tarta - 42848 przepisów (strona:422/2857)

Drobiowe kotleciki z jajkiem 102

tartej oraz do panierki ·        3 łyżki mąki pszennej ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz ·        Papryka ostra Sposób przygotowania: 1.   Mięso drobno kroimy, wbijamy jedno jajko, wsypujemy bułkę tarta(...)Masę jajeczną wylewamy na rozgrzany olej i smażymy. 4.   Z mięsa robimy kotlety, rozpłaszczamy i w środek kładziemy trochę jajecznicy,zawijamy robiąc kulkę. 5.   Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 6.   Kotlety gotowe. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Ziemniaczane kotlety w towarzystwie pieczarek i rukoli 136

250g sera żółtego - szczypiorek - 3 jajka - przyprawy (sól, pieprz, kminek, czosnek, ostra papryka) - 250g mini pieczarek - 4 łyżki śmietany do zup i sosów - rukola - 1 łyżka oleju - bułka tarta Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy. Ziemniaki jeżeli(...)już ubite, przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ubijamy. Ser ścieramy na tarce i wrzucamy do ziemniaków. To samo robimy z usmażoną cebulą, jajkami, mąką, szczypiorkiem, niewielką ilością bułki tartej i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub ręką. Sprawdzamy smak mieszanki i jeśli nam odpowiada formujemy z niej kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i w zależności od upodobania

Związek na patelni
Kotlety z fasoli i kiszonej kapusty 120

dipem lub np. sosem koperkowym lub pieczarkowym. 240 gramów białej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki  200 gramów kiszonej kapusty 1 mała cebulka ok.50 gramów 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej pół łyżeczki majeranku sól pieprz opcjonalnie wegeta 1 małe jajko 2 łyżki koperku Fasolę zalać wodą i zostawić na noc następnie(...)miski i miksujemy za pomącą blendera. ( możemy też rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków) To nie musi być idealny gładki mus  Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, mąkę, bułkę tartą, jajko, koperek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 10/15 minut Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. Z przygotowanej masy fasolowej formujemy kotlety najlepiej to robić lekko

Andzia Pichci
Kotlet de volaille – kotlet po kijowsku 150

kurczaka z kostką skrzydłową, sól i masło, w panierce z bułki tartej. Kotlety smaży się na maśle klarowanym. Kotlety de volaille to kotlety po kijowsku . 2 piersi z kurczaka z kostką skrzydłową, 80 – 100 g zimnego masła, sól, do panierowania: mąka pszenna, 1 – 2 jajka, bułka tarta, masło klarowane do smażenia (można smażyć na mieszaninie masła(...)brzegi, tak aby dokładnie na siebie nachodziły. Tak przygotowane mięso można na chwilę schłodzić, łatwiej będzie panierować. Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć najlepiej w głębokim tłuszczu. Można też obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z dobrze przygotowanego devolaya powinno po przekrojeniu

królestwo garów
Dewolaj (de volaille, devolay) 85

pietruszki (oryginalna wersja), panierowany w mące, jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju. Ulubieniec dorosłych i dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki Porcja dla 4 osób pierś kurczaka, 1 podwójna (lub 2 pojedyncze) masło, 1/4 kostki natka pietruszki, 1 pęczek jajko, 3 szt. mąka, do obtoczenia bułka tarta, do obtoczenia olej, do smażenia sól i pieprz(...)patrz zdjęcie wyżej). Pasek masła układamy na cieńszym brzegu rozbitego kotleta i dość ciasno, zawijamy w podłużny walec. Tak przygotowane kotlety, kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. * Dobrze panierujcie końcówki, żeby masełko nie wypłynęło podczas smażenia 😉 Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle oleju żeby sięgał mniej więcej do połowy kotletów) i smażymy na złoty kolor

iMadzik.pl
Kotlety pieczarkowe z jajkami 292

drugi dzień i pozostają wciąż soczyste! Zachęcam do ich zrobienia.   Składniki: * 3 jajka ugotowane na twardo * 30 dkg pieczarek * 1 cebulka * 3 łyżki kaszy manny * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko surowe * natka pietruszki ( 1 łyżka) * sól, pieprz czarny i ziołowy * 1 łyżka masła * olej do smażenia   Pieczarki umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulkę(...)się zeszkli a z pieczarek odparuje płyn. Wyłączyłam ogień i ostudziłam. Przełożyłam ostudzone pieczarki do miski i odcisnęłam lekko z płynu jaki w nich pozostał. Dodałam kaszę manną, bułkę tartą i posiekane drobno ugotowane jajka. Wbiłam również surowe jajko. Natkę z pietruszki drobno posiekałam i dodałam do masy. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzami. Wyrobiłam masę. Odstawiłam

Pieprzyć z Fantazją
Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą 86

Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo(...)prosta w wykonaniu, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Nie potrzebujemy foremek, wystarczy rozwałkować  ciasto, obłożyć owocami, zawinąć brzegi i gotowe. Tym razem proponuję tartę z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i rabarbarem oraz ekstra dodatkiem, serkiem ricotta. * Składniki CIASTO 230 g mąki 50 g cukru 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki

Tajemnice Smaku
Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie – tarta wegańska i bezglutenowa 81

Tarta na spodzie z orzechów laskowych z przepysznym kremem czekoladowo jeżynowym. Deser wegański, bezglutenowy i chciałabym napisać, że bez białego cukru, ale nie tym razem. Czekolada, której użyłam do kremu miała cukier w składzie. Jeżeli chcecie wyeliminować cukier biały całkowicie z tego przepisu, wystarczy tylko zamienić czekoladę na taką bez cukru. * Ilość agaru zależy od zaleceń producenta. Składniki(...)klonowy, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Jeżeli masa nie będzie idealnie aksamitna, możemy od razu przetrzeć ją przez sito. Masę wylewamy na przestudzony spód orzechowy i odstawiamy do przestygnięcia. TARTA Przestudzoną tartę przechowujemy w lodówce, przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami, jadalnymi kwiatami, miętą. Smacznego

Tajemnice Smaku
Krokiety z mięsem 76

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na naleśniki: 1 jajko 1szkl. mąki pszennej 3/4szkl. mleka 0,5szkl. wody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: 2 jajka do panierowania kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób przygotowania: Z podudzi oddzieliłam mięso od skór i kości. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na oleju i odstawiłam do przestudzenia. Mięso razem(...)talerz. Naleśniki smarowałam farszem mięsnym i zwijałam je w krokiety, zawijając brzegi naleśnika do środka. Zwinięte naleśniki odkładałam na talerz.  Jajka roztrzepałam widelcem ze szczyptą soli. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Naleśniki maczałam w jajku i w bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Krokiety smażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor

Waniliowe Improwizacje
Schabowe po kowalsku 76

Takie kotlety mają trochę więcej kalorii, ale są smaczną alternatywą dla zwykłego schabowego. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 plastrów schabu wieprzowego 2 jajka kilka łyżek bułki tartej sól, pieprz do smaku olej do smażenia 0,5 łyżeczki majeranku duża szczypta słodkiej papryki w proszku 1 cebula ok. 100g żółtego sera 2-3 łyżki ketchupu kilka łyżeczek(...)osuszyłam ręcznikiem papierowym. Każdy plaster schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet. Kotlety przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jajka wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Kotlety panierowałam w jajku i w bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Kotlety smażyłam na złoty kolor z obu stron

Waniliowe Improwizacje
Hiszpania - Bagietka z panierowanymi karczochami (Bocadillo de alcachofas) 79

szklanki mąki z ciecierzycy - pół szklanki bułki tartej  - olej rzepakowy  Przygotowanie: 1) Karczochy odsączamy z tłuszczu. Do jednej miseczki przesiewamy mąkę z ciecierzycy, dodajemy sól i wodę, cały czas mieszając. Potrzebujemy około 7-8 łyżek wody, aż powstanie płyn podobny w konsystencji do jajka. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. 2) Karczochy panierujemy 'jak schabowego(...)czyli najpierw w 'jajku z ciecierzycy', potem w bułce tartej. 3) Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, smażymy na nim panierowane karczochy, aż będą chrupiące, czyli po 1-2 minuty z każdej ze stron. 4) Usmażone karczochy ładujemy w bagietkę. Zapijamy zimnym piwkiem

Roślinożerni urlopowicze
Tarta serowa ze śliwkami 58

nutą. Jest przepyszna! i myślę, ze nikogo nie trzeba będzie do niej namawiać - nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia kiedy tarta byłą jeszcze w całości  :) Tarta serowa ze śliwkami przepis na kruche ciasto razowe  znajdziesz tutaj Składniki: Nadzienie: ok 250g twarogu z pełnego mleka 250 ml śmietanki kremówki kilka kropel esencji waniliowej

Gary Bez dna
Tiftele ziemniaczano-serowe z dipem czosnkowym 562

zewnątrz i kremowe w środku. Zapewniam Was , że pokochacie je.  SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki masła 50g sera żółtego 2 łyżki mąki pszennej bułka tarta 3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku koperek 1/2 cytryny sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE(...)Ziemniaki gotujemy i odcedzamy z wody. Do gorących ziemniaków dodajemy masło i rozdrabniamy na puree. Odstawimy do wystygnięcia.  Do puree dodajemy jajko, starty ser, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy na jednolitą masę.  Wyrabiamy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Kuleczki ziemniaczane smażymy na oleju na złoty

kulinarnyJa
Kotlet devolay 907

czosnku robimy masło ziołowe. Kawałek masła układamy pośrodku płata piersi i zwijamy w sopel, zaczynając od rogu. Ściśle i dokładnie musi być zawinięty. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Ważne: Pierś kurczaka – po umyciu musi być dobrze osuszona, np. za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu panierka(...)ziołowym lub zwykłym.Masło nie margaryna to bardzo zmienia smak. Mięso zwijamy w ciasny rulon, najlepiej długi sopel, od rogu a następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. To powinno zapobiec rozwijaniu się kotleta i wyciekaniu masła w trakcie smażenia. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Jeśli wrzucicie je za wcześnie, panierka nadmiernie nasiąknie tłuszczem. Zbyt gorący

gotuj ze mną
Pieczarki nadziewane mięsem 118

Składniki: 8 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku 4 łyżki bułki tartej 2 gałązki pomidorków koktajlowych sól, pieprz oliwa do posmarowania formy            Wykonanie(...)czosnek, dodać mięso i smażyć kolejne 10 minut. Do farszu dodać śmietanę i szczypiorek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem Pieczarki pozbawić ogonków, nadziać każdą farszem i posypać bułką tartą. Formę do pieczenia lekko skropić oliwą, ułożyć pieczarki a między nimi pomidorki. Całość dodatkowo skropić oliwą. Piec 15 minut w 180 stopniach

Smaczny zeszyt