tarta - 42848 przepisów (strona:441/2857)

Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem. 126

fileta drobiowego 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie 1 jajko pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku ewentualnie sól do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na makaron: 25 dag makaronu mini rurki 5 warzyw sól do gotowania 1 łyżka oleju woda do gotowania Wykonanie: 1. Botwinka: Botwinkę i warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy(...)osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej. Następnie pulpeciki smażmy na oleju do miękkości

Izabelawkuchni
Pulpety pieczone w sosie pomidorowym 169

mleku i odciśnięta) 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przyprawa do mielonego Pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki Sos: Puszka pomidorów 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka natki pietruszki Sól, pieprz, szczypta cukru Dodatkowo łyżeczka oliwy do posmarowania naczynia żaroodpornego, bułka tarta do obtoczenia pulpetów Składniki do mięsa dokładnie(...)pół h. Cebulę szklimy na maśle w rondlu, dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy 10 min i całość blendujemy Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, formujemy pulpety i obtaczamy je w bułce tartej. Zalewamy gorącym sosem. Pieczemy 45min w 180C

Mamuśka wraca do formy
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 258

wystudzić i zostawić na całą noc w lodówce.  Następnego dnia z masy formować podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczać kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na bardzo gorącym oleju do zrumienienia. Podawać jako przekąskę np. do piwa. Wersja dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy mąkę(...)płaskiego naczynia, kiedy ostygnie wstawiamy na noc do lodówki Następnego dnia z masy formujemy podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na bardzo gorącym oleju do zrumienienia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piegowate mielone 218

jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (+ trochę do panierowania) sos sojowy lub sól do smaku pieprz do smaku smalec do smażenia Przygotowanie: Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski i obsmażamy na oleju. Pora kroimy w pióra.  Mięso mielone łączymy z porem, grzybami oraz lekko namoczoną bułka tartą i jajkiem. Dodajemy 1 łyżkę sosu(...)sojowego lub odrobinę soli do smaku a także szczyptę pieprzu. Wszystko wyrabiamy na jednolita masę, dzielimy na kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, a potem smażymy

Bon appetit mon amie
Ziemniaczano - buraczane kotleciki 157

bułki tarte + do obtoczenia 2 łyżeczki mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz    Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki oraz buraki zblendować lub przepuścić przez praskę.  Cebule posiekać drobno i wraz posiekanym czosnkiem zeszklić na patelni.  Cebulę razem z posiekaną natka pietruszki dodać do masy ziemniaczanej.  Rozbić jajko i wraz z mąką, bułką tarta i przyprawami dokładnie wymieszać łyżką. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej z każdej strony. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron.. Podawać z ulubionymi dodatkami i np. z sosem pieczarkowym. Smacznego

ChilliJemy
Kotlety z jajek 425

jajko nie ugotowane 100 g ser  żółtego 2 łyżki bułki tartej (plus do panierowania) odrobina świeżego kopru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę.Dodajemy do nich ser żółty starty na tarce o grubych oczkach oraz lekko namoczoną bułkę tartą oraz całe jajko (nie ugotowane, świeże). Doprawiamy posiekanym koperkiem, solą(...)pieprzem. Wyrabiamy jednolitą masę , z której formujemy kotlety. Kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oliwie

Bon appetit mon amie
Kotlety z grzybów. 625

grzyby, nie jesz mięsa lub chcesz spróbować czegoś nowego. Składniki: 1/2 kg świeżych grzybów leśnych 1 szkl. ugotowanego ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub tymianku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól, pieprz czarny do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby oczyścić z piasku(...)czosnek, rozmaryn i kolendrę. Cebulę przełożyć do miski z grzybami, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna, przyprawić solą i czarnym pieprzem. Dodać jajko i bułkę tartą. Po wymieszaniu pozostawić masę na 15 minut do zgęstnienia. Zwilżyć dłonie wodą i formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron

Codziennik Kuchenny
Wytrawny sernik z kozim serem, czarną soczewicą i konfiturą z żurawiny 175

tylko lekki posmak, ale i pełni rolę ozdobną, gdyż ciekawie wygląda w cieście. Polecam gorąco, gdyż z pewnością zaskoczycie swoich gości tą kompozycją. Składniki spód 6 kopiatych łyżek bułki tartej 1 i 1/2 łyżki masła masa serowa 400 g twarogu półtłustego 200 g serka koziego 2 jajka 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo liście szpinaku, konfitura z żurawiny   Wykonanie Soczewicę płuczemy na sicie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy. Masło stapiamy, łączymy z bułką tartą. Wykładamy mieszankę do tortownicy (22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy po jajku, miksujemy. Dodajemy serek kozi oraz wszystkie zioła i sól. Miksujemy jeszcze

Raj dla Podniebienia
Drobiowe pulpeciki w sosie grzybowo-śmietanowym 181

mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z indyka) -500 g leśnych grzybów mieszanych (poza sezonem można użyć mrożonych) -200 ml słodkiej śmietanki UHT 18% -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1/2 cebuli -ząbek czosnku -zioła prowansaskie -listek laurowy, ziele angielskie -sól, pieprz -2-3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Olej rozgrzać w garnku. Cebulę drobno posiekać(...)gotującą się wodę włożyć oczyszczone i pokrojone w duże kawałki grzyby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 15 minut. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą. Przyprawić delikatnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli mięso będzie zbyt klejące można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formować małe pulpeciki. Wkładać

Zielona Kuchnia
Knedle ze śliwkami 190

faktycznie tak jest? Odpowiedź nie jest prosta … i tak i nie. Póki jeszcze jest sezon na śliwki postanowiliśmy z Madzią przygotować na obiad knedle ze śliwkami w bułce tartej z dodatkiem cynamonu. Będzie pysznie, smacznie i bardzo pożywnie. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu bo mogę Was zapewnić, żę wcale nie potrzebujecie dużo czasu aby przygotować ten pyszny obiad(...)knedle to podzielcie się nimi :) Tak więc zaczynamy… Knedle ze śliwkami – składniki ok. 700 g ziemniaków ok. 500g śliwek 320g mąki + mąka do posypania 2 jajka bułka tarta masło cynamon sól cukier Knedle ze śliwkami – przepis Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jak będą jeszcze miękkie przeciskamy przez praskę, odstawiamy do ostygnięcia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z czerwonej soczewicy z orzechami i papryką 184

propozycję na rodzinny obiad. Składniki -225 g czerwonej soczewicy w połówkach -1 zielona papryka -1 czerwona cebula -2 ząbki czosnku -1 jajko -2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych -bułka tarta -1 łyżeczka przyprawy garam masala -1/2 łyżeczki chilli w proszku -1 łyżeczka kminku mielonego -1 łyżeczka kurkumy -2 łyżeczki soku z cytryny -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie(...)papryką, cebulą, orzeszkami, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i sokiem cytryny. Gdy woda odparuje zdjąć z ognia i odstawić. Po przestudzeniu wbić jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dosypać bułki tartej aż masa będzie miała odpowiednią na kotlety konsystencję. Dłońmi formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Smacznego

Zielona Kuchnia
Gołabki bez zawijania 133

międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty -sos sojowy -pieprz -2 cebule -2 ząbki czosnku -bułka tarta -1 jajko -szczypta tymianku -sól -1/2 pęczka bazylii -olej rzepakowy -szczypta papryki mielonej słodkiej i ostrej -2 puszki pomidorów -szczypta chilli -2 liście laurowe -3 ziarenka ziela angielskiego(...)Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Gotować ok 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z ryżem i kapustą. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Z masy formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Oliwę rozgrzać

Zielona Kuchnia
Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. 162

tortownicę 22-24 cm. 10 kwaskowych jabłek średniej wielkości 1 jajo 150 g masła + łyżka masła 250 g mąki pszennej typ 500 1 łyżka jogurtu naturalnego łyżka bułki tartej cukier - kilka łyżek (wyjaśnię w opisie) wrzątek - kilka łyżek 1 łyżka cynamonu - nie jest to konieczne (niektórzy nie lubią) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 100 g rodzynek cukier(...)nich (nie odsączamy) łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie połączyć. Wyjąć z lodówki ciasto. Te część, która jest w tortownicy należy ponakłuwać widelcem i posypać dno bułką tartą. A te drugą, mniejszą, wałkować na placek 5 mm i wyciąć paseczki. W środek tortownicy, na bułce tartej, ułożyć ciasno jabłka a wierzch przykryć kratką ułożoną z wyciętych paseczków

Poezja Smaków - blog kulinarny
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym 162

pulpeciki: 700 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej (można zastąpić zmielonym pieczywem bezglutenowym) 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (można zastąpić np. ryżową) 1/2 łyżeczki pieprzu Na sos: 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok z pomidorów(...)bazylii do dekoracji WYKONANIE Pulpeciki: Mięso mielone przełożyć do miski. Do mięsa dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i bardzo drobno pokrojoną cebulę, zioła prowansalskie, sól, bułkę tartą, mąkę, pieprz, wbić jajko i całość dobrze zagnieść. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na tacy posypanej mąką. Sos: Do misy blendera wlać puszkę

Passions hobbies life
SZYBKA PRZEKĄSKA- PANIEROWANY CAMEMBERT 220

krążek sera camembert * jajko do panierki * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Ser camembert pokroić na 8 trójkątów. Każdy panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej (podwójna panierka).  Na patelni rozgrzać olej, każdy trójkącik smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Najlepszy jeszcze ciepły

Zrób to smacznie