tarta - 42848 przepisów (strona:405/2857)

Zapiekanka z cukinii z grzankami 50

Kolejna zapiekanka z cukinii na blogu. Tym razem z marchewką i grzankami z chleba tostowego. Jeśli próbowałaś już zapiekanki z cukinii z czerwoną cebulą, serem feta i bułką tartą , to moim zdaniem ta jest jeszcze lepsza! Jeśli chodzi o cukinię to jest to jedno z moich ulubionych warzyw i bardzo lubię przygotowywać ją na różne sposoby(...)lubię) – jeśli wolisz, by była miększa, podgotuj ją o 2-3 minutki dłużej. Polecam Ci też przepis na zapiekankę z cukinii z czerwoną cebulą, serem feta i bułką tartą lub fileta z kurczaka z marchewką i cukinią z sezamem czy makaron z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem . 2 większe lub 3 małe cukinie 2 marchewki 1 cebula

Smaki Na Talerzu
Tarta z białą czekoladą i owocami 108

serka mascarpone – 200 g owoców leśnych ( jagody, borówki, jeżyny, maliny itp) Przygotowanie: Wyrobić ciasto. Włożyć na ok. 30 minut do lodówki. po tym czasie wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut. następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę kolejne 10-15 minut(...)wymieszaj z serkiem mascarpone za pomocą szpatułki/łyżki. Na upieczony i ostudzony spód wykładamy nasze nadzienie i dekorujemy owocami. Chłodzimy ok. 30 minut w lodówce i podajemy Smacznego ! Artykuł Tarta z białą czekoladą i owocami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Maccheroni z karczochami 44

zakamarków mojem głowy, różnych smakach i kolorach. Składniki Maccheroni 500 gram Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Karchochy 1 słoiczek Feta kostka Oliwki duża garść Kapary garść Bułka tarta kilka łyżek Cebula 1sztuka Czosnek 3-5 ząbki Mięta świeża garść Oregano 1 łyżeczka Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Skórka z cytryny Sok z cytryny Przygotowanie(...)wlej oliwę z oliwek, wrzuć karczochy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmaż, aż cebula zmięknie. W międzyczasie makaron gotuj we wrzątku osolonej wody na wczesne al dente. Po trzecie pół zawartości patelnię przełóż do blendera, dodaj bułkę tartą, sok z cytryny, miętę, oregano, dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody i wszystko zblenduj. Po czwarte

RafalCook
Polędwiczki z kurczaka a la nugettsy 47

polędwiczek z kurczaka? Składniki: około 700 g polędwiczek z kurczaka 1) 3 jajka + 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki + mała szczypta pieprzu 2) 4 łyżki mąki pszennej + 7 łyżek bułki tartej 3) 3-4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Każdą polędwiczkę kroimy na 2 lub 3 części. Do jednej miski (głębokiego talerza) wsypujemy mąkę pszenną, w drugiej mieszamy(...)mąkę z bułką tartą, a w trzeciej mieszamy widelcem jajka z przyprawami. Każdy kawałek mięsa maczamy najpierw w mące pszennej, następnie w jajku i na końcu w mieszance mąki i bułki tartej. Mięso smażymy w rozgrzanym oleju z obu stron na słoto (olej powinien mniej więcej w połowie przykrywać mięso). Tak przygotowane polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami

Słodkie okruszki
Boczniaki w chrupiącej panierce 49

jajka rozmiar L – 1 płaska łyżeczka soli – 1 płaska łyżeczka pieprzu – 1 łyżeczka papryki (polecam pół na pół wędzonej i ostrej) – 8-10 łyżek bułki tartej – olej do smażenia Przygotowanie : Przygotuj dwa głębokie talerze, takie jak do panierowania kotletów schabowych. Do jednego wsyp bułkę tartą a do drugiego wbij jaja. Do jaj dodaj sól(...)dymnego aromatu oraz paprykę ostrą dla wydobycia smaku dania. Wymieszaj bardzo dokładnie jajka z przyprawami. Umyte i osuszone boczniaki panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Z uwagi na kształt boczniaków trzeba czasem nieco nasypać bułki na mniej dostępne miejsca, aby boczniak był cały pokryty panierką. Panierowane boczniaki smaż w dość sporej ilości rozgrzanego tłuszczu aż się

nietylkopasta.pl
Kotleciki z cukinii 230

ziemniaków 1 mała cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz  szczypta chili pół łyżeczki suszonych pomidorów papryka słodka  2 łyżki mąki ziemniaczanej  4 łyżki bułki tartej  do środka 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta do panierowania Cukinię , marchewkę i ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę(...)odstawiamy na ok 15 min.  Odciskamy w rękach albo na sicie. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy i resztę składników.  Mieszamy i formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.  Podajemy z sosem czosnkowym lub innym ulubionym

Gotowanie jest łatwe
Kotlety mielone z jabłkiem i szałwią 56

Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 2 jabłka 2 cebule 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania kotletów 6 listków świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso mielimy w maszynce. Szałwię drobno szatkujemy. Obrane jabłko oraz cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)olej i smażymy na nim cebulę z dodatkiem szałwii do momentu aż będzie szklista. Dodajemy jabłko, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę z jabłkiem, bułkę tartą, jajko, mleko, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy owalne kotlety wielkości dłoni i lekko je spłaszczamy.  Kotlety po kolei panierujemy w bułce

Qchnia po prostu
Kulki ziemniaczane z serem żółtym – panierowane kulki z gotowanych ziemniaków 56

ziemniaków, należy ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki wymieszać ze startym serem żółtym. Całość doprawiamy solą, czosnkiem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Następnie formujemy kulki, obtaczamy w jajku i bułce tartej, a na koniec smażymy na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku. Przepis na kulki ziemniaczane z serem żółtym krok po kroku Panierowane kulki z gotowanych ziemniaków z serem żółtym(...)ziemniaków 100 g sera żółtego (najlepiej sera cheddar) 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka soli ulubione przyprawy i zioła (można pominąć) Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta tłuszcz do obsmażenia przygotowanie Obrane ziemniaki ugotuj, ugnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, przykryj i odstaw do wystudzenia. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wystudzone ziemniaki wymieszaj

Via Gusto
LODOWY DESER Z MANGO, GRANATEM I PISTACJAMI 63

orzechów pekan) ● ½ owocu granatu ● ½ limonki ● 40 śmietanki kokosowej ● 3 łyżki syropu z agawy ● ½ łyżeczki wanilii w proszku ● Kilka listków werbeny lub mięty do dekoracji (opcjonalnie) Sprzęt: foremka do tarty o średnicy 28 cm   Przygotowanie: Owoc mango obierz, miąższ zmiksuj aż do uzyskania konsystencji gładkiego purée. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia i wstaw(...)wyłuskaj z niego pestki. Z limonki otrzyj skórkę. W misie miksera zmiksuj śmietankę kokosową z purée z mango, syropem z agawy, wanilią i szczyptą soli. Wlej do foremki na tartę, posyp z wierzchu posiekanymi pistacjami (orzechami pekan), pestkami granatu i otartą skórką z limonki. Wstaw na co najmniej 4 godziny do zamrażarki, kładąc foremkę na płasko. Przed podaniem połam

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Krokiety z pieczarkami 61

niemu krokiety mają szlachetniejszy smak. Przygotuj także tłuszcz do zeszklenia cebulki oraz obsmażania krokietów. Na wigilię stosuję olej roślinny, a na co dzień smalec gęsi. Ewentualnie panierka: szklanka bułki tartej (lub np zmielone otręby owsiane) 2 jajka Sposób wykonania krokietów z pieczarkami Do przygotowania krokietów z pieczarkami potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża i deski do krojenia, miski, miksera(...)patelni. Jeśli lubisz, możesz też przed smażeniem obtoczyć krokiety w panierce. W tym celu na 1 talerzu wbijam jajka i roztrzepuję za pomocą widelca. Na drugi talerz wsypuję bułkę tartą. Każdy krokiet obtaczam w jajku i bułce tartej. Krokiety smażę na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, do czasu aż się zarumienią. Do krokietów polecam czysty barszcz czerwony

Ania gotuje
Wytrawny sernik z kozim serem, czarną soczewicą i konfiturą z żurawiny 32

tylko lekki posmak, ale i pełni rolę ozdobną, gdyż ciekawie wygląda w cieście. Polecam gorąco, gdyż z pewnością zaskoczycie swoich gości tą kompozycją. Składniki spód 6 kopiatych łyżek bułki tartej 1 i 1/2 łyżki masła masa serowa 400 g twarogu półtłustego 200 g serka koziego 2 jajka 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo liście szpinaku, konfitura z żurawiny   Wykonanie Soczewicę płuczemy na sicie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy. Masło stapiamy, łączymy z bułką tartą. Wykładamy mieszankę do tortownicy (22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy po jajku, miksujemy. Dodajemy serek kozi oraz wszystkie zioła i sól. Miksujemy jeszcze

Raj dla Podniebienia
Papardelle primavera 30

papardelle 200 g pulpy pomidorowej szczypta tymianku szczypta oregano 2 ząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty(...)dusimy na wolnym ogniu. Gdy sos się zagrzeje,dodajemy tarty parmezan i śmietankę. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w duże plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dorzucamy pokrojony w słupki boczek. Całośc razem podsmażamy na złoty kolor. 3. Makaron wrzucamy do gotującej sie osolonej wody. Gotujemy al dente. 4. Wstążki makaronu wykładamy na talerz

Raj dla Podniebienia
Błyskawiczne, pulchne ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką+FILM 342

szkl cukru KRUSZONKA -10 łyżek roztopionego masła -10 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej -6 łyżek cukru -cukier waniliowy RABARBAR -ok 500g rabarbaru  (można dać więcej) -2 łyżki bułki tartej -trochę cukru  Rabarbar obieramy, kroimy, posypujemy cukrem i odkładamy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę (trzeba to chwilkę miksować tak by cukier się rozpuścił) Dodajemy jogurt(...)olej, proszek do pieczenia, mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładkie ciasto.  Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wykładamy do niej ciasto Rabarbar odcedzamy na sitku z nadmiaru soku, dodajemy do niego 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i wykładamy na ciasto Do miseczki dajemy rozpuszczone masło, mąkę i cukier-mieszamy i wyrabiamy do sypkiej konsystencji

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przepis na krokiety z szynką i serem żółtym – proste i pyszne krokiety! 55

szynką? Przygotowanie krokietów rozpoczynamy od usmażenia wytrawnych naleśników. Następnie przechodzimy do zwijania krokietów – farsz to ketchup, majonez, szynka i ser żółty. Zwinięte krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej, a na koniec smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokiety z szynką i serem żółtym – przepis krok po kroku Krokiety z szynką i serem żółtym(...)soli   Farsz: 8 dużych plastrów sera żółtego (około 200 g) 8-12 plastrów szynki (około 200 g) 120 g ketchupu 50 g majonezu   Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta (około 100 g) olej rzepakowy do smażenia przygotowanie Przygotowanie krokietów rozpocznij od zrobienia ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut

Via Gusto