tarta - 42848 przepisów (strona:454/2857)

Tarta z serem i szpinakiem. 144

pieczenia Nadzienie: 150 g szpinaku świeżego 120 g sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka 100 g startego ,żółtego sera Najpierw przygotowujemy spód tarty .Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nie może być zbyt twarda ,raczej konsystencji plasteliny. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki(...)podpiekamy około 15 minut w 190 stopniach.Na podpieczony spód wykładamy usmażony szpinak z cebulą i czosnkiem ,kruszymy ser feta .Jajka łączymy ze śmietaną i serem żółtym i wylewamy na tartę .Posypujemy orzechami , ulubionymi ziarnami i zapiekamy kolejne 20 minut w 190 stopniach

Ladylaura.
Tarta z porem i kozim serem. 129

pora i koziego sera nie zawodzi. Niedługo minie rok, jak bawiliśmy się gotując według hasła  quiche me, quiche me, quiche me! . Fajne rzeczy wtedy powstały. Maciek pisał, że tarty w gruncie rzeczy są prostymi daniami, a potrafią uratować nas z opresji w niejednej niespodziewanej sytuacji towarzyskiej. Święta prawda! :) A że są charakterystyczne dla kuchni francuskiej, to mój(...)Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie

zadanie-gotowanie
Kotlety jajeczne 121

  olej do smażenia  Wykonanie  Ugotowane jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach , następnie obraną i przesmażoną cebulkę dodaję , oraz czosnek , musztardę,3 czubate łyżki bułki tartej , surowe jajka , i  wszystkie nasze przyprawy , kiedy mamy dodane wszystkie składniki , wszystko dokładnie mieszamy tak aby składniki się połączyły . Kiedy nasze składniki mamy wymieszane , formujemy nasze kotlety(...)panierujemy w bułce tartej i wykładamy na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju , smażymy nasze kotlety na złoty kolor, po usmażeniu naszych kotletów , są gotowe do podania .                                       Smacznego

Mój Smak
Rustykalna tarta z gruszkami 118

dziś to rustykalna tarta z gruszkami. Ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Taką tartę możecie zrobić z jabłkami lub innymi owocami, ale z gruszkami jest pyszna. Najlepsza jeszcze ciepła ale jak wystygnie też jest dobra. Do takiej tarty świetnie pasuje wino Monte Santi . Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kotlety z kalafiora 126

dzieci produkty, przybierając formę klopsików, pulpecików lub kotletów, stają sie przepysznym jedzeniem;) Składniki: 1 średni kalafior 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 2 jajka eko 1/2 szklanki bułki tartej +  kilka łyżek do panierowania kotletów 1/2 pęczka koperku 1 łyżka masła do smażenia cebuli olej do smażenia kotletów sól i pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Kalafiora pokroić(...)Kalafiora posiekać na maleńkie kawałki lub ubić tłuczkiem do ziemniaków (ale nie ubijać na puree).  Wymieszać kalafiora, usmażoną cebulę i czosnek. Dodać jajka , posiekany koperek , bułkę tartą i doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę na kotlety wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby nieco stężała. Formować niewielkie kotlety i panierować w bułce

Codziennik Kuchenny
Tarta czekoladowa z malinami 134

Daktyle miksujemy na gładką pastę. 3. Orzechy i nasiona rozdrabniamy na drobne okruszki. 4. Rozgniatamy banana i łączymy go z kakao, wiórkami, orzechami i nasionami. 5. Formę do tarty wylepiamy przygotowaną(...)masą. 6. Zagotowujemy mleko kokosowe. Do mleka dodajemy czekolady i mus daktylowy. 7. Masę wylewamy na spód. Gdy krem lekko przestygnie dekorujemy go owocami. 8. Tartę chłodzimy w lodówce ok. 2 h. Tarta jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - witaminę C(pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pasztet drobiowy babci Basi 134

już doprawiony, dodajemy jajka i ponownie mieszamy. Farsz jest dość gęsty, ale jeśli wyszedłby trochę rzadki , można dodać jeszcze do niego 2 łyżki bułki tartej . 6. Formę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą .   7. Wkładamy farsz. Staramy się go dobrze ugniatać łyżką, żeby dobrze go ubić w formie. 8. Wierzch smarujemy olejem przy pomocy pędzelka, albo

Pysznosci Babci Basi
Pikantne spaghetti z klopsami 193

czarnych oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła olej 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej - wszystko razem mieszamy (rękoma) i formujemy małe kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron - przekładamy do miski/pojemnika. W tym czasie kroimy pieczarki

Alutka-Gotuje
Frytki z cukinii w serowej panierce 114

bazie jogurtu naturalnego. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej bezglutenowej (użyłam Nutrifree ) 3 łyżki startego sera Parmezan lub Grano Padano Cukinię umyj i pokrój w kawałki (jak frytki). Jajko roztrzep w głębokim talerzu, w drugim wymieszaj bułkę tartą ze startym serem. Kawałki cukinii dokładnie obtoczj w jajku, a następnie obtocz

Kuchnia bezglutenowa
Wiosenna tarta z botwinką i kozim serem 122

proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto podpiec(...)piekarniku w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Wykonanie: Jajka wymieszać z serem ricotta, śmietaną i posiekanym koperkiem. Dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.  Na podpieczoną tartę wyłożyć pokrojoną w kostkę cukinię, posiekaną botwinkę i plastry koziego sera. Całość zalać wymieszanymi jajkami, śmietaną i ricottą. Piec w piekarniku przez 45-50 minut. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem

Kuchnia Bon Appetit
Burgery z pieczonych buraków i kaszy jaglanej 149

szybkie danie - zobaczcie sami! Składniki: 2 średniej wielkości buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową - każdy osobno. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie - sprawdzamy czy patyczek do szaszłyków(...)cebulę, starty na drobnych oczkach czosnek. Doprawić solą, pieprzem - kotleciki powinny być wyraziste w smaku! Można dodać kumin, ale i bez niego burgery będą smaczne. Dodać 1-2 łyżki tartej bułki, aby masa była bardziej zwarta i dobrze wymieszać. Formować nieduże kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć po 3 minuty z każdej strony.  Zdejmować

Kulinarne Inspiracje
lekkie ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką 129

przedstawić przepis na coś baardzo prostego, szybkiego ale meega pysznego. Sezon truskawkowy w pełni , więc dziś chcę zaproponować Wam delikatne ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką na bazie bułki tartej.  No to zaczynamy:  *składniki na małą blaszkę 25x25cm CIASTO: -4 jajka -3/4 szkl cukru -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -0,5 szkl oleju -4 łyżki(...)trochę mąki, i oleju, i tak dalej.  Następnie do ubitych białek dodajemy całą masę i delikatnie mieszamy do połączenia. masę wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. DODATKI I KRUSZONKA -około 250 g  truskawek KRUSZONKA -4 łyżki bułki tartej -2 łyżki zimnego masła -1 łyżka mąki -2 łyżki brązowego cukru Wszystkie składniki mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszne kotlety z makaronu z sosem pomidorowym :-) 130

150g sera żółtego -3 ząbki czosnku -200g zmielonego mięsa (np łopatki wieprzowej) -2 jajka -1 szklanka mąki  -trochę vegety  -pieprz -6 łyżek bułki tartej -troszkę oleju DODATKOWO -bułka tarta do obtaczania kotlecików -olej do smażenia SOS POMIDOROWY -1 koncentrat pomidorowy w słoiczku dobrej jakości -sól -pieprz -woda  -troszkę mąki -łyżka śmietany Makaron gotujemy(...)wszystko smażymy, chwilkę studzimy, i dodajemy do makaronu. Dodajemy również starty żółty ser oraz pozostałe składniki. Mieszamy,najlepiej ręką na masę. Odstawiamy na chwilę. Na talerzyk dajemy troszkę bułki tartej ,formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce. Smażymy na złoty kolor. Całość podajemy polaną dowolnym sosem,w moim przypadku był to sos pomidorowy :-) I gotowe.  Jak mi się ładnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kotlety z indyka z fetą i pesto 146

mięsa feta, pesto oraz świeże zioła. Do kotletów nie dodajemy bułki tartej (jedynie w formie panierki), więc są bardzo delikatne i soczyste. Z tego samego powodu (brak bułki tartej) kotlety powinny być niewielkie. Łatwo wtedy je panierować i obracać na patelni. Składniki na 15 niewielkich kotlecików: 500 g mielonego mięsa z indyka 100 g fety 2 łyżeczki czerwonego(...)masła 1 sucha bułka (oraz mleko do namoczenia bułki) 2 niewielkie jajka (lub 1 duże) kilka posiekanych listków bazylii 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulę obieramy, drobno siekamy, lekko solimy i dusimy na maśle do miękkości. Przestudzamy. Bułkę namoczoną w mleku odciskamy. Dodajemy do niej fetę

Trzeci talerz