oleju Mięso umyj, osusz i podziel na kotlety. Stłucz tłuczkiem do mięsa, oprósz solą z obu stron. Obtocz w bułce tartej, zanurz w rozkłóconych jajkach i połóż na parmezanie, dociśnij, przewróć na drugą stronę i posyp ponownie bułką tartą, dociśnij. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Smaczny obiad, więc
Pasje Jolkiaromat,cynamon wszystko razem zagotować cały czas mieszając Zostawić do ostygnięcia 3. • Formę do tartej posmarować masłem wyłożyć schłodzonym ciastem Ciasto nakłuć widelcem 4. • 2 jajka i białko ubić dodać budynie wymieszać razem z ostudzonym musem wlać na ciasto Tartę piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 45 minut ciasto wystudzić • Polać polewą Masło(...)czekoladę rozpuścić dodać śmietanę i kilka łyżek wody Mieszać aż powstanie gładka masa polać tartę i ozdobić wg uznania ja użyłam cukrowych śnieżynek
W królestwie smaków Beatytartej, ale tu pospolitość dania się kończy. Na tak usmażonego kotleta nakładamy plaster ananasa i wszystko przykrywamy plastrem sera. Zapiekamy fileta w piekarniku i ze zwykłego kotleta powstaje nam przesmaczne danie. Filet dzięki ananasowi staje się bardziej wilgotny i kruchy. Polecam serdecznie. Składniki: 2 podwójne piesi z kurczaka 8 plastrów ananasa 8 plastrów sera 2 jajka bułka tarta(...)płaty. Każdy filet delikatnie rozbić i obsypać solą pieprzem i przyprawami. Odstawić na minimum 15 minut do lodówki. Jajka rozbełtać widelcem. Filety moczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozganym oleju . Blaszkę wysmarować olejem, poukładać usmażone kotlety, na każdym kotlecie położyć plaster ananasa i plaster sera. Zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez
na moim stole...Bardzo lubię klasycznie smażone filety rybne. Klasycznie - znaczy dla mnie panierowane w jajku i bułce tartej, a wcześniej posypane solą, pieprzem cytrynowym i obowiązkowo duuużą ilością majeranku. Zazwyczaj kupuję do smażenia dorsza albo pyszną mirunę (podobno jeden ze smaczniejszych gatunków ryb). Minusem jest to, iż bazuję na filetach mrożonych (nieglazurowanych na szczęście), nie mając dostępu do świeżych(...)najczęściej. Składniki: 700 g ryby (u mnie mrożony filet z miruny) majeranek sól pieprz cytrynowy 1 cebula olej Do panierowania : 2-3 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Filet odmrażam kilka godzin wcześniej. Osuszam papierowym ręczniczkiem. Każdy kawałek posypuję solą, pieprzem i majerankiem. Układam w naczyniu przekładając każdy kawałek plasterkami cebuli. Przykrywam talerzykiem i wstawiam
Walijskie Pichcenieduża cebula 1/2 butelki passaty pomidorowej (przecieru) z ziołami 1 łyżka ketchupu 100 g sera feta 1 jajko łyżka oleju sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chilli + tarty żółty ser i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Cebulę i pieczarki drobno posiekać i podsmażyć na oleju(...)ostrą (po 1 łyżeczce) oraz szczyptą chilli. Papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Wnętrza natrzeć odrobiną soli i pieprzu, następnie obficie wypełnić farszem. Na wierzchu posypać tartym, żółtym serem. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego
Kuchnia Ellieczarny pieprz Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy 1/2 łyżki masła 700 g passaty pomidorowej szczypta cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan listki bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy w misce, a następnie z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonym folią talerzu i wkładamy(...)rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem
Smakowity Blog Kulinarnyjajka na panierkę - roztrzepać je z dodatkiem maggi. Na jedną kanię nakładamy starty żółty ser ( na stronę z blaszkami), przykładamy do niej drugą. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy gorące. Kanie prawie jak schabowy (w panierce z tymiankiem): Na pomysł dodania suszonego tymianku wpadła moja córka. Okazało się(...)aromatu kaniom. Wersja popularnego "schabowego z kani" z ziołami. Do przyrządzenia takich schaboszczaków, oprócz soli i pieprzu używamy również odrobinę tymianku, zarówno do oprószenia grzybów jak i do tartej bułki. Ja użyłam suszonego ale równie dobrze można posiekać świeży
Nie tylko w kuchnipiersi kurczaka (zmielić w maszynce) 10 sporych pieczarek 2 łyżki tartej bułki (idealnie jeśli jest to grahamka) 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu (może być mniej lub więcej, w zależności jak bardzo pikantne dania lubicie) 1 jajko bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Pieczarki bardzo drobno posiekać(...)przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko dobrze wyrobić, można dodać 1 łyżkę wody, jeśli masa jest zbyt gęsta, jeśli zbyt rzadka - dodać nieco bułki. Formować nieduże kotleciki, panierować lekko w tartej bułce i smażyć na złoto z obu stron. Podać z warzywami i kaszą lub pieczywem
Kulinarne Inspiracjesię dzisiaj stworzyć delikatną i smaczną wersję rybki ,taką alternatywę dla kotletów mielonych. Składniki: 50 dag filetów z dowolnej ryby 25 dag pieczarek 1 cebula bułka tarta sól,pieprz 2-3 ząbki czosnku jajko Pieczarki oczyścić,pokroić(...)kostkę i smażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Filety zmielić w maszynce,połączyć razem z podsmażonymi pieczarkami,wyciśniętym czosnkiem,dodać 1-2 jajka,3-4 łyżki bułki tartej oraz przyprawy wg uznania.Z masy formować okrągłe,płaskie kotlety.Panierować w bułce tartej z obu stron.Usmażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju
Niespełnione zdolności kulinarnejajkiem, 6 łyżkami tartej bułki, , papryką w płatkach, szczypiorkiem, estragonem, solą i pieprzem. Dodać cebulę z czosnkiem, jeszcze raz dokładnie wymieszać, dodając bulion. Można zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby doprawić. Foremkę posmarować olejem i obsypać tartą bułką. Włożyć do niej
Stare Garyłyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki kilka listów bazylii duża szczypta chili duża szczypta słodkiej papryki, najlepiej wędzonej sól i pieprz do smaku odrobina oleju i bułki tartej do formy Mięso mielone (zakładam, że takie kupicie) mielimy jeszcze raz razem z przygotowanym chlebem (namoczonym wcześniej i odciśniętym). Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle do miękkości. Czosnek(...)drobno siekamy. Do zmielonego mięsa i chleba dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy gładką masę. Formę smarujemy lekko olejem, najlepiej za pomocą nawilżonego nim ręcznika papierowego, i lekko obsypujemy bułkę tartą. Łyżką nakładamy masę aż po sam brzeg muffinowych gniazd. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez około 30 minut. Proponuję również wykorzystanie czerstwego chleba
Trzeci talerzmusem owocowym na słodko]..i tak oto są kotleciki ryżowe.. 1 szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania Ryż ugotować(...)sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z jajkami ,startym serem żółtym.Doprawić do smaku.Formować kotlety [ w razie potrzeby można dodać troszkę bułki tartej], obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron
Moje domowe kucharzeniemięsa zamiast jajka dodałam kaszę jaglaną, a do środka szpinak, którego jestem ogromną fanką. :) 500g mielonego mięsa indyczego 1 spora cebula pół szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia sól, czarny świeżo mielony pieprz 250g mrożonego szpinaku Mięso przekładamy do miski. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)ilości tłuszczu, po czym dodajemy do mięsa. Czosnek ścieramy na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę i również wrzucamy do miski z mięsem. Wrzucamy także przestudzoną kaszę i bułkę tartą. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania, choć raczej lepiej więcej, niż mniej. ;) Można mięso odstawić na kilka chwil pod przykryciem z folii, na przykład
Kuchenna Kontrrewolucyailość. Świetna odskocznia od codziennej kuchni. Doskonałe na bezmięsny obiad :) Składniki: 1 kalafior 5-6 dużych pieczarek 130g (4 plastry) żółtego sera 1 czerwona cebula ok 3/4 szkl. bułki tartej + do obtaczania 1 jajko 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Kalafior dzielimy(...)dodajemy starte na grubych oczkach tarki pieczarki i dusimy, aż cała woda z nich odparuje. Studzimy. Do roztartego kalafiora dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, koncentrat, bułkę tartą, jajko i przyprawy (z solą). Całość rękoma wyrabiamy na jednolitą masę (jak na mielone). Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
Kolorowy Przepisownik