francuskie pokroić na prostokąty i nałożyć na mięso z pieczarkami) 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 2 op. ciasta francuskiego 1 cebula kilkanaście dużych białych pieczarek około 100 g tartej mozzarelli szczypta słodkiej mielonej papryki sól, pieprz masło/olej opcjonalnie 1 małe jajko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy wzdłuż na pół. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem(...)mięsa i odcinamy kawałki takiej wielkości, by zarówno z jednej jak i drugiej strony mięsa wystawała większa część ciasta francuskiego. Na mięso wykładamy porcję zrumienionych pieczarek. Następnie posypujemy je tartą mozzarellą. Części ciasta francuskiego, które wystają poza mięso nacinamy ukośnie, zachowując 1,5-2 centymetrowe odstępy. Paseczki ciasta naprzemiennie (raz z jednej, raz z drugiej strony) zakładamy
Smaki Na Talerzupodstawowych składników. Prostota, czyli to co lubię w kuchni najbardziej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 kubka/szklanki makaronu u mnie pene 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 3/4 szklanki kwasnej śmietany pół pęczka świeżego koperku 1 płaska(...)mąki pszennej plus do obtoczenia pulpetów olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i wyrabiamy. Z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące, cebulę kroimy w kostkę i czosnek przeciskamy przez praskę, na dużej i głębszej patelni na rozgrzanym
Blog kulinarny S9.PLobranych ziemniaków, musimy wybrać gatunek dość mączysty 250 gram twarogu półtłustego 1 duża cebula 1 jajko 1-2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na patelni(...)twaróg przeciskamy do miski przez praskę, dodajemy cebulę, sól,pieprz, mąkę, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę, z masy ziemniaczano-serowej formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, jeśli mamy możliwość schładzamy je w lodówce ok godzinę lub trochę dłużej aby masa się zbiła, gotowe kotlety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron
Blog kulinarny S9.PLłyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 15 plasterków pikantnej kiełbaski chorizo – ok. 10 szparagów – 200 g gęstej śmietany 18% lub jogurtu ( u mnie bez laktozy) –2 łyżki tartego parmezanu – 2 duże jaja – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Szparagi myjemy
I LOVE LIFErosołu: u mnie 2 cebule, 3 kawałki selera, 1 duża marchewka, 1,5 pietruszki, całość mięso+warzywa ok 1 kg 2 duże jaja L 4 czubate łyżki bułki tartej 1 pęczek szczypiorku ok 1/4 szklanki ugotowanego rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej odrobina oliwy z oliwek, ulubione zioła u mnie suszona natka pietruszki(...)granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane mięso ze skórką mielimy przez maszynkę razem z warzywami,(cebulę obrałam z łupiny), do miski z mięsem i warzywami wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, dolewamy trochę rosołu, całość dokładnie mieszamy/wyrabiamy i przekładamy do aluminiowych blaszek lub do formy keksowej, wierzch pasztetu posmarowałam pędzelkiem oliwą z oliwek i posypałam
Blog kulinarny S9.PLDzień dobry, w ten majówkowy poranek ❤️ Dziś wrzucam przepis na tartę z białą kiełbasą i boczkiem, chociaż większość z Was pewnie będziemy grillować kiełbaski przy kominku 😉 to ja nie zapominam o osobach spędzających ten czas w domu . Przepis ⤵️⤵️⤵️ Kruchy spód 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Nadzienie 2 czerwone cebule(...)łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki 250 g dobrej białej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 160 g tartego sera mozzarella 120 g sera camembert 1 łyżka mąki 3 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie ✅ Spód: Zagnieść ciasto
Niezły Młynekszklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano 2 jajka sól, pieprz olej do smażenia opcjonalnie sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rybę rozmrażamy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, gotowe filety oprószamy solą i pieprzem, możemy skropić sokiem z cytryny, do miski/pojemnika przesypujemy bułkę tartą, wsypujemy zioła
Blog kulinarny S9.PLplasterki 200 g tartej mozzarelli 130 g serka kanapkowego śmietankowego bazylia, oregano, pieprz 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki Ciasto francuskie rozwijamy. Rozprowadzamy na nim serek kanapkowy (na jednym z dłuższych brzegów pozostawiamy około 2 cm wolnego miejsca). Oprószamy niewielką ilością roztartego w dłoniach oregano, bazylii i pieprzu. Rozkładamy cienkie plasterki szynki. Posypujemy tartą mozzarellą
Smaki Na Talerzuforemkę na tarte potem rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę. Pieczemy w piekarniku 180 st ok 30 min . potem potrzebujemy 1 czekoladę mleczną roztopić i posmarować podpieczony spód tarty. Następnie przygotowujemy: Budyń waniliowy 1 opakowanie. 1 szklankę mleka wymieszać z 1 szklanką syropu z mandarynek i na tym gotujemy budyń. Ugotowany budyń wyłożyć na polewę czekoladową która
Moje Wyrobykiszonej kapusty :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram filetów rybnych, u mnie kostka z mintaja 1 cebula 1 jajko 1 mniejsza bułka mleko do namoczenia bułki 4 łyżki bułki tartej pół pęczka świeżej natki pietruszki sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów 1000- 1200 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 3-4 łyżki(...)rybne rozdrabniamy w blenderze lub mielimy przez maszynkę, następnie przekładamy do miski, do ryby dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę w mleku, zmieloną lub posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz pieprz następnie wyrabiamy pulpety, zagotowujemy rosół/bulion wyrobione pulpety obtaczamy w mące i przekładamy do gorącego rosołu, ( możemy rozdzielić sobie pulpety i ugotować
Blog kulinarny S9.PLprzepis na pyszne i kremowe pieczarkowe risotto, które może stanowić posiłek sam w sobie lub dodatek do mięs. Podsmażone pieczarki nadają charakterystycznego, grzybowego smaku, a tarty parmezan sprawia, że risotto ma genialnie kremową konsystencję. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Ilość porcji: 2 Składniki: 150 g ryżu arborio(...)bulionu drobiowego lub warzywnego ½ szklanki białego wina 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki tymianku 2 łyżki masła 40 g tartego parmezanu sok z ½ cytryny sól, pieprz, oliwa Sposób wykonania: Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na 1 łyżce masła i odrobinie oliwy. Oliwa zapobiegnie spaleniu się masła. Pieczarki smażymy
Mostek w kuchnifilety u mnie z mintaja, mogą być z dowolnej ulubionej ryby kilka plasterków żółtego sera ok 3 płaskie łyżki musztardy 3 jajka połówka cytryny mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia ryby przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem(...)jednej strony smarujemy musztardą i posypujemy ziołami prowansalskimi, przykrywamy plasterkiem sera zamoczonym w roztrzepanym jajku, Następnie panierujemy rybę: obtaczamy ją w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, Gotowe filety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLdotarciem do sklepu, myślę, że szybkie opłukanie jest najlepszym rozwiązaniem. https://youtu.be/Ig-9pxUD6oY Składniki na pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej: 500 g pieczarek 2-3 jajka bułka tarta pół szklanki passaty pomidorowej (120 ml) 2 szklanki wody (450 ml) 1/3 szklanki octu (100 ml) łyżka cukru ostra papryka, sól, pieprz, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście(...)ręcznikiem papierowym lub szybko płuczemy pod wodą. Jeśli mamy większe egzemplarze, kroimy je w ćwiartki. Małe pieczarki pozostawiamy w całości. Obtaczamy je najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do rondelka wlewamy passatę, wodę, ocet; dodajemy cukier i przyprawy. Całość
e-PrzepisyKulinarnezredukowanym do 1/2 łyżeczki ( klik po przepis na naleśniki ). Farsz: 5-6 porów (około 500 g białych i jasnozielonych części) 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 200 g tartej mozzarelli masło klarowane sól, pieprz Przygotowujemy ciasto na naleśniki wg swojego ulubionego przepisu. Na dużej patelni smażymy cienkie placki. Oczyszczone pory kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość(...)zeszklenia. Dodajemy kwaśną śmietanę, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, mieszamy. Smażymy razem jeszcze przez 2-3 minuty. Na każdy naleśnik wykładamy porcję porowego farszu, posypujemy tartą mozzarellą. Zwijamy jak na krokiety. Na patelni rozgrzewamy większą ilość klarowanego masła. Obsmażamy naleśniki z każdej strony na rumiano. Źródło
Smaki Na Talerzuzredukowanym do 1/2 łyżeczki ( klik po przepis na naleśniki ). Farsz: 5-6 porów (około 500 g białych i jasnozielonych części) 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 200 g tartej mozzarelli masło klarowane sól, pieprz Przygotowujemy ciasto na naleśniki wg swojego ulubionego przepisu. Na dużej patelni smażymy cienkie placki. Oczyszczone pory kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość(...)zeszklenia. Dodajemy kwaśną śmietanę, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, mieszamy. Smażymy razem jeszcze przez 2-3 minuty. Na każdy naleśnik wykładamy porcję porowego farszu, posypujemy tartą mozzarellą. Zwijamy jak na krokiety. Na patelni rozgrzewamy większą ilość klarowanego masła. Obsmażamy naleśniki z każdej strony na rumiano. Źródło
Smaki Na Talerzu