Zagniatamy ciasto. Zawijamy folią spożywczą, wkładamy do w lodów na 30 minut. Jabłka obieramy ze skóry, ścieramy na tarce, odciskamy sok. Mieszamy jabłka z cynamonem. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy na dno i boki formy. Zostawiamy trochę ciasta na wierzch. Na spód formy wyłożonej ciastem(...)nakładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Wierzch przykrywamy cienkimi paskami ciasta tworząc taki koszyczek. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Razem ze mną wypiekały: Basia , Dorota , Małgosia , Iwona , Magdalena , Dagmara , Joanna , Joanna , Edyta
Życie zaczyna się w kuchnicukinii Przygotuj tarkę o dużych oczkach, nóż i deskę do krojenia, sitko, szklankę, patelnię, łopatki drewniane, miski, ewentualnie łyżkę. Przygotuj składniki: 3 cukinie, 2 jajka, 1 szklankę bulki tartej, żółty ser, 1/2 dużego pęczka ziół mieszanych: koperku, mięty, natki pietruszki, małą cebulę, sól, pieprz, olej do smażenia. Cukinie umyj pod bieżącą wodą, osusz i zetrzyj na tarce. Startą przełóż(...)tarce – do placuszków potrzeba mniej więcej 4 łyżek startego żółtego sera. Jajka sparz. Odciśniętą cukinię przełóż do miski. Połącz ją z jajkami, cebulą, ziołami i żółty serem oraz bułką tartą. Całość dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, możesz dodać trochę więcej bułki tartej. Z gotowej masy dłońmi uformuj niewielkie placuszki. Ewentualnie
blog.moje-pasje.infozjedzą prawie wszystko. A ciasto to potrafił zjeść w każdej ilości. Po drugie, sporo jest przepisów „odziedziczonych” jeszcze po babci, które na co dzień królują na moim stole. Po trzecie, zgromadziłam przeogromną liczbę przepisów. Podejrzewam, że przez kilka lat mogłabym gotować bez powtórzenia przepisu. Dla potwierdzenia, tak wygląda moja kolekcja książek kucharski i gazetek o tematyce kulinarnej. Znajduje się także(...)mlekiem. Suszone grzyby przełóż do kubka lub miseczki i zalej wrzącą wodą. Do zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt
blog.moje-pasje.infosera żółtego, kawałek czerwonej papryczki chili (można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej), 275 g ciasta francuskiego, łyżka śmietany, sól, tymianek, pietruszka suszona, łyżka masła. Przygotowanie: Formę do tarty smaruję masłem, wykładam ciasto, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą(...)Kiedy się przyrumienią dodaję pora z papryczką, po chwili wrzucam szynkę. Doprawiam do smaku solą i sporą ilością tymianku. Dodaję śmietanę, mieszam. Zdejmuję z ognia, ponownie mieszam z 1/4 tartego sera. Farsz wykładam na ciasto, posypuję pozostałym serem i pietruszką. Piekę przez kolejne 15-20 minut
JejKuchniamalinowe), 4 łyżki oleju, sól, 2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 2 kg pieczarek, 50 dag tartego sera żółtego, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 2 łyżki masła, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz cayenne. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Pomidory sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także(...)dokładnie mieszam z serem. W razie potrzeby doprawiam do smaku - farsz powinien być ostrzejszy, o wyrazistym smaku. Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju
JejKuchniajajkami, przyprawić solą i pieprzem. Marchewkę i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy jajecznej. Formę do tarty wysmarować masłem i podsypać bułką tartą (lub można uczyć tortownicy i wyłożyć ją papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkować na placek o średnicy mniej więcej 30 cm. Przełożyć do formy i mocno docisnąć
Pink Envelopemożna przygotować z dodatkiem pieczarek, sera żółtego, suszonych pomidorów, ogórka kiszonego i wiele wiele innych składników. Panierować kotlety możemy w otrębach, płatkach owsianych i kukurydzianych lub tradycyjnie w bułce tartej. Jeśli mamy zamiar przygotować mielone na obiad to pamiętajmy o wyborze mięsa, które kupujemy. Mięso należy kupić w kawałku i zmielić samemu w domu lub poprosić panią w sklepie(...)czerstwa 1 szt, mleko 1 szklanka, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, pieprz, sol do smaku, papryka czerwona 1/4 szt bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso mielimy. Dodajemy startą na miazgę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Czerstwą bułkę
kulinarne odsłony patimięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 czerwona papryka Sól Pieprz Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w drobna kosteczkę. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z cebulką, jajkiem oraz bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wyrobione mięso porcjami rozkładamy sobie na dłoni. Na środku(...)rozkładamy paprykę. Przykrywamy drugą porcją mięsa. Formujemy podłużne roladki. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem
VioletoweKucharzenierazem z suszonymi pomidorami, wbić jajko i wsypać odrobinę bułki tartej, wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Włożyć do czystych słoiczków i pasteryzować ok 25-30 min. Można również upiec pasztet. Masę przełożyć do keksówki jednorazowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 180 st C przez
Gaździnka warzyjajko 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 40 g sera żółtego 1 łyżka oleju olej do smażenia Przygotowanie: Za pomocą robota kuchennego mielimy ciecierzycę(wodę z moczenia wylewamy) z czosnkiem, 2/3 cebuli i pietruszką.Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, proszek do pieczenia, jajko i bułkę tartą.Mieszamy.Pomidory kroimy(...)kwadraty. Do garnka wlewamy olej (ok. 2 szkl) i rozgrzewamy go.Następnie lepimy z masy z ciecierzycy małe kuleczki, do środka każdej wkładamy kawałeczek żółtego sera.Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złote, odsączamy z nadmiaru oleju.Na talerzyku układamy porwany listek sałaty,na tym układamy nasze falafele i dekorujemy świeżą pietruszką.Podajemy z sałatką
słodkie i nie tylko historie kulinarneProponuję przygotować z niego niewielkie kotleciki , w których nie ma zbyt wiele dodatków, dzięki czemu wiemy, że jemy rybę, a nie coś innego :) Nie dodaję do środka bułki tartej, przez co kotleciki są bardzo delikatne i miękkie. Takie kotleciki rybne na pewno posmakują również dzieciom . W każdym razie u mnie się sprawdzają :) Składniki na około 14 sztuk(...)duża cebula 1 jajko 1 mała sucha bułka 300 ml mleka do namoczenia bułki (ewentualnie dodajemy wody) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kotleciki z mintaja Rybę rozmrażamy i odciskamy, by nie było w niej za wiele wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle
Trzeci talerzłopatki wieprzowej) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 cebula Sól Pieprz 7 pieczarek Olej do smażenia Pieczarki oczyszczamy i w całości przesmażamy na rozgrzanej patelni (muszą się zrumienić i zmięknąć). Najlepiej wybrać te niewielkie. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy mielone mięso, cebulkę, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem(...)smaku. Całość wyrabiamy na gładką masę. Przygotowanym mięsem oblepiamy pieczarkę, tak aby powstała kula. Każdą obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju
VioletoweKucharzenieminut pieczemy! Po drugie. Muffinki możemy zrobić w różnych wersjach, wedle upodobań naszych domowników i gości na święta (ten nie lubi rodzynek, ten uczulony na orzechy). Po trzecie. Muffinki robimy wedle naszych upodobań i z takimi dodatkami, jakie sami lubimy :) Przepis na muffinki jest TUTAJ A pokrótce: Składniki : suche: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki(...)układamy warstwę herbatników. Ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy. Nie dodajemy cukru, bo pozostałe warstwy (kajmak i karpatka) są wystarczająco słodkie. Ubitą śmietankę nakładamy na herbatniki. Posypujemy wiórkami, tartą czekoladą lub kolorową posypką cukrową. Całość chłodzimy. I gotowe! 12. Pierniczki Pierniczki - trochę oszukane, bo robimy duuuużo wcześniej. Ale za to w Wigilię czas przygotowania jest szybszy niż
dobra gospodyni dom wesołym czyni