tarta - 42848 przepisów (strona:423/2857)

Kotleciki z soczewicy i pieczarek 106

Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 4. Do cebuli dodajemy tarte na tarce o grubych oczkach pieczarki, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i dusimy do momentu aż pieczarki odparują. 5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną soczewicę z pieczarkami, jajem, posiekaną natką pietruszki, i bułką tartą. 6. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki (przed formowaniem kotletów

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
PULPETY GRYCZANE 160

kaszy gryczanej  ok. 200-300 g pieczarek 2 jajka małe  1 biała cebula garść świeżej kolendry ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia  olej do smażenia Sposób przyrządzenia:  Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, po ostudzeniu delikatnie zblendować, czyli tak pół na pół;  Pieczarki oczyścić,cebulę obrać.  Jedno(...)kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju.  Wystudzoną kaszę połączyć z pieczarkami i cebulą, dodać przeciśnięty czosnek oraz poszatkowaną kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajka, bułkę tartą. Wymieszać, w razie konieczności dodać więcej bułki żeby konsystencja była identyczna jak przy kotletach mielonych.  Formować kuleczki mokrymi dłońmi, panierować w bułce tartej i smażyć

pieprzny smaczek
Piątek: Zdrowe gnocchi z batatów ze szparagami 79

piecz 30-35 minut aż ziemniak będzie miękki. Wyjmij z piekarnika, przestudź. Następnie obierz ze skórki, przełóż do głębokiej misy i rozgnieć dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj tarty parmezan, dwie szklanki mąki, pół łyżeczki soli, wbij jajko i zagnieć całość w bryłę ciasta. Podsyp blat mąką, przełóż na niego ciasto i wyrabiaj energicznymi ruchami, aż powstanie(...)pokrój na kawałki długości gniocchi i wrzuć na patelnię. Smaż chwilę, następnie dodaj pokrojony na połowy pomidorki koktajlowe i gniocchi. Samaż, aż kluseczki lekko się przyrumienią. Podawaj kluseczki posypane tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Piątek: Zdrowe gnocchi z batatów ze szparagami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Sznycle po szwajcarsku 109

jajka 3/4 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej 10 dkg żółtego sera sól i pieprz tłuszcz do smażenia: olej, smalec lub masło klarowane       *** Mięso rozbijamy na cienkie plastry i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Ser ścieram na małych oczkach tarki i mieszamy z bułką tartą *** *** W misce rozbełtujemy jajka, a na duży(...)talerz przesypujemy mąkę *** *** Kotlety obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w serowej bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano *** *** Sznycle podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Tortille z sezamowym kurczakiem 142

cienkie paseczki.  Doprawiamy je solą oraz pieprzem, mieszamy. Kurczaka otaczamy w mące, następnie w rozbełtanym i lekko doprawionym solą i pieprzem jajku, a na końcu w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Odkładamy na ręcznik(...)papierowy. Warzywa myjemy. Kroimy na mniejsze części. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni. Smarujemy je niewielką ilością sosu. Rozkładamy warzywa: roszponkę (lub porwaną na mniejsze kawałki sałatę), plasterki ogórka, rzodkiewki, cząstki pomidora, czerwoną cebulę. Całość oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu. Posypujemy tartym serem. Dodajemy mięso. Tortille zwijamy (najpierw spód

Smaki Na Talerzu
Kotlety rybne 146

klik ) Składniki na około 10 kotletów: 500 g mrożonych filetów rybnych 1 jajko 1 kajzerka namoczona w mleku mały pęczek koperku sól, pieprz 3 łyżki bułki tartej mąka, jajko i bułka tarta do panierowania Rybę rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do ryby dodać jajko, sól i pieprz oraz drobno posiekany(...)odcisnąć z mleka i również dodać do masy rybnej. Całość dokładnie wyrobić dłońmi na puszystą masę. Formować równej wielkości kotleciki, które następnie panierować w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety smażyć po kilka minut z każdej strony aż zrobią się złotobrązowe

My simple kitchen
Migdałowa tarta z jogurtem i śliwkami 122

Delikatna, krucha, chrupiąca tarta dzięki migdałom. Jest obłędna w smaku. Całą robotę robią tutaj migdały, masło w cieście. Nadzienie jest bardzo delikatne za sprawą jogurtu i śmietany. Tarte możecie zabrać do pracy, na piknik. Śliweczki dopełniają całości smaku. ciasto kruche: 30 dkg migdałów mielonych 232 g mąki pszennej 125 g masła zimnego 3 żółtka szczypta soli(...)średnicę 26 cm. Ciasto przekładam do formy i dociskam brzegi. Z reszty ciasta która mi została wycinam motylki piekę na blaszce osobnej temp 160 stopni przez 13 minut. Tartę nakłuwam widelcem przed włożeniem do piekarnika. Wstawiam do nagrzanego temp 200 stopni na 15 minut aż się zarumieni lekko. Masa jogurtowa: Do miski przekładam jogurt, śmietanę, żółtka, cukier i mieszam mikserem

wesoła kuchnia
Klopsiki mielone ze szpinakiem i kaszą jaglaną 143

magazynu Sól i Pieprz. Składniki: 400 g mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jaglanej 100 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia Kaszę jaglaną opłukać przez dłuższą chwilę na sitku, po czym ugotować w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić(...)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowaną wcześniej kaszę i wymieszać dłońmi na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej.* Smażyć na tłuszczu na brązowy kolor z obu stron. *jeśli zdecydujemy się na wersję gotowaną, wówczas nie obtaczamy klopsików w bułce tartej. Wrzucamy je do gorącej wody

My simple kitchen
CIASTO BANOFFEE PIE 307

Dodatkowo: masa kajmakowa (duża puszka 510 g) banany dojrzałe (3-4 szt.) sok z cytryny (2 łyżki) starta  czekolada deserowa do posypania ciasta (ok. 100 g) foremka na tartę 27 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Herbatniki rozdrabniamy na piasek, dodajemy roztopione masło, kakao, roztopioną czekoladę i mieszamy. Masą wypełniamy dno foremki i wstawiamy do lodówki na około(...)sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone.  Pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę.   Ubijamy do uzyskania jednolitej masy.  Krem przekładamy na banany  i górę posypujemy tartą czekoladą deserową. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

RITA food channel
PANIEROWANE PIECZARKI JAK SCHABOWE + FILMIK 150

nimi zastąpić pysznego schabowego, delikatne i w dodatku z serem. Polecam. SKŁADNIKI : 500 g średniej wielkości pieczarek 2 jajka + odrobina mleka sól mąka i bułka tara do panierowania tarty ser do posypania olej do smażenia(...)należy rozpłaszczyć tak aby powstały kotlet, najlepiej spłaszczają się pieczarki średniej wielkości, duże czasem pękają. Należy je posolić z każdej strony, następnie panierujemy w rozmąconym jajku, mace i bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Jeszcze gorące pozsypujemy tartym serem.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta karmelowo -śmietankowa na kruchym spodzie 118

Pyszna tarta, rozpływa się w ustach. Nie za słodka mimo karmelu. Polecam. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego i pokrojonego w małe kostki 80 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli(...)łyżki zimnej wody Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Oblepić spód tarty moja o średnicy 28 cm. i włożyć na 30 min. do lodówki. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto po nakłuwać widelcem, piec 180 st. 15-20 min. Wyjąć, wystudzić. Krem kajmakowy: 3 łyżki kajmaku z puszki

Kubki smaku
Tarta bezglutenowa z pomidorkami koktajlowymi 111

ciastem, które przecież wcale nie musi zawierać jajek ani glutenu, prawda? :) Zapraszam Was zatem na letnią tartę bez glutenu i bez jajek, za to z kolorowymi pomidorkami. Artykuł Tarta bezglutenowa z pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie 157

łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta  * olej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy.  Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy(...)plaster smarowałam marynatą.  Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny.  Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.  Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju do uzyskania mocno złotego koloru.  Podawałam z ziemniakami i sałatą.  Pyszne

Pieprzyć z Fantazją
Langosz (bez ziemniaków) 176

proponuję najprostszy i równie pyszny sposób. Składniki (4 porcje) -2 szkl. mąki  -opakowanie drożdży instant (7-8g) -1 szkl. letniej wody -1/2 łyżeczki soli -gęsta śmietana -tarty żółty ser -olej do smażenia Przygotowanie Mąkę, drożdże, wodę i sól umieścić w misce. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut(...)części. Z każdego uformować placek wielkości dłoni. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło ze śmietaną i tartym serem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Krucha tarta z węgierkami 152

cynamon Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło  i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ja tym razem użyłam prostokątnej takiej jak  do Brownie. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim blaszkę. Blaszkę wstawiamy do lodówki(...)piekarnika na około 15 minut.  W międzyczasie śliwki rozciąć i wyjąć pestkę. Na podpieczonym spodzie układamy gęsto śliwki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i pieczemy tartę przez około 25-30 minut

Życie zaczyna się w kuchni