tarta - 42848 przepisów (strona:480/2857)

Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika 184

kurczaka 50 g parmezanu lub innego twardego sera 100 g tartej bułki 2 małe jajka sól 2 łyżeczki suszonego oregano pieprz cayenn 80 g mąki Wykonanie nastawic piekarnik na 200`C,z termoobiegiem na 180`C.Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać w miseczce razem z bułką tartą.W drugiej miseczce rozbełtać widelcem jajka i doprawić(...)oregano.Do trzeciej miseczki wsypać mąkę nóżki z kurczaka obtoczyć najpierw w mące.Nadmiar mąki strzepnąć.Następnie umieścić w roztrzepanych jajkach i na końcu obtoczyć w panierce z bulki tartej i parmezanu opanierowane nóżki ułożyć na blaszce do pieczenia,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec na średniej szynie 45 minut,aż do zezłocenia podawać z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki z kalafiora 2239

cebulę z czosnkiem -bez oleju, opłukany i posiekany koperek i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem i odrobiną mielonego kminu rzymskiego (zdecydowanie poprawia ich smak). Dodać kilka łyżek bułki tartej (na początek 5-6) i wymieszać. 4. W zależności od konsystencji można dosypać więcej bułki aż z masy będzie można formować kotleciki. Dobrze jest wstawić masę na pół godziny(...)lodówki. Uformowane kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć-na średnim ogniu, żeby ich nie spalić – na złoty kolor. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego Post Kotleciki z kalafiora pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 158

Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć do tego kremu małej, mocno pomarańczowej, wpadającej w czerwień dyni(...)aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do curdu, a resztę zostaw na tartę lub inny mój dyniowy przepis

Słodko-Słony Świat Ilony
CHRUPIĄCE KRĄŻKI CEBULOWE - ONION RINGS 204

syta (następnego dnia faszeruję ich nadprogramową ilością wszelakich surówek i jesteśmy kwita ze zdrowowym odżywianiem:D). Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 4 cebule 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki pszennej 1 łyzeczka ostrej papryki w proszku olej do smażenia (ja użyłam rzepakowy) SKŁADNIKI NA JOGURTOWO-MAJONEZOWY DIP CZONSKOWY: 4 łyżki majonezu(...)grubsze plastry (6-7 mm) i rozłoż je na krążki. W jednej miseczce roztrzep jajka z mlekiem. W drugiej - wymieszaj mąkę z ostrą papryką. W trzeciej - wymieszaj bułkę tartą z solą. Pojedyncze krążki panieruj najpierw w mące z solą, następnie w roztrzepanym jajku z mlekiem, a na końcu obtocz je dokałdanie w bułce tartej z papryką. Krążki

Słodko-Słony Świat Ilony
Tradycyjne kotlety de volaille 303

filety z piersi kurczaka 100 g masła 2 jajka 150 g tartej bułki sól olej do smażenia Wśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką(...)każdym płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu, ułożyć słupek masła, a mięso wokół niego ciasno zrolować. Do jednego głębokiego talerza wbić jajka, roztrzepać, a do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą. Kotlety panierować dwukrotnie, zanurzając kolejno w jajkach i obtaczając w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć na średnim ogniu po około

Świat Domowej Kuchni
Kotlety drobiowe w sezamie 192

ziaren sezamu 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 1/2 łyżeczki oleju sezamowego olej do smażenia I kolejna wersja moich ulubionych kotletów z piersi kurczaka. Dziś opcja z sezamem :) Filety z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem. W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajka i doprawić je solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą i sezam(...)trzeciego mąkę. Filety panierować kolejno w mące, jajkach i tartej bułce wymieszanej z sezamem. Na patelni rozgrzać olej do smażenia. Włożyć mięso i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Usmażone filety ułożyć na półmisku i skropić delikatnie olejem sezamowym. Najlepiej podawać z ziemniakami z wody lub z frytkami. linkwithin

Świat Domowej Kuchni
Meksykańskie pulpeciki z czerwoną fasolą 160

czerwonej surowej papryki 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 750 ml bulionu 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta pieprzu 4 łyżki(...)mielone łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę. Z masy uformować pulpeciki i usmażyć je na rumiano z każdej strony na oleju. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do podgrzanego w rondelku bulionu dodać przecier pomidorowy

Świat Domowej Kuchni
Devolay z masłem i serem 153

Skłądniki: (na dwie porcje) Devolay: - 2 duże piersi z kurczaka - 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm) - 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm) - jajko  - bułka tarta  - pieprz i sól  Puree Ziemniaczane: - 4-5 ziemniaków -1 duża cebula  - 2-3 łyżki śmietany  - 2 łyżki masła   Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka(...)się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się nie uda , nie denerwuj się , rozwiń placek i spróbuj jeszcze raz.  Wysypać na talerzyk trochę bułki tartej , a na drugi talerz wbić jajko, roztrzepać je widelcem i odrobinę posolić. Zawinięte mięso obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Tą czynność powtórzyć

Gotuj Z Muzyką
Hreczniaki – kotlety z kaszy i sera 157

fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza gryczana – 250 g * ser biały – 300 g * jajko – 2 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * bułka tarta * sól * pieprz * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie(...)biały mielimy (lub dokładnie rozgniatamy widelcem). Mieszamy z kaszą. Dodajemy jajka i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy ( ugniatając ręką ). Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy np. z sosem grzybowym

Ostra na Słodko
Szarlotka na kruchym cieście 176

Szarlotka i tarta ? Tarta i szarlotka ? W jednym?! Pewnie , że da się! Któż z nas nie lubi szarlotek? Mnie kojarzą się z odwiedzinami u Babci … na wsi … kiedy to zawsze w sobotę piekła tradycyjną , jakże niezwykłą szarlotkę. Nigdzie nie smakowała jak ta od Niej! Dziś mam dla Was swoją wersję … przyrządzoną jak tartę

Ostra na Słodko
Kotlety mielone w waflu 247

tarta CIASTO : - mąka – 0,5 szkl - mleko – 0,5 szkl - sól - jajko – 1 szt - olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę i cebulę trzemy tarce. Dodajemy mięso mielone , jajko, czosnek, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Z andruta wycinamy kółka ( u mnie wielkości dużego kubka ). Z farszu formujemy sznycelki. Kładziemy na andrucie. Przykrywamy drugim i delikatnie

Ostra na Słodko
Chrupiące krokiety grzybowo – jajeczne 184

szczypta FARSZ: - jajka – 4 szt – pieczarki – 250 g – cebula – 1 szt ser żółty – 100 g sól , pieprz – 1 szczypta Dodatkowo: - bułka tarta – 100 g – jajko – 1 szt – olej do smażenia – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki(...)drobno siekamy. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Podsmażamy na odrobienie oleju , do momentu nabrania złocistego koloru. Ser żółty trzemy na dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Na naleśniki nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy w rulony. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano

Ostra na Słodko
Kotlety grzybowe z sosem śmietanowym 157

śmietana 18% kwaśna – 3 łyżki – jajko gotowane – 2 szt – żółtko surowe – 2 szt – białko – 2 szt – cebula – 2 szt – bułka tarta – ok. 1 szklanka – sól , pieprz , czosnek granulowany – 1 szczypta – olej do smażenia – 150 ml Sos śmietanowy : - śmietana 18% słodka – ok. 200 ml - mąka(...)drobno siekamy. Podsmażone grzyby mieszamy z pokrojonym jajkiem. Dodajemy żółtka oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do grzybowej masy. Dosypujemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej i wyrabiamy. Formujemy niewielkie kotleciki o obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Sos śmietanowy : Na patelni rozpuszczamy margarynę. Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy

Ostra na Słodko
Domowe Paluszki Rybne 167

filetów z białej ryby 2 ugotowane ziemniaki (ok. 200 g) 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszki manny duże jajko pieprz vegeta  koperek pietruszka bazylia (ewentualnie gotowa przyprawa do ryb) Domowe Paluszki Rybne - Sposób przygotowania: Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione ziemniaki, bułkę tartą, kaszkę, jajko, dodajemy ok. pół łyżeczki vegety, po szczypcie przypraw (opcjonalnie przyprawę(...)paluszki o szerokości ok. 14 x 4 cm (paluszki zmniejszą się podczas smażenia).  Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  Gotowe paluszki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami. Moje posty

Słodka Strona
Naleśniki z grzybowym farszem 228

pieprz -pieprz ziołowy -olej     Składniki na ciasto naleśnikowe: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka -bułka tarta    Grzyby suszone moczymy. Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy.    Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy. Grzyby suszone(...)jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka,  mieszamy  i przygotowujemy ciasto do panierowania    Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej,  moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni. Podsmażamy na rumiano z obu stron.     Naleśniki już są gotowe, ale z sosem

Maminek kulinarny