mój M. Składniki na 6 roladek: 1 średnia pierś z kurczaka (0,5 kg) 6 plastrów masła 2 łyżki siekanego kopru 10 dag sera tartego sól, pieprz olej do smażenia jajko i bułka tarta do panierki Przygotowanie: Pierś dzielimy na kotlety i rozbijamy bardzo cienko. Każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem. Kładziemy po plastrze masła, posypujemy koprem(...)odrobiną tartego sera żółtego. Zwijamy ścisło w roladki. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na rumiano. My spożyliśmy te pyszności z ziemniakami i fasolką z pary oraz pomidorowo ogórkową mizerią z jogurtem greckim.Cudownie prostolinijny zestaw obiadowy. Polecam
Kuchnia po mojemułyżeczki proszku do pieczenia olej+bułka tarta do wysypania formy dowolne owoce z kompotu/mrożone (rozmrożone)* 1. Formę wysmrować olejem i wysypać dokładnie bułką tartą (spód i brzegi) 2. Wszystkie składniki wymieszać (wystarczy trzepaczką ręczną). Przełożyć do formy. 3. Na wierzch wyłożyowoce. Piec 50 min w 180*C (grzanie góra-dół). *nie próbowałam
Kto ugości moich gości?składniki 11 - 12 sztuk Kotleciki puszka tuńczyka w oliwie 175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze łyżka szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/2 cebuli , drobno posiekanej 1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia 1 jajko płatki papryki do smaku Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Olej roślinny do smażenia sos 2- 3 łyżki majonezu 2 łyżki kefiru(...)ząbek czosnku starty 1 łyżeczka wasabi łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego sól, pieprz przygotowanie Fasolę rozdrobnić w blenderze, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną rybę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki
Stare Garyprzecinaniu ryby. Składniki: kulki: 7 kg świeżego karpia (po filetowaniu wyszło 2,3 kg) 1 kg mrożonych filetów mintaja 3 cebule 3 czerstwe kajzerki sól pieprz bułka tarta (2 - 3 łyżki do mięsa + do obtoczenia kulek) olej do smażenia zalewa octowa: 1 szklanka octu spirytusowego 10% 3 szklanki wody 1 liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren(...)dodać jajka, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli mięso jest zbyt luźne i nie da się z niego lepić kulek można dodać 2 - 3 łyżki bułki tartej i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki a następnie obtoczyć je w tartej bułce. Kulki smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor
Mama Gotujeser zółty sól, pieprz, oregano Różyczki brokuła i rybę najlepiej podgotować na parze. W dwóch naczyniach żaroodpornych umieścić po połowie wszystkich składników. Śmietanę wymieszać z serkiem topionym, tartym serem żółtym, oraz przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Takim sosem oblać składniki zapiekanki, na koniec dodatkowo posypać tartym serem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez
MarciochaKucharzymłode ziemniaczki i wszystkie inne młode warzywka przez cały rok:) Nowalijkowy obiadek SKŁADNIKI: 1kg młody ziemniaków polskich 1 pęczek białych szparagów 1 kalafior 2 jajka koperek masło, bułka tarta, sól, pieprz, cukier Ziemniaczki oskrobać (przestępstwem jest obieranie młodych ziemniaków). Gotować w osolonej wodzie. Kalafiora podzielić(...)różyczki, szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Warzywka ugotować al dente na parze z dodatkiem soli i szczypty cukru. Bułkę tartę usmażyć na masełku. Na drugiej patelni zrobić jajka sadzone. Całość na talerzu okrasić bułką tartą z masełkiem. Pyszności
MarciochaKucharzyMałe tarty stanowią coś, na co można położyć prawie wszystkie dodatki. W przeciwieństwie do dużej tarty, najpierw piecze się ciasto a potem nakłada ulubione owoce. W przypadku tart z budyniem lub z jabłkami można najpierw nałożyć budyń i dopiero wtedy piec. Trzeba pamiętać aby budyń był go odpowiednio gęstszy - dodajemy 3/4 porcji wody z opakowania. Zamiast
Lubczyk i WaniliaDomowa bułka tarta... wiadomo jest lepsza jak sklepowa nawet ta z najlepszej piekarni. W mojej rodzinie to już prawie tradycja, bułki tartej nie kupuje się, tylko mieli samemu, tak robiła i moja babcia i moja mama i robię od zawsze ja. To pewno wynika z prostej przyczyny, nie lubię wyrzucać jedzenia. A wykonanie takiej domowej bułeczki jest(...)przekładam do szczelnie zamkniętych pojemników szklanych i plastikowych. Kiedy tylko potrzebuję zawsze jest pod ręką. Polecam :) A poniżej przedstawiam kilka propozycji z mojej kuchni z wykorzystaniem własnej domowej bułki tartej.... wystarczy kliknąć w link i przechodzimy do przepisu :) http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/kalafior-polany-zrumieniona-na-masle.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/06/tradycyjne-panierowane-kotlety-schabowe.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/kotlety-rybne-z-morszczuka-smaczne-nie.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/kotlety-mielone-z-udek-kurczaka-tanie-i.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/kotleciki-jajecznesmaczne-i-chrupiace.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/03/filety-z-karpia-w-delikatnie-cebulowej.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/miruna-panierowana-na-piatkowy-obiad.html
Kuchnia z widokiem na ogróddrobno tartej marchewki, 2 jajka, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki posiekanych migdałów, skórka otarta z pomarańczy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny(...)składników razem z marchewką, pokrojoną pomarańczą, skórką z pomarańczy i posiekanymi migdałami, wymieszać. Formę (użyłam okrągłej o śr. 23 cm) posmarować masłem (można oprószyć mąką, bułką tartą lub mielonymi migdałami co ułatwi wyjęcie ciasta z formy), przelać ciasto, wyrównać łyżką i stuknąć kilka razy formą o blat żeby ciasto się równo rozlało. Piec
SzczyptaSmaQpuszki 2 suszone pomidory ząbek czosnku 1/2 cebuli 10 dkg mielonego mięsa (kurczak albo wieprzowina) 25 dkg zielonego groszku (może być mrożony) 2 łyżki tartego parmezanu jajko, tarta bułka olej do smażenia Przygotowanie Na patelni zeszklić cebulę, dodać pzreciśnięty czosnek i mielone mięso. Kiedy mięso się usmaży dodać pokrojone suszone pomidorki, groszek i pokrojony(...)łyżkę ryżu, położyć na to trochę nadzienia i zawijać w kulki o średnicy ok 5 cm. Gotowym kulkom trzeba dać odpocząć 5-10 minut. Arancini obtaczamy w jajku i tartej bułce i smażymy na głębokim oleju aż będą rumiane
Kulinarne Inspiracjełososia z talerza i ze smakiem go skonsumowała. Cóż, nie raz mówiła, że jest Małym Rekinkiem... Składniki: 0,5 kg łososia (filet) 2 łyżki majonezu pęczek koperku tarta bułka sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Koperek opłukać i posiekać. Łososia pozbawić skóry i upewnić się, że nie ma żadnych ości - jeśli są, trzeba(...)usunąć. Pokroić rybę na mniejsze kawałki, wrzucić do malaksera i rozdrobnić ja lubię, kiedy w kotlecikach wyczuwa się różnej wielkości kawałeczki łososia. Dodać sok z cytryny, koperek, łyżkę tartej bułki i majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Formować okrągłe kotleciki o średnicy 6-8 cm, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na średnim ogniu
Kulinarne Inspiracjeoraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera. Sos jajeczny: 1 jajko 150 gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną. Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut i zapiekać w 180 stopniach. Wyłożyć, posypać resztą startego sera żółtego i zapiec
Krakowskie smaki Aniczubata łyżka bułki tartej 1 kromka pieczywa tostowego trochę mleka sól, pieprz chilli, słodka papryka Składniki na panierkę: 70 g płatków kukurydzianych drobno pokruszonych 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: mąka pszenna do obtaczania roztrzepane jajko do obtaczania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania kotlecików: kromkę pieczywa(...)kostkę, czosnek siekamy z grubsza; mieszamy z nasączoną kromką a następnie mielimy w maszynce do mielenia na średnich oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i słodką papryką, dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie zagniatamy. Z tak przygotowanej masy formujemy 4 płaskie, podłużne kotleciki. 2. Rozgrzewamy olej w wysokiej patelni (ok. 3 cm oleju). Składniki na panierkę mieszamy ze sobą
My Culinary Artłyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan ze słoiczka Społem sól,pieprz 2 listki laurowe Karkówkę zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajko i bułkę tartą, do smaku doprawić solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę i zagotować z listkami laurowymi
Monia miesza i gotujecebule, pieprz, vegeta,ostra papryka, 2 – 3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka, 1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu z kostki,mąka, sól,olej do smażenia, parę kropli cytryny, odrobina miodu. Przygotowanie: Mięso wyrobić z jajkami, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno cebulę (można podsmażyć na złoty kolor), dodać bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić dokładnie.Uformować małe pulpeciki
kulinarnajamka.blogspot.com