szklanki bulionu 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 jajko 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 op. mini mozzarelli 1/2 szklanki bułki tartej 3-4 łyżki sezamu Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu(...)malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym. Na talerz wysypujemy bułkę tartą i mieszamy z sezamem. W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulkę, sól, pieprz, zioła. Wbijamy jajko, dodajemy
Kuchnia MagdaLenybarszczu... Składniki: 1 kg pieczarek 2-3 cebule 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia(...)waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą. Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor
Kuchnia MagdaLenywykorzystać ten, jednak inny od rodzimego, przepis. Składniki : - 300 g mielonego mięsa, - mała cebula, - 1/2 ziemniaka, - 1mały, marynowany burak, - 1małe jajko, - 2 - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki mleka, - sól, pieprz, - bułka tarta do obtoczenia, - olej do smażenia. Wykonanie : Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Połówkę ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce, a buraka pokroić w drobną kostkę(...)Dodać resztę składników, doprawić i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano
Przepisy Mikołajanamoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel razem z piersią z kurczaka (maszynką do mielenia lub malakserem) . Do masy dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj(...)Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę
Kulinarny S.O.S.wieprzowego 1 jajko 1 l przecieru pomidorowego 50 g boczku 200 g mozzarelli lub żółtego sera olej z oliwek mała cebula bułka tarta, sól, pieprz 3 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować pulpeciki z mięsa, 1 jajka i bułki tartej.Dodać sól i pieprz do smaku. Uformować pulpeciki wielkości małego orzecha włoskiego i usmażyć. Na patelni usmażyć(...)pieczenia układamy warstwowo najpierw trochę przecieru , potem makaron, pulpeciki, znowu przecier pomidorowy, pokrojony w kostkę ser.Zużyć wszystkie składniki i na samej górze polać jeszcze sosem pomidorowym i posypać tartym serem. Zapiekać pod przykryciem 15 minut w temperaturze 180°C. SMACZNEGO
zielonacukinkanamoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel razem z piersią z kurczaka (maszynką do mielenia lub malakserem) . Do masy dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj(...)Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę
Kulinarne S.O.S.jęczmiennej (suchej) 1 sucha bułka namoczona w mleku/wodzie 1/2 białej części pora (małego) 1-2 jajka (w zależności od wielkości) 2 łyżki bułki tartej (płaskie) 1 łyżka majeranku sól, pieprz Ponadto: bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. Natomiast pora należy drobno pokroić, a bułkę(...)odcisnąć (nie do końca) z nadmiaru mleka/wody. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kotlety i każdego z nich obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron - na rumiano. Początkowo kotlety warto smażyć na większym ogniu i po przyrumienieniu się zmniejszyć płomień, aby posiadały złotą - a niespaloną "skórkę
Di gotujemleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 20 g kakao bez cukru ponadto: polewa czekoladowa 100 g płatków kokosowych 1/2 łyżeczki margaryny 2-3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Białka ubijamy z cukrem pudrem. Ubite białka z cukrem pudrem dodajemy do żółtek z oliwą(...)mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy oraz mleko. Delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao. Keksówkę smarujemy tłuszczem, a następnie obsypujemy bułka tartą. Nadmiar bułki tartej usuwamy. Ciasto do keksówki wlewamy naprzemienne, czyli porcja jasnego ciasta, a następna warstwa to porcja ciasta z kakao. Pieczemy przez 40-50 minut
Moja smaczna kuchniausmażone na oleju. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam jak dodatek obiadowy lub przekąskę. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków zważonych po ugotowaniu 2 jajka 100 g tartego żółtego sera sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)PANIERKA : jajko mąka i bułka tarta do panierowania
Kulinarne Fantazje Mariolifiletów rybnych 1 mała cebula 5 łyżek mleka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia Filety rybne i obraną cebulę pokrój w drobniutką kostkę. Przełóż do dużej miski i dodaj pozostałe składniki – jajko, mleko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz (dobrze dopraw, by miały(...)wyrazisty smak) . Całość dokładnie wymieszaj. Dłońmi formuj nieduże kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Do kotletów świetnie nadają się gatunki… morszczuk, mintaj, limanda, sandacz, panga, tilapia, miruna, dorsz, sola. Do kotletów polecam… – Surówkę z marchewki – Pomidory z cebulką i oliwą
Kulinarne S.O.S.SKŁADNIKI: – 1 duża pierś kurczaka – 2 plasterki szynki – 4 plasterki sera gouda – 1 jajko rozmiar L – 3-4 łyżki mąki – 3-4 łyżki bułki tartej – 300-400 ml oleju do smażenia – 1 łyżka musztardy dijon – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka przekrój na pół wzdłuż, tak aby uzyskać 2 cienkie(...)przygotowane kotlety włóż na 20-30 minut do zamrażarki, mięso powinno zesztywnieć ale nie zamrozić się. Przygotuj składowe panierki – do misek włóż osobno mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Po wyjęciu mięsa z zamrażarki odwiń kotlety z folii, obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż cordon bleu w dużej ilości rozgrzanego oleju. Mięso powinno smażyć
nietylkopasta.plplastry schabu 8-9 pieczarek 4 – 5 szalotek czosnek granulowany sól , pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej , dobrej jakości , białej 1 łyżka drobno tartego parmezanu Pieczarki siekamy drobniutko , tak samo szalotki . Wszystko podsmażamy na maśle z dodatkiem , soli , czosnku i pieprzu do smaku . Kruszonka pieczarkowa musi być złociście brązowa inaczej nici z genialnego(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Obsmażamy krótko z obu stron na patelni , najlepiej takiej , która będzie można umieścić w piekarniku . Na każdym kawałku układamy grubą warstwę kruszonki pieczarkowej i przykrywamy mieszanką bułki tartej i parmezanu . Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika , na dosłownie 6-10 minut . Tyle ,żeby kruszonka dostała rumieńców Serwujemy na gorąco , można posypać świeżym tymiankiem , pasuje doskonale Smacznego
Ogrodnik w podróżyrazem takie oszukane gołąbki robi się szybko,a są naprawdę smaczne. kapusta coolwrap 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 1o dkg ryżu 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koncentrat pomidorowy(...)bulion lub woda wegeta marchewka 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do garnka, zalać koncentratem wymieszanym z bulionem
Moje domowe kucharzeniestartego sera Grana Padano 4 czubate łyżki bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Piersi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kotleciki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Kotlety posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Jajka wybijamy do szerokiej miski lub na duży talerz, solimy, pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Bułkę tartą mieszamy z serem. Kotlety obtaczamy
Smak mojego domucena jest niby w porządku jak na rybę, ale ryba jest wątpliwa, a panierka to ponad 50 % całej masy, co w rezultacie daje nam bardzo drogą bułkę tartą. Ja i tak idę nieco na łatwiznę, bo do przygotowania kupuję rybę w kostce, bardzo ułatwia mi to sprawę. Kostkę dzielę na 4 paluszki. Kotlety ryby goszczą(...)małe kawałki ryby nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Co to jest panko? Japońska panierka panko to kawałki białego pieczywa, które są o wiele grubsze aniżeli w naszej bułce tartej. Używa się jej tak samo jak bułki tartej, ale w rezultacie daje ona o wiele lepszy efekt, danie wykonane przy użyciu panko jest bardziej chrupiące. Paluszki rybne przepis Potrzebujemy
MamaOskarka