tarta - 42848 przepisów (strona:486/2857)

Karp panierowany z marynaty mlecznej. Delikatny i bez posmaku mułu. PRZPEPIS 93

razem tak zamarynowaną rybę przygotowaliśmy klasycznie – w złocistej panierce. Przepis na karpia panierowanego z marynaty mlecznej Składniki: filet z karpia podzielony na kawałki odpowiadające porcji, mleko, jajka, bułka tarta, pieprz, sól, olej. Jak zrobić karpia panierowanego z marynaty mlecznej? W mleku należy rozpuścić sól – dwie łyżeczki na pół litra. W zalewie umieszczamy kawałki ryby tak, aby były(...)lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Rybę wyciągamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kawałki ryby należy osuszyć papierowym ręcznikiem, zamoczyć w roztrzepanym jaku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażymy z obu stron aż panierka zrobi się ciemnozłota. Więcej świątecznych przepisów Artykuł Karp panierowany z marynaty mlecznej. Delikatny i bez posmaku mułu. PRZPEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska

Kulinarna Polska
Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce 68

indyka w ekstra chrupiącej panierce (wyszły mi 4 duże kotlety): 0,5 kg piersi z indyka duże jajko 1/3 szklanki mleka czubata łyżka mąki pszennej mąka pszenna i bułka tarta do panierowania sól, pieprz łyżka smalcu i 1/3 szklanki oleju do smażenia   Przygotowanie Pierś z indyka kroimy w plastry grubości 2-3 cm, następnie rozbijamy je delikatnie(...)Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy czubatą łyżkę mąki, mleko i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką na gładką masę. Kotlety obtaczamy najpierw w mące, następnie w cieście, na koniec w bułce tartej. Przekładamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smalcem. Smażymy na średniej mocy palnika po kilka minut z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru. Kotlety z indyka

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z panierowanym serem halloumi 83

gorący ser w połączeniu z kremowym sosem czosnkowym zachwyci Twoich domowników. Przepis na Prosty makaron z pomidorkami Składniki mix sałat- opakowanie ser halloumi- 225 g jajko- 1 sztuka bułka tarta- 3 łyżki sól i pieprz- szczypta olej rzepakowy jogurt naturalny- 5 łyżek zioła prowansalskie- pół łyżeczki czosnek- 1 ząbek majonez- 1 łyżka Sałatka z panierowanym serem halloumi(...)szczyptę soli i zioła prowansalskie. Dodaj jogurt naturalny oraz majonez i dokładnie wymieszaj. Ser halloumi pokrój w kostkę i obtocz w jajku rozmieszanym z pieprzem, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kawałki sera aż do momentu zarumienienia się panierki na złoto. Mix sałat przełóż do miski, wyłóż chrupiący ser halloumi, a następnie polej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie kotlety jajeczne 90

wegetarian, ale z całą pewnością posmakuje naszym małym pociechom. Sprawdź przepis na: Tradycyjne kotlety mielone Składniki 6 jajek + 1 jajko pęczek szczypioru 1 cebula bułka sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Szybkie kotlety jajeczne – przepis Zaczynamy od ugotowania 6 jajek na twardo. Odstawiamy po ugotowaniu do ostygnięcia. Po ostygnięciu ścieramy je na tarce na grubych oczkach(...)jeden kotlet. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Jajka, cebulę, szczypiorek i bułkę łączymy z jednym jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli całość będzie zbyt luźna dodajemy odrobinę tartej bułki. Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Kotlety możemy podać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i na przykład surówką z kapusty. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Galette (rustykalna tarta) z jabłkami 62

pyszną, cynamonową tartę z jabłkami przygotujecie w kilka chwil ze składników, które znajdują się w każdej kuchni. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub kleksem bitej śmietany. Polecam :) Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 3 kwaśne jabłka 3 łyżki cukru łyżka cynamonu jajko(...)posmarowania tarty Ciasto: składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć i wstawić do lodówki. Farsz: jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm na duży okrąg. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć ciasto. Nakłuć widelcem

Smakołyki Asi
Serowa tarta z białą kiełbasą i boczkiem 103

Dzień dobry, w ten majówkowy poranek ❤️ Dziś wrzucam przepis na tartę z białą kiełbasą i boczkiem, chociaż większość z Was pewnie będziemy grillować kiełbaski przy kominku 😉 to ja nie zapominam o osobach spędzających ten czas w domu .  Przepis ⤵️⤵️⤵️ Kruchy spód 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Nadzienie  2 czerwone cebule(...)łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka miodu  1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki 250 g dobrej  białej kiełbasy  150 g wędzonego boczku  160 g tartego sera mozzarella  120 g sera camembert 1 łyżka mąki 3 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany  kremówki 30%  Przygotowanie   ✅ Spód: Zagnieść ciasto

Niezły Młynek
Placki ziemniaczane z grzybami i serem 86

sztuk): 750 g ziemniaków ok. litra świeżych grzybów średnia cebula 50 g sera z niebieską pleśnią pół łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku jajko bułka tarta (ok. 5 łyżek) sól olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Grzyby pokroić drobno. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby i cebulę(...)Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 2 kawałki sera oraz łyżkę grzybowego farszu. Skleić i uformować w podłużne placki/kotlety. Rozbełtać jajko. Placki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem tak, by skórka była chrupiąca. Podawać np. z surówką z pora i liśćmi selera naciowego w tempurze

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotleciki rybne 96

świeżych lub mrożonych krewetek 40 dkg ugotowanych ziemniaków 100 ml mleka mały pęczek świeżej kolendry 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili bułka tarta do obtoczenia olej słonecznikowy do smażenia Jak zrobić kotleciki rybne. Do garnka włożyć rybę, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez 7-8 minut. Ugotowaną wystudzić, wyjąć z mleka(...)praskę ziemniaki, krojone chili, krojoną kolendrę, sól oraz pieprz. Za pomocą łyżki nabierać masę rybną, z której formować kulki o średnicy 4-ech centymetrów. Każdą kulkę obtaczać w bułce tartej po czym lekko spłaszczyć na dłoni. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący wkładać kotleciki rybne. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotleciki wykładać

MeCooks
Tarta z porem i pieczarkami 76

powiecie na pyszną wytrawną tartę z porem i pieczarkami zapieczonymi pod najlepszym na świecie serowo-pietruszkowym beszamelem? Jeżeli lubicie pieczarki i jednocześnie szukacie opcji na niebanalną, ciepłą kolację, myślę, że to może być dobry wybór. Ciasto: 200 g mąki 115 g masła 4 łyżki zimnej wody 2 szczypty soli 1/3 łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek(...)łyżki masła sól, pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g tartej mozzarelli 2 żółtka 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa Mąkę razem z dość dużą szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło i zagniatamy. Na koniec dodajemy 4 łyżki bardzo zimnej wody, wyrabiamy

Smaki Na Talerzu
Uszka z grzybami 109

przyprawy i dobre ciasto do uszek. Składniki na farsz do uszek: 30 g suszonych borowików lub innych grzybów 1 mała cebula 2 łyżeczki masła 1 pełna łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku Składniki n a ciasto do uszek: około 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko szczypta soli gorąca, przegotowana woda Uszka z grzybami(...)maśle. Gdy cebula będzie już szklista dodajemy do niej grzyby. Smażymy wszystko jeszcze z 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec farsz zagęszczamy bułką tartą. Wszystko mieszamy i zestawiamy z ognia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto na uszka powinno

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapomniany przepis na rybę po polsku z jajkiem. Prosto i niesamowicie pysznie 79

rybę po polsku z jajkiem Składniki: około 500 gramów filetów rybnych (najlepiej ze skórą, u nas tym razem sandacz), pół kostki masła, 2 jajka ugotowanie na twardo, łyżka bułki tartej, koperek, sól, pieprz. Jak zrobić rybę po polsku z jajkiem? Filet podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem. Jajka posiekaj. Na patelni (najlepiej nieprzywieralnej) rozgrzej masło. Filety smaż przez(...)minuty z każdej strony – zaczynając od strony ze skórą. Rybę zdejmij i odłóż. Teraz na patelnię wrzuć posiekane jajka i bułkę tartą. Smaż aż bułka lekko się zrumieni. Rybę ponownie połóż na patelni i obtocz w sosie. Podawaj ze świeżym koperkiem i gotowanymi ziemniakami. Rada: w podobny sposób można przyrządzić dzwonka lub rybę w całości

Kulinarna Polska
Karminadle czyli śląskie mielone. Regionalny przepis na pyszne kotlety 882

karminadle! Przepis na karminadle – śląskie mielone Składniki: 700 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej, 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa), 2 cebule, 1 jajko, niecałe pół szklanki mleka, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, smalec do smażenia. Jaj zrobić karminadle? Bułkę należy pokruszyć i wymieszać z mlekiem, a gdy zmięknie, zmielić, zmiksować blenderem lub rozgnieść przy pomocy widelca(...)wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, odstaw na chwilę, aby masa stężała. Zwilżonymi dłońmi z masy formuj kulki, które następnie lekko spłaszcz i obtocz w bułce tartej. Karbinadle smaż z obu stron na dużej ilości smalcu aż zrobią się rumiane. Rada: karminadle tradycyjnie podaje się z gotowanymi ziemniakami. Świetnie pasuje do nich kapusta na gęsto albo

Kulinarna Polska
Łosoś w sojowej marynacie z fasolką 109

Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z łososia 4 łyżki sosu sojowego pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu rozmaryn 1/2 cytryny fasolka szparagowa bułka tarta 2 łyżki masła Zobacz przepis na Pstrąg łososiowy i frytki z batatów Łosoś w sojowej marynacie z fasolką – przepis Łososia myjemy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy(...)minut w temperaturze 170 st. C. Fasolkę szparagową przebieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy w niej ugotowaną fasolkę. Łosoś w sojowej marynacie z fasolką Smacznego! Artykuł Łosoś w sojowej marynacie z fasolką pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym 89

pojemności 250 ml 250 gram margaryny lub masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru Pozostałe składniki: 2 kg jabłek opcjonalnie 1-2 łyżki kaszy manny 1-2 łyżki bułki tartej 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta cynamon i cukier do jabłek wg uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku, dosładzamy(...)rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto przy pomocy wałka przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. następnie wykładamy i rozprowadzamy jabłka. Przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem i po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem, gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra

Blog kulinarny S9.PL
Tarta z bobem i szynką dojrzewającą 154

cieszyć. Oprócz standardowej formy jego podania, czyli miski parującego ugotowanego bobu zjadanego do ulubionego serialu – tak, tak właśnie lubię go najbardziej, polecam wypróbować coś innego. Bób w mojej tarcie jest równie pyszny, dalej zielony i smakowity. Do tego szynka dojrzewająca, słona i wyrazista, świetnie pasująca do bobu. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)niego wylewamy naszą zalewę jajeczno-śmietanową. Na wierzch, lekko wciskając w zlewę, układamy ładnie plasterki szynki dojrzewającej – ja rozdzieliłam na 6 pasów, bo też na tyle pocięłam upieczoną tartę – aby w każdym kawałku była solidna porcja szynki.   Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut, aż stanie się złocista. Tartę możemy od razu podawać

Smaczna Strona