tarta - 42848 przepisów (strona:432/2857)

Krokiety z kapustą i grzybami 313

Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem oba te składniki zostały zamknięte w naleśniku. Naleśnik z farszem otrzymał dodatkowo panierkę z jajka i bułki tartej, a następnie został podsmażony i tak powstał pyszny krokiet. Do przygotowania krokietów należy użyć dobrej jakości kiszonej kapusty, bo to ona odpowiada za cały ich smak. Naleśników do krokietów(...)suszonych grzybów cebula łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz naturalny do smaku Dodatkowo: 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki pieprzu bułka tarta do panierowania olej do smażenia  Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Składniki na ciasto zmiksować, aby nie było grudek mąki i odstawić na około 20 minut. Następnie

Kuchcik gotuje
Małże zapiekane (Cozze gratinate) 98

, parmezanu i pietruszki to prosta przystawka na ciepło, którą każdy seafoodlover musi spróbować ;) Składniki: 1 kg oczyszczonych małży kieliszek białego wina 3-4 ząbki czosnku 3/4 szkl. bułki tartej papryczka chilli 6 łyżek startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pieruszki 3 łyżki oliwy Piekarnik ustawić na 250 stopni C. Czosnek i chilli posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach(...)minuty, aż  się otworzą. Odcedzić je z płynu, który zachować do farszu. Z każdej małży odłamać połówkę muszli, do której nie jest przytwierdzona. W misce wymieszać parmezan, tartą bułkę, natkę pietruszki i łyżkę oliwy. Wymieszać i dodać tyle łyżek płynu z gotowania małży, aby masa zrobiła się kremowa, ale nie zbyt płynna. Na każdą połówkę małży nałożyć

wyzwania kuchenne
IMPREZOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM, SŁONECZNIKI I PRINGLESAMI + FILMIK 131

udek ściągamy skórkę, mięso obieramy od kości i kroimy w kosteczkę.  Jajka drobno kroimy - jedno żółtko zostawiamy do ozdoby.  Do dużej miski przekładamy odcedzoną kukurydzę, tarty ser, pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i resztę składników. Doprawiamy solą(...)pieprzem do smaku, dodajemy majonez i mieszamy. Sałatkę wykładamy na środek talerza, ładnie ją wyrównując. Po bokach rozkładamy pringlesy lekko je wciskając w sałatkę. Wierzch posypujemy słonecznikiem i tartym żółtkiem.  Podajemy od razu lub chłodzimy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety mielone z indyka z cebulą i majonezem 127

skład jest zawsze doprawiony chemią . Mięso przekładamy do miski , ścieramy do niego cebulę na grubych oczkach tarki . Dodajemy wyciśnięty praską czosnek, jajko , gałkę muszkatołową, 2 łyżki bułki tartej , wodę gazowaną ,miód , sól i pieprz do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec tajna broń czyli majonez , to za jego sprawą kotlety są soczyste i wspaniałe Wyrabiamy na gładką masę , formujemy(...)kotlety i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu , najlepiej na smalcu z obu stron na złoty kolor . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy na gorąco do obiadu lub na zimno na kanapki Smacznego ! Artykuł Kotlety mielone z indyka z cebulą i majonezem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pulpety w sosie pomidorowym 173

food? Pulpety w sosie pomidorowym  - składniki 1 kg chudego mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowo - wołowe lub wieprzowe) 2 duże cebule (białe lub czerwone) 2 jajka 5-6 łyżek bułki tartej lub duża czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła sól, pieprz i mielona papryka do smaku garść natki pietruszki 4-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia pulpetów(...)zioła do smaku Dodatkowo: natka pietruszki lub kolendry Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mielone mięso połączyć z bułką tartą, jajkami, połową podsmażonej cebuli i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować niewielkie kulki, obtoczyć w mące pszennej i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich stron, pod koniec smażenia dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety po prowansalsku 155

szklanka bułki tartej 1 /2 szklanki mąki 200g gęstego jogurtu naturalnego 10dkg żółtego sera sól i pieprz olej, smalec lub masło klarowane – do smażenia       *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z bułką tartą (użyłam sera gouda(...)stron gęstym jogurtem naturalnym *** *** Na osobny talerz wsypujemy mąkę, a w głębokim talerzu rozbełtujemy jajka *** *** Kotlety posmarowane jogurtem panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku, a później w bułce tartej z serem *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Podajemy z duszonymi ziemniaczkami oraz ulubionymi warzywami *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI

Blog z Apetytem
Mielone z niespodzianką. 151

mięsa mielonego ( miałam łopatkę) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek cebula ogórek kiszony papryka czerwona Dodatkowo: 1 szklanka gorącej wody liść laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Formować(...)kształt placka. Na każdym placku ułożyć po kawałku cebuli, papryki i ogórka. Zlepić i uformować kotleta. Następnie obtaczać w bułce tartej. Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się podsmaży, wlać szklankę gorącej wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przykryć i dusić

Agusiowe smakołyki
Arancini- ryżowe kulki 138

Składniki na 12 sztuk:   200g ryżu (użyłam parboiled, ale najlepszy będzie arborio) Ok 1l. bulionu 40g masła 40g tartego parmezanu Dodatkowo: Kilka pieczarek 3 łyżki kukurydzy 120g sera (np. mozzarella) Mąka i woda do przygotowania ciasta Bułka tarta do panierowania Olej roślinny do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy ryż. Mieszamy(...)robimy ciasto, bardzo lejące- tak, by na kulce była tylko cieniutka warstwa (im gęstsze ciasto, tym większe prawdopodobieństwo, że podczas pieczenia odejdzie nam cała panierka).  Obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub zimno, z sosami majonezowymi lub mięsnymi

Kuchnia w czekoladzie
Kotleciki brokułowe 92

wymieszany z harissą. Bardzo polecam! składniki (8 - 9 szt) ok 400 g brokułów 125 g mozzarelli 40 g wędzonego boczku 2 jajka ok 30 g startego parmezanu 3 łyżki tartej bułki + dodatkowa do obtoczenia 1/4 łyżeczki papryki w płatkach 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku olej do smażenia  przygotowanie Brokuły podzielić na małe różyczki. W garnku zagotować wodę(...)Pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć na patelni, aby trochę się wytopił i przyrumienił. Ostudzić. Brokuły przełożyć do miski, dodać startą na tartce mozzarellę, parmezan, podsmażony boczek, jajka, przyprawy i tartą bułkę. Wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka i nie daje się formować, dosypać nieco bułki. Uformować jednakowej wielkości kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć partiami

Stare Gary
Domowy jabłecznik 88

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę jabłkową:   1,5 kg jabłek lub 1 słoik gotowych prażonych jabłek 1 galaretka ananasowa cukier puder 2 łyżki tartej bułki Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i prażymy na małym ogniu aż owoce się lekko rozpadną. Jeśli jabłka są mocno kwaśne dodajemy łyżkę cukru(...)dwie kule, które umieszczamy w lodówce na około godzinę. Formę o wymiarach 36 cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą kulę wałkujemy i wykładamy ciastem dno foremki. Posypujemy tartą bułką i nakładamy wystudzoną masę jabłkową. Wałkujemy drugą kulę i przykrywamy nią jabłka. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.170

Kasia i jej kobiecy świat
Ciasteczka migdałowe - najlepsze na świecie 201

koniecznie :-) W tym przepisie użyłam tartych migdałów , które zostały mi po przepisie na  Pesto z pieczonych papryk i pomidorów .   Nie wiedziałam co zrobić z tymi pozostałymi tartymi migdałami, więc wymyśliłam te ciasteczka :-) Do przepisu dołączyłam filmik - na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na dwie blachy ciasteczek + ewentualnie trzecia ze ścinków): 150 g tartych migdałów

Kawa z mlekiem
Kotlety mielone w sosie koperkowym 3704

prosto z patelni. Ale mam na to sposób:). Polane sosem koperkowym zyskają nowe życie i nowy smak. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej Sos koperkowy: 1 litr bulionu warzywnego(...)szklanki śmietanki 30% 1 pęczek koperku 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut

Szefowa kuchni