tarta - 42848 przepisów (strona:417/2857)

Słodka tarta rustykalna z brzoskwiniami 160

Magda Szybkie do zagniecenia ciasto, proste wykonanie,a efekt i smak spektakularny to na pewno moja słodka tarta rustykalna. Wygląda bardzo domowo, smakuje rodem z nieba, pachnie latem – deser idealny do popołudniowej kawy. W tym sezonie z moim ulubionym owocem – brzoskwiniami, soczystymi, słodkimi i bardzo uniwersalnymi. Składniki (na dużą tartę): szklanka mąki i jeszcze 2 łyżki(...)mąką. Odstawiamy.   Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami ciasta na duży placek, mniej więcej okrągły, ale nie musimy się spinać nad idealnym kształtem ponieważ w tarcie rustykalnej postrzępione brzegi nadają uroku. Ściągamy górny arkusz, a dolny odklejamy od ciasta, aby po upieczeniu łatwo ściągnąć tartę na kratkę. Przenosimy ciasto razem z dolnym papierem na blachę

Smaczna Strona
Kotlety ziemniaczane 79

szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 mała cebulka drobno posiekana 2 łyżeczki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku olej do smażenia dodatkowo panierka: 1 duże jajko, bułka tarta Uwagi do przepisu: Ziemniaki ważone były przed obraniem. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, możecie użyć dowolnego roślinnego lub masła klarowanego (kotlety nabiorą dodatkowo maślanego aromatu). Do przygotowania kotletów potrzebować będziesz(...)koniec dodaję drobno posiekaną cebulkę oraz koperek. Wyrabiam gładkie ciasto. Do głębokiego talerza wbijam jajko, roztrzepuję widelcem, lekko solę i pieprzę. Na płaski talerz wysypuję ok. ½ szklanki bułki tartej. Z ciasta formuję porcję wielkości kotleta mielonego, spłaszczam i nadaję mu kształt nieco podłużnego placka. Obtaczam w jajku i w bułce tartej. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju

Zasmakuj Kuchni
Mielone w wafelku 137

Papryka ostra ·        Cebula ·        ½ papryki czerwonej ·        2 łyżki bułki tartej+ do panierki ·        Olej do smażenia ·        1 duży kwadratowy wafel tortowy Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski(...)wbijamy jedno jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, następnie drobno pokrojoną paprykę i wsypujemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. 2.    Wafel kroimy na 16 równych części. 3.    Na 8 części nakładamy masę mięsną i przykrywamy pozostałymi waflami. 4.    Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce

Kulinarna Chwila
KOTLETY Z KARKÓWKI PANIEROWANE 84

przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Kotlety karkowe - lista składników: ok. 500g karkówki wieprzowej sól, pieprz, suszony majeranek 2 ząbki czosnku roztarte z solą 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) dodatki do kotletów z karkówki młode ziemniaki z wody z posiekanym koperkiem ziemniaki z curry kasza jęczmienna na sypko surówka(...)marchewki z jabłkiem surówka z młodej kapusty tarte buraczki z jabłkiem Kotlety z karkówki - przepis krok po kroku: Krok 1. Karkówkę umyć, osuszyć, następnie odciąć z powierzchni kawałki stwardniałego tłuszczu - tłuszcz między mięśniami pozostawić. Krok 2. Ostrym nożem pokroić karkówkę na plastry. Każdego kotleta z karkówki zbić, osolić, oprószyć pieprzem i majerankiem oraz natrzeć czosnkiem roztartym z solą - pozostawić

Moja Książka Kucharska
Zupa ogórkowa 84

klasyka kuchni polskiej. Nie ma chyba osoby, która by jej nie znała. Przepisów jest pełno, bo można wykonać ją na żeberkach lub kurczaku, z ziemniakami lub makaronem, z ogórkami tartymi lub pokrojonymi w kostkę. Każdy ma swój ulubiony przepis. Oto mój... Zupa ogórkowa przygotowana na wywarze drobiowym, z ziemniakami, tartą marchewką oraz tartymi ogórkami kiszonymi, zabielona

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY Z JAJEK I KALAFIORA 125

dodatkiem jakiejś smacznej surówki. Składniki: 1/2 ugotowanego kalafiora 6-7 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 cebula (pokrojona i podsmażona na oleju) natka lub koperek olej bułka tarta sól pieprz Wykonanie: Kalafiora dusimy widelcem na drobno, jajka ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy, dodajemy surowe jajka, podsmażoną na oleju drobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz(...)łyżki bułki tartej, posiekaną zieleninę. Masę wyrabiamy dokładnie. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy z bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Langosze 105

Węgierski langosz to placek przygotowany na drożdżach. Prosty przepis, który wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Langosze podaje się zazwyczaj ze śmietaną (można dodać cukru) i tartym serem. Jeśli chcesz śmietanę możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Placki drożdżowe przygotowane z mąki, mleka, utłuczonych ziemniaków i drożdży świetnie smakują także z innymi dodatkami jak np. pieczarki, szynka, papryka(...)ziemniaków 30 g świeżych drożdży 1 i ½ szklanki mleka 4 łyżki roztopionego i wystudzonego masła łyżka cukru większa szczypta soli olej do smażenia Do podania: śmietana/ketchup/sos pomidorowy i tarty ser. Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: W szklanej misce połącz ze sobą pokruszone, świeże drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce

Zasmakuj Kuchni
Kotlety drobiowe z bobem 130

Jajko ·        Sól ·        Papryka ostra ·        Bułka tarta do panierki + 2 łyżki ·        10 dag bobu ·        Kulka sera mozzarella ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania(...)Mięso kroimy bardzo drobno, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką i dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy. 2.    Bób gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu obieramy. 3.    Robimy z mięsa okrągłe kotlety w środek wkładamy po kawałku sera oraz trochę bobu. 4.    Panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony

Kulinarna Chwila
Spaghetti z pomidorami i salami 111

Szybkie danie, które zachwyci niejednego smakosza makaronów. Składniki: makaron spaghetti Sos: 2-3 pomidory kilka plasterków salami 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chilli oliwa sól, pieprz tarty parmezan Sposób wykonania: 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 3. Salami pokroić w paski. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku(...)rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, chwilę poddusić. Dodać pomidory, a potem salami. doprawić solą i pieprzem do smaku. 5. Do odcedzonego ciepłego makaronu wlać przyrządzony sos, wsypać łyżkę tartego parmezanu i wymieszać. 6. Nałożyć na talerze i oprószyć tartym parmezanem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurczak miodowo-czosnkowy 88

warzywami lub jako samodzielna przekąska. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g piersi kurczaka  sól i pieprz do smaku Panierka: 2 duże jajka 1,5 szklanki Panko lub  bułki tartej Sos miodowo-czosnkowy: 5 łyżek miodu 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego ciemnego szczypta chilli  2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki(...)około 2cm x 2 cm. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Przygotować jajka i panierkę do panierowania: w miseczce widelcem roztrzepać jajka, w drugiej miseczce uszykować panko lub bułkę tartą. Panierować kawałki kurczaka - najpierw w jajku, następnie w panko/bułce tartej. Kawałki kurczaka ułożyć na przygotowanej blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około

Kocham..lubię..gotuję..
Karafijoły smażone (kalafior zapiekany) – kuchnia galicyjska 95

Karafioły smażone (kalafior zapiekany) - kuchnia galicyjska Pod wdzięczną nazwą karafijoły smażone kryje się przepis sprzed niemal 200 lat na kalafiora zapieczonego w śmietanie i bułce tartej. Karafijoły, to jak nietrudno zgadnąć, dawna powszechna nazwa kalafiora – zresztą jedna z wielu, bo mówiono na niego również karafioł czy kaulafior*. Określenie smażone jest zaś kwestią dawnej nomenklatury. We współczesnym języku zamiast „smaż(...)etymologiczny języka polskiego, Aleksander Brückner, 1927) Karafijoły smażone (kalafior zapiekany) – kuchnia galicyjska Składniki: 1 duży kalafior 1 łyżka masła 8 łyżek kwaśnej śmietany 2-3 żółtka 2 łyżki bułki tartej sól Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne, lub według dawnego zwyczaju półmisek porcelanowy, smarujemy masłem i na spodzie rozsmarowujemy 2 łyżki kwaśnej śmietany. Układamy

Trzeci talerz
Kotleciki z resztek brokułu i kalafiora z ziarnami 69

dobrego dla siebie i dla innych! Składniki - ugotowane resztki brokułu i kalafiora- głównie głąb starte na tarce o dużych oczkach - woreczek ugotowanej kaszy gryczanej białej  KUPIEC - spora ilość tartego parmezanu - ulubione przyprawy - jajo - ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - sól i pierz do smaku - ugotowany kalafior, różyczki - bułka tarta, curry i masło Ugotuj kalafiora, zostaw same różyczki(...)sól i pierz, parmezan. Wymieszaj dokładnie. Formuj kotlety i smaż je na złoto. Na drugiej patelni rozgrzej masło. Różyczki kalafiora ostrożnie wrzuć do miski , obtocz w curry i bułce tartej , zezłoć na maśle. Podawaj kalafiora i kotlety w towarzystwie pomidora i ogórka! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pulpeciki w sosie koperkowym 88

średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Olej rzepakowy do smażenia.  Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy. Mieszamy z mięsem, rosołem lub wodą, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy mięso aby wszystkie składniki dobrze się połączyły(...)patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy: 1 szkl. rosołu lub wody 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka masła 1 pęczek koperku (1 duża - bardzo duża garść posiekanego koperku) 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kurkumy 1 pełna

Czarnawisienka
Kotlety Mielone z Groszkiem Zielonym 68

ząbek czosnku 2 łyżki przyprawy do dań z fasoli 1 puszka groszku zielonego (160g) 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki bułki tartej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso, dodajemy jajka, musztardę, drobno posiekany czosnek, groszek, przyprawy i bułkę tartą, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Całość dokładnie wyrabiamy. 2. Z mięsa kształtujemy małe kotlety mielone, obtaczamy(...)bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor

Dziś Ja gotuje