tarta - 42848 przepisów (strona:413/2857)

Sznycle z indyka 72

Składniki:         2 piersi z indyka ok. 500 g   2 łyżki papryki słodkiej   pieprz   sól   1 szklanka mąki   1 szklanka bułki tartej   1 łyżka masła   2 jajka   olej do smażenia            Przygotowanie:         Polędwice z indyka umyłem, osuszyłem. Pokroiłem(...)desce, przykryłem folią spożywczą i lekko rozbiłem tłuczkiem do mięsa. Posoliłem, oprószyłem pieprzem i papryką z obu stron. Odstawić na ok. 15-20 min. Przygotowałem rozkłócone jajka, mąkę, tartą bułkę. Sznycle maczałem z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce. Na dużej patelni rozgrzałem olej, kotlety ułożyłem

R'n'G Kitchen
Smażony ser feta z miodem 91

Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 2 kawałki sera feta (ja użyłam gotowych porcji fety, każda po 200g), ważne użyj bardzo dobrej jakości fety – 1 jajko rozmiar M – 4 łyżki bułki tartej – 2 łyżki płynnego miodu – olej do smażenia – 15-20 małych pomidorków – garść świeżych lisków bazylii – oliwa z oliwek wysokiej jakości chlebki pita do podania, ale możesz(...)patelni lub indyjskimi chlebkami naan . PRZYGOTOWANIE: Ser feta wyjmij z opakowania, połóż na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar płynu. W jednej misce rozkłóć jajko, a do drugiej dodaj bułkę tartą. Ser najpierw obtocz w jajku a później w bułce tartej, tak aby stworzyć panierkę. Na koniec panierkę popieprz z obu stron. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę

nietylkopasta.pl
KREM CYTRYNOWY LEMON CURD 98

cytryn. Niebiański o puszystej konsystencji krem cytrynowy lemon curd. Lemon curd skrywa w sobie boskie możliwości deseru samego w sobie jak i dodatku wręcz idealnego do naleśników, gofrów, tostów, tart, tortów i wszystkich innych wypieków pomiędzy. Lekkości i puszystości nadaje mu ubijanie podczas całego procesu przygotowywania oraz zimne masło, a po schłodzeniu może się tak zdarzyć, że stojąc z głową(...)PRZEPISY NA DESERY:   CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU     TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY     SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM     TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE     KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM     TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO     TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA

globuskulinarny
Jak zrobić suszone jabłka 93

Antonówka  to stara odmiana, która sprawdza się nie tylko w postaci chrupiących chipsów jabłkowych oraz przetworów na zimę. Możesz ją dodawać do wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart.  Golden Delicius  mają słodko-winny smak i cudowny aromat. To kruche jabłka idealne do suszenia oraz strudla z jabłkami, szarlotki i tarty. Stanowią też doskonały dodatek(...)sałatek oraz kaczki z jabłkami. Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do suszenia oraz do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów.  Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do chipsów jabłkowych oraz  musu jabłkowego i innych przetworów.  Gala - to dość słodkie jabłka

Cztery Fajery
Hreczanyki - bieszczadzkie kotlety gryczane z sosem pieczarkowym 141

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 200 g kaszy gryczanej palonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia  łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki(...)czasie mielimy mięso. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.  Mięso łączymy z przestudzoną kaszą oraz cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Dłonią dokładnie mieszamy całość na jednolitą mięsną masę. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie panierujemy w bułce tartej.  Kotlety smażymy na rozgrzanym

Qchnia po prostu
Kotlety w sosie paprykowym 137

całe jajko ·        1 łyżka przyprawy gyros ·        Sól ·        2 łyżki bułki tartej ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki Składnik(...)łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Wszystkie składniki na kotlety łączymy ze sobą i robimy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2.    Papryki, cebulę oraz pomidory drobno kroimy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. 3.    Po ugotowaniu blendujemy, doprawiamy solą, majerankiem

Kulinarna Chwila
Kotlery z kalafiora i kaszy z pieczarkami 131

niepalonej cebula  ząbek czosnku sól i pieprz do smaku drobno posiekana natka   1 jajko lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego kilka łyżek bezglutenowej lub zwykłej bułki tartej do obtaczania 350 gram pieczarek olej 1 łyżeczka ziołowego pieprzu  1 łyżka tamari lub sosu sojowego ( opcjonalnie) sól i pieprz do smaku natka spore ilości Cebulę pokrojoną(...)oleju. Kalafiora, kaszę i resztę składników umieścić w malakserze i zmiksować pulsacyjnie tak aby dało wyczuć się drobne kawałki. Masę przełożyć do miski. Jeśli jest rzadkie można dodać bułkę tartą lub mielone siemię lniane. Można też składniki zamiast do malaksera utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Uformować kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Spłaszczyć od góry. Smażyć na rumiano

AZgotuj!
Szarlotka z budyniową pianką 579

budyniu waniliowego bez cukru około 90-100 ml oleju Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu opcjonalnie – cukier Dodatkowo: bułka tarta Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte na tarce masło, siekamy. Dodajemy żółtka, szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy(...)części w proporcjach: 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm), lekko nakłuwamy je widelcem. Mniejszą część ciasta wkładamy do lodówki. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy je na dużą patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy przez kilka/kilkanaście minut na średnim ogniu (aż do całkowitego odparowania soków). Dodajemy cynamon

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z kaszą i grzybami 80

jakiś kremowy serek (nawet topiony, a co tam:), żeby danie było bardziej aksamitne (i atrakcyjniejsze dla dzieci). Składniki: Na wierzch 4 duże ziemniaki 1/2 główki kalafiora 3-4 łyżki tartego parmezanu (lub cheddara) plus 3 łyżki do posypania zapiekanki 2 łyżki masła 1/3 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Na spód 1/2 szklanki(...)umyj, wstaw do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień, gotuj do miękkości (15-20 minut). Odcedź. Wlej do warzyw mleko, dodaj masło, tarty ser, gałkę muszkatołową, ubij na gładką masę. W razie potrzeby dodaj mleka lub masła, żeby rozluźnić masę. Wymieszaj z siekaną pietruszką. Krok 2 W tym samym czasie ugotuj

Niedzielny kucharz
Kuleczki Ryżowe 123

Kuleczki Ryżowe Doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw. Kuleczki z robione z ryżu, panierowane w bułce tartej. 17 kuleczek 30 minut czas przygotowania Składniki: ·         2 torebki ryżu ·         Sól ·         2 łyżki oliwy(...)całe jajko ·         Bułka tarta do panierki ·         Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.     Ryż gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i przekładamy do miski. 2.     Wlewamy oliwę, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. 3.     Jedną łyżkę ryżu

Kulinarna Chwila
Domowe kotlety z musztardą miodową 101

Zapraszamy, podzielcie się opiniami w komentarzach pod postem lub na naszym Facebook. DOMOWE KOTLETY Z MUSZTARDĄ MIODOWĄ Składniki: 0,5 kg filetów z ryby ( miruna, mintaj) 1 jajko bułka tarta 1 namoczona sucha bułka 2 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 – 3 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka otartej skórki z cytryny sól(...)wody w dłoniach, a następnie osusz, używając do tego ręczników papierowych. 2. Czerstwą kajzerkę namocz w wodzie. Do większej miski przełóż zmielone mięso, 2 – 3 łyżki bułki tartej, odciśniętą kajzerkę, jajko, posiekane w bardzo drobną kostkę cebulę i koperek, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki musztardy miodowej oraz skórkę z cytryny. 3. Wyrób dobrze masę

Kuchnia Na Wypasie
Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem 408

smakuje lepiej i naprawdę używam go do różnych potraw w dużej ilości;)). 3-4 krótkie bagietki 5 dużych jajek 1/3 szkl. śmietanki 30% 200 g boczku 100-150 g tartej mozzarelli 50 g sera cheddar 2-3 suszone pomidory zielona cebulka sól, pieprz masło Z bagietek ścinamy wierzch. Wydrążamy miąższ, pozostawiając spód i boki bułki nienaruszone. Boczek kroimy(...)lepiej się przesmażył), na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Podsmażony, chrupiący boczek przekładamy do dużego garnuszka. Odstawiamy do przestudzenia. Do garnuszka z boczkiem wybijamy jajka, dodajemy śmietankę, garść tartej mozzarelli oraz posiekane suszone pomidory. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu,mieszamy. Wnętrze wydrążonych bułeczek smarujemy cienką warstwą masła. Wylewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą oraz cheddarem

Smaki Na Talerzu
KANIE W PANIERCE 137

tylko rozpoczyna się sezon na grzyby wybieramy się z mężem na kanie - uwielbiamy je smażone w bułce tartej . Jak dla mnie są lepsze od kotleta schabowego.  Składniki: 4 kapelusze kani jajka bułka tarta  sól,pieprz Kanie należy najpierw oczyścić....mąż to robi czystą ściereczką. Nóżki grzyba odrzucamy .  Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Oczyszczone(...)pokrojone na mniejsze kawałki kanie zanurzyć w jajku ,następnie panierować w bułce tartej. Tak przygotowane kapelusze kłaść na rozgrzany olej,smażyć kilka minut z każdej strony,na niewielkim ogniu. Najlepiej smakują bez dodatków , ewentualnie z kromką pysznego chleba

Niespełnione zdolności kulinarne
Krokiety z mięsem 94

szczypta soli olej lub masło klarowane do smażenia Farsz: 500 g mięsa z rosołu lub ugotowanego drobiu, wieprzowiny 2 łyżki masła może być klarowane pieprz 2 łyżki bułki tartej sól 1 łyżka tymianku lub rozmarynu opcjonalnie Dodatkowo: 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki bułki tartej Instrukcje Naleśniki: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, oraz sól. Dolewamy połowę mleka(...)maszynce. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle. Jeśli lubicie cebulę również możemy zmielić. (wg uznania). Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wykonanie: Na każdy naleśnik wykładamy po łyżce farszu. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, wsypujemy bułkę

To co lubię - gotuję i polecam
Kotlety jajeczne 75

push({}); Drukuj Kotlety jajeczne Składniki 5-6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej lub masło klarowane Instrukcje Ugotowane jajka ścieramy na tarce, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, bułkę tartą, kukurydzę, sól, pieprz i surowe jajko. Wszystko(...)dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Smacznego. Artykuł Kotlety jajeczne pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam