tarta - 42848 przepisów (strona:419/2857)

Kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego z pieczarkowym sosem 88

białego sera 1 cebula 1 łyżka oleju 1 cebula 2 jajka 4 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, koperek, szczypiorek) 1 łyżka kaszy manny (lub bułki tartej) sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia sos: 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 200 ml śmietany 18% 1 łyżeczka soku(...)minut. Dodać śmietanę, wymieszać i chwilę podgotować, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, pieprz i w razie potrzeby dosolić. Zestawić z ognia. Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem i ogórkiem

Smaczny zeszyt
GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 105

samego soku pomidorowego; znam takich co farsz mięsny przygotowują podobnie jak kotlety mielone – z dodatkiem bułki tartej lub czerstwej namoczonej w mleku; dodawanie do sosu lub farszu tartych bądź posiekanych warzyw, np. marchwi, pietruszki czy pieczarek. Mimo różnic w sposobie przygotowania zapewne każde danie wychodzi pyszne, przygotowane według własnych preferencji, przyzwyczajeń czy smaków. Zapraszam na moje gołąbki(...)lekko uchyloną pokrywką przez ok. 1,5-3 godziny, do miękkości kapusty. Czas zależy od mocy palnika i grubości kapusty. Po 40 minutach gotowania gołąbków wlewam sos pomidorowy z tartą marchewką, potrząsam garnkiem, by rozprowadzić dobrze sos, nie mieszam gołąbków. Gołąbki w sosie pomidorowym przyprawiam do smaku, dodaję cukier puder oraz śmietanę. W tym celu należy odlać niecałą

Zasmakuj Kuchni
Tarta makaronowa z cukinią i serem 130

Tarta makaronowa to nic innego jak makaronowa zapiekanka upieczona w formie na tartę. Polecam na szybki obiad, który można przygotować jednego dnia a drugiego zapiec w piekarniku.  200g makaronu tagliatelle 1 duża cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 150g tartej mozzarelli 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 1 pomidor  1. Makaron kruszymy, gotujemy(...)tarce, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Studzimy. 3. Jajka mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodajemy 1/2 sera, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Przekładamy do formy na tartę, dociskamy. Posypujemy pozostałym serem. 4. Zapiekamy 30 minut przez 180 stopni

Szefowa kuchni
Przepis dnia: Super chrupiące pieczone nuggetsy 99

Posól, popieprz, posyp tymiankiem i oregano, czosnkiem i cebulą. Krok 2 Przygotuj 3 misy, dwie szerokie, jedną głęboką. Do jednej szerokiej misy wsyp mąkę, do drugiej płatki kukurydziane i tarty parmenzan – wymieszaj go dobrze z płatkami. Do głębokiej misy wbij jajka i dokladnie rozkłóć rózgą lub widelcem. Krok 3 Obtocz mięso w mące, strząśnij nadmiar, następnie przełóż

Niedzielny kucharz
WEGAŃSKIE SPAGHETTI BOLOGNESE (Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ) 151

szklanki mleka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 listek laurowy, szczypta chili w proszku lub płatkach DO PODANIA: tarty parmezan, bazylia WYKONANIE Marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy. Seler naciowy dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa rozmiksowujemy w malakserze lub drobno kroimy (wszystkie warzywa oprócz selera naciowego można zetrzeć(...)zupełnie miękka.  W połowie gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mleko, jeśli używamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem spaghetti. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i listkami bazylii

cool and minty
Drobiowe kotleciki z jajkiem 113

tartej oraz do panierki ·        3 łyżki mąki pszennej ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz ·        Papryka ostra Sposób przygotowania: 1.   Mięso drobno kroimy, wbijamy jedno jajko, wsypujemy bułkę tarta(...)Masę jajeczną wylewamy na rozgrzany olej i smażymy. 4.   Z mięsa robimy kotlety, rozpłaszczamy i w środek kładziemy trochę jajecznicy,zawijamy robiąc kulkę. 5.   Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 6.   Kotlety gotowe. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Ziemniaczane kotlety w towarzystwie pieczarek i rukoli 151

250g sera żółtego - szczypiorek - 3 jajka - przyprawy (sól, pieprz, kminek, czosnek, ostra papryka) - 250g mini pieczarek - 4 łyżki śmietany do zup i sosów - rukola - 1 łyżka oleju - bułka tarta Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy. Ziemniaki jeżeli(...)już ubite, przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ubijamy. Ser ścieramy na tarce i wrzucamy do ziemniaków. To samo robimy z usmażoną cebulą, jajkami, mąką, szczypiorkiem, niewielką ilością bułki tartej i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub ręką. Sprawdzamy smak mieszanki i jeśli nam odpowiada formujemy z niej kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i w zależności od upodobania

Związek na patelni
Kotlety z fasoli i kiszonej kapusty 128

dipem lub np. sosem koperkowym lub pieczarkowym. 240 gramów białej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki  200 gramów kiszonej kapusty 1 mała cebulka ok.50 gramów 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej pół łyżeczki majeranku sól pieprz opcjonalnie wegeta 1 małe jajko 2 łyżki koperku Fasolę zalać wodą i zostawić na noc następnie(...)miski i miksujemy za pomącą blendera. ( możemy też rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków) To nie musi być idealny gładki mus  Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, mąkę, bułkę tartą, jajko, koperek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 10/15 minut Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. Z przygotowanej masy fasolowej formujemy kotlety najlepiej to robić lekko

Andzia Pichci
Kotlet de volaille – kotlet po kijowsku 161

kurczaka z kostką skrzydłową, sól i masło, w panierce z bułki tartej. Kotlety smaży się na maśle klarowanym. Kotlety de volaille to kotlety po kijowsku . 2 piersi z kurczaka z kostką skrzydłową, 80 – 100 g zimnego masła, sól, do panierowania: mąka pszenna, 1 – 2 jajka, bułka tarta, masło klarowane do smażenia (można smażyć na mieszaninie masła(...)brzegi, tak aby dokładnie na siebie nachodziły. Tak przygotowane mięso można na chwilę schłodzić, łatwiej będzie panierować. Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć najlepiej w głębokim tłuszczu. Można też obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z dobrze przygotowanego devolaya powinno po przekrojeniu

królestwo garów
Dewolaj (de volaille, devolay) 96

pietruszki (oryginalna wersja), panierowany w mące, jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju. Ulubieniec dorosłych i dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki Porcja dla 4 osób pierś kurczaka, 1 podwójna (lub 2 pojedyncze) masło, 1/4 kostki natka pietruszki, 1 pęczek jajko, 3 szt. mąka, do obtoczenia bułka tarta, do obtoczenia olej, do smażenia sól i pieprz(...)patrz zdjęcie wyżej). Pasek masła układamy na cieńszym brzegu rozbitego kotleta i dość ciasno, zawijamy w podłużny walec. Tak przygotowane kotlety, kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. * Dobrze panierujcie końcówki, żeby masełko nie wypłynęło podczas smażenia 😉 Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle oleju żeby sięgał mniej więcej do połowy kotletów) i smażymy na złoty kolor

iMadzik.pl
Kotlety pieczarkowe z jajkami 301

drugi dzień i pozostają wciąż soczyste! Zachęcam do ich zrobienia.   Składniki: * 3 jajka ugotowane na twardo * 30 dkg pieczarek * 1 cebulka * 3 łyżki kaszy manny * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko surowe * natka pietruszki ( 1 łyżka) * sól, pieprz czarny i ziołowy * 1 łyżka masła * olej do smażenia   Pieczarki umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulkę(...)się zeszkli a z pieczarek odparuje płyn. Wyłączyłam ogień i ostudziłam. Przełożyłam ostudzone pieczarki do miski i odcisnęłam lekko z płynu jaki w nich pozostał. Dodałam kaszę manną, bułkę tartą i posiekane drobno ugotowane jajka. Wbiłam również surowe jajko. Natkę z pietruszki drobno posiekałam i dodałam do masy. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzami. Wyrobiłam masę. Odstawiłam

Pieprzyć z Fantazją
Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą 99

Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo(...)prosta w wykonaniu, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Nie potrzebujemy foremek, wystarczy rozwałkować  ciasto, obłożyć owocami, zawinąć brzegi i gotowe. Tym razem proponuję tartę z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i rabarbarem oraz ekstra dodatkiem, serkiem ricotta. * Składniki CIASTO 230 g mąki 50 g cukru 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki

Tajemnice Smaku
Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie – tarta wegańska i bezglutenowa 92

Tarta na spodzie z orzechów laskowych z przepysznym kremem czekoladowo jeżynowym. Deser wegański, bezglutenowy i chciałabym napisać, że bez białego cukru, ale nie tym razem. Czekolada, której użyłam do kremu miała cukier w składzie. Jeżeli chcecie wyeliminować cukier biały całkowicie z tego przepisu, wystarczy tylko zamienić czekoladę na taką bez cukru. * Ilość agaru zależy od zaleceń producenta. Składniki(...)klonowy, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Jeżeli masa nie będzie idealnie aksamitna, możemy od razu przetrzeć ją przez sito. Masę wylewamy na przestudzony spód orzechowy i odstawiamy do przestygnięcia. TARTA Przestudzoną tartę przechowujemy w lodówce, przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami, jadalnymi kwiatami, miętą. Smacznego

Tajemnice Smaku
Krokiety z mięsem 87

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na naleśniki: 1 jajko 1szkl. mąki pszennej 3/4szkl. mleka 0,5szkl. wody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: 2 jajka do panierowania kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób przygotowania: Z podudzi oddzieliłam mięso od skór i kości. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na oleju i odstawiłam do przestudzenia. Mięso razem(...)talerz. Naleśniki smarowałam farszem mięsnym i zwijałam je w krokiety, zawijając brzegi naleśnika do środka. Zwinięte naleśniki odkładałam na talerz.  Jajka roztrzepałam widelcem ze szczyptą soli. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Naleśniki maczałam w jajku i w bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Krokiety smażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor

Waniliowe Improwizacje