-1,2 kg śliwek 3-5 łyżek cukru trzcinowego 3 łyżki zmielonych migdałów lub bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i smalec(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość formy i dokładnie wylepić nim spód blaszki. Na ciasto w formie wysypać równomiernie zmielone migdały lub bułkę tartą. Na to wyłożyć śliwki, układając je rozcięciem ku górze. Śliwki posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta z zamrażarki

Opowieści z piekarnika
Krucha tarta z truskawkami 38

Sezon na truskawki uważam za rozpoczęty. W moim ogródku już zebrałem pierwsze owoce. Oczywiście zrobiłem z nich koktajl, jak i pyszną kruchą tartę z truskawkami!  Dodatkowo krem budyniowy oraz galaretka i mamy wspaniały deser A Wy co najczęściej robicie z truskawek? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: pół kostki masła 1 żółtko 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie 1 łyżka śmietany Dodatkowo: 2 opakowania budyniu śmietankowego, pół kostki masła, kilka truskawek, jedno opakowanie galaretki truskawkowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchą tartę z truskawkami: Do miski wsypujemy cukier, proszek do pieczenia oraz przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy je dokładnie łyżeczką. Następnie dodajemy masło oraz żółtko. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy

Gotuj z Prezesem
Kurczak po japońsku. Najpierw panierowany, potem wymieszany z aromatycznym sosem. PRZEPIS 71

ząbki czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, łyżeczka mąki ziemniaczanej plus kopiasta łyżeczka do sosu, 1 jajko, japońska panierka panko (gruba) pół na pół ze zwykłą bułką tartą lub tylko zwykła bułka, pół szklanki soku pomarańczowego – najlepiej własnoręcznie wyciśniętego, 5 łyżek sosu sojowego. sól, olej, uprażony sezam i dymka do podania. – Składniki(...)kurczaka, wymieszaj, pozostaw do zamarynowania minimum na pół godziny. Po tym czasie do mięsa wbij jajko, dodaj też łyżeczkę mąki, ponownie wymieszaj. Kurczaka panieruj w mieszkance panko i bułki tartej, usmaż na oleju na złoty kolor. Zdejmij, patelnię oczyść z tłuszczu. W miseczce wymieszaj sok pomarańczowy z połową szklanki wody, dodaj kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz sos sojowy, dokładnie

Kulinarna Polska
Wytrawna tarta z ciasta filo 62

smarujemy kolejne arkusze ciasta mieszanką oleju z wodą i układamy w foremce jeden na drugim ale w taki sposób aby rogi ciasta nie zachodziły na siebie. Do tak przygotowanej tarty przekładamy podsmażone  warzywa, mieszamy jajka z tartym serem, wlewamy równomiernie na warzywa. Całość przykrywamy ciastem filo i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni

Andzia Pichci
Kotlety Margherita zapieczone z pomidorami i serem. PRZEPIS 102

różnicą, że zamiast na ciasto wyłożyliśmy je na chrupiący kotlet z piersi kurczaka. Przesmaczne. Przepis na kotlety Margherita Składniki: 2 piersi z kurczaka , mąka pszenna, jajka i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, 3 świeże pomidory – dojrzałe, ale nie bardzo miękkie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 kulka sera mozzarella , oregano, sól, pieprz. Jak zrobić kotlety(...)Margherita? Każdą pierś przekrój wzdłuż na dwa płaski kawałki, które następnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem, panieruj najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju przez kilka minut z każdej strony, aż panierka zrobi się ciemnozłota. Na odrobinie oleju przesmaż cebulę pokrojoną w pióra, gdy zacznie się rumienić, dodaj posiekany czosnek i smaż

Kulinarna Polska
Burger klopsy. Przepis na pyszne klopsiki wołowe w sosie burgerowym 44

ogórkiem. Smak tych klopsików bardzo przypomina burgera, więc wszyscy się nimi zajadają. Przepis na klopsiki wołowe w sosie burgerowym Składniki: 0,5 kilograma mielonej wołowiny , 2 kopiaste łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 200 ml mleka, łyżka mąki pszennej, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka musztardy zwykłej (np. stołowej(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego, 100 gramów żółtego sera, 2-3 ogórki konserwowe, olej, sól, pieprz. Jak zrobić klopsiki w sosie burgerowym? Mięso przełóż do miski, wbij jajo, dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wyrób dokładnie przy pomocy dłoni, odstaw na co najmniej 10 minut, aby masa stężała. Zwilżonymi wodą dłońmi odrywaj małe kawałki, z których formuj okrągłe klopsiki

Kulinarna Polska
Kotlety „schabowe” z selera. Bardzo prosty przepis na kotlety bez mięsa 63

zrobić z niego na przykład rewelacyjne kotlety „schabowe”. Przepis na kotlety „schabowe” z selera Składniki: 1 duży korzeń selera , do panierowania mąka pszenna, jajka, bułka tarta, olej do smażenia, sól , pieprz. Jak zrobić kotlety „schabowe” z selera? Seler obierz, pokrój w około 1 cm plastry, Na patelni rozgrzej około 1 cm wody(...)gotuj kolejne 3 minuty. Zdejmij i przestudź. Plastry selera „smażące” się na wodzie/ Plastry oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na ciemnozłoty kolor przez około 3 minuty z każdej strony. Rada: do tak przygotowanych kotletów z selera świetnie pasuje sałata z sosem winegret – zobacz przepis

Kulinarna Polska
Najlepsza zupa chrzanowa – przepis na zupę z ziemniakami 61

dzień. Jak zrobić zupę chrzanową? Zupa z chrzanem to bardzo prosty przepis – w mojej wersji przygotujesz ją z bulionu warzywnego, do którego dodajemy ziemniaki, a następnie tarty chrzan, mleczko kokosowe oraz przyprawy. Do zupy możesz dodać również gotowane jajko. Zupa chrzanowa z ziemniakami – przepis krok po kroku Wegańska zupa chrzanowa z ziemniakami Via Gusto Zupa chrzanowa(...)składniki 2 l bulionu warzywnego (woda, marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie – całość gotować 30 minut i odstawić na noc) 600 g ziemniaków 300 g tartego chrzanu 35 g mleczka kokosowego (twardej części) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka koperku sól pieprz przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w równą kostkę. Bulion warzywny zagotować, a następnie dodać

Via Gusto
Soczyste i delikatne kotlety z indyka z marynaty majonezowej. PRZEPIS 51

kotlety z indyka z marynaty majonezowej Składniki: 4 około plastry piersi z indyka o grubości około 1,5-2 cm, łyżka majonezu , do panierowania mąka pszenna, rozbełtane jajka, bułka tarta, olej do smażenia, sól pieprz. Jak zrobić kotlety z indyka z marynaty majonezowej? Mięso rozbij tłuczkiem na grubość około 0,5 cm, uważaj, żeby nie zrobić dziur. Oprósz(...)majonezu, dokładnie natrzyj nim mięso. Przykryj i odstaw do zamarynowania na minimum godzinę. Rozbite i zamarynowane kotlety. Kotlety najpierw obtocz w mące pszennej, następnie w jaku, potem w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Wypróbuj też nasz przepis na kotlety zbite z karkówki i schabu: Kotlety zbite ze schabu i karkówki

Kulinarna Polska
Domowy klops 63

środek jajko, albo białą kiełbasę. Będzie nie tylko dobrze smakowało, ale również bardzo oryginalnie wyglądało. Składniki 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz masło do wysmarowania formy Dodatkowo 1 łyżka masła Do danie wymaga odrobinę tłuszczu, więc najlepiej jest przygotować je z mięsa wieprzowego(...)przygotować Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli, a następnie szklimy ją na masełku. Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy ją do mięsa, dodajemy również bułkę tartą, jajko, zeszkloną cebulę, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masłem smarujemy keksówkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Najpierw pieczemy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!