Składniki: 800 g schabu środkowego 1 szklanka mleka Panierka: 2 szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka posiekanej kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Schab kroimy w plastry o grubości około(...)cienkie filety.Kotlety oprószamy solą i pieprzem, zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę (lub na noc).Jajko roztrzepujemy z mlekiem, w którym moczyło się mięso. Bułkę tartą mieszamy ze natką, kolendrą oraz resztą przypraw. Kotlety obtaczamy w mące, następnie w jajku z mlekiem a na koniec w przyprawionej bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Qchnia po prostusałatką. Na pewno tym daniem zaskoczycie swoich domowników i… Drukuj Czas przygotowania: 25 minut Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki ziemniaki bułka tarta + przyprawa(...)kurczaka lub gotowa panierka natka pietruszki olej przygotowanie Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obgotuj je przez 15 minut. Po tym czasie odcedź. W międzyczasie przygotuj panierkę. Bułkę tartą wymieszaj z przyprawą do kurczaka i posiekaną natką pietruszki. Ilość przyprawy oraz jej rodzaj zależy od Ciebie, ale pamiętaj, aby panierka była dość słona Możesz też użyć gotowej
Via Gustomąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej 50 mleka olej do smażenia Krążki cebulowe Jak przygotować smażone krążki cebulowe. Cebule pokroić w krążki o szerokości jednego centymetra. Podzielić na pojedyńcze pierścienie. Nasolić łyżeczką soli i odstawić na 10 minut. Do jednej miseczki wbić jajka, dodać mleko i dobrze wymieszać. Do kolejnej miski wsypać bułkę tartą a do następnej(...)mąkę. Krążki cebulowe najpierw panierować w mące, następnie jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelnię wylać olej, rozgrzać. Kiedy olej jest gorący wkładać opanierowane krążki cebulowe. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone krążki wyjmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Krążki cebulowe O czym warto pamiętać przygotowując cebulowe krążki. Do przygotowania krążków cebulowych wykorzystać możemy różne
mecookskotleciki zrobić. I wiecie co? Chyba będę wracać do nich częściej;) 9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 cebule 8-12 pieczarek szczypiorek sól, pieprz bułka tarta olej/masło Ugotowane jajka wkładamy do miski i za pomocą szatkownicy do jajek, bądź widelca rozdrabniamy je. Cebulę kroimy w małą kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie półplasterki. W dużym(...)jajkami. Dodajemy surowe jajko oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki. W razie potrzeby dodajemy do masy 1 łyżkę bułki tartej. Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoto
Smaki Na TalerzuWymieszane składniki wlewamy do reszty gotującego się mleka. Gotujemy jeszcze chwilkę ciągle mieszając i ściągamy z gazu. 🍑 Foremkę o wymiarach 25 x 30 cm. smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. 🍑 Jedną część schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i wykładamy nim dno foremki, na to wylewamy masę budyniową, oraz układamy obrane i pokrojone w kostkę nektarynki. Drugą część ciasta(...)wyciągamy z lodówki, odrywamy kawałeczki lub trzemy na grubych oczkach tarki i układamy na owocach. 🍑 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół z termoobiegiem w 160*C 45 minut. 🍑 Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Kochani życzę Wam udanych wypieków i smacznego! Moje social media: YouTube: https://www.youtube.com/c/RITAfoodchannel Instagram: https://www.instagram.com/rita__creative/ Facebook
RITA food channelkremską. Kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej Składniki na 3 porcje: 500 g schabu 3 łyżeczki majonezu (30 g) 3 łyżeczki musztardy (30 g) sól, pieprz niepełna szklanka bułki tartej (100 g) 4 łyżki mąki pszennej (40 g) 2 jajka 6 łyżek oleju rzepakowego (60g) lub 5 łyżek smalcu (60 g) Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy(...)drugiej łyżeczkę musztardy, tak zamarynowane kotlety umieszczamy w lodówce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Jajka lekko ubijamy widelcem, w miseczkach umieszczamy bułkę tartą oraz mąkę, panierujemy nasze kotlety najpierw w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej, na rozgrzany tłuszcz wykładamy kotlety, smażymy przez około
KulinarneImpresje.plcukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 jajka Dodatkowo: półtorej szklanki wydrylowanych wiśni 2 łyżki bułki tartej pół łyżeczki masła 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta drożdżowego z wiśniami: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną. 2. Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy(...)zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki. 3. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Wydrylowane i dokładnie odsączone z soku wiśnie mieszamy z cukrem waniliowym
Izabelawkuchnismażenie kotlety rybne najlepiej podawać maluchom, które skończyły 12. miesiąc życia. 3 płaty mintaja (może być mrożony) cebula bułka pszenna jajko 0,5 łyżeczki soli (opcjonalnie) bułka tarta (kilka łyżek) pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny pieprz do smaku Płaty ryby rozmrażamy i rozdrabniamy nożem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Bułkę zostawiamy(...)bułkę, posiekany koperek oraz cebulkę. Doprawiamy masę sokiem z cytryny, solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać do niej kilka łyżek bułki tartej. Formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy kolejno kotlety lekko je dociskając i spłaszczając. Kotleciki smażymy na złoto
Dieta bez mlekaprzyprawy (sól, pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego), posiekany szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki i zeszkloną cebulę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka to dodać odrobinę bułki tartej, jeśli zbyt mocno zbita - wbić surowe jajko. Mięso mielone podzielić na 5 części. Z każdej uformować kulkę, którą należy spłaszczyć, a następnie na środek ułożyć ugotowane jajko (które wcześniej(...)można obtoczyć w mące). Uformować kolety mielone. Uwaga: należy robić to delikatnie, aby jajko nie pękło! Przygotowane kotlety obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu, z obu stron, aż do zarumienienia (około 3 minuty z każdej strony). Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jajka po szkocku najlepiej smakują podane na ciepło. Formowanie
Ugotowaćrękami. Ciasto podziel na 3 części - 1/3 owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty (wcześniej wysmaruj ją margaryną, ja użyłam blaszki metalowej) i wstaw do lodówki również na godzinę. Jabłka (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) zetrzyj na grubych oczkach tarki(...)wyrównaj wierzch. 1/3 ciasta rozwałkuj cienko (około 2-3 mm.) i wykrój z niego nożem trójkąty przypominające stożki (od tego ile trójkątów i jak szerokich zrobisz zależy ilość porcji tarty). Ułóż trójkąty na jabłkach w odstępach od siebie. Przestrzenie między ciastem posyp cynamonem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw
Delicious Placemałe jajko 4 łyżki bułki tartej 3-4 łyżki oleju rzepakowego Winegret 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu Sałaty oraz bazylię dokładnie opłucz i osusz. Camembert (cały, okrągły) włóż do miseczki z rozmąconym widelcem jajkiem i obtocz w każdej strony. Przełóż do miseczki z bułką tartą i opanieruj dokładnie. Znowu(...)obtocz w jajku i ponownie w bułce tartej. Połóż na rozgrzany na patelni olej i smaż z obu stron na złoto, a następnie obsmaż boki sera. Wyłóż na talerz. Sałaty rozłóż na talerzach, dodaj po trochę listków bazylii zielonej i fioletowej, posyp jeżynami. Na wierzchu ułóż pokrojony na trójkąciki zapieczony ser. Składniki na sos winegret wymieszaj ze sobą
Delicious Placezaczną się łączyć w całość, odłóż nóż i zarób ciasto dłońmi. Zarobione ciasto zlep u kulkę i rozwałkuj z niego okrągły placek (aby zakrył dno i boki formy do tarty). Ułóż placek z ciasta w formie posmarowanej masłem (jeśli ciasto będzie się rwać nic nie szkodzi, zlep mniejsze kawałki ciasta bezpośrednio w blaszce. Boki blaszki nie muszą być(...)tych miejscach). Podpieczony sód wyjmij z piekarnika i wyłóż na nim masę z jeżyn. Wstaw ponownie do pieca i piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Zimną tartę posyp cukrem pudrem
Delicious Placeoraz jajko i wyrabiać. Utworzyć kulę, wsadzić do woreczka i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć na spód i boki formy na tartę (najlepiej wcześniej posmarować ją tłuszczem) i ponakłuwać widelcem. Podpiec przez 15 minut w 180ºC. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Budyń ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale w mniejszej ilości(...)mleka. U mnie było to 64 g proszku budyniowego i 500 ml mleka. Posłodzić ksylitolem, dodać około 1/3 szklanki wiórków kokosowych i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wylać na spód tarty. Truskawki umyć, obrać i osuszyć. Przekroić na pół i ułożyć na budyniu. Z puszki wyjąć śmietankę kokosową, dodać ksylitol zmielony na puder i miksować przez około minutę
Healthy food explorerProste składniki i obiad może być różnorodny i smaczny. 1/3 główki kalafiora 300 g fileta z piersi kurczaka 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 50 g żółtego sera Sól Pieprz 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka Kalafior gotujemy z delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą(...)kurczaka. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na małych oczkach żółty ser. Dodajemy pokrojony na małe kawałki kalafior, wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na zwartą masę, formujemy kotlety. Przed smażeniem każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na oleju rzepakowym
VioletoweKucharzeniemięso jest aromatyczne i wyraziste w smaku. Gorąco polecam wypróbować te szwedzkie klopsiki - są pyszne! Szwedzkie klopsiki Składniki: 500g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka) 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki mleka 0,5 średniej białej cebuli, startej na tarce o grubych oczkach 1 jajko, lekko ubite 3-4 ziarenka ziela angielskiego, utartego w moździerzu(...)muszkatołowej sól, biały pieprz Sos: 300ml wody pół kostki rosołowej 2 łyżki mąki 100ml mleka 1 łyżka sosu sojowego 4-5 łyżek śmietany Jak zrobić szwedzkie klopsiki: Bułkę tartą wrzucić do dużej miski, zalać mlekiem i odstawić na około 5 minut, aż bułka wchłonie płyn. W razie potrzeby dolać nieco więcej mleka, aby masa była w miarę
Codzienne Gotowanie