tarta - 42848 przepisów (strona:448/2857)

Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim 285

duże opakowanie ciasta francuskiego ok 150 g sera mozzarella KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 bułka kajzerka mleko do namaczania 1 jajko 1 cebula bułka tarta sól pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie odcisnąć(...)dodać do zmielonego mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Po wystudzeniu połączyć z mięsem, dodając jajko i przyprawy. Na końcu dodać 2-3 łyżki bułki tartej. W małą porcję mięsa wkładać po kawałku mazzarelli i formować klopsiki. Każdą kuleczkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Odkładać na ręczniku

https:KKuchniaMniam
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 280

antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe - 1 ugotowana pietruszka mała - 1/2 ugotowanej cebuli - 2 jajka - 2- 4 łyżki bułki tartej - sól, pieprz - ewentualnie posiekana natka pietruszki w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera. PONADTO: - bułka tarta do panierowania - 2 jajka - olej rzepakowy    Naleśniki po usmażeniu układamy na talerzu, każdy smarujemy farszem. Farsz(...)jakby mniejszy prostokąt z farszu na naleśniku. Brzegi lewy i prawy, składamy ku środkowi. Naleśnika zwijamy od dolnego brzegu ku górze. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Krokiety smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym

SMYKWKUCHNI
Kotlet pożarski 733

ząbki czosnku 2 jajka czerstwa bułka 3 łyżki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta Żółtka oddzielić od białek. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Mięso oczyścić, zmielić(...)maszynce. Dodać żółtka, bułkę, przyprawy, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Przełożyć do mięsa, delikatnie wmieszać, dodać taką ilość bułki tartej aby można było uformować kotlety (ja dałam 6 łyżek).  Zwilżonymi w wodzie dłońmi, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

kulinarnyswiatdomi
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 201

Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wlać wodę i wbić jajko. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka – wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić kotlety. Mocno spłaszczyć i na środek mięsa mielonego położyć (lekko "wbijając" w mięso) farsz pieczarkowy. Całość zawinąć i uformować kulkę. Lekko spłaszczyć i obtoczyć(...)bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Najlepiej pod koniec smażenia, wbić widelec w środek mięsa, aby wypłynął nadmiar wody

Ugotować
Pulpety w białym sosie z warzywami 206

Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler(...)łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Kulki z Łososia 149

zrobiłam z buraczkami i sosem pieczarkowym.  Składniki na około 10 małych klopsików 500g rozmrożonych filetów z łososia jajko 1/4 szklanki bułki tartej sok z limonki mały pęczek natki pietruszki Łososia zmielić, dodać jajko,bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z limonki. Doprawić pieprzem, solą, mielonym imbirem. Formować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć

Delusional Trine
Tarta z jabłkami na kruchym spodzie bez cukru 180

Zagniatamy ciasto.  Zawijamy folią spożywczą, wkładamy do w lodów na 30 minut. Jabłka obieramy ze skóry, ścieramy na tarce, odciskamy sok. Mieszamy jabłka z cynamonem.  Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy na dno i boki formy. Zostawiamy trochę ciasta  na wierzch.  Na spód formy wyłożonej ciastem(...)nakładamy jabłka wymieszane z cynamonem.  Wierzch przykrywamy cienkimi paskami ciasta tworząc taki koszyczek. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Razem ze mną wypiekały: Basia , Dorota , Małgosia , Iwona , Magdalena , Dagmara , Joanna , Joanna , Edyta

Życie zaczyna się w kuchni
Placuszki z cukinii 112

cukinii Przygotuj tarkę o dużych oczkach, nóż i deskę do krojenia, sitko, szklankę, patelnię, łopatki drewniane, miski, ewentualnie łyżkę. Przygotuj składniki: 3 cukinie, 2 jajka, 1 szklankę bulki tartej, żółty ser, 1/2 dużego pęczka ziół mieszanych: koperku, mięty, natki pietruszki, małą cebulę, sól, pieprz, olej do smażenia. Cukinie umyj pod bieżącą wodą, osusz i zetrzyj na tarce. Startą przełóż(...)tarce – do placuszków potrzeba mniej więcej 4 łyżek startego żółtego sera. Jajka sparz. Odciśniętą cukinię przełóż do miski. Połącz ją z jajkami, cebulą, ziołami i żółty serem oraz bułką tartą. Całość dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, możesz dodać trochę więcej bułki tartej. Z gotowej masy dłońmi uformuj niewielkie placuszki. Ewentualnie

blog.moje-pasje.info
Klopsiki w sosie grzybowym 153

zjedzą prawie wszystko. A ciasto to potrafił zjeść w każdej ilości. Po drugie, sporo jest przepisów „odziedziczonych” jeszcze po babci, które na co dzień królują na moim stole. Po trzecie, zgromadziłam przeogromną liczbę przepisów. Podejrzewam, że przez kilka lat mogłabym gotować bez powtórzenia przepisu. Dla potwierdzenia, tak wygląda moja kolekcja książek kucharski i gazetek o tematyce kulinarnej. Znajduje się także(...)mlekiem. Suszone grzyby przełóż do kubka lub miseczki i zalej wrzącą wodą. Do zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt

blog.moje-pasje.info
TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z PIECZARKAMI I POREM 147

sera żółtego, kawałek czerwonej papryczki chili (można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej), 275 g ciasta francuskiego, łyżka śmietany, sól, tymianek, pietruszka suszona, łyżka masła. Przygotowanie: Formę do tarty smaruję masłem, wykładam ciasto, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą(...)Kiedy się przyrumienią dodaję pora z papryczką, po chwili wrzucam szynkę. Doprawiam do smaku solą i sporą ilością tymianku. Dodaję śmietanę, mieszam. Zdejmuję z ognia, ponownie mieszam z 1/4 tartego sera. Farsz wykładam na ciasto, posypuję pozostałym serem i pietruszką. Piekę przez kolejne 15-20 minut

JejKuchnia
KROKIETY Z FARSZEM A'LA PIZZA 175

malinowe), 4 łyżki oleju,  sól, 2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 2 kg pieczarek, 50 dag tartego sera żółtego, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 2 łyżki masła, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz cayenne. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Pomidory sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także(...)dokładnie mieszam z serem. W razie potrzeby doprawiam do smaku - farsz powinien być ostrzejszy, o wyrazistym smaku. Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju

JejKuchnia
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 147

jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Marchewkę i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy jajecznej. Formę do tarty wysmarować masłem i podsypać bułką tartą (lub można uczyć tortownicy i wyłożyć ją papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkować na placek o średnicy mniej więcej 30 cm. Przełożyć do formy i mocno docisnąć

Pink Envelope
Kotlety mielone z czerwoną papryką 156

można przygotować z dodatkiem pieczarek, sera żółtego, suszonych pomidorów, ogórka kiszonego i wiele wiele innych składników. Panierować kotlety możemy w otrębach, płatkach owsianych i kukurydzianych lub tradycyjnie w bułce tartej. Jeśli mamy zamiar przygotować mielone na obiad to pamiętajmy o wyborze mięsa, które kupujemy. Mięso należy kupić w kawałku i zmielić samemu w domu lub poprosić panią w sklepie(...)czerstwa 1 szt, mleko 1 szklanka, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, pieprz, sol do smaku, papryka czerwona 1/4 szt bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso mielimy. Dodajemy startą na miazgę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Czerstwą bułkę

kulinarne odsłony pati
Podłużne mielone z papryką 151

mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 czerwona papryka Sól Pieprz Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w drobna kosteczkę. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z cebulką, jajkiem oraz bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wyrobione mięso porcjami rozkładamy sobie na dłoni. Na środku(...)rozkładamy paprykę. Przykrywamy drugą porcją mięsa. Formujemy podłużne roladki. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem

VioletoweKucharzenie