Tarte buraczki z marchewką i miodem (do obiadu) Lubicie buraczki? Moja rodzina uwielbia. Takie tarte buraczki z marchewką i miodem idealnie pasują do drugiego dania. Jeśli nie liczyć gotowania czy pieczenia buraczków (zdecydowanie wolę tą drugą opcję), to surówka jest naprawdę prosta i szybka. A co najważniejsze jest pyszna i zdrowa. Chyba każdy z nas wie jak zdrowe(...)buraczki i miód. Spróbujcie tej mniej tradycyjnej wersji tartych buraczków z marchewką i miodem. Polecam. Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)* 1 mała czerwona cebula 1 marchewka sok z połowy cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu) miód do smaku – u mnie lipowy Huzar 1-2 łyżki oleju sól i odrobina pieprz do smaku *buraczki
Słodkie okruszkidużo czasu. Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa) Olej do natłuszczenia patelni Patyczki do szaszłyków (~6 sztuk) Przygotowanie Mięso mielone, jajko i bułkę tartą połącz ze sobą, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli będzie ona zbyt lepka dodaj(...)odrobinę bułki tartej. Następnie dodaj swoje ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, przyprawa do gyrosa) i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podziel powstałą masę na 6 równych części i z każdej uformuj “kiełbaskę”, a następnie nabij ją na patyczek do szaszłyków. Smaż na natłuszczonej patelni grillowej (można pominąć proces natłuszczania) przez około 20 minut co jakiś czas obracając szaszłyki
Programista w kuchnigorąco , prosto z patelni Składniki : 3 gotowane ziemniaki 1 kostka tłustego twarogu 6-7 pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko bułka tarta 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku Cebulę i pieczarki drobno kroimy , podsmażamy na smalcu . Studzimy , doprawiamy(...)solą , pieprzem i blendujemy na średnio zwartą masę . Ziemniaki przepuszczamy dwukrotnie przez praskę , tak samo postępujemy z twarogiem . Mieszamy razem masę pieczarkową razem z ziemniakami , dodajemy dwie łyżki bułki tartej , jajko , sól , cukier ,pieprz i łyżkę mąki . Wyrabiamy na dość gładkie ciasto . Pojedyncze porcje ciasta formujemy w małe walce , obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy do lodówki na około
Ogrodnik w podróżykalafior, wymieszać. Dodać żółtka, bułkę tartą, vegetę, potarty ser, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą łyżką nabrać masę i obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa nie chciała się lepić i rozpadała się to dodać trochę więcej bułki tartej. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i położyć klopsy. Smażyć aż nabiorą złotego kolory
Kuchnia Pokoleńtartej 4 łyżki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku łyżka posiekanego świeżego oregano – można zastąpić łyżeczką suszonego sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 700ml passaty pomidorowej opakowanie mini kulek mozzarelli sól i pieprz do smaku listki świeżego oregano szczypta cukru Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, parmezan, przeciśnięty przez
Smaczna Stronatygodnia. Składniki na klopsy: 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby) 1 kajzerka 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko majeranek sól pieprz cytrynowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia klopsów mleko do namoczenia kajzerki szczypta cukru Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju(...)mamy mrożoną rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odciśniętą kajzerką. Do masy dodajemy przesmażoną cebulę, żółtko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. Składniki na zalewę: 1 litr wody 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% 4 czubate łyżki cukru 1 łyżka soli
Walijskie Pichceniedzwonka z karpa – ew pół litra mleka – sól, pieprz – sok z połowy cytryny – kilka łyżek mąki – 1-2 jaja – kilka łyżek bułki tartej – olej do smażenia Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Nawet jak kupisz filety to będzie w nich trochę ości. Na wyjmuję(...)mleka. Osusz rybę a następnie pokrop ją sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Zostaw na 10 minut. w miseczkach przygotuj mąkę, rozbełtane jajo oraz bułkę tartą. Tak jak robisz z kotletami najpierw obtocz rybę w mące, dalej w jajku a na końcu z bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, musi pokryć całe dno, ryba potrzebuje
nietylkopasta.plcebula 1 opakowanie serka śmietankowego 50g masła duży kubek śmietany 18% sól i pieprz do smaku łyżeczka drobno posiekanej, świeżej pietruszki Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu łyżka masła Zaczynamy od zrobienia naleśników – do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, olej i dokładnie mieszamy. Następnie, przesiewamy do miski mąkę oraz sól i mieszamy(...)łyżką masła. Na dno naczynia układamy naleśnika, na niego około 1,5 łyżki sosu pieczarkowego i tak układamy warstwy do skończenia się naleśników. Wierzch tortu naleśnikowego posypujemy bułką tartą zmieszaną z parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż wierzch stanie się złocisty. Gotowy, zapieczony tort od razu podajemy. Kroimy trójkątne porcje. Powrót na górę
Smaczna Stronabardzo delikatne i pożywne. Ich przygotowanie nie sprawia więcej trudności, niż zrobienie kotletów mielonych. 6 ugotowanych jajek 1 surowe jajko 1 cebula bułka pszenna pęczek szczypiorku bułka tarta łyżeczka soli pieprz do smaku olej do smażenia Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy aż zrobi się rumiana. Dodajemy do nich(...)namoczoną i odciśniętą z wody bułkę, surowe jajko i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy. Jeśli masa jest jest zbyt rzadka można dodać do niej trochę bułki tartej. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe
Dieta bez mlekaCAVATAPPI) - 2 kubki bulionu warzywnego (+/- 500ml) - 2 kubki mleka (+/- 500ml) - łyżka chrzanu tartego - 100g żółtego sera w kawałku - sól, pieprz, czosnek granulowany - świeża pietruszka - odrobina maki do obtoczenia klopsików W misce dokładnie mieszamy mięso mielone, jajko, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, musztardę i bułkę tartą - doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym Z powstałem masy formujemy średnie
Smacznie Pysznie Kalorycznieszklanki bułki tartej plus bułka do panierki 2 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka mielona papryka kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej, kiedy się zrumienią dorzucamy na patelnię posiekaną cebulę. Do ugotowanej kaszy dodajemy pieczarki i cebulę. Dokładamy posiekaną natkę, majonez, bułkę tartą, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Podajemy z ulubionym sosem. Kasza gryczana to świetny pomysł na róznorodne dania. Nie musimy podawać jej tylko jako dodatek do obiadu, może być jego głównym składnikiem. Przy okazji zakupów w moim odkrytym niedawno sklepie internetowym
Z Majeczką w kuchnisól i pieprz – 5-6 łyżek czerwonego pesto – pół szklanki krojonych pomidorów z puszki – 1 kulka sera mozzarella – 1 jajko – 6-7 łyżek bułki tartej – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka kaparów – świeże listki bazylii PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Pierś z kurczaka pokrój na kilka mniejszych kawałków(...)połóż czubatą łyżeczkę pesto i niedbale rozsmaruj. Tak przygotowane mięso zwijaj w rulony lekko zawijając także boki do środka. W jednej misce rozbełtaj jajko, a w drugiej przygotuj bułkę tartą. Naczynie do zapiekania nasmaruj zaś oliwą. Rulony z kurczaka obtocz najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Ułóż je w naczyniu do zapiekania i wstaw
nietylkopasta.plschabu bez kości 60 g orzechów laskowych 2 żółtka 1 jajko 2 płaskie łyżki masła (temp. pokojowa) 2 łyżki chrzanu tartego 2 łyżki tartego drobno żółtego sera bułka tarta do panierowania pieprz,sól olej do smażenia Przygotowanie: Schab myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na 1,5 cm plastry. Każdy z nich rozbijamy
Krokusowy Dommięso wykorzystać do farszu. S kładniki : ok. 20 - 30 dag mięsa z rosołu ok. 25 dag pieczarek, a jeszcze lepsze świeże lub mrożone grzyby cebula jajko, bułka tarta pieprz, sól, majeranek olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielić, umyte grzyby b.drobno pokroić, cebulę również Jeśli mamy pieczarki to przesmażyć razem z cebulą, a jeśli prawdziwe grzyby np. podgrzybki(...)najlepiej osobno bez cebuli, cebule dodać jak grzyby będą miękkie- przesmażyć razem Składniki połączyć, dodać do smaku sól, pieprz, majeranek, jeśli farsz będzie zbyt rzadki dodać odrobinę bułki tartej, wymieszać. Usmażyć naleśniki wg tego przepisu. Nakładać na nie farsz, zwijać. Naleśniki obsmażamy, zanurzając uprzednio w rozmąconym jajku , a potem w bułce tartej
Proste Potrawybułce. Ja nie jestem wyjątkiem ale coraz częściej używam alternatywnych panierek. Jeśli już mam zamiar użyć tartej bułki to wolę ją zrobić sama. Ostatnio kupiłam przyprawę do kurczak (myślałam, że to przyprawa), okazało się jednak, że to była przyprawiona tarta bułka. Raczej nie przypadła mi do smaku. Sznycel z kurczaka przyrządzam często z fileta piersi kurczaka
codojedzenia