tarta - 42848 przepisów (strona:425/2857)

Klopsiki mielone ze szpinakiem i kaszą jaglaną 135

magazynu Sól i Pieprz. Składniki: 400 g mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jaglanej 100 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia Kaszę jaglaną opłukać przez dłuższą chwilę na sitku, po czym ugotować w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić(...)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowaną wcześniej kaszę i wymieszać dłońmi na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej.* Smażyć na tłuszczu na brązowy kolor z obu stron. *jeśli zdecydujemy się na wersję gotowaną, wówczas nie obtaczamy klopsików w bułce tartej. Wrzucamy je do gorącej wody

My simple kitchen
CIASTO BANOFFEE PIE 299

Dodatkowo: masa kajmakowa (duża puszka 510 g) banany dojrzałe (3-4 szt.) sok z cytryny (2 łyżki) starta  czekolada deserowa do posypania ciasta (ok. 100 g) foremka na tartę 27 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Herbatniki rozdrabniamy na piasek, dodajemy roztopione masło, kakao, roztopioną czekoladę i mieszamy. Masą wypełniamy dno foremki i wstawiamy do lodówki na około(...)sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone.  Pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę.   Ubijamy do uzyskania jednolitej masy.  Krem przekładamy na banany  i górę posypujemy tartą czekoladą deserową. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

RITA food channel
PANIEROWANE PIECZARKI JAK SCHABOWE + FILMIK 141

nimi zastąpić pysznego schabowego, delikatne i w dodatku z serem. Polecam. SKŁADNIKI : 500 g średniej wielkości pieczarek 2 jajka + odrobina mleka sól mąka i bułka tara do panierowania tarty ser do posypania olej do smażenia(...)należy rozpłaszczyć tak aby powstały kotlet, najlepiej spłaszczają się pieczarki średniej wielkości, duże czasem pękają. Należy je posolić z każdej strony, następnie panierujemy w rozmąconym jajku, mace i bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Jeszcze gorące pozsypujemy tartym serem.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta karmelowo -śmietankowa na kruchym spodzie 111

Pyszna tarta, rozpływa się w ustach. Nie za słodka mimo karmelu. Polecam. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego i pokrojonego w małe kostki 80 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli(...)łyżki zimnej wody Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Oblepić spód tarty moja o średnicy 28 cm. i włożyć na 30 min. do lodówki. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto po nakłuwać widelcem, piec 180 st. 15-20 min. Wyjąć, wystudzić. Krem kajmakowy: 3 łyżki kajmaku z puszki

Kubki smaku
Tarta bezglutenowa z pomidorkami koktajlowymi 106

ciastem, które przecież wcale nie musi zawierać jajek ani glutenu, prawda? :) Zapraszam Was zatem na letnią tartę bez glutenu i bez jajek, za to z kolorowymi pomidorkami. Artykuł Tarta bezglutenowa z pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie 150

łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta  * olej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy.  Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy(...)plaster smarowałam marynatą.  Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny.  Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.  Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju do uzyskania mocno złotego koloru.  Podawałam z ziemniakami i sałatą.  Pyszne

Pieprzyć z Fantazją
Langosz (bez ziemniaków) 169

proponuję najprostszy i równie pyszny sposób. Składniki (4 porcje) -2 szkl. mąki  -opakowanie drożdży instant (7-8g) -1 szkl. letniej wody -1/2 łyżeczki soli -gęsta śmietana -tarty żółty ser -olej do smażenia Przygotowanie Mąkę, drożdże, wodę i sól umieścić w misce. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut(...)części. Z każdego uformować placek wielkości dłoni. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło ze śmietaną i tartym serem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Krucha tarta z węgierkami 142

cynamon Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło  i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ja tym razem użyłam prostokątnej takiej jak  do Brownie. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim blaszkę. Blaszkę wstawiamy do lodówki(...)piekarnika na około 15 minut.  W międzyczasie śliwki rozciąć i wyjąć pestkę. Na podpieczonym spodzie układamy gęsto śliwki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i pieczemy tartę przez około 25-30 minut

Życie zaczyna się w kuchni
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 112

PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM (na 6-8 porcji) Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia  suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera typu feta Składniki na sos: 1 duża posiekana cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę liść(...)ziela angielskiego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 3/4 szklanki bulionu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bazylia suszona oregano suszone sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw pulpety: mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę zagniatam. Dodaję przyprawy i suszone zioła, uważając na sól - ser feta jest mocno słony. Masa powinna być zwarta, wilgotna, ale nie zbita. Jeśli rozpada się bądź

W kuchni Karmel-itki
Szybka tarta z pomidorami 159

pomidorami. Robi się ją bardzo szybko idealnie na dni kiedy mamy ochotę na pizzę a za bardzo nie mamy czasu czekać na ciasto.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybka tarta(...)pomidorami składniki: 250 - 300 g pomidorków koktajlowych 1 spiczasta papryka Ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki letniej wody  1 łyżka  oliwy (ja użyłam z oliwek) Szybka tarta z pomidorami wykonanie: Pomidorki przekrajemy na pół, przekładamy  na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Ze składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 10 minut, następnie

Delusional Trine
Kotlety jaglano - jajeczne 138

domowa vegeta łyżeczka koperku 2 łyżki bułki tartej 1. Kaszę gotujemy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Trzy (z czterech) jajek gotujemy na twardo.  2.Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Jajka kroimy w drobną kostkę. 3.Do miski przekładamy wszystkie składniki -kaszę, jajka i szczypiorek. Dodajemy przyprawy,surowe jajko i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy najlepiej ręką i formujemy(...)kotleciki. Moje mimo obaw kleiły się dobrze, jeśli jednak coś nam nie wychodzi można w razie potrzeby, dodać łyżkę mleka lub bułki tartej. 4. Kotleciki smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Kotlety jaglano - jajeczne 122

domowa vegeta łyżeczka koperku 2 łyżki bułki tartej 1. Kaszę gotujemy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Trzy (z czterech) jajek gotujemy na twardo.  2.Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Jajka kroimy w drobną kostkę. 3.Do miski przekładamy wszystkie składniki -kaszę, jajka i szczypiorek. Dodajemy przyprawy,surowe jajko i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy najlepiej ręką i formujemy(...)kotleciki. Moje mimo obaw kleiły się dobrze, jeśli jednak coś nam nie wychodzi można w razie potrzeby, dodać łyżkę mleka lub bułki tartej. 4. Kotleciki smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Siekane burgery z kurczaka z dodatkiem słonecznika 138

łyżki łuskanego słonecznika 1 ugotowana marchewka 1 biała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 pieczarki 70 g żółtego ostrego sera ¼ czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 2 łyżki kaszy manny Sól Pieprz 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Do mięsa wsypujemy łuskany słonecznik oraz(...)Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę. Pieczarki, ugotowaną marchewkę oraz żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy do smaku – sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Mięso wyrabiamy na zwartą masę. Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano

VioletoweKucharzenie
Pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym 157

marchewką i miodem Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny PZZ Białystok 5 łyżek bułki tartej z lekką górką pieprz i sól do smaku nieduża ilość oleju lub masło do podsmażenia Na sos: 800 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz i sól do smaku(...)Gotujemy, próbujemy. Cebule siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Przekładamy do miski. Dodajemy ryż, mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy kasze i bułkę tartą. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy. Formujemy w lekko zwilżonych dłoniach pulpeciki (w razie potrzeby można dodać więcej bułki, jeśli masa wyda się zbyt rzadka). Pulpeciki lekko obsmażamy

Słodkie okruszki
Pieczone frytki z cukinii (Bastoncini di zucchine al forno) 172

bambini, ai quali sicuramente piacerà friggere le zucchine, collaborando alla preparazione di un piatto sano e gustoso. SKŁADNIKI 2 cukinie 50 g startego parmezanu 50 g bu ł ki tartej 1 jajko s ó l, pieprz Dip jogurtowo-czosnkowy 200 g jogurtu 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku szczypiorek **** INGREDIENTI 2 zucchine 50 g di parmigiano grattugiato(...)słupki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy 2 naczynia. Do pierwszego wbijamy jajko, które roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiego naczynia wsypujemy starty parmezan oraz bułkę tartą. Cukinie panierujemy najpierw w jajku a później w bułce tartej i parmezanie. Frytki wykładamy na formę pokrytą   papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut

La grande e la piccola cuoca