tarta - 42848 przepisów (strona:477/2857)

26.Radośnie i świątecznie: czyli obłędna tarta z makiem! 222

. Ciasto nakuwamy widelcem na całej powierzchni lub wysypujemy na nie fasolę (w celu równego upieczenia powierzchni). Pieczemy 15-20minut. Finalnie studzimy. Jeśli po wylepieniu formy do tarty zostanie nam trochę ciasta możemy powylepiać ciasteczka i upiec na blaszy obok kruchego spodu i ozdobić nimi naszą tartę! (; Zabieramy się do sporządzenia masy: schłodzoną kremówkę ubijamy

Symfonia Smaków
Tarta migdałowo - pomarańczowa 179

odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:)   Ciasto: 100g mąki,  3 łyżki kakao,  75 g masła,  25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),  50 g cukru pudru trzcinowego Diamant,   jajko.  Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie(...)ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić

Z miłości do słodkości
Tarta cebulowa 211

mojej kuchni. Tak bylo i tym razem. Potrzebowalam zrobic cos na szybko z tego co akurat bylo pod reka. I oto powstala bardzo dobra i bardzo prosta tarta z cebula. skladniki: ciasto francuskie pokrojone w kwadraty 15x15cm cebula sol, pieprz oregano ser gouda wykonanie: Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni na zloty kolor. Ilosc cebuli uzalezniona(...)pieczenia. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo 2cm margines. Na srodek wykladamy przyprawiona cebule. Posypujemy tartym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez okolo 15 minut. Tarta bardzo dobrze smakuje z dodatkiem salaty z sosem vinegret. Smacznego

Przysmaki Karolki
Ciasto na pożegnanie 209

prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki kruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążamy np grochem i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze(...)mieszanka lekko przestygła. Jajko i żółtka ubijamy mikserem, dolewamy do nich śmietanę i ubijamy przez 2-3 minuty.Całość wylewamy na upieczone ciasto. Na masę układamy pokrojone jabłka. Tarte pieczemy przez 35 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Zielone szparagi z masłem i bułką tartą 124

Sezon na szparagi trwa. Chociaż na targu widziałam je już dużo wcześniej. U mnie wczoraj zakupione po raz pierwszy zielone szparagi zrobiłam po prostu z bułka tartą. Skoro S zjadł do obiadu to znaczy(...)się, że były pyszne! Składniki :  * pęczek zielonych szparagów  * 3 łyżki masła * 2 łyżki bułki tartej  Przygotowanie : Końcówki szparagów odciąć lub lekko ułamać. Wodę osolić, dodać łyżeczkę cukru. Szparagi obgotować przez 15 minut, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, lekko osolić. Przesmażyć i polać szparagi. Podawać ciepłe

Magiczne Życie Marty
Tarta marchewkowa 180

powinno, a nadzienie zaskoczyło wszystkich i wszystkim smakowało! Mam nadzieję, że nie potrzebujecie więcej rekomendacji i że tarta za niedługo zagości na Waszych stołach. Zapraszam! Inspirowane tartą Beaty. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 209

najważniejsze - odpocznie od zgiełku, chaosu w jej życiu i ciągłej gonitwy za życiem. O od internetu. Stąd nie ma Karmel-itki do przyszłego tygodnia w cyberświecie. Ahoj, przygodo! TARTA BANANOWA. /przepis autorski;/ blaszka na tartę kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 6 przejrzałych bananów 400g(...)piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach  (termoobieg), aby pięknie się zezłociła. Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia - masa wtedy stwardnieje, łatwiej się dzięki temu kroi i nic się nie rozpada. Można wstawić do lodówki, aby przyspieszyć proces schładzania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kotlety rybne 284

łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia sól, pieprz, cebula koperek Rybę myjemy, usuwamy pozostałe ości. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Do ryby dodajemy jajko I miksujemy blenderem (lub przepuszczamy rybę przez maszynkę I dopiero potem dodajemy jajko). Dodajemy pieprz, sól, paprykę po około 1/4 łyżeczki. Mieszamy. Do ryby dodajemy bułkę tartą, pokrojoną w drobną(...)kostkę cebulę I paprykę. Mieszamy. Formujemy kotlety I obtaczamy w bułce tartej. Ja kotlety piekłam na grilownicy około 6-8 min- możemy smażyć też na patelni. Gotowe :) Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami :) Smacznego

Smaki Edyty
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 227

całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw(...)Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę tartą). Jajka wbić do trzeciej miski. Dodać do niej sól, pieprz, słodką paprykę oraz słodki sos chili. Roztrzepać. Rybę obtoczyć w jajku, mące, jajku i panko. Smażyć na rozgrzanym

Fabryka pomysłów
Klops ze smakowitą skórą. Sprawdziłem przepis z amerykańskich blogów kulinarnych 76

przepis. Wyszło bardzo dobrze, sami spróbujcie. Przepis na amerykański klops ze skórką Składniki: Kilogram mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 2 duże cebule, olej, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 200 ml dobrego ketchupu, płaska łyżka mielonej papryki wędzonej, majeranek, sól, pieprz. Jak zrobić amerykański klops ze skórką? Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju. Mięso przełóż do miski(...)dodaj zrumienioną cebulę, bułkę tartą, wbij jajko, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób, przełóż do podłużnej foremki. Ketchup wymieszaj z papryką wędzoną, połową posmaruj mięso. Piecz w temp. 200 stopni przez pół godziny, wyjmij posmaruj drugą połową sosu, piecz kolejne 20-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól klopsowi trochę przestygnąć, następnie krój na plastry

Kulinarna Polska
Pieczeń z ciecierzycy i papryki 75

płaska łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku łyżka suszonego majeranku łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 20 g masła 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Marchew, pietruszkę i seler (powinny być w podobnych wielkościach) obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego. Po ugotowaniu wyjąć na talerzyk(...)się stopi. W malakserze zmielić ciecierzycę, warzywa korzeniowe, majeranek, cebulę i paprykę z przyprawami i tłuszczem. W misce wymieszać rękoma zmieloną ciecierzycę i warzywa. Pod koniec wyrabiania dodać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć pieczeń do zimnego piekarnika. Włączyć go na 210 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z cukinii i fety – pyszny pomysł na błyskawiczny obiad 72

wsadzić do bułki. Składniki na kotlety z cukinii i fety (4 sztuki): 1 średnia cukinia (ok. 300 g) 100 g sera feta 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 jajko rozmiar L mały pęczek ziół: dałam szczypior i koper pieprz ziołowy, czosnek suszony, sól, pieprz czarny   Przygotowanie Cukinię myjemy, odcinamy jej końcówki i ścieramy na tarce(...)oczkach. Posypujemy ją szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut. Zioła drobno siekamy. Fetę kruszymy na małe kawałeczki. Cukinię odciskamy z wody. Dodajemy do niej fetę, zioła, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej, spójnej masy. Z masy formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety. Smażymy je ma małym ogniu

e-PrzepisyKulinarne
Frykadelki. Te małe okrągłe kotleciki z serem w środku są po prostu przepyszne! PRZEPIS 320

pyszne, że po zjedzeniu jednego zaraz sięga się po drugiego. Przepis na frykadelki Składniki: Kilogram mięsa mielonego – najlepiej wieprzowo-wołowe, 2 cebule, 1 jajko, 6 łyżek bułki tartej, około 200 gramów sera żółtego w kawałku, olej do smażenia, sól, pieprz. Jak zrobić frykadelki? Cebulę drobno posiekaj, zrumień na odrobinie oleju. Do miski przełóż mięso, wbij jajko, dodaj bułkę(...)tartą i zrumienioną cebulę, a także pieprz oraz sól. Masę dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Ser pokrój w kostkę 1,5 na 1,5 cm. Zwilżonymi wodą dłońmi odrywaj kawałki masy, spłaszcz, połóż kostkę sera i zlep w kulkę wielkości piłeczki do ping-ponga. Frykadelki podczas smażenia. Frykadelki smaż na oleju , obracając, przez około 10 minut. W trakcie

Kulinarna Polska
Pumpkin pie 68

najszybciej z masłem i żółtkami. ? Kulę ciasta wstawić do lodówki na godzinę. ? Po tym czasie pokroić ciasto na cienkie plasterki i wyłożyć nimi dno i boki formy na tartę. Ja nie wałkuję ciasta tylko kroję i łączę kawałki ze sobą. ? Pozostawić część ciasta kruchego, z którego wyciąć ozdobne ciasteczka listki do dekoracji pumpkin pie. ? Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego(...)wyjąć z piekarnika i ułożyć na obwodzie i środku listki z kruchego ciasta. ? Następnie piec w 160 st.C jeszcze przez 40 minut. ? Kroić po wystudzeniu. Ja użyłam formę na tartę z ruchomym spodem, dzięki temu nie miałam problemu z uwolnieniem tarty

To co kocham
Klopsy w sosie pieczeniowym. Niezawodny przepis na obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego 511

sosie pieczeniowym Składniki: 800 gramów mielonej wieprzowiny, indyka lub pół na pół. 3 cebule , 1 kajzerka – najlepiej czerstwa, niecałe pół szklanki mleka, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, łyżka papryki mielonej w proszku, łyżeczka musztardy, kopiasta łyżka mąki pszennej, olej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Jak zrobić klopsy w sosie pieczeniowym? Kajzerkę bardzo drobno pokrusz, przełóż(...)miski, wlej mleko, wymieszaj. Dwie cebule drobno posiekaj, zrumień na odrobinie oleju. Namoczoną kajzerkę rozgnieć widelcem, do miski dodaj mięso, przesmażoną cebulę, bułkę tartą, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób dłońmi. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zwilżonymi wodą dłońmi odrywaj kawałki masy, formuj dość duże kule, które kładź na patelni. Gdy zrumienią się z jednej

Kulinarna Polska