kurczakiem, kapustą kiszoną, grzybkami i cebulką. Do krokietów polecam podać domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Składniki: Naleśniki – PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej 50g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek 1 cebula 1 liść laurowe 1 łyżeczka masła 2 kulki ziela angielskiego(...)góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą *** *** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym
Blog z ApetytemWymieszane składniki wlewamy do reszty gotującego się mleka. Gotujemy jeszcze chwilkę ciągle mieszając i ściągamy z gazu. 🍑 Foremkę o wymiarach 25 x 30 cm. smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. 🍑 Jedną część schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i wykładamy nim dno foremki, na to wylewamy masę budyniową, oraz układamy obrane i pokrojone w kostkę nektarynki. Drugą część ciasta(...)wyciągamy z lodówki, odrywamy kawałeczki lub trzemy na grubych oczkach tarki i układamy na owocach. 🍑 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół z termoobiegiem w 160*C 45 minut. 🍑 Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Kochani życzę Wam udanych wypieków i smacznego
Rita creativetartego sera Gouda 25 dkg margaryny bez soli 5 łyżek zimnej wody 1 łyżka octu (20%-wego) 1 jajko 1 łyżeczka soli Jak przygotować paluchy serowe . Tarty ser Gouda i Cheddar wymieszać w miseczce. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę o temperaturze pokojowej, sól, 5 dkg sera (mieszanka), wodę i ocet. Mieszać składniki
mecooksklasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek i tartego żółtego sera, który roztapiając się ukrywa pieczarki na kotlecie, mięso jest wtedy takie aromatyczne… Spróbujcie! Praktykowałam nieraz wszelakie przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane(...)kotlety 3 jajka 4 ząbki czosnku 10 łyżek oleju sól, pieprz 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 3 łyżeczki majonezu opcjonalnie panierka: mąka pszenna, bułka tarta, 2 roztrzepane jajka PRZYGOTOWANIE: Na początku robię marynatę: roztrzepane jajka mieszam z mąką ziemniaczaną, drobniutko posiekanymi ząbkami czosnku (zmiażdżony czosnek robi się trochę gorzkawy podczas smażenia), ketchupem, majonezem
Zasmakuj Kuchnimięsa z indyka na kotlety 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 50 g żółtego sera (radamer) Sól Pieprz Czosnek granulowany Do miski przekładamy zmielone mięso. Wbijamy jajka oraz dodajemy posiekaną w bardzo małą kosteczkę cebulę. Wsypujemy bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Ser kroimy(...)formujemy płaski kotlet na całej dłoni. Na środku układamy słupek sera i zamykamy boki do środka. Boki zlepiamy dokładnie, tak aby ser nie wypłynął. Każdy kotlecik panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym
VioletoweKucharzeniewsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Obrane marchewki gotujemy na półmiękko. Studzimy. Do przestudzonego ryżu dodajemy tarte na dużych oczkach marchewki. Dodajemy żółtka oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8-10 sztuk). Smażymy je na rozgrzanym
Smaki Na TalerzuTarte buraczki z marchewką i miodem (do obiadu) Lubicie buraczki? Moja rodzina uwielbia. Takie tarte buraczki z marchewką i miodem idealnie pasują do drugiego dania. Jeśli nie liczyć gotowania czy pieczenia buraczków (zdecydowanie wolę tą drugą opcję), to surówka jest naprawdę prosta i szybka. A co najważniejsze jest pyszna i zdrowa. Chyba każdy z nas wie jak zdrowe(...)buraczki i miód. Spróbujcie tej mniej tradycyjnej wersji tartych buraczków z marchewką i miodem. Polecam. Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)* 1 mała czerwona cebula 1 marchewka sok z połowy cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu) miód do smaku – u mnie lipowy Huzar 1-2 łyżki oleju sól i odrobina pieprz do smaku *buraczki
Słodkie okruszkidużo czasu. Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa) Olej do natłuszczenia patelni Patyczki do szaszłyków (~6 sztuk) Przygotowanie Mięso mielone, jajko i bułkę tartą połącz ze sobą, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli będzie ona zbyt lepka dodaj(...)odrobinę bułki tartej. Następnie dodaj swoje ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, przyprawa do gyrosa) i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podziel powstałą masę na 6 równych części i z każdej uformuj “kiełbaskę”, a następnie nabij ją na patyczek do szaszłyków. Smaż na natłuszczonej patelni grillowej (można pominąć proces natłuszczania) przez około 20 minut co jakiś czas obracając szaszłyki
Programista w kuchnigorąco , prosto z patelni Składniki : 3 gotowane ziemniaki 1 kostka tłustego twarogu 6-7 pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko bułka tarta 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku Cebulę i pieczarki drobno kroimy , podsmażamy na smalcu . Studzimy , doprawiamy(...)solą , pieprzem i blendujemy na średnio zwartą masę . Ziemniaki przepuszczamy dwukrotnie przez praskę , tak samo postępujemy z twarogiem . Mieszamy razem masę pieczarkową razem z ziemniakami , dodajemy dwie łyżki bułki tartej , jajko , sól , cukier ,pieprz i łyżkę mąki . Wyrabiamy na dość gładkie ciasto . Pojedyncze porcje ciasta formujemy w małe walce , obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy do lodówki na około
Ogrodnik w podróżykalafior, wymieszać. Dodać żółtka, bułkę tartą, vegetę, potarty ser, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą łyżką nabrać masę i obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa nie chciała się lepić i rozpadała się to dodać trochę więcej bułki tartej. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i położyć klopsy. Smażyć aż nabiorą złotego kolory
Kuchnia Pokoleńtartej 4 łyżki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku łyżka posiekanego świeżego oregano – można zastąpić łyżeczką suszonego sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 700ml passaty pomidorowej opakowanie mini kulek mozzarelli sól i pieprz do smaku listki świeżego oregano szczypta cukru Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, parmezan, przeciśnięty przez
Smaczna Stronatygodnia. Składniki na klopsy: 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby) 1 kajzerka 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko majeranek sól pieprz cytrynowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia klopsów mleko do namoczenia kajzerki szczypta cukru Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju(...)mamy mrożoną rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odciśniętą kajzerką. Do masy dodajemy przesmażoną cebulę, żółtko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. Składniki na zalewę: 1 litr wody 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% 4 czubate łyżki cukru 1 łyżka soli
Walijskie Pichceniedzwonka z karpa – ew pół litra mleka – sól, pieprz – sok z połowy cytryny – kilka łyżek mąki – 1-2 jaja – kilka łyżek bułki tartej – olej do smażenia Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Nawet jak kupisz filety to będzie w nich trochę ości. Na wyjmuję(...)mleka. Osusz rybę a następnie pokrop ją sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Zostaw na 10 minut. w miseczkach przygotuj mąkę, rozbełtane jajo oraz bułkę tartą. Tak jak robisz z kotletami najpierw obtocz rybę w mące, dalej w jajku a na końcu z bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, musi pokryć całe dno, ryba potrzebuje
nietylkopasta.plcebula 1 opakowanie serka śmietankowego 50g masła duży kubek śmietany 18% sól i pieprz do smaku łyżeczka drobno posiekanej, świeżej pietruszki Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu łyżka masła Zaczynamy od zrobienia naleśników – do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, olej i dokładnie mieszamy. Następnie, przesiewamy do miski mąkę oraz sól i mieszamy(...)łyżką masła. Na dno naczynia układamy naleśnika, na niego około 1,5 łyżki sosu pieczarkowego i tak układamy warstwy do skończenia się naleśników. Wierzch tortu naleśnikowego posypujemy bułką tartą zmieszaną z parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż wierzch stanie się złocisty. Gotowy, zapieczony tort od razu podajemy. Kroimy trójkątne porcje. Powrót na górę
Smaczna Stronabardzo delikatne i pożywne. Ich przygotowanie nie sprawia więcej trudności, niż zrobienie kotletów mielonych. 6 ugotowanych jajek 1 surowe jajko 1 cebula bułka pszenna pęczek szczypiorku bułka tarta łyżeczka soli pieprz do smaku olej do smażenia Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy aż zrobi się rumiana. Dodajemy do nich(...)namoczoną i odciśniętą z wody bułkę, surowe jajko i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy. Jeśli masa jest jest zbyt rzadka można dodać do niej trochę bułki tartej. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe
Dieta bez mleka