tarta - 42848 przepisów (strona:412/2857)

Austria - Pieczone sznycle z dyni z wegańskim majonezem z olejem z pestek dyni 95

Linzertorte .  Składniki (4 porcje): - 1 dynia (na przykład hokkaido)  - 1 szklanka mąki z ciecierzycy  - 0.5 szklanki wody (ewentualnie kilka dodatkowych łyżeczek)  - 125 g bułki tartej - 25 g pestek dyni - sól, pieprz Wegański sos z majonezu z oleju z pestek dyni - 20 ml mleka sojowego - 1 łyżeczka musztardy - 0.5 łyżki octu winnego - 0.5 łyżeczki syropu(...)odkładamy na bok. 2) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy panierkę - mąkę z ciecierzycy dokładnie mieszamy z wodą i lekko przyprawiamy solą i pieprzem. W drugim naczyniu mieszamy bułkę tartą ze zmielonymi pestkami dyni, solą i pieprzem. Dyniowe półksiężyce obtaczamy najpierw w ciecierzycowym " jajku" , a później w bułce tartej. Gotowe przekładamy na naczynie wyłożone papierem do pieczenia

Roślinożerni urlopowicze
Świąteczne roladki 97

duża marchew ·        1 serek topiony z szynką ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania(...)dziesięć minut prużymy aż warzywa zmiękną, solimy i łączymy z serkiem topionym. 3.    Gotowym farszem smarujemy mięso i zwijamy w roladki. 4.    Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponowie w bułce tartej. 5.    Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 6.    Roladki gotowe. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Mielone z groszkiem i marchewką 97

mięsa mielonego wieprzowego ·        1 całe jajko ·        1 cebula ·        3 łyżki bułki tartej oraz do panierki ·        1 szk. śmietany 12 % ·        Sól ·        1 łyżeczka papryki(...)łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijajmy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem. Następnie dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wsypujemy bulkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 2.    Na drugiej patelni prużymy

Kulinarna Chwila
Kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i marchewką 101

mielony 7)       natka pietruszki 8)       ulubione suszone zioła (np. bazylia, majeranek, oregano) 9)       bułka tarta 10)    olej do smażenia   Sposób przygotowania: 1.      Kaszę gryczaną gotujemy w sposób podany na opakowaniu. 2.   Ugotowaną marchewkę ścieramy(...)kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 4.    Do miski przekładamy ostudzoną kaszę gryczaną, dodajemy marchewkę, starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę, 3-4 łyżki bułki tartej oraz przyprawy (sól, pieprz i zioła) i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy. Z tak przygotowanej masy wilgotnymi rękami formujemy małe okrągłe kotleciki i obtaczamy

Na kulinarnym poligonie
DYNIA - przepisy na 5 prostych dań i pomysł na makaron z pulpecikami dyniowymi z piekarnika 89

kukurydzy z puszki - 3 łyżki  1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 50 g płatków migdałów garść szczypiorku lub natki pietruszki  1 jajko 100 g bułki tartej + do obtoczenia na makaron i sos: 400 g makaronu penne 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chilli 2 łyżki oliwy 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka oregano sól, pieprz(...)Upieczoną dynię umieść w misce i rozgnieć na puree. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki, curry, kmin rzymski, płatki migdałowe, szczypiorek oraz jajko. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj bułkę tartą, ok. 100 g, tak aby uzyskać konsystencję pozwalająca na uformowanie kulek.  Z masy uformuj nieduże pulpeciki, obtocz je w bułce tartej. Ułóż je na blasze

Chilli Czosnek i Oliwa
Brokuły pod beszamelem 84

Zobaczcie więc jak najczęściej to danie u mnie wygląda. 2 małe brokuły 50 g masła 1 łyżka mąki 1 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietanki 30% 1 jajko 150 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera sól, pieprz, cukier Podzielone na różyczki brokuły gotujemy przez około 5 minut w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością(...)masła, posypujemy bułką tartą. Na dnie rozkładamy brokuły. Masło roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko oraz śmietanę. Podgrzewamy, często mieszając, aż do zagotowania i zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową. Po leciutkim przestudzeniu dodajemy jajko, dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Przygotowanym sosem zalewamy brokuły. Posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika

Smaki Na Talerzu
Kluski kładzione z parmezanem i prosciutto 88

razem nie będą idealne, to kolejna próba na pewno zakończy się sukcesem!’ Spróbuj też zupy z pulpetami kładzionymi kluskami Składniki: 4-6 plastrów prosciutto lub wędzonej szynki ½ szklanki tartego parmezanu Siekana natka pietruszki 1 łyżka oliwy Kładzione kluski 8 łyżek mąki chlebowej 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oleju 1 jajko 100 ml mleka Przygotowanie: Krok(...)patelni łyżkę oliwę. Posiekaj prosciutto, lub porwij na mniejsze kawałki. Połóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż do momentu aż szynka zrobi się chrupiąca. Dodaj do niej ugotowane kluseczki, przemieszaj. Dodaj tarty ser i siekaną zieleninę. Smaż jeszcze przez chwilę. Zdejm z kuchenki. Podawaj. Smacznego! Artykuł Kluski kładzione z parmezanem i prosciutto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Tarta migdałowa z nadzieniem śliwkowym i cynamonem 81

Dziś ostatnia piłka jeśli chodzi o jesienne wypieki, ponieważ już niebawem zacznie się szał świątecznych smakołyków! Tarta mimo jesiennego klimatu również sprawdzi się z innym nadzieniem np. jabłkowym czy gruszkowym z przyprawami korzennymi jak anyż czy goździki 😉 Świetnie smakuje na ciepło z piekarnika a już najlepiej z lodami 😄 My na pewno jeszcze nie raz ją zrobimy 💛 Składniki(...)25cm): Ciasto na tarte -130g mąki orkiszowej jasnej -100g mąki migdałowej Nutura -30g skrobi ziemniaczanej -50g ksylitolu Nutura -2 jajka -70g masła Nadzienie śliwkowe -600g wydrążonych śliwek -2-3 łyżki ksylitolu -pełna łyżka budyniu -5 łyżek wody -cynamon Nutura Kruszonka -30g mąki orkiszowej jasnej -100g płatków kukurydzianych (u nas bez cukru

Candy Pandas
Kładzione kluski z parmezanem i prosciutto 88

zresztą, wymaga pewnej praktyki. Nawet jeśli za pierwszym razem nie będą idealne, to kolejna próba na pewno zakończy się sukcesem! Składniki: 4-6 plastrów prosciutto lub wędzonej szynki ½ szklanki tartego parmezanu Siekana natka pietruszki 1 łyżka oliwy Kładzione kluski 8 łyżek mąki chlebowej 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oleju 1 jajko 100 ml mleka Przygotowanie: Krok(...)patelni łyżkę oliwę. Posiekaj prosciutto, lub porwij na mniejsze kawałki. Połóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż do momentu aż szynka zrobi się chrupiąca. Dodaj do niej ugotowane kluseczki, przemieszaj. Dodaj tarty ser i siekaną zieleninę. Smaż jeszcze przez chwilę. Zdejm z kuchenki. Podawaj. Smacznego! Artykuł Kładzione kluski z parmezanem i prosciutto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kotlety schabowe 82

pora lub bigosem – w sezonie młodą kapustą , będzie pysznie. Kotlety schabowe SKŁADNIKI: 600 g schabu – 8 plastrów o szerokości ok. 1 cm 2 szklanki mleka ½ szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka + 1 łyżka oleju sól, świeżo zmielony pieprz do smażenia smalec lub masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Schab umyj, oczyść z błonek i odsącz na papierowym(...)całej kuchni. Na patelnię dodaj sporą łyżkę smalcu lub masła klarowanego, tak by po rozpuszczeniu pokryły całą patelnię. Przygotuj dwa płaskie talerze: na jeden wysyp mąkę, na drugi bułkę tartą. Do głębszego talerza wbij dwa całe jajka, dodaj większą szczyptę soli oraz łyżkę oleju, roztrzep widelcem. Możesz je także delikatnie popieprzyć. Jeśli chcesz, użyj tym razem do przyprawienia

Zasmakuj Kuchni
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 80

Składniki / 4 porcje: – 500g mięsa mielonego z indyka – 1 jajko – bułka tarta – sól, pieprz, – olej rzepakowy – 300 g makaronu Sos: – 2 puszki krojonych pomidorów – 3/4 cebuli pokrojonej w kostkę – 2 posiekane ząbki czosnku – pół pęczka bazylii – szczypta cukru – łyżka koncentratu pomidorowego – 2 łyżki oliwy(...)oliwek – sól i pieprz  – parmezan do posypania Przygotowanie: Przygotuj pulpeciki. Mięso wymieszaj z jajkiem. Przypraw sola i pieprzem. Dodaj trochę bułki tartej aby kuleczki lepiej się formowały. Następnie rozgrzej patelnie, obtaczaj małe kuleczki w bułce i smaż kilka minut na złoty kolor. Tak przygotowane pulpeciki przełóż do naczynia i przykryj żeby nie wystygły. Przygotuj

I LOVE LIFE
Gnocchi z batatów 76

minut + pieczenie batatów około 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 500 g puree z batatów* – 125 g mąki pszennej – sól, pieprz – 50 g masła – 1 łyżka bułki tartej – 1/3 szklanki tartego parmezanu – kilkanaście listków świeżego tymianku Przygotowanie : PUREE Z BATATÓW: Bataty umyj, osusz. Jeśli są bardzo duże przekrój na 2 lub 3 części(...)jeszcze bardziej widoczne. Gnocchi gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię + 30 sekund dłużej. Masło do polania: na patelni rozpuść masło, dodaj nieco soli, bułkę tartą i pod koniec połowę listków świeżego tymianku. Podsmażaj aż bułka nieco ściemnieje. Masłem polewaj ugotowane gnocchi, posypuj obficie parmezanem i listkami świeżego tymianku. Na koniec dopraw świeżo mielonym

nietylkopasta.pl
Porosołowe kotleciki 108

błyskawiczne! 6-7 ugotowanych skrzydełek 2-3 marchewki (ugotowane z rosołu) 1 pietruszka (ugotowana z rosołu) 1 ząbek czosnku 1 cebula ½ pęczka świeżego koperku 2 jajka 4 łyżki buki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem (przyprawa) 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku   Skrzydełka obieramy z mięsa. Marchewki oraz pietruszkę ugotowaną w rosole kroimy(...)miksujemy blenderem na mniejsze kawałki. Nie blendujemy bardzo długo, masa nie ma być taka jak na pasztet, mają w niej być widoczne kawałki mięsa. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami. Dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

VioletoweKucharzenie
KOTLETY SCHABOWE Z KOŚCIĄ 100

kotlety schabowe z kością.   Przepis na kotlety schabowe z kością.     Kotlety schabowe z kością panierowane w jajku i bułce tartej, doprawione solą, pieprzem i tymiankiem. Kotlety marynowane w mleku, cebuli i czosnku.       Kotlety schabowe z kością to doskonały pomysł na obiad. Kotlety są chrupiące z wierzchu, a mięso jest soczyste i miękkie. Można(...)Idealnie smakują z czerwoną kapustą albo buraczkami. Pycha! Kotlety schabowe z kością. Kotlety schabowe z kością - składniki: około 500-600g kotletów schabowych z kością mąka do panierowania bułka tarta do panierowania 2-3 jajka do panierowania roztrzepane mleko, plasterki cebuli, 2 ząbki czosnku i gałązka świeżego tymianku do marynowania sól i pieprz do smaku smalec do smażenia

Moja Książka Kucharska