się w ustach. 700-800g karkówki/schabu/boczku Marynata: 1/2 szklanki mleka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 listek laurowy Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Cebulę z czosnkiem obrać i pokroić a listek laurowy(...)mlekiem i wstawić do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty mlecznej i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie każdy plaster mięsa obtoczyć w bułce tartej, zanurzyć w jajku rozmąconym z mlekiem i ponownie opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów
Di gotujeSkładniki na ok. 8 kotlecików: połowa kalafiora 10 dkg sera żółtego 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz + bułka tarta do obsypania i olej do smażenia Kalafiora ugotować (ale nie rozgotować) w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść np. widelcem. Przestudzić. Dodać(...)starty ser i resztę składników. Ewentualnie doprawić. Masa powinna być na tyle gęsta żeby można było formować kotleciki, ale nie ma być zbita. Uformowane obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obydwu stron na średnim ogniu. Smacznego
Maślane ciasteczkomiękkie z lekką nutą gałki muszkatołowej, która powoduje że ciasto jest jakby ostre. Mój mąż był zachwycony. Składniki na formę o średnicy 26 cm (ja piekłam w formie na tartę) 180 gr masła 180 gr cukru pudru 2 jajka 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta startej gałki pół łyżeczki pomarańczowego barwnika 250 gr jogurtu naturalnego
moj przepis nasurówką lub sosem jogurtowym. Polecam :) Kotleciki podałam na półmisku "Julia Gold" od Porcelany Bogucice . 100g kaszy jaglanej brokuł 1 jajko sól, pieprz ząbek czosnku olej do smażenia bułka tarta Brokuła umyć, podzielić(...)mniejsze różyczki i ugotować. Ostudzić i rozgnieść widelcem. Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć kaszę, brokuła, dodać jajko, rozgnieciony ząbek czosnku i tyle bułki tartej aby masa dobrze się formowała (ok 2-3 łyżki). Całość doprawić do smaku. Formować zgrabne, okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju
Smakołyki AsiPaluszki podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. 1kg mrożonych filetów tilapii łyżka soku z cytryny bułka jajko sól świeżo zmielony pieprz przyprawa do ryb w młynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości(...)Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec dodać natkę, wymieszać. Łyżką nakładać masę i formować długie wałeczki. Panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor
Smakołyki Asizrobiłam, a przepis Wam podsyłam. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 7 dużych pieczarek 2 małe cebule 1 jajko 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 50 g startego żółtego sera ostra papryka sól pieprz Pieczarki oczyścić, usunąć korzonki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę(...)pokrojonym drobno korzonkami pieczarek, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką. Podsmażyć delikatnie i przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem z pokrojoną drobno papryką, jajkiem i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej. Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemzrobić niezależnie od pory roku, jednak jej smak pozwoli Wam wrócić myślami do letnich wieczorów. Tarta jest bardzo soczysta i wyjątkowo chrupiąca. Czego chcieć więcej od rustykalnej tarty z owocami? Może lekkiej ostrości? Nie ma problemu! Dodatek cynamonu świetnie wszystko scala. Oczywiście, owoce można dowolnie zmieniać, jednakże połączenie egzotyki z polską tradycją ma swoje duże plusy
Słodkie Przyjemnościtarce jarzynowej 2 łyżki cukru ok. 2 łyżki bułki tartej (zależne od soczystości jabłek) 1 łyżka posiekanych rodzynek 1 łyżka posiekanych orzechów odrobina cynamonu cukier trzcinowy do posypania *szklanka o pojemności 250 ml Farsz: jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Do jabłek dodajemy bułkę tartą, cukier, cynamon, rodzynki i orzechy i delikatnie(...)szybko wyrabiamy hakiem robota, aż utworzy się dość gruba kruszonka, nie wyrabiałam dalej, gdyż nie chciałam zwartego ciasta. 2/3 kruszonki wykładamy dno ringów do pieczenia, lekko dociskamy i przykrywamy tartymi jabłkami, jabłka przykrywamy resztą kruszonki, którą posypujemy cukrem trzcinowym. Ringi z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180̊C przez około 30 minut. Wyjmujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgóry, powoli, centralnie na kalafiora. Powinien go dokładnie oblepić i otulić – to jest naprawdę okrutnie gęsta odmiana beszamelu. Posypujemy kalafiora z wierzchu resztą startego sera i łyżeczką bułki tartej, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180⁰C na 35-45 minut – sos na górze się zapiecze, w naczyniu będzie mocno bulgotał i całość się zezłoci. Tak podany kalafior może stanowić(...)średni kalafior, taki około 20cm średnicy 1/6 kostki masła (ok. 35g) + 2 łyżki do wysmarowania formy 2 pełne łyżki mąki pszennej (40g), TYP 500 lub 550 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy + 2 do posypania kalafiora ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 320ml mleka + 1 szklanka mleka do gotowania kalafiora 100g miękkiego, wyrazistego żółtego sera, takiego, który się dobrze rozpuszcza
Karo in the Kitchenzieloną pietruszkę. składniki: 1/2 kurczaka 1 jajko 3 - 4 łyżki bułki tartej sól,pieprz,wegeta 2 ząbki czosnku olej do smażenia Sposób przygotowania: Z kurczaka wyciągnęłam kości, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce. Do mięska dodałam przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i bułkę tartą oraz wodę. Dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej, uformowałam kotleciki(...)obtaczałam ich w bułce tartej,ani mące. Smażyłam z obu stron na rumiano na wolnym ogniu
Darcia w kuchniktóry idealnie z nimi współgra. Całość tworzy wyjątkowe i oryginalne danie. Polecam Składniki: Pulpeciki: 200 g białej kaszy gryczanej 2 małe jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 130 g sera koziego sól pieprz Sos grzybowo-dyniowy: 170 g podgrzybków (lub borowików) 350 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 1 i 1/2 szklanki bulionu 1 mała(...)Przygotowanie: Pulpeciki: Ser kozi pokroić w kostkę (około 1,5 cm x 1,5 cm). Ugotować kaszę (lekko rozgotować), odcedzić, ostudzić i przełożyć do miseczki. Dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za mokra dosypać odrobinę bułki tartej. Zwilżyć ręce i formować pulpeciki dużego orzecha włoskiego, wkładając do środka
Oryginalny smakcebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka domowa wegeta do smaku sol do smaku pieprz do smaku bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić(...)Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę i kapustę zmielić w maszynce. Do masy dodać sól, pieprz i wegetę do smaku. Jeżeli masa na farsz będzie za mokra należy dodać bułki tartej. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulonik, następnie obtaczamy naleśnik w jajku i bułce tartej- smażymy na złoty kolor. Naleśniki: 2 szklanki mąki
Krakowskie smaki AniProste połączenie składników, a jakie efektowne - tarta na cieście kruchych z budyniem waniliowym i różyczkami z jabłek. Poniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą . Składniki na formę o średnicy 26 cm: spód(...)dodać trochę kwasku cytrynowego i porcjami obgotować plasterki jabłek. Następnie plasterki układać jeden obok drugiego, całość zrolować i przeciąć na dwie części (spójrzcie na rysunek!). Przygotowane różyczki ułożyć na tarcie. Całość posypać cynamonem. Przygotowane ciasto piec jeszcze 15-20 minut w 180ºC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ułożyć plasterki jabłek i zwinąć; następnie przeciąć je w połowie
Ugotowaćwkładam na jakieś 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem, oprószam bułką tartą. Obrane jabłka kroję w grube plastry i układam gęsto na cieście. Budynie gotuję z cukrem, wg wskazań na opakowaniu, z tą różnicą ze w 750 ml mleka(...)Gorący budyń wylewam na jabłka. Na wierzch trę drugą połowę ciasta. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180-190 st. C piekarnika, piekę około 50 minut. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak troszkę od wilgnie. Do ciasta, zamiast cynamonu polecam przyprawę De Luxe , kupicie ją tylko w KLIK JUŻ NIEBAWEM, SUPER OFERTY, NA RODZINNE
Takie tam pichceniegaram masali sól, pieprz słodka papryka bułka tarta mąka kukurydziana (można zastąpić zwykłą) jajko 2 ząbki czosnku ziele angielskie Do dzieła!!! Mięso mieszamy z jajkiem, odrobiną bułki tartej, solą i pieprzem - przyprawiamy do smaku (dodałam jeszcze odrobinę tartej marchewki jednak to było takie moje, zupełnie zbędne, widzi mi się Lepimy z niego małe pulpeciki - u mnie
sierotka maRysia w kuchni