tarta - 42848 przepisów (strona:485/2857)

Kotlety „schabowe” z selera. Bardzo prosty przepis na kotlety bez mięsa 53

zrobić z niego na przykład rewelacyjne kotlety „schabowe”. Przepis na kotlety „schabowe” z selera Składniki: 1 duży korzeń selera , do panierowania mąka pszenna, jajka, bułka tarta, olej do smażenia, sól , pieprz. Jak zrobić kotlety „schabowe” z selera? Seler obierz, pokrój w około 1 cm plastry, Na patelni rozgrzej około 1 cm wody(...)gotuj kolejne 3 minuty. Zdejmij i przestudź. Plastry selera „smażące” się na wodzie/ Plastry oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na ciemnozłoty kolor przez około 3 minuty z każdej strony. Rada: do tak przygotowanych kotletów z selera świetnie pasuje sałata z sosem winegret – zobacz przepis

Kulinarna Polska
Najlepsza zupa chrzanowa – przepis na zupę z ziemniakami 55

dzień. Jak zrobić zupę chrzanową? Zupa z chrzanem to bardzo prosty przepis – w mojej wersji przygotujesz ją z bulionu warzywnego, do którego dodajemy ziemniaki, a następnie tarty chrzan, mleczko kokosowe oraz przyprawy. Do zupy możesz dodać również gotowane jajko. Zupa chrzanowa z ziemniakami – przepis krok po kroku Wegańska zupa chrzanowa z ziemniakami Via Gusto Zupa chrzanowa(...)składniki 2 l bulionu warzywnego (woda, marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie – całość gotować 30 minut i odstawić na noc) 600 g ziemniaków 300 g tartego chrzanu 35 g mleczka kokosowego (twardej części) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka koperku sól pieprz przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w równą kostkę. Bulion warzywny zagotować, a następnie dodać

Via Gusto
Soczyste i delikatne kotlety z indyka z marynaty majonezowej. PRZEPIS 44

kotlety z indyka z marynaty majonezowej Składniki: 4 około plastry piersi z indyka o grubości około 1,5-2 cm, łyżka majonezu , do panierowania mąka pszenna, rozbełtane jajka, bułka tarta, olej do smażenia, sól pieprz. Jak zrobić kotlety z indyka z marynaty majonezowej? Mięso rozbij tłuczkiem na grubość około 0,5 cm, uważaj, żeby nie zrobić dziur. Oprósz(...)majonezu, dokładnie natrzyj nim mięso. Przykryj i odstaw do zamarynowania na minimum godzinę. Rozbite i zamarynowane kotlety. Kotlety najpierw obtocz w mące pszennej, następnie w jaku, potem w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Wypróbuj też nasz przepis na kotlety zbite z karkówki i schabu: Kotlety zbite ze schabu i karkówki

Kulinarna Polska
Domowy klops 61

środek jajko, albo białą kiełbasę. Będzie nie tylko dobrze smakowało, ale również bardzo oryginalnie wyglądało. Składniki 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz masło do wysmarowania formy Dodatkowo 1 łyżka masła Do danie wymaga odrobinę tłuszczu, więc najlepiej jest przygotować je z mięsa wieprzowego(...)przygotować Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli, a następnie szklimy ją na masełku. Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy ją do mięsa, dodajemy również bułkę tartą, jajko, zeszkloną cebulę, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masłem smarujemy keksówkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Najpierw pieczemy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krokiety z mięsem. Chrupiące i pełne pysznego farszu. PRZEPIS 50

naleśników zrobionych według tego przepisu , kilogram mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, olej, majeranek, sól, pieprz, do panierowania jajka i bułka tarta. Jak zrobić krokiety z mięsem? Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć mięso mielone i posiekaną cebulę, smaż aż do zrumienienia, pod koniec dodając także posiekany czosnek. Dopraw solą(...)naleśniku wyłóż 2 łyżki farszu, zwiń ciasno, robiąc zakładkę, aby szczelnie zamknąć go w środku. Zwinięte krokiety przed panierowaniem. Każdy krokiet najpierw obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smaż na oleju, starając się obrócić krokiety na każdą ze stron, aż będą ciemnozłote. Najlepsze są od razu po zdjęciu z patelni, wtedy są najbardziej chrupiące. Rada: krokiety

Kulinarna Polska
Panierowane roladki z kurczaka z serem i pieczarkami. Wychodzą przepyszne. PRZEPIS 200

Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 4-5 pieczarek , kopiasta łyżka startego sera żółtego (tym razem użyliśmy pomarańczowego Mimolette, ale może być inny), jajko, mąka pszenna, bułka tarta, olej, sól, pieprz, będziesz potrzebować też folię spożywczą. Składniki na jedną dużą roladę. Jak zrobić roladki z serem i pieczarkami? Cebulę drobno posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki, przesmaż(...)następnie zawiń w folię spożywczą jak cukierka. Wstaw do lodówki na minimum godzinę – mąka zadziała jak klej. Roladkę ostrożnie odwiń, zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej . Smaż na niezbyt gorącym oleju, aby temperatura zdążyła przeniknąć do środka, a panierka za szybko się nie zrumieniła – smażenie powinno trwać minimum 8 minut. Najlepiej zrobić

Kulinarna Polska
Krokiety z pieczarkami i serem. Nieważne, ile zrobimy, zawsze znikają błyskawicznie. PRZEPIS 67

krokiety z pieczarkami i serem Składniki: Naleśniki zrobione według tego przepisu – około 10 sztuk, 500 gramów świeżych pieczarek, 2 duże cebule, 250 gramów żółtego sera, jajka i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz. Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem? Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju do lekkiego zrumienienia(...)cebuli, wymieszaj. Na każdy naleśnik nakładaj dwie łyżki farszu, złóż w kwadraty – ciasno, aby farsz nie wypadał. Krokiety najpierw zamocz w rozbełtanym jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Smaż przez kilka minut z każdej strony na ciemnozłoty kolor. Artykuł Krokiety z pieczarkami i serem. Nieważne, ile zrobimy, zawsze znikają błyskawicznie. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie

Kulinarna Polska
Stek z kalafiora na ciecierzycy. Jedno z najlepszych dań wege, jakie do tej pory jedliśmy. PRZEPIS 46

puszka ciecierzycy konserwowej lub podobna ilość namoczonej i ugotowanej, masło pół na pół z olejem, 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczka pasty tahini, 1 ząbek czosnku, kopiasta łyżka bułki tartej, natka pietruszki, papryka czerwona w proszku (najlepiej wędzona), kumin mielony, sól. Jak zrobić stek z kalafiora? Ze środkowej części kalafiora wykrój dwa steki o grubości 2,5-3 centymetrów(...)oliwy, smaż przez około 4 minuty, ostrożnie odwróć i smaż drugie tyle. Steki zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię wsyp odsączoną ciecierzycę, dopraw kuminem, smaż chwilę, dodaj bułkę tartą i smaż nadal do lekkiego zrumienienia. W miseczce dokładnie zmieszaj jogurt z pastą tahini i roztartym z solą czosnkiem. Na talerz wyłóż porcję ciecierzycy, na niej połóż stek

Kulinarna Polska
Knedle ze śliwkami w bulce tartej. 47

Ciasto: 50 g masła 1 kg ziemniaków 400 g maki pszennej kilkanaście śliwek około 700 g 2 jajka 100 g kaszy manny 1 łyżeczka soli Posypka: 200 g bulki tartej 100 g masła 100 g cukru Zapraszam również na film z instrukcja krok po koku Wykonanie: Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej(...)Ziemniaki ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, kaszę mannę, jajka oraz sol do smaku. Następnie ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Przygotować bulkę tartą do obtoczenia knedli : Bulkę wymieszać z cukrem i rozpuszczonym masłem. Z porcji ciasta uformować placuszek ( wielkość porcji zależy od wielkości śliwek). Na środku placka ułożyć całą śliwkę

Pani M - kuchnia smakowita
Tarta z dynią i miodowo-musztardowymi kurkami 46

Powoli czuć w powietrzu nadchodzącą jesień. Uwielbiam ten czas za optymalną dla mnie temperaturę, grzyby pojawiające się w lesie i potrawy pyszne jak ta :) Podobny przepis na tartę z dynią pojawił się w mojej książce i kto próbował, ten zapewne zakochał się w niej, jak my. Tym razem zamiast pieczarek dodałam kurki, które najpierw podsmażyłam z dodatkiem soku z cytryny(...)serem, twarożkiem i przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (10×35 cm). Wypełniamy serowo-dyniowym nadzieniem, a na wierzch układamy kurki. Tartę pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego :) Artykuł Tarta z dynią i miodowo-musztardowymi kurkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kotlety szwajcarskie z serem i szynką. Klasyka, którą uwielbiamy. Przepis na cordon bleu 54

kotlety szwajcarskie Składniki: Plastry schabu wieprzowego o grubości około 2 cm, plastry dobrej szynki wieprzowej, plastry sera żółtego w typie szwajcarskim, sól, pieprz, do panierowania mąka pszenna, jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Jak zrobić cordon bleu – kotlety szwajcarskie? Mięso równomiernie rozbij na cienkie placki, uważaj jednak, żeby nie zrobić dziur. Oprósz solą i pieprzem, na każdym(...)połóż plaster sera i szynki, następnie złóż na pół, dociskając krawędzie, aby do siebie przywarły. Każdy kotlet najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz bułce tartej. Smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor. Rada: oryginalny przepis na cordon bleu każe użyć schabu cielęcego, mięso to w Polsce jest dość trudno dostępne, dlatego użyliśmy schabu wieprzowego

Kulinarna Polska