tarta - 42848 przepisów (strona:443/2857)

Pieczone koszyczki ziemniaczane z musem z łososia 104

oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Wielkopolski do wysmarowania formy odrobina bułki tartej Dodatkowo: garść rukoli 120 g wędzonego łososia około 135 g serka kanapkowego 2 łyżki majonezu sól, pieprz sok z 1/2 małej limonki czerwony kawior Obrane ziemniaki trzemy na dużych oczkach tarki. Obraną cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do ziemniaków. Do masy ziemniaczano-cebulowej dodajemy(...)misce zbierze się płyn spod ziemniaków, odlewamy go. Formę na muffiny natłuszczamy mieszanką oleju rzepakowego z oliwą (świetnie sprawdza się do tego silikonowy pędzelek). Lekko oprószamy wgłębienia bułką tartą lub kaszą manną. Wgłębienia wypełniamy masą ziemniaczaną, dociskając masę do dna i boków formy – jednocześnie tworząc ziemniaczane koszyczki. Masy nie dajemy zbyt dużo, jedynie tyle, by oplotła ścianki

Smaki Na Talerzu
Kulki ryżowe arancini z mięsem i oliwkami 140

czosnku przetarte przez praskę puszka pomidorów garść zielonych oliwek – pokrojonych na połówki, bez pestek   garść natki pietruszki posiekanej garść posiekanych orzechów włoskich 200 g tartego żółtego sera   bułka tarta do obtaczania (lub inna ulubiona panierka) masło klarowane lub olej ryżowy do smażenia Przepis na kulki ryżowe arancini z mięsem i oliwkami Ryż gotujemy zgodnie(...)żeby nie czekać aż ryż i mięso ostygną. Mieszamy ryż z mięsem, natką, orzechami i serem. Lepimy kulki wielkości pomarańczy i mocno dociskamy, żeby się skleiły. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy (najlepiej w głębokim tłuszczu, ale na patelni też ok) aż się zarumienią. Podajemy od razu albo podgrzewamy je w piekarniku. Są pyszne i szybko znikają.   Lubisz moje

Ugotowane pozamiatane
Knedelki Bułczano - Szpinakowe 112

czerstwych bułek ( miękkich, środków kajzerek ) 100 g szpinaku (np. mrożonego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki tartego sera 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki wody do zwilżenia środków bułek sól, pieprz do smaku 1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy. 2. Środki z bułek rwiemy na drobne kawałeczki bądź kroimy i wrzucamy(...)oliwie/oleju przesmażamy cebulę oraz czosnek, następnie dodajemy do tego szpinak i całość przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Do bułek dodajemy szpinak, mąkę, ser, jajko oraz bułkę tartą. Mieszamy wszystko dokładnie i zwilżonymi dłońmi formujemy małe knedle które wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Od wypłynięcia kluseczek, gotujemy je około 10-15 minut. Podajemy okraszone cebulką. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kotlety ruskie 29667

zrobienia. Kotleciki są obłędne w smaku, więc radzę zrobić  więcej ponieważ szybko znikają. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g białego sera  2 duże cebule bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ugotowane ziemniaki, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser pokruszyć, dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę(...)zeszklić na oleju. Do ziemniaków dodać ser, cebulę i doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Gdyby masa byłaby zbyt rzadka, dosypać trochę bułki tartej. Z masy uformować kotlety i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
KOTLETY Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW 331

bułki tartej, lub np.kaszki kukurydzianej) - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżki carnej soli Kala Namak (zwykłej mniej) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 4 plastry boczku (można pominąć, ale to właśnie on nadaje super smaczku kotletom, dla wegan i wegetarian polecam dodatek wędzonej papryki) - olej do smażenia kotletów i podsmażania cebuli (u mnie kokosowy bezzapachowy) - bułka tarta(...)porem i czosnkiem, sól Kala Namak, mąkę ziemniaczaną, grysik orkiszowy, sporo świeżo mielonego pieprzu i całość mieszam łyżką. Nabieram łyżkę masy i dłońmi formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i odkładam na talerz. U mnie wychodzi za każdym razem 15 sztuk. Gotowe kotlety smażę na rozgrzanym oleju kokosowym na złoty kolor, kilkakrotnie przekładając na drugą stronę, tak by równo

Smaczne Zdrowe
Kotlety jajeczne 156

szkl. bułki tartej (ja dałam trochę bułki tartej razowej, trochę otrębów) 2 łyżki mleka Przyprawy (u mnie tylko pieprz i sól) Natka pietruszki lub szczypiorek Olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ugotowane po obraniu i ostudzeniu rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce. Dodać mleko, surowe jajko i bułkę tartą (trochę zostawić do obtoczenia). Dodać pokrojoną pietruszkę

Czarnawisienka
Kotleciki ziemniaczane z kurkumą i natką pietruszki 290

łyżki bułki tartej  + bułka do obtoczenia kotlecików 1 jajko M kilka łyżek mąki (zależy od ziemniaków) kurkuma olej roślinny lub kokosowy do smażenia 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy tradycyjnie, rozgniatamy. Studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i musimy zeszklić na maśle.  2. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, bułkę  tartą i mąkę, cebulę. Mieszamy ręką, jeśli masa będzie się nam bardzo kleiła musimy dodać jeszcze mąki.  3. Nabieramy porcje masy, formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron. Kotleciki powinny się nam ładnie zarumienić. Podajemy jako dodatek do mięsa, warzyw, lub jemy same z sosem np. czosnkowym lub innym. Smacznego

kruche babeczki
Drobiowe pulpety w sosie dyniowo-kurkowym 180

pulpeciki w sosie z kurkami i dynią. I przyznam, że to połączenie skradło moje podniebienie :) Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa drobiowego -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1 łyżka ziół prowansalskich -400 g dyni (po obraniu) -400 g kurek -1 cebula -1 ząbek czosnku -ok. 700 ml bulionu -2 łyżki oleju rzepakowego -listek laurowy -ziele angielskie(...)cebuli i czosnku, przesmażyć 2-3 minuty ciągle mieszając. Wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, zioła prowansalskie, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać trochę więcej bułki tartej. Z masy mięsnej formować pulpeciki. Wrzucać na gotujący się bulion. Gotować około 20-30 minut

Zielona Kuchnia
Kotleciki z soczewicy i ryżu 223

śniadaniowym pudełku do pracy. ;) Kotlety z soczewicy i ryżu Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 szklanka ryżu szczypta soli 1 łyżeczka curry pół łyżeczki papryki ostrej + 2jajka,bułka tarta 1. Do garnka wlej 4 szklanki wody. 2. Do zimnej wody wsyp 1 szklankę soczewicy i jedną szklankę ryżu. 3. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie pod przykryciem(...)Lekko ciepłą masę połącz z curry i ostrą papryką. 6. Dodaj jajko i wymieszaj. 7. Dłońmi uformuj kotleciki. 8. Aby aby uzyskać chrupiącą skórkę każdy kotlecik obtaczaj w bułce tartej,jajku i znowu bułce tartej.  9. Smaż na dobre rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Kotlety zabrałam do pracy wraz z sałatką ze szpinaku,pomidorów

U Fiolki
Spaghetti bolognese z marchewką 87

cielęcego lub indyczego 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów 1/2 szklanki mleka makaron spaghetti (75 g / porcję) do podania: tarty parmezan, coś zdrowego zielonego Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz(...)pomidory i wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać mleko. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem. Przepis z: Kwestia Smaku

Zasmakuj Kuchni
Tarta z piaskowcami i warzywami 143

każdy przynosi coś ze sobą. Czasami są to jakieś drobne przekąski kupione po drodze, ale najlepiej widziane jest coś co samemu zrobiło się w domu i przywiozło. Tarta ze smakowitym farszem, do zjedzenia na ciepło lub zimno, to dobry pomysł. O napojach cicho sza, ale wiadomo, że o suchym pysku źle się gada. Na jedno z poprzednich spotkań

Smaczna Pyza
Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem. 117

fileta drobiowego 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie 1 jajko pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku ewentualnie sól do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na makaron: 25 dag makaronu mini rurki 5 warzyw sól do gotowania 1 łyżka oleju woda do gotowania Wykonanie: 1. Botwinka: Botwinkę i warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy(...)osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej. Następnie pulpeciki smażmy na oleju do miękkości

Izabelawkuchni
Pulpety pieczone w sosie pomidorowym 163

mleku i odciśnięta) 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przyprawa do mielonego Pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki Sos: Puszka pomidorów 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka natki pietruszki Sól, pieprz, szczypta cukru Dodatkowo łyżeczka oliwy do posmarowania naczynia żaroodpornego, bułka tarta do obtoczenia pulpetów Składniki do mięsa dokładnie(...)pół h. Cebulę szklimy na maśle w rondlu, dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy 10 min i całość blendujemy Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, formujemy pulpety i obtaczamy je w bułce tartej. Zalewamy gorącym sosem. Pieczemy 45min w 180C

Mamuśka wraca do formy
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 242

wystudzić i zostawić na całą noc w lodówce.  Następnego dnia z masy formować podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczać kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na bardzo gorącym oleju do zrumienienia. Podawać jako przekąskę np. do piwa. Wersja dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy mąkę(...)płaskiego naczynia, kiedy ostygnie wstawiamy na noc do lodówki Następnego dnia z masy formujemy podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na bardzo gorącym oleju do zrumienienia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piegowate mielone 206

jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (+ trochę do panierowania) sos sojowy lub sól do smaku pieprz do smaku smalec do smażenia Przygotowanie: Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski i obsmażamy na oleju. Pora kroimy w pióra.  Mięso mielone łączymy z porem, grzybami oraz lekko namoczoną bułka tartą i jajkiem. Dodajemy 1 łyżkę sosu(...)sojowego lub odrobinę soli do smaku a także szczyptę pieprzu. Wszystko wyrabiamy na jednolita masę, dzielimy na kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, a potem smażymy

Bon appetit mon amie