100g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (ok 20g) ½ szklanki bułki tartej Ok 2 pełne szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Dodatkowo ok ¹⁄₄ szklanki oleju Kujawki 3 ziarna Sos: 100g jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki majonezu spora garść szpinaku 2 łyżki oleju(...)Kujawskiego 3 ziarna 1 ząbek czosnku drobno posiekany sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Składniki na marynatę (prócz płatków i bułki tartej) mieszamy ze sobą. Filety myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do marynaty i pozostawiamy na minimum godzinę w lodówce. W tym czasu przygotowujemy sos: Szpinak myjemy, osuszamy i miksujemy bardzo dokładnie z olejem i ząbkiem
Kuchnia w czekoladziepieczenia szczypta soli Składniki na bezę 5 białek 220 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju ok 800g śliwek 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto(...)pieczenia. Ścieramy większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą. Białka miksujemy na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz
Pomysłowa kuchniadrukuj Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz Ocena: 5.0 /5 ( 1 głosował ) Składniki 300g mięsa mielonego wołowego 200g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 100g bułki tartej 80g tartego parmezan łyżeczka soli pół łyżeczka pieprzu garść pociętej naci z pietruszki mąka do oprószenia olej do smażenia 500 ml passaty z butelki cukier,sól,pieprz,oregano(...)opcjonalnie pół szklanki rosołu do sosu Przepis 1. Czosnek posiekać, lub przecisnąć przez praskę. Następnie do miski należy dodać: mięso, czosnek,bułkę tartą,ser, garść pociętej natki pietruszki, sól, pieprz i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy w rękach do jednolitej masy mięsnej. Wyrabiamy rękami klopsy wielkości orzecha włoskiego, w wyrabianiu kulek pomagają stale mokre ręce. Wyrobione klopsy obsypać
zjem to blog kulinarnymięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 500 g kapusty białej lub włoskiej 1 cebula pęczek koperku 2-3 łyżki bułki tartej 2 jaja sól, pieprz olej do smażenia 500 g passaty pomidorowej 500 ml wody Kroki Kapustę obierz z twardych, zewnętrznych liści i drobno posiekaj. (Możesz ją też(...)niej nieco oleju roślinnego. Dodaj cebulę i smaż przez 4 minuty, aż zacznie się lekko rumienić. Dodaj ją do kapusty. Do warzyw dodaj mięso mielone, posiekany koperek, bułkę tartą, jajka, sól, i pieprz. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Na dużej patelni rozgrzej olej. Formuj
Na-talerzu.plSkładniki na kotlety jajeczne z rukolą (około 5 sztuk): 6 jajek ugotowanych na twardo (rozmiar M) jajko surowe kajzerka lub inna bułka pszenna średniej wielkości około 50g rukoli bułka tarta sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ugotowane na twardo i ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Można je też zetrzeć na tarce. Rukolę drobno siekamy. Bułkę(...)szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kajzerkę odsączmy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Jajka i rukolę przekładamy do jednej miski. Dodajemy kajzerkę, 2 łyżki bułki tartej, surowe jajko i przyprawy. Składniki mieszamy dokładnie ręką do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety przekładamy na patelnię w rozgrzanym
e-PrzepisyKulinarnekruszonką nie miało zakalca, pamiętajcie, by wymieszać śliwki ze skrobią ziemniaczaną, która doskonale wchłania nadmiar soku z owoców. Oprócz tego ułóżcie owoce skórką do dołu i posypcie ciasto bułką tartą. Ciasto Pleśniak na dużą blachę może być przygotowane z dowolnymi owocami - sprawdzą się wszystkie sezonowe. Jeśli nie macie kakao, możecie zrezygnować z tego dodatku i podzielić ciasto(...)łyżeczki kakao beza: 3/4 szklanki cukru, 5 białek, nadzienie: 600 g śliwek (waga po wypestkowaniu i pokrojeniu) łyżka skrobi ziemniaczanej, 1/2 lub 3/4 łyżki cynamonu, kilka łyżeczek bułki tartej Ciasto Pleśniak ze śliwkami, przygotowanie: Przygotować ciasto: mąkę, proszek, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połączyć na kruszonkę, dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę
Lekcje w kuchniogórkiem małosolnym, a mąż z ketchupem. W sumie to tego dania pasuje wszystko 😉 Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 cebula 1 mała cukinia 1 jajko surowe bułka tarta olej do smażenia sól pieprz ziołowy majeranek słodka i ostra papryka posiekany koperek lub natka Wykonanie: Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno, przesmażamy(...)ścierany wraz ze skórką na tarce. W misce łączymy ze sobą starte jajka, przesmażoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, surowe jajko, przyprawy, zieleninę i 2-3 łyżki bułki tartej. Mieszamy masę dokładnie wyrabiając rękoma w celu połączenia się wszystkich składników. Z gotowej masy formujemy nieduże kotlety. Każdy obtaczamy z bułce tartej i smażymy z obu stron
Walijskie Pichceniektórą preferujesz najbardziej, to taka zapiekanka z pewnością również powinna trafić w Twój gust. Ja przygotowałam 3 duuuże zapiekanki. Jako dodatki wykorzystałam mięso drobiowe, cebulę, kukurydzę oraz tarty ser żółty. Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym oraz sosem tysiąca wysp . No pysznie było! Szkoda, tylko, że tak kalorycznie Ciasto: 480 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży(...)mleka 70 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: 300-400 g piersi lub polędwiczek z kurczaka 1-2 małe cebule 200 g tartego ementalera 1 i 1/2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% mielona papryka szczypta ostrej papryki szczypta mielonego imbiru sól, pieprz olej Do podania: sos tysiąca wysp sos czosnkowy Oczyszczone mięso
Smaki Na Talerzucebule · 10 łyżeczek musztardy sarepskiej · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy(...)osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą i z każdej strony smarujemy cienko musztardą. 2. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układamy na półmisku. 3. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy obraną
Kulinarna Chwilamozzarella w kostce: 125 g jajko: 1 szt. czosnek: 1 ząbek cebula suszona: 1 łyżka natka pietruszki suszona: 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku opcjonalnie bułka tarta Na sos koperkowy: masło: 2 łyżki mąka pszenna: 1,5 – 2 łyżek mleko: 0,5 litra pęczek koperku sól i pieprz do smaku Pulpety z indyka w sosie koperkowym(...)wymieszaj mielonego indyka i posiekaną mozzarellę. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną pietruszkę, cebulę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wyrobiona masa nie powinna potrzebować bułki tartej. Jeśli jednak masa okaże się nieco płynna, dodaj nieco bułki tartej. Następnie formuj ładne, okrągłe klopsiki i ułóż w lekko przesmarowanym olejem naczyniu do zapiekania. Przykryj i wstaw
Kuchnia Na Wypasiepieczenia szczypta soli Składniki na bezę 5 białek 220 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju ok 800g śliwek 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto(...)pieczenia. Ścieramy większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą. Białka miksujemy na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz
Pomysłowa kuchniapieczarek · 2 serki topione · 20 dag sera żółtego · Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Olej do smażenia · Sól(...)Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w dwucentymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę
Kulinarna Chwilakurczaka, nadziewana masłem z ewentualnym dodatkiem posiekanego koperku oraz czosnku . Składniki: 4 piersi z kurczaka (każda około 150g) 100g masła pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 jajka 100g bułki tartej 100g mąki pszennej sól pieprz czarny, świeżo zmielony tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub smalec gęsi) Dewolaje po usmażeniu oraz upiecznieniu w piekarniu. Tradycyjne kotlety de volaille z masłem(...)części ile masz kotlecików i uformować z nich podłużne porcje nadzienia. Możesz także jak ja pozostawić połączone skadniki i nakłdać puźniej łyżką. W 3 talerzach przygotowuję do panierowania: bułkę tartą mąkę pszenną w trzecim talerzu rozbijam 2 jajka i mieszam widelcem. Jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje? Pierś z kurczaka płuczę dokładnie w wodzie i usuwam
Ania gotuje