Powoli czuć w powietrzu nadchodzącą jesień. Uwielbiam ten czas za optymalną dla mnie temperaturę, grzyby pojawiające się w lesie i potrawy pyszne jak ta :) Podobny przepis na tartę z dynią pojawił się w mojej książce i kto próbował, ten zapewne zakochał się w niej, jak my. Tym razem zamiast pieczarek dodałam kurki, które najpierw podsmażyłam z dodatkiem soku z cytryny(...)serem, twarożkiem i przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (10×35 cm). Wypełniamy serowo-dyniowym nadzieniem, a na wierzch układamy kurki. Tartę pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego :) Artykuł Tarta z dynią i miodowo-musztardowymi kurkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkotlety szwajcarskie Składniki: Plastry schabu wieprzowego o grubości około 2 cm, plastry dobrej szynki wieprzowej, plastry sera żółtego w typie szwajcarskim, sól, pieprz, do panierowania mąka pszenna, jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Jak zrobić cordon bleu – kotlety szwajcarskie? Mięso równomiernie rozbij na cienkie placki, uważaj jednak, żeby nie zrobić dziur. Oprósz solą i pieprzem, na każdym(...)połóż plaster sera i szynki, następnie złóż na pół, dociskając krawędzie, aby do siebie przywarły. Każdy kotlet najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz bułce tartej. Smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor. Rada: oryginalny przepis na cordon bleu każe użyć schabu cielęcego, mięso to w Polsce jest dość trudno dostępne, dlatego użyliśmy schabu wieprzowego
Kulinarna Polskamusztardowym z ogórkiem. Smakują naprawdę dobrze. Przepis na klopsiki w sosie musztardowym z ogórkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego – wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 3 cebule, 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), 2 łyżeczki zwykłej musztardy, 2 ogórki kiszone , 100 ml śmietanki 30 procent, łyżka mąki pszennej, natka pietruszki, olej, sól(...)pieprz. Jak zrobić klopsiki w sosie musztardowym z ogórkiem? Mięso przełóż do miski, dodaj jedną bardzo drobno posiekaną cebulę, wsyp bułkę tartą. wbij jajko, wyrób dłońmi na jednolitą masę. Z masy formuj niewielkie klopsiki – będzie łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą. Dwie pozostałe cebule również drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, włóż klopsiki, wsyp posiekaną
Kulinarna Polskapół łyżeczki ostrej papryki płaska łyżeczka słodkiej papryki 2 jajka 2 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej Soczewicę dobrze wypłukać, a następnie ugotować w 400 ml wody. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić dwiema łyżeczkami soli, wymieszać i umieścić w durszlaku(...)Nastawić piekarnik na 200 stopni C. W misce dokładnie wymieszać soczewicę, odciśniętą cukinię, jajka, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekaną natkę, boczniaki (razem z olejem), kaszę mannę, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec
Weekendy w domu i ogrodziekryją ser feta i oliwki. Bardzo nam smakowały. Przepis na kotlety Zorba z serem feta i oliwkami Składniki: 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego, 1 jajko, 3-4 łyżki bułki tartej, Mała garść oliwek zielonych, 1 mała cebula, Około 100 gramów sera feta, Sól, pieprz, Olej do smażenia. Z podanych składników przygotujesz 4 duże kotlety. Jak zrobić kotlety “Zobra(...)serem feta i mięsem mielonym? Oliwki i cebulę, drobno posiekaj, ser pokrój w słupki. Mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą, posiekane oliwki, sól oraz pieprz. Wyrób dłońmi. Masę podziel na cztery części, z każdej uformuj płaski placek, na środku połóż kawałek sera feta i zlep w podłużny i płaski kotlet. Smaż na oleju na niezbyt
Kulinarna Polskaząbki czosnku łyżeczka posiekanego świeżego estragonu pół łyżeczki mielonego kminku szczypta mielonej kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki w proszku 4-6 łyżek bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Soczewicę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Soczewicę zalać 350 ml wody i gotować do zniknięcia płynu. Zdjąć z palnika, przykryć pokrywką(...)nieco ostygła. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać połową łyżeczki soli, wymieszać i przełożyć na sito. Odstawić na ok. kwadrans. Do soczewicy dodać odciśniętą cukinię, jajko, bułkę tartą, cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, Dodać resztę przypraw, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nabierać czubatą łyżkę masy na dłoń i formować
Weekendy w domu i ogrodziepodzielić mimo tego małego mankamentu :) Jak ktoś nie ma przeciwskazań to zdecydowanie może zrobić ciasto ze zwykłych glutenowych mąk. Budyń oczywiści też można przygotować samemu. Składniki (forma na tarte o średnicy 26 cm): Ciasto kruche: 150 g mąki ryżowej 100 g mąki jaglanej 50 g mąki kukurydzianej szczypta soli 5 łyżek ksylitolu 130 g zimnego masła 1 jajko(...)minut w 180 stopniach C. Masa budyniowa: Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka, zdjąć z ognia i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek oraz rabarbaru, następnie zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec w 180 stopniach przez około 20 minut (aż kruszonka się
Healthy food explorerpolecam jako “sitko” podczas panierowania, znacznie przyspiesza pracę! Przepis na kalafior pieczony w panierce Składniki główka kalafiora około pół szklanki mleka roślinnego* około pół szklanki bułki tartej przyprawy: sól , pieprz , zioła prowansalskie , papryka ostra , wędzona , curry 3-4 łyżki oleju lub oliwy (30-40 g) *nieweganie mogą użyć krowiego Czas przygotowania: 10 minut + 30 min pieczenia Ilość(...)porcji: 4 porcje Przygotowanie Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze różyczki. Do jednej miski wlewamy mleko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą wraz z dużą ilością przypraw (u mnie łyżeczka soli , papryki ostrej , papryki wędzonej , szczypta curry ). Różyczki zanurzamy w mleku , a następnie obtaczamy w panierce i układamy na blaszce . Każdą z różyczek porządnie spryskujemy olejem lub skraplamy
WegePrzepisIlość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju Farsz: 25 g suszonych grzybów ½ cebuli 1 łyżka masła 1 płaska łyżka bułki tartej Przygotowanie: Grzyby gotować 30 minut w 300 ml wody. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto. Zawinąć w folię aluminiową(...)obeschło. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła. Ugotowane grzyby opłukać, posiekać i wymieszać z cebulą oraz bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętając, że ciasto na pierogi jest niesolone, a farsz powinien być dość słony i pieprzny). Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy, za pomocą literatki (moja miała średnicę 5,5 cm) wyciąć
KuchniaWeDwoje.ploliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg pieczarek 2 cebule 1 – 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła Panierka: 3 jajka 200 ml mleka szczypta Vegety bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Farsz: Pieczarki umyć i pokroić. Na dno dużego garnka ułożyć 2 plastry masła i przełożyć pieczarki. Całość dusić pod przykryciem przez 20 minut następnie(...)średniej grubości naleśników. Gdy farsz lekko ostygnie można zwinąć krokiety. Na każdego naleśnika wykładając po dwie duże łyżki pieczarek. Panierować dwukrotnie w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na oleju. Krok po kroku: 1. Pokroić pieczarki 2. Podsmażyć posiekaną cebulę 3. Dodać cebulę do pieczarek i dusić całość 4. Doprawić farsz solą i pieprzem 5. Zmiksować składniki
KuchniaWeDwoje.plrodzinie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400-500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej 1 jajko 1 cebulka 1 bułka kajzerka namoczona w mleku lub w wodzie bułka tarta do obtoczenia kotletów sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, gałka muszkatołowa 1 biała część większego pora 150-200 ml śmietanki 30% kawałek sera żółtego opcjonalnie kawałek papryki(...)mleku odciśniętą bułkę, jajko oraz startą cebulę. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie wyrobiłam mięso, uformowałam kotlety które następnie obtoczyłam w bułce tartej. Gotowe wstawiłam na chwilę do lodówki. umytego pora pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło a następnie dodajemy pokrojonego pora i chwilkę przesmażamy. Wlewamy śmietankę i gotujemy chwilę do momentu
Blog kulinarny S9.PLtemu niezwykle delikatny. Niebanalny i pyszny domowy kapuśniak z młodej kapusty. Przepis na kapuśniak z pulpecikami Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego, 3-4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, niezbyt duża główka młodej kapusty, 1 cebula, 2-3 marchewki, 3-4 ziemniaki, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., łyżka mąki pszennej, 2 pęczki świeżego koperku, sól(...)pieprz, olej. Jak zrobić kapuśniak z pulpecikami? Do mięsa mielonego dodaj bułkę tartą, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, odstaw na 15 min., aby masa stężała. Zwilżonymi dłońmi (tak jest zdecydowanie łatwiej) formuj małe pulpeciki, przesmaż je na oleju, przynajmniej raz obracając, zdejmij i odłóż. W większym garnku rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę
Kulinarna Polskaboczkiem Składniki: około 2 cm plastry karkówki wieprzowej, 1 jajko i 3 plasterki boczku wędzonego na każdy kotlet, sól, pieprz, do panierowania mąka pszenna, roztrzepane jajko i bułka tarta, olej do smażenia. Jak zrobić kotlety “szefa” ze schabu karkowego jajkiem i boczkiem Mięso rozbij tłuczkiem jak na kotlety schabowe, oprósz solą i pieprzem, zostaw na minimum(...)zamarynowania. Kotlet najpierw obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, połóż kotlet, obok rozłóż plasterki boczku. Smaż około 3-4 minut – aż panierka zrobi się ciemnozłota. Kotlet obróć, boczek zdejmij, a w jego miejsce wbij jajko. Smaż kolejne 3-4 minuty. Żółtko powinno być półpłynne. Na kotlecie rozłóż plasterki boczku, połóż jajko
Kulinarna Polskajajko L ok 70 gram startego na drobnych oczkach tarki sera żółtego 1 pełna łyżka masła 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku jajka i bułka tarta do panierki olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę, boczek w cienkie paseczki lub kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, obrane ziemniaki gotujemy(...)zupełności). jeszcze ciepłym farszem smarujemy naleśniki a następnie zwijamy je w krokiety. Ja na każdy naleśnik zużyłam 1 czubatą łyżkę farszu. gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron. Moje krokiety wyszły dość duże więc smażyłam je pod przykryciem na małym gazie aby w środku były
Blog kulinarny S9.PLpiknik. Kotlety ziemniaczane z tego przepisu wychodzą przepyszne. Przepis na kotlety ziemniaczane Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 3 średnie cebule, 1 jajko, 4 łyżki mąki pszennej, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić kotlety ziemniaczane? Ziemniaki obierz i ugotuj, odcedź, pozostaw bez zakrywania do przestudzenia – powinny dobrze odparować. Następnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką(...)dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki, aby masa się schłodziła i stężała – łatwiej będzie formować kotlety. Łyżką nabieraj porcje masy, dłońmi formuj niewielkie płaskie kotlety, każdy obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą ciemnozłote. Rada: Kotlety można też przygotować z ziemniaków, które “zostały z obiadu” Kotlety ziemniaczane są pyszne z sosem
Kulinarna Polska