kości wołowych 2 pęczki włoszczyzny 200 g kapusty włoskiej 1 cebula 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 120 ml śmietany 18% 3 łyżki bułki tartej 1/4 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 2 łyżki majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 ząbki czosnku sól Przygotowanie(...)flaków. Wsypujemy majeranek. Cebulę siekamy, podsmażamy na pozostałym oleju. Wsypujemy mąkę, chwilę razem smażymy. Rozprowadzamy wywarem, łączymy z flakami. Zestawiamy z ognia. Zaprawiamy śmietaną, chwilę podgrzewamy (nie zagotowujemy). Bułkę tartą zrumieniamy na maśle i dodajemy do zupy. Podajemy na ciepło z ulubionym pieczywem
R'n'G KitchenTARTA Z OWOCAMI LEŚNYMI SKŁADNIKI 250 gramów mąki pszennej; 125 gramów zimnego masła; 5 łyżek cukru; pół łyżeczki soli; Owoce leśne (maliny, borówki, jeżyny); 500 gramów serka mascarpone; 100 ml śmietany kremówki; 1 kieliszek wiśniówki lub innego alkoholu; 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 laska wanilii; 1 opakowanie galaretki owocowej; przepis na tartę z owocami... Artykuł Tarta z owocami leśnymi super przepis pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkaprzepis na sernik z mlekiem w proszku . Warte wypróbowania są także szybkie serniki jak sernik z mascarpone , który polałam polewą czekoladową i udekorowałam borówkami. Świetnie nadadzą się inne owoce, tarta czekolada, wiórki kokosowe lub bakalie. Równie pyszny z kakaowym spodem, śliwkami i kruszonką będzie sernik ze śliwkami . Pyszny kakaowy spód, owoce w środku i chrupiąca kruszonka na wierzchu(...)moja propozycja na pyszne i efektowne ciasto drożdżowe z dodatkiem masy makowej. Możesz przełożyć je słodkim twarogiem z rodzynkami, polać lukrem i udekorować bakaliami, np. posypując je suszoną żurawiną, tartymi migdałami lub rodzynkami. Jednym z lepszych drożdżowych ciast jakie pamiętam z dzieciństwa to strucla drożdżowa z dżemem. Efektownie zawijana, miękka i pyszna. Polecam Ci mój przepis na struclę drożdżową
Zasmakuj KuchniSkładniki (na 8 kotletów): 100 ml ciecierzycy seler korzeniowy płaska łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki mielonej kozieradki łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki papryki w proszku sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na noc (najlepiej wstawić do piekarnika, by dźwięk pękających ziaren nie obudził nas w nocy). Rano przepłukać ciecierzycę. Zalać(...)odcedzić i zostawić do ostudzenia. Ciecierzycę, seler i czosnek niedźwiedzi zmiksować razem w malakserze. Do masy dodać kminek, kozieradkę i paprykę w proszku. Do masy dodać łyżkę bułki tartej. Całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z puree ziemniaczanym
Weekendy w domu i ogrodziecebulę, a następnie wszystko razem wymieszać. Taki farsz rozsmarowujemy na waflach, które zwijamy w rulon i kroimy na plastry. Kolejnym krokiem jest obtoczenie kotletów w jajku i bułce tartej i ich usmażenie. Gotowe! Składniki na kotlety ziemniaczane w waflu: 1 kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego 2 cebule 5 płatów wafli kwadratowych (150 g) sól, pieprz Panierka(...)jajka bułka tarta Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a skwarki nabiorą złotego koloru. Boczek odstawiamy, a na tej samej patelni smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, mielimy w maszynce
e-PrzepisyKulinarnePasztet, który robię prawie zawsze według tego samego przepisu. Czasami tylko zmieniam rodzaj mięsa, zamiast bułki tartej daję na przykład kaszę manną, kombinuję z dodatkami. Te dodatki to te wszystkie fidrygałki pod postacią orzechów, śliwek, żurawin, nawet suszonych pomidorów i kaparów. Pod postem wrzucę Wam linki na inne pomysły na pasztet, rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie. Dziś(...)ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 duża marchewka (z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru garść suszonych śliwek
Kardamonovytypu lasagne - lub wedle uznania, w zależności od naczynia, w którym zamierzamy robić lazanię 400 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego tarty ser, najlepiej mozzarella 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos beszamelowy: 500 ml mleka 3 pełne łyżki mąki pszennej 50 g masła sól, pieprz(...)pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować przez 5-7 minut. 3. Naczynie do zapiekania wysmarować częścią sosu beszamelowego. Wyłożyć suche płaty lasagne, przykryć częścią sosu z mięsem, lekko posypać tartym serem, powtarzamy od sosu beszamelowego tyle razy, ile mamy składników. Ostatnią warstwą powinna być grubsza warstwa tartego sera. 4. Całość piec w 200*C przez
Kuchnia domowa Aniobiadu ale idealnie sprawdzają się też na kolację albo do podjadania. Dobre na ciepło, na zimno też Moja 3 latka nazywa je „brudnymi placuszkami” z powodu bułki tartej, która zostaje jej na rączkach kiedy nimi je zajada Warto tutaj wspomnieć o tłuszczu do przygotowania dania – po pierwsze musi mieć wysoką temperaturę dymienia, bo smażymy. Po drugie tłuszcz(...)wybrałam smalec kaczy Agro-Top bo spełnia oba powyższe warunki. PRZEPIS NA KROKIETY ZIEMNIACZANE Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta soli 1 łyżeczka czarnuszki bułka tarta smalec kaczy Agro-Top do smażenia Jak zrobić krokiety ziemniaczane: Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szczyptę soli oraz czarnuszkę
Dorota Smakujemasz pomysłu na obiad? Znudziły Ci się już tradycyjne kotlety w panierce z bułki tartej? Następnym razem przygotuj ciasto, w którym wystarczy panierować kotlety i od razu wrzucić je na gorący tłuszcz. Dzięki dodatkowi sera żółtego oraz odpowiednio dobranych przypraw kotlety będą super aromatyczne i przepyszne! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px(...)SEREM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 4-5 plastrów z piersi indyka – pół szklanki mąki pszennej – 1 jajko – pół szklanki mleka – 3/4 szklanki tartego sera (użyłam cheddara, ale możesz zamienić na goudę lub inny) – przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka suszonego
nietylkopasta.plmięsa mielonego np drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała puszka kukurydzy (160 g) 1 puszka czerwonej fasoli 200 g tartej mozzarelli 50 g sera cheddar mielona papryka słodka, ostra sól, pieprz Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę i czerwoną fasolkę osączamy na sicie. Przepłukujemy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju(...)około 7-10 minut. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Smażymy do czasu, aż wszelki płyn odparuje z patelni. Na dnie okrągłego naczynia żaroodpornego dajemy tortillę. Posypujemy ją niewielką ilością tartego sera, po czym wykładamy 1/3 mięsnego nadzienia. Ponownie rozkładamy część sera. Dajemy kolejny placek tortilli. Znów sypiemy troszkę sera, dajemy nadzienie, ser, tortillę, ser itd, aż do wyczerpania składników
Smaki Na Talerzumięsa mielonego – składniki 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko duża cebula 15 dag boczku parzonego lub wędzonego 2 ogórki kiszone bułka tarta 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego sos pieczeniowy Winiary (ciemny) sól. pieprz ,olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z mięsa mielonego – sposób przygotowania(...)Siekamy połowę cebuli ,dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko ,dodajemy sól i pieprz wyrabiamy .Można dodać trochę tartej bułki ,aby mięso było bardziej lepkie. Z mięsa formujemy placki ok. 1 cm. Boczek ,ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Na każdy placek kładziemy po kawałku ogórka boczku i cebulki.( cebulkę posypujemy solą,pieprzem i słodką papryką. Sklejamy i formujemy
Olcia gotuje!Składniki; 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebulka 1 jajko 2 łyżki mąki 1 kostka bulionu sól ,pieprz 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela ang. olej do smażenia bułka tarta sos pieczeniowy ciemny Wykonanie; Mięso solimy ,pieprzymy do smaku .Wbijamy jajko.Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i 2 łyżki mąki .Wyrabiamy.Formujemy(...)mięsa dużego klopsa i obtaczamy w bułce tartej .Podpiekamy na gorącym oleju ,,delikatnie obracając.Następnie podlewamy bulionem rozprowadzonym w gorącej wodzie .Dodajemy listki laurowe i ziele ang.Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut.Następnie dodajemy sos pieczeniowy,rozrobiony w zimnej wodzie.Na koniec zagęszczamy mąką.( 2 łyżki mąki rozprowadzamy dokładnie w pół szklanki wody,dodajemy do sosu .)Pieczeń kroimy
Olcia gotuje!bezmięsny piątkowy obiad. Bardzo proste w wykonaniu a zarazem smacznie smakują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 ugotowanych jajek na twardo 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej + do obtoczenia sól, pieprz olej do smażenia Sos: ok.300g pieczarek 1 cebula 250 ml. śmietanki 18% 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka masła sól,pieprz(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Jajka obrać i posiekać w słupki. Dodać do jajek bułkę tartą ,posiekany szczypiorek. Wbić jajo ,doprawić solą i pieprzem. Uformować niewielkie kotleciki.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.Odstawić. Przygotowujemy sos. Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki ,dodać do cebulki. Smażyć
Olcia gotuje!filet z piersi kurczaka (z jednej piersi wyszło mi 6 ładnych porcji) 8 pieczarek 1 cebula parę plasterków sera 2 jajka 50 ml mleka bułka tarta do panierki sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą(...)kieszonka. Do każdej kieszonki wkładamy trochę sera i farszu. Zamykamy ścianki kieszonek przewlekając przez nie wykałaczkę. Poduszki solimy ,pieprzymy, obtaczamy w jajkach roztrzepanych z mlekiem ,a następnie w tartej bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy z ziemniaczkami ,frytkami i ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drobiowe poduszki -pychota pochodzi z serwisu
Olcia gotuje!