tarta - 42848 przepisów (strona:443/2857)

Ziołowo-serowe kotleciki z bakłażana (Cotolette di melanzane con erbe e parmigiano) 112

SKŁADNIKI 2 bakłażany 100 g m ą ki   100 g bu ł ki tartej 100 g parmezanu 3 jaja 2 łyżki ziół prowansalskich oliwa do smażenia  s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 2 melanzane 100 g di farina 100 g di pangrattato 100 g di parmigiano 3 uova 2 cucchiai di erbe di provenza olio(...)Przygotowujemy 3 miseczki. W pierwszej mieszamy mąkę z dodatkiem soli i pieprzu . W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka ze startym parmezanem  a w trzeciej bułkę tartą  z ziołami  prowansalskimi. Plasterki bakłażana najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku a na koniec w buł ce tartej. Kotleciki smażymy w głębokim tłuszczu

La grande e la piccola cuoca
Kotlety z bobu 130

kilka przepisów na sałatki czy pastę do chleba z bobem.   Składniki: 1 kg bobu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz  Wykonanie: Bób ugotować do miękkości, wystudzić. Obrać(...)skórki i przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Cebulę, czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do bobu dodać cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki bułki tartej oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy odrywamy kawałki, formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron

magiczna kuchnia Kasi
Fit pasztet drobiowy 187

drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 6 - 8 ćwiartek z kurczaka z rosołu* 2 marchewki z rosołu 1/2 szklanki  czerwonej soczewicy 2 - 3 jajka 1 duża cebula 2 - 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki  curry 1/2 łyżeczki k ozieradki lub vegety szczypta majeranku szczypta papryki słodkiej(...)pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Są to nasze ulubione proporcje, ale zachęcamy, aby każdy znalazł swoje własne :) Dodajemy jajka i mieszamy, aby wszystko dobrze się połączyło. Na końcu wsypujemy bułkę tartą.  Gotową masę przekładamy do specjalnych foremek na pasztet (jednorazowe, aluminiowe, do kupienia w każdym markecie), wyłożonych papierem do pieczenia keksówek lub silikonowych foremek do muffinek.  Pieczemy

Kuchnia od dwojga
Hobbickie tartaletki z jeżynami. 145

się umyć i wypić po pół sporego kufla piwa nim zjawili się pan Butterbur i Nob. W mig nakryli do stołu. Na kolację była gorąca zupa, zimne mięso, tarta z jeżynami, świeży chleb, masło, twarożek - słowem, proste, smaczne potrawy, jakich by się Shire nie powstydził, a tak swojskie, że nieufność Sama (znacznie już uśmierzona wybornym piwem) rozwiała się(...)waszym egzemplarzu Władcy Pierścieni zamiast tarty jeżynowej występuje ciasto z jagodami, to znaczy po prostu, że macie jej polską wersję. W oryginalnej stoi jak byk: blackberry tart! Nie mam pewności, czy pan Barliman Butterbur (właściciel gospody "Pod Rozbrykanym Kucykiem" przyrządzał ją w ten sposób, co ja, ale właściwie, dlaczego nie? Mój sposób jest bardzo dobry, prosty i swojski

zadanie-gotowanie
Przepis #2 ~Burgery z kotletem z soczewicy 158

wyszedł na prawdę pyszny:)  Do zrobienia kotletów potrzebujemy: - szklankę czerwonej soczewicy - 2 szklanki wody (do ugotowania soczewicy) - sól, pieprz, papryka w proszku - kawałek surowej papryki - cebula - bułka tarta - olej roślinny Gotujemy wodę. Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę. Gotujemy około 15 min. Pod koniec gotowania delikatnie(...)solimy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i paprykę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy do soczewicy. Tak powstałą masę mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Dodajemy odrobinę bułki tartej. Z tak powstałej masy tworzymy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.  Pozostałe składniki: - bułki pełnoziarniste - sałata  - pomidor - żółty ser - odrobina ketchupu Bułki kroimy

Health-Fit-Life
Kotlety drobiowe w serowej panierce 161

żółtego sera Gouda 6 jajek 2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Ser ścieramy na bardzo drobnych oczkach. Przygotowujemy trzy miski i w każdej umieszczamy kolejno - starty ser, bułkę tartą i rozmącone jajka (doprawione solą i pieprzem). Filety z kurczaka panierujemy(...)jajku, następnie w serze. Mięso dociskamy do sera aby przylepiło się go  najwięcej. Następnie ponownie panierujemy w jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem

VioletoweKucharzenie
SZNYCLE Z PIECZARKAMI I SEREM 134

pieczone oraz ulubiona sałatka i na pewno wszyscy będą zadowoleni 😊 Składniki: 4 sznycle indycze 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 4 plasterki sera żółtego 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki mąki oliwa sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy do zeszklenia(...)pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugi talerz wysypujemy mąkę, a na trzeci - bułkę tartą. Sznycle indycze myjemy, osuszamy i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie obtaczamy je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na drugiej patelni

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto marchewkowe 187

sklepach spożywczych (wersja z przedłużoną datą ważności) lub świeże w cukierniach. Podobne wypieki W naszej kuchni polskiej w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew, jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem. Znane są też ciasteczka marchewkowe, a w Szwajcarii regionalną potrawą jest tort marchewkowy(...)łyżeczka startej skórki z pomarańczy + szczypta kardamonu 1 łyżka cukru wanilinowego 1 szklanka pokrojonych drobno orzechów włoskich - zamiennie orzechy laskowe, migdały pół łyżeczki soli Przygotowanie i pieczenie: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli

Zasmakuj Kuchni
TARTA KOKOSOWO-GRYCZANA Z TRUSKAWKAMI 241

rodzinki 🤗 😁 Padło na tartę 🥘 A że sezon z truskawkami już wystartował nie mogłam przejść obok nich obojętnie 🍓 🍓 Nie wiedziałam, że wyjdzie mi coś tak dobrego, lekkiego, słodkiego  🤤 Tarta zniknęła w godzinę 😅 Zdjęcie nie powala ale trudno było wyrwać smakoszo m spod nosa blachę i zrobić jakieś ładne     Składniki: ciasto: szklanka mąki gryczanej pół szklanki mąki(...)powstanie masa do ugniecenia ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i na 10 min do lodówki 2. Wyjmujemy ciasto, wykładamy na papier do pieczenia (dopasowany już mniej więcej wielkością do tarty) posypujemy lekko mąką i rozwałkujemy na placek. Przekładamy razem w papierem do formy wygniatając brzegi i pieczemy 15 min 180 stopni. WYSTUDZIĆ! 3. Mleczko kokosowe do garnka, dodajemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Boczniaki w wędzonej panierce 179

suszonego czosnku sól i pieprz 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia boczniaków Boczniaki umyj i osusz na papierowym ręczniku. Do większej miski wsyp mąkę, 2 łyżeczki wędzonej papryki, starte ząbki czosnku, sól i pieprz. Wlej wodę i dokładnie zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na duży talerz wysyp bułkę tartą, dodaj kolejne 2 łyżeczki wędzonej papryki oraz(...)czosnek w proszku, a także odrobinę soli i pieprzu, po czym zamieszaj. Zabierz się za panierowanie grzybów: każdego boczniaka dokładnie obtocz w cieście, a następnie w bułce tartej (jeżeli zabraknie Ci bułki, dorób kolejną porcję w podanych proporcjach). Na patelni rozgrzej 1cm warstwę oleju. Sprawdź, czy jest gotowy wrzucając odrobinę panierki, Jeżeli zacznie skwierczeć możesz zacząć smażyć boczniaki

Roślinna - blog wegański
Kotlety mielone z jabłkiem i porem 180

duże jabłka, 1 mały por (lub połowa normalnej wielkości), 1 duże jajko, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 1 bułka kajzerka (czerstwa), 2 łyżki bułki tartej, 1/2 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu. Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do panierowania. Czasami wystarczy dodać kilka dodatkowych składników do klasycznej potrawy, żeby uzyskać zupełnie nowe danie. Dzięki dodaniu jabłka i pory(...)następnie lekko ją odcisnąć (nie powinno z niej kapać). Wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać je dłonią. Z masy mięsnej uformować niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto. Inspiracja: gotowaniecieszy.blox.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Tarta z brukselką i pulpecikami 150

była znienawidzonym przeze mnie warzywem w dzieciństwie, dzisiaj nie wyobrażam sobie jej braku na talerzu. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Polecam! Tarta z brukselką i pulpecikami Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Na farsz: 200g(...)śmietanką, dodajemy podsmażoną dymkę i część szczypiorku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Na kruchym spodzie układamy luźno na przemian pulpety i brukselkę. Całość zalewamy masą śmietanową. Tartę pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach (aż cała masa będzie równomiernie ścięta). Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut do przestudzenia. SMACZNEGO! Po sprawdzone akcesoria do kuchni zapraszamy do sklepu

Smak mojej kuchni
Jedzonko do pracy #57 198

Nigdy specjalnie nie przepadałam za nabiałem - ale to jest po prostu rarytas, do tego szczypiorek - pychotka! Na lunch zabrałam tartę szpinakową z ricottą , którą upiekłam dzień wcześniej. Taka tarta idealne nadaje się do włożenia do pudełka do pracy/szkoły czy na piknik. Jest(...)tyle zwarta, że można ją wziąć w rękę i przygryzać, a do tego zdrowa i pożywna:) Polecam!  Śniadanie : Twarożek ze szczypiorkiem (twaróg półtłusty, śmietana, szczypiorek, sól, pieprz). Lunch : Tarta szpinakowa . Smacznego

Codzienne Gotowanie
Frittata z cukinią, batatem i mini makaronem warzywnym 162

warzyw od Lubelli 1/2 cukinii 1/2 dużego batata 1 marchewka 5 jajek 1/3 szkl. mleka 1 pęczek szczypiorki 1 pęczek natki pietruszki 100 g tartej mozzarelli 3 łyżki tartego sera żółtego sól ziołowa do smaku pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Mini rurki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju tak, aby był al'dente. Odcedzamy i przelewamy(...)makaron. Jajka z mlekiem roztrzepujemy w misce, przyprawiamy wyraźnie kolorowym pieprzem i solą ziołową, zalewamy warzywa na patelni. Wierzch posypujemy posiekaną natką (ja posiekałam grubo, bo tak lubię), oprószamy tartą mozzarellą i żółtym serem. Przykrywamy patelnię i na malutkim ogniu podgrzewamy, aż całość się zetnie

Kolorowy Przepisownik
Drobiowe kotlety mielone z mozzarellą i koperkiem. 550

indyka 1/2 pęczka koperku 1 mozzarella  papryka ostra mielona, sól, czosnek granulowany 1 cebula 1 łyżka bułki tartej 1 jajko Cebulę oraz mozzarellę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy, wszystko dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut

Moje-pitraszenie