godzinę". Co zrobić kiedy ma się ochotę na coś słodkiego i w dodatku nie powielać tendencyjnych słodyczy? Moja propozycja jest nietypowa, ponieważ moja "tarta" to nie tarta. Proponuję Wam "tartę" jagodową na cieście francuskim :) Pyszna z lodami i sosem karmelowym Składniki: Płat ciasta francuskiego ok 40dag jagód (mogą być mrożone) 400ml śmietany 18 % cukier
ChilliJemyserka Arla Apetina 1 opakowanie ricotty (250 gram) 1/2 laski wanilii 4-5 łyżek cukru Ponadto: 700 gram truskawek Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, wałkujemy, wkładamy do formy tarty (wystające boki odcinamy), nakłuwamy ciasto w wielu miejscach widelcem i podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. W tym czasie miksujemy ricottę z dodatkiem
Mango Papajabotwiną w roli głównej, czyli będzie tarta z botwinką, z dodatkiem sera feta. Pyszna na ciepło, jak napisałam, ale ja lubię ją też na zimno. Tarta z botwinką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie francuskiego ciasta (u mnie mrożone) 1 pęczek botwinki 1 cebula oliwa(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy jajka, jogurt, gałkę i sól. Na ciasto wykładamy warzywa, polewamy je masą jogurtową, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Tartę pieczemy około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złocisto-brązowa
Kulinarne przygody Gatitytartej sól, pieprz olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron
Symfonia smakowaKOTLETY MIELONE Zapraszam do wykorzystania mojego przepisu na kotlety mielone J Będą na pewno miękkie i soczyste . Na co czekacie ?? Składniki: 40 dag mięsa mielonego bulka tarta 1 jajko 1 mała cebula 1/3 szklanki bulionu drobiowego Smalec(...)olej Sol, pieprz Sposób przygotowania: Cebule obieramy, kroimy w drobna kostke i smażymy na zloty kolor, studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy jajko, cebule, 2-3 łyżki bulki tartej, bulion, sol i pieprz. Wyrabiamy na jednolita masę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wilgotnymi rekami formujemy kotlety, obtaczamy w bulce tartej i smażymy z obu stron na zloty kolor
PychaDaniamnie na obiad złociste kotleciki z białej fasoli. Składniki: 1 kg białej fasoli 3 marchewki 3 jaja 3 cebule 1 łyżka margaryny sól czosnkowa pieprz majeranek bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, gotować na wolnym ogniu i w połowie gotowania włożyć marchewki - następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić(...)margarynie, dodać do ugotowanej, ostudzonej fasoli i zmielić razem z marchewką. Następnie przyprawić do smaku, wymieszać z jajkami i gdy masa jest za rzadka wsypać odpowiednią ilość bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Można podawać na Wigilię z sosem grzybowym
Tradycyjna Kuchniamięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego) 3 łyżki bułki tartej 2 jaja 2 cebule białe 1 kefir lub maślanka 1 łyżeczka kminku sól, pieprz natka pietruszki ½ szklanki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić dwa razy, dodać bułkę tartą, jaja, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz kminek. Masę należy wyrabiać około(...)międzyczasie wodę około ½ szklanki, aż masa będzie odstawać od rąk. Następnie włożyć mięso do lodówki na pół godziny. Następnie formować jednakowej wielkości Kebapczeta ( 10 cm kiełbaski). Obtaczać w bułce tartej, smażyć na gorącym oleju, często obracając aby nie wyschły. Gotowe kiełbaski włożyć do garnka z przykrywką. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu wlać lekko osolony rozbity kefir i zalać mięsne
Tradycyjna Kuchniamnie dziś właśnie taka klasyka. Tylko zamiast ziemniaków kwiaty robinii akacjowej w cieście (tempurze). Składniki (na 2 porcje): pojedyncza pierś kurczaka sól, pieprz jajko 4-5 łyżek bułki tartej olej do smażenia mała główka sałaty ok. 150 ml śmietany łyżeczka cukru szczypiorek 6 liści szałwii Pierś przekroić na dwie części. Rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie posypać(...)lodówki. Sałatę opłukać, podzielić na kawałki "na jeden kęs" i osuszyć np. w wirówce do sałaty. Wymieszać śmietanę z cukrem. Rozbełtać jajko w głębokim talerzu. Wysypać bułkę tartą na talerzyk. Kotlety obtaczać najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Liście szałwii smażyć na chipsy na tej samej
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki : piersi z kurczaka szynka ( dobrej jakości) po plasterku na roladkę pieprz cytrynowy szparagi po dwa małe na roladkę + dowolna ilość jako dodatek bułka tarta, mąka i jajka + odrobina soli do panierki olej do smażenia Umyte piersi z kurczaka dzielę na pól wzdłuż, każdy płat delikatnie(...)rozbijam tłuczkiem. Na mięso wykładam plaster szynki , posypuje pieprzem cytrynowym i układam wcześniej umyte szparagi ( u mnie surowe) Zwijam roladki i panieruję, najpierw w mące, jajku i bułce tartej. Smażę powoli, na oleju. Pozostałe szparagi obwalam w jajku i bułce tartej i smażę razem z roladkami. Podaję od razu. Smacznego . Roladki drobiowe ze szparagami Roladki
Takie tam pichceniełyżki bułki tartej, ja użyłam Bułki tartej ze złocistym lnem mielonym od Oleofarm pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, chwilę studzimy, aby dało się je dotknąć i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy na nie bułkę tartą. Rumienimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
MamaOskarkaDodajemy je do mięsa i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki doprawiając w międzyczasie solą i białym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt mokry, możemy dodać do niego nieco bułki tartej. Farsz dzielimy na 4 równe części i układamy go w niezbyt grubych warstwach na naleśnikach. Zakładamy placki do środka z 3 stron wokół farszu, następnie zawijamy „w ślimaka” – patrz(...)zdjęcia. Jajko dokładnie rozbijamy trzepaczką. Krokiety obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej rzepakowy w takiej ilości, by położone na nim krokiety były zanurzone na 3-4 mm. Krokiety smażymy przez ok. 4-5 minut obracając stopniowo wokół własnej osi, aż całość się zezłoci. Podajemy od razu z ciepłym czerwonym barszczem
Kulinarna Pokusadziałania, a efekty są bardzo zadowalające :) Składniki: 1 cała pierś kurczaka 2 torebki ryżu 4-5 marchewek 6-7 pieczarek 1 duża cebula 2 duże jajka 10 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania kotlecików) 1 nieduży pęczek natki pietruszki 2 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka(...)wrzucamy cebulę, przykrywamy patelnię i wyłączamy gaz (nie ma się smażyć, tylko zmięknąć). Studzimy. W misce łączymy ryż, pokrojoną pierś kurczaka, pieczarki z marchewką i cebulą, dodajemy jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawy, rękami wyrabiamy masę. Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (na niewielkim ogniu) z obu stron na złoty
Kolorowy Przepisownikjajko 7-8 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania) 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii szczypta kminku Sposób przygotowania: Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser feta, paprykę i ogórki kiszone (ja użyłam kiszonych już startych). Dodajemy je do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Następnie przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tartą i ponownie wyrabiamy(...)masy formujemy zgrabne kotleciki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu (żeby w środku się upiekły
Kolorowy PrzepisownikKruchy spód tarty z chorizo i świeżymi listkami rucoli smakuje wybornie :), to jakich użyjecie dodatków to tej tarty zależy od waszych upodobań :). Składniki na ciasto kruche, forma 30x40 cm: 50 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty(...)wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, a na wierzchu układamy wybrane składniki, na końcu ścieramy ser żółty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowa tartę posypujemy świeżymi listkami rucoli
Apetyczna babeczka