tarta - 42848 przepisów (strona:443/2857)

Kotlety z grzybów. 617

grzyby, nie jesz mięsa lub chcesz spróbować czegoś nowego. Składniki: 1/2 kg świeżych grzybów leśnych 1 szkl. ugotowanego ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub tymianku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól, pieprz czarny do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby oczyścić z piasku(...)czosnek, rozmaryn i kolendrę. Cebulę przełożyć do miski z grzybami, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna, przyprawić solą i czarnym pieprzem. Dodać jajko i bułkę tartą. Po wymieszaniu pozostawić masę na 15 minut do zgęstnienia. Zwilżyć dłonie wodą i formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron

Codziennik Kuchenny
Wytrawny sernik z kozim serem, czarną soczewicą i konfiturą z żurawiny 164

tylko lekki posmak, ale i pełni rolę ozdobną, gdyż ciekawie wygląda w cieście. Polecam gorąco, gdyż z pewnością zaskoczycie swoich gości tą kompozycją. Składniki spód 6 kopiatych łyżek bułki tartej 1 i 1/2 łyżki masła masa serowa 400 g twarogu półtłustego 200 g serka koziego 2 jajka 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo liście szpinaku, konfitura z żurawiny   Wykonanie Soczewicę płuczemy na sicie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy. Masło stapiamy, łączymy z bułką tartą. Wykładamy mieszankę do tortownicy (22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy po jajku, miksujemy. Dodajemy serek kozi oraz wszystkie zioła i sól. Miksujemy jeszcze

Raj dla Podniebienia
Drobiowe pulpeciki w sosie grzybowo-śmietanowym 176

mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z indyka) -500 g leśnych grzybów mieszanych (poza sezonem można użyć mrożonych) -200 ml słodkiej śmietanki UHT 18% -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1/2 cebuli -ząbek czosnku -zioła prowansaskie -listek laurowy, ziele angielskie -sól, pieprz -2-3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Olej rozgrzać w garnku. Cebulę drobno posiekać(...)gotującą się wodę włożyć oczyszczone i pokrojone w duże kawałki grzyby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 15 minut. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą. Przyprawić delikatnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli mięso będzie zbyt klejące można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formować małe pulpeciki. Wkładać

Zielona Kuchnia
Knedle ze śliwkami 178

faktycznie tak jest? Odpowiedź nie jest prosta … i tak i nie. Póki jeszcze jest sezon na śliwki postanowiliśmy z Madzią przygotować na obiad knedle ze śliwkami w bułce tartej z dodatkiem cynamonu. Będzie pysznie, smacznie i bardzo pożywnie. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu bo mogę Was zapewnić, żę wcale nie potrzebujecie dużo czasu aby przygotować ten pyszny obiad(...)knedle to podzielcie się nimi :) Tak więc zaczynamy… Knedle ze śliwkami – składniki ok. 700 g ziemniaków ok. 500g śliwek 320g mąki + mąka do posypania 2 jajka bułka tarta masło cynamon sól cukier Knedle ze śliwkami – przepis Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jak będą jeszcze miękkie przeciskamy przez praskę, odstawiamy do ostygnięcia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z czerwonej soczewicy z orzechami i papryką 178

propozycję na rodzinny obiad. Składniki -225 g czerwonej soczewicy w połówkach -1 zielona papryka -1 czerwona cebula -2 ząbki czosnku -1 jajko -2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych -bułka tarta -1 łyżeczka przyprawy garam masala -1/2 łyżeczki chilli w proszku -1 łyżeczka kminku mielonego -1 łyżeczka kurkumy -2 łyżeczki soku z cytryny -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie(...)papryką, cebulą, orzeszkami, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i sokiem cytryny. Gdy woda odparuje zdjąć z ognia i odstawić. Po przestudzeniu wbić jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dosypać bułki tartej aż masa będzie miała odpowiednią na kotlety konsystencję. Dłońmi formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Smacznego

Zielona Kuchnia
Gołabki bez zawijania 130

międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty -sos sojowy -pieprz -2 cebule -2 ząbki czosnku -bułka tarta -1 jajko -szczypta tymianku -sól -1/2 pęczka bazylii -olej rzepakowy -szczypta papryki mielonej słodkiej i ostrej -2 puszki pomidorów -szczypta chilli -2 liście laurowe -3 ziarenka ziela angielskiego(...)Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Gotować ok 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z ryżem i kapustą. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Z masy formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Oliwę rozgrzać

Zielona Kuchnia
Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. 153

tortownicę 22-24 cm. 10 kwaskowych jabłek średniej wielkości 1 jajo 150 g masła + łyżka masła 250 g mąki pszennej typ 500 1 łyżka jogurtu naturalnego łyżka bułki tartej cukier - kilka łyżek (wyjaśnię w opisie) wrzątek - kilka łyżek 1 łyżka cynamonu - nie jest to konieczne (niektórzy nie lubią) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 100 g rodzynek cukier(...)nich (nie odsączamy) łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie połączyć. Wyjąć z lodówki ciasto. Te część, która jest w tortownicy należy ponakłuwać widelcem i posypać dno bułką tartą. A te drugą, mniejszą, wałkować na placek 5 mm i wyciąć paseczki. W środek tortownicy, na bułce tartej, ułożyć ciasno jabłka a wierzch przykryć kratką ułożoną z wyciętych paseczków

Poezja Smaków - blog kulinarny
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym 156

pulpeciki: 700 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej (można zastąpić zmielonym pieczywem bezglutenowym) 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (można zastąpić np. ryżową) 1/2 łyżeczki pieprzu Na sos: 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok z pomidorów(...)bazylii do dekoracji WYKONANIE Pulpeciki: Mięso mielone przełożyć do miski. Do mięsa dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i bardzo drobno pokrojoną cebulę, zioła prowansalskie, sól, bułkę tartą, mąkę, pieprz, wbić jajko i całość dobrze zagnieść. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na tacy posypanej mąką. Sos: Do misy blendera wlać puszkę

Passions hobbies life
SZYBKA PRZEKĄSKA- PANIEROWANY CAMEMBERT 215

krążek sera camembert * jajko do panierki * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Ser camembert pokroić na 8 trójkątów. Każdy panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej (podwójna panierka).  Na patelni rozgrzać olej, każdy trójkącik smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Najlepszy jeszcze ciepły

Zrób to smacznie
Kulki rybne w zalewie octowej 219

dorsza, miruny  albo zielonych śledzi. Polecam, bo to   jedna z moich ulubionych przekąsek :) Składniki: 600 g dorsza  1 mała cebula 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 ml octu 4 łyżki cukru 1 duża cebula 1 płaska łyżka soli 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego(...)zalewę zagotować, cebulę pokroić w krążki wrzucić do zalewy. Odstawić do przestygnięcia. Rybę zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z farszu formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty

magiczna kuchnia Kasi
Szwajcarska cholera w wersji bezglutenowej 126

otworem po środku, jednak rozwałkowanie bezglutenowej masy nie jest łatwe, więc zamiast tego wycięłam szwajcarskie krzyże, którymi udekorowałam wierzch, równie ładnie prezentowało by się z krateczką, jak w tradycyjnych tartach. Zdobienie zostawiam już waszej inwencji twórczej. #MyVictorinox Składniki: 60 gram mąki quinoa 60 gram mąki kasztanowej 60 gram mąki z tapioki 100 gram masła 1 jajko 250 gram pora(...)Jeśli po tym czasie ciasto jest zrumienione, możemy je wyjąć, jeśli  nie, zostawiamy jeszcze na kilka minut. Ja grzałam piekarnik na opcji góra-dół bez termoobiegu, po włożeniu tarty przełączyłam na sam dół. Polecam gorąco i życzę powodzenia

Quinoa Raz!
Kotlety z jajek 197

ORZECH . Pychotka Składniki:     10 jajek gotowanych na twardo     1 jajko surowe     1 pęczek natki pietruszki     bułka tarta     pieprz     sól(...)olej do smażenia     sałatka warzywna zamkowa ORZECH Sposób przygotowania: Ugotowane jajka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz według uznania. Wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz

Cukiernia Pychotki
Kotlety mielone z dymką 83

zakupy. Wyszło tak jak się spodziewaliśmy. Polecamy ;) Enjoy! ;) Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 5 dymek bez szczypioru 1 łyżeczka przyprawy do drobiu 1 jajko bułka tarta olej(...)smażenia     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki kroimy w piórka, dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem, przyprawą i 3-4 łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z jego nadmiaru przy pomocy papierowych ręczników. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Knedle serowe z morelami w orzechowej polewie 115

cukru 200 g bułki tartej sok z połowy cytryny ziarenka z połówki laski wanilii albo cukier waniliowy 8 małych świeżych moreli kawałek marcepana lub 8 kostek cukru Polewa orzechowa 70 g cukru 100 g masła 150 g orzechów włoskich Odsączony na sicie twaróg wyrobić na elastyczną masę z wszystkimi składnikami z wyczuciem dodając bułkę tartą. Jeżeli masa(...)będzie za rzadka dosypać nieco więcej bułki tartej, odstawić do lodówki na pół godziny. Z moreli usunąć pestki i w środek włożyć po kosteczce marcepana lub cukru i ponownie zamknąć w jedną całość. Schłodzone ciasto pokroić na 8 części, uformować kulki, rozpłaszczyć, włożyć nadzianą morelę i utoczyć knedle. Ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru. W między czasie

Pieguskowa Kuchnia
Kotlety mielone z cukinią 576

posiekanego szczypiorku 3 lyżki bułki tartej (plus trochę do panierowania) 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 szczypta pieprzu do smaku 1 szczypta soli do smaku Przygotowanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, odstawiamy aby puściła soki, a następnie lekko odciskamy z ich nadmiaru. Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką tartą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę(...)czosnkiem, startą cukinią oraz odrobiną soli i pieprzu. Całość wyrabiamy, robimy kotlety. Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu

Bon appetit mon amie