tarta - 42848 przepisów (strona:418/2857)

RISOTTO ZE SZPARAGAMI 100

zmielonym czarnym pieprzem i opcjonalnie także solą (nie solimy jeśli bulion był słony). Wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy pokrojone szparagi (poza główkami).  Na koniec dodajemy główki szparagów, tarty ser grana padano lub parmezan oraz pokrojone na kawałki pozostałe masło. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy z ognia. Zostawiamy na 2 minuty. Przed podaniem delikatnie mieszamy.  Podajemy

cool and minty
Boczniaki w panierce a'la schabowe 106

pełna szklanka bułki tartej Opcjonalnie garść białego sezamu Masło klarowane do smażenia Boczniaki płuczemy i osuszmy na ręczniku papierowym. Następnie odcinamy twarde trzonki. W misce wymieszać mąkę z odrobiną wody,  dodać jajko i przyprawy ponownie wymieszać.Całość powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.. Jeżeli używamy sezamu to mieszamy z bułką tartą w osobnej miseczce. Boczniaki(...)panierujemy najpierw w cieście jajecznym następnie w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Smacznego

Andzia Pichci
Schab po kowalsku - krok po kroku 592

Schab po kowalsku - krok po kroku SKŁADNIKI : (na 2 porcję) 2 plastry schabu 6 pieczarek 3-4 ogórki konserwowe 100 tartego sera gouda 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka ketchup 1 jajko bułka tarta smalec lub olej do smażenia 2 łyżki masła  sól, pieprz   SPOSÓB WYKONANIA: Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą,  pieprzem. Zostawiamy doprawione kotlety(...)około 20 minut, po czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i od razu smażymy z obu stron na złoto.W międzyczasie ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do miękkości. Odstawiamy. Kotlety rozkładamy na papierze do pieczenia. Łączymy

Smaki Natalii
Tarta ta ten ma atut 126

Rozprowadzić na dżemie i orzechach i dokończyć pieczenie piekac w 150 stopniach przez 20 minut z termoobiegiem.  Najlepiej kroi się już całkiem wystudzone. Dokładnie ta wersja mojej tarty jest dość słodka, ale zawsze można wprowadzić swoje drobne zmiany w ilości cukru. Jednak gdy kawałeczkowi tego cymesu towarzyszy gorzką kawą lub herbata(...)komponują się ze sobą doskonale. A tu dzieło Najlepszego z Mężów, tu będziemy cieszyć się letnią kawą, gdy tylko poprawi się pogoda :) Polecam serdecznie! A jaki jest atut tej tarty? Robiąc ją czyścimy lodówkę :) #tartanakruchym #slodkatarta #tartaporzeczkowa #tartazbeza #itbmtt

I tu będę miała takie te
Pieczone kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej 136

Składniki: 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml bulionu warzywnego 2 jajka 1 pęczek koperku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku 4 łyżki oleju sól, pieprz bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy(...)kalafiora, kaszę, jajka, poszatkowany drobno koper oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy całość dłonią do uzyskania jednolitej masy. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na dużą blachę piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy olejem (np. przy pomocy pędzelka). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 30 minut

Qchnia po prostu
Faszerowane kwiaty cukinii 81

Składniki: 8-10 kwiatów cukinii 250 g sera ricotta 50 g parmezanu kilka filecików anchois łyżka bułki tartej garsć posiekanej natki pietruszki sól, świeżo mileony pieprz dodatkowo: kilka łyżek oliwy                     bułka tarta  Piekarnik nastawić na 220 stopni C. W misce wymieszać sery, dodać posiekane fileciki anchois(...)natkę pietruszki. Doprawić do smaku przyprawami. Tak przygotowanym farszem napełnić umyte i pozbawione pręcików kwiaty, następnie posmarować je oliwą i obtoczyc w bułce tartej.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kwiaty. Jeżeli mają one również małe cukinie to posmarować je oliwą i oprószyć pieprzem i solą

wyzwania kuchenne
Makaron z cukinią w kremowym sosie curry 88

suszonych pomidorów. Gdy cebula się zeszkli dodaję starte na tarce warzywa: cukinię i marchew, mieszam, przyprawiam solą i pieprzem. Smażę kilka minut, często mieszam. W miseczce mieszam jogurt, tarty na drobnych oczkach ser oraz przyprawę curry. Tak wymieszany sos dodaję(...)warzyw na patelni, mieszam do połączenia. Doprawiam słodką i ostrą papryką, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z ugotowanym krótkim lub długim makaronem, kaszą lub ryżem. Danie posypuję tartym serem oraz posiekanymi, świeżymi ziołami, np. natką lub kolendrą. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
JAJA ZAPIEKANE W MUSZELKACH - bardzo łatwy przepis 85

przygotowania potrawy ( 4 osoby): 8 świeżych jaj ok. 2 łyżki miękkiego masła szynka parmeńska pokrojona w paseczki suszone pomidory z oliwy, drobno posiekane posiekany szczypiorek odrobina soli do oprószenia tarty(...)żółty ser - ewentualnie Przepis na jajka zapiekane: Krok 1. Każdą muszelkę posmarować miękkim masłem. Krok 2.  Wbijać umyte jajka, lekko posolić, posypać szynką parmeńską, posiekanymi pomidorami i ewentualnie tartym serem - polać miękkim masłem po wierzchu. Krok 3. Jajka w muszelkach wstawić do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut - zapiekać do czasu, aż białka się zetną, a żółtka nadal

Moja Książka Kucharska
Burger warzywno – ryżowy 69

białego ryżu najlepiej kleistego 100 g drobno posiekanej cukinii 1 średnia marchew pokrojona w kostkę 1 średnia cebula drobno posiekana 6 łyżek soczewicy z puszki 4 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżeczka oregano 2 łyżki siekanej zielonej natki pietruszki i bazylii 1 małe jajko 2 łyżki oliwy + do smażenia 1/2 szklanki kaszy manny do obtoczenia 10 sztuk bułek(...)wypłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć do miękkości. Do dużej miski włożyć ugotowany ryż, smażone warzywa, dodać wszystkie przyprawy , siekane zioła, jajko, tartą bułkę, soczewicę. Dokładnie wymieszać, zmoczyć dłonie i formować kulki wielkości sporej śliwki, spłaszczyć je i obtoczyć w kaszy mannie lub tartej bułce. Burgery smażyć na oliwie

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasztet z orzechów i cieciorki 70

jajko, skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić, a jeśli masa będzie zbyt płynna dodać odrobinę bułki tartej, natomiast jeśli byłaby za gęsta dodać więcej bulionu. Formę na pasztet wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Wypełnić masą formę. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Piec przez 45 minut. Smacznego! Notes Pasztet przed

SprawdzonaKuchnia.pl
Gyoza – pierożki z nadzieniem wege 75

łyżki siekanej bazylii tajskiej lub zwykłej 4 łyżki siekanego zielonego szczypiorku 200 g suchego suszu sojowego wygląda jak mielone mięso 1 łyżka tartego korzenia imbiru 4 łyżki tartej bułki 1 świeża papryczka chilii - dość duża 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1/2 łyżeczki oleju sezamowego do smażenia Składniki na sos: 70 ml sosu sojowego 1 łyżeczka drobno siekanej(...)wcześniej ugotowany i odcedzony ugotowany susz sojowy, całość smażyć jeszcze przez chwilkę, zdjąć z ognia. Farsz przełożyć do miski dodać papryczkę chilli, siekaną zieleninę, sos sojowy do smaku oraz tartą bułkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Lepienie pierożków Ciasto ponownie zagniatamy, powinno być gładkie i elastyczne. Porcjami rozwałkowujemy bardzo cienkie placuszki ciasta ( o wiele cieńsze niż na nasze

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotlety jaglano-szpinakowe 70

włoskie lub inne dowolne 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartej bułki lub płatków jaglanych lub owsianych 1 średnie jajko 1 szklanka ugotowanej cieciorki skórka otarta z połowy cytryny sól do smaku 2 szczypty pieprzu sos sojowy do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Instructions Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, prażyć(...)masa jest odpowiednio przyprawiona. Na koniec oddać jajko i tatą bułkę, ponownie wymieszać, z masy przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki, które należy obtoczyć w tartej bułce i delikatnie spłaszczyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z surówkami! Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Kotlety

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu 83

twardo 1 średnie jajko surowe 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia kotletów sól do smaku pieprz do smaku domowa vegeta do smaku – opcjonalnie 2 łyżki szczypiorku drobno posikanego lub inne zielone dodatki Instructions Ugotowany ryż włożyć do miski, jajka na twardo pokroić w bardzo drobna krateczkę, dodać surowe jajko, tartą bułkę, szczypiorek i przyprawy, masę wyrobić(...)połączenia najlepiej zrobić to ręką. Z masy uformować kotleciki, dowolnej wielkości, następnie obtoczyć je w tartej bułce, lekko spłaszczyć. Po przygotowaniu wszystkich kotletów rozgrzać olej, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Kotlety podawać na ciepło z surówka i innymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu pochodzi

SprawdzonaKuchnia.pl
KOTLECIKI PIECZARKOWO-JAJECZNE 124

gorąco. Składniki: (na 11 niewielkich kotlecików) 7 jaj ek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) 300 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej kawałek papryki czerwonej, żółtej, pomarańczowej sól pieprz majeranek szczypiorek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na tarce, na oczkach.  Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy posiekany czosnek i pokrojone(...)jajka, przesmażone pieczarki z cebulką i papryką, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek - do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Zucchini z pulpecikami z indyka 82

łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku Łyżka oregano Łyżka bazylii Sól Pieprz Łyżka miodu Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do mięsa przyprawy: oregano, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dodaj tarty parmezan i wyrabiaj całość przez 2-3 minuty, aż mięso stanie się gładkie i zwarte. Odstaw do lodówki na 15 minut. Krok 2 Przygotuj sos. Rozgrzej w rondlu trzy

Niedzielny kucharz