tarta - 42848 przepisów (strona:439/2857)

Kotleciki z dorsza 123

składniki: 150 g fileta z dorsza 1/2 czerwone podłużnej papryki 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko panko, jajko i mąka do panierki Kotleciki z dorsza wykonanie: Dorsza, paprykę, pietruszkę, jajko i bułkę tartą miksujemy razem w robocie kuchennym. Następnie całą masę przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy(...)razu kotleciki, więc należy trochę ją podmrozić, aby łatwiej można było zrobić klopsiki. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i w panko, można oczywiście użyć normalnej bułki tartej ale ja wolę panko ;) Smażymy na złoty kolor z obu stron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Kotlety mielone z majonezem 186

mielonej karkówki wieprzowej 1 mała bułka pszenna 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sałatka staropolska  Firmy ORZECH Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę(...)koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam kotlety ( z tej porcji wyszło mi 9 szt), które lekko obtoczyłam w bułce tartej. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około 10 min).Następnie  na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę

Gosia gotuje
Środa: Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym 133

łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku Łyżka oregano Łyżka bazylii Sól Pieprz Łyżka miodu Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do mięsa przyprawy: oregano, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dodaj tarty parmezan i wyrabiaj całość przez 2-3 minuty, aż mięso stanie się gładkie i zwarte. Odstaw do lodówki na 15 minut. Krok 2 Przygotuj sos. Rozgrzej w rondlu trzy

Niedzielny kucharz
Chrupiące udko z warzywami 159

obsmażyć w panierce. Do tak przygotowanego mięsa doskonale pasują warzywa na patelnię. Polecam spróbować. Składniki: 2 udka / nóżki Na panierkę: około 1/2 szklanki mąki pszennej około 1 szklanki bułki tartej 2 jajka 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pieprz do smaku Do warzyw: warzywa na patelnię z leśnymi grzybami Hortex sól ziołowa do smaku około 2 łyżek oleju pieprz(...)będą miękkie i soczyste w środku. Możemy też użyć np. udek na których gotowana była jakaś zupka. Przygotowujemy panierkę. Do jednej miski / głębokiego talerza wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, w trzeciej rozbełtujemy widelcem jajka z słodką czerwoną papryką i pieprzem. Udka maczamy najpierw w jajku, następnie w mące, potem znów w jajku i dopiero w bułce tartej

Słodkie okruszki
Zucchini – czyli warzywne spaghetti bolonese 154

łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku Łyżka oregano Łyżka bazylii Sól Pieprz Łyżka miodu Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do mięsa przyprawy: oregano, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dodaj tarty parmezan i wyrabiaj całość przez 2-3 minuty, aż mięso stanie się gładkie i zwarte. Odstaw do lodówki na 15 minut. Krok 2 Przygotuj sos. Rozgrzej w rondlu trzy

Niedzielny kucharz
Spaghetti a'la bolognese z indykiem (wersja fit w 15 minut!) 142

oliwek 1 łyżka kremowego serka typu Almette przyprawa do kuchni włoskiej (czosnek suszony, oregano, bazylia itd.) sól i pieprz makaron spaghetti z mąki durum świeża bazylia do podania tarty parmezan/ser żółty  Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju/oliwie. Dodać wcześniej obraną, startą marchewkę i mielone mięso. Podsmażać do zarumienienia. Podlać niewielką ilością wody, a następnie wrzucić(...)opakowaniu. W szklance lub miseczce wymieszać kremowy serek z 2 łyżkami gorącego sosu i dodać do zawartości patelni, dokładnie wymieszać. Gotowe! Podawać sos z ulubionym makaronem, świeżą bazylią i tartym serem.    Smacznego! 🍝 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Tort makowy z masą serowo-śmietankową... Jubileuszowy. Na piąte urodziny bloga 149

białek i utarłam je z cukrem aż masa stała się lśniąca i prawie biała. Nie przerywając ubijania pomalutku wlewałam olej. Do mąki przesiałam proszek do pieczenia. Mak połączyłam z tartymi   migdałami. Do utartej masy żółtkowej   wsypałam mak z migdałami. Dalej ucierałam mikserem. Następnie partiami wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam. Masa jest gęsta i trochę ciężko(...)szkodzi, bo przecież jeszcze będą dodane ubite białka. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Spód tortownicy (średnicy 26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki posmarowałam masłem i obsypałam bułka tartą. Białka ubiłam na puszystą pianę. Dwie łyżki ubitych białek przełożyłam do masy i wymieszałam mikserem (na małych obrotach). Teraz już masa łatwiej się miesza. Do masy przełożyłam pozostałe

Kuchnia u Krysi
Śledzie z farszem grzybowym 151

wiaderku. W środku było 6 dużych filetów. Składniki: 6 płatów śledzi a’la Matias 40 g suszonych grzybów (np.borowiki) 1 cebula 1 jajko 5 łyżek   bułki tartej 2 łyżki mąki sól pieprz świeżo zmielony olej do smażenia natka pietruszki (brak na zdjęciu) Ponadto potrzebne będą: wykałaczki do spinania śledzi szczypiorek do dekoracji cytryna Wykonanie: Grzyby szybko opłukałam(...)farsz gotowy. Na każdym płacie śledziowym rozłożyłam porcję farszu. Zwinęłam w rulony i spięłam dwiema wykałaczkami. Przygotowałam panierkę. 2 łyżki mąki pszennej. Rozkłócone jajko. W trzeciej miseczce bułka tarta. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Z ruloników śledziowych delikatnie „przycięłam” wykałaczki, żeby łatwiej było panierować. Śledzie oprószyłam delikatnie mąką, panierowałam w jajku, a potem w bułce tartej

Kuchnia u Krysi
Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 129

niedługo w warzywniaku będzie świeży. Upiekłam tartę na orkiszowym spodzie a szpinak posłużył mi jako farsz. Dorzuciłam też ser pleśniowy, który fajnie komponuje się ze szpinakiem. Do przygotowania tarty użyłam masła i śmietany firmy Jogo . Bardzo polecam te produkty bo bardzo je lubie i często ich używam. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej(...)nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się zarumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Przygotowac farsz

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone w sosie bolońskim 132

tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej Sos boloński:  1 puszka pomidorów 2 średnie marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku  sól, pieprz, oregano  olej  1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut.  3. Przygotowujemy sos: marchew ścieramy na średnich oczkach tarki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew, czosnek i cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy do odparowania

Szefowa kuchni
Kotlety mielone 189

minuty. Po tym czasie dodajemy namoczoną bułkę, sól oraz pieprz i uruchamiamy w trybie manualnym na 2 minuty, obroty 10. Z gotowego mięsa formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy w towarzystwie puree ziemniaczanego oraz ulubionej surówki. Sposób przygotowania tradycyjny: Bułkę namaczamy w mleku(...)mielenia. Zmiel0ne mięso łączymy z namoczoną bułką i wyrabiamy dłonią aż do całkowitego wchłonięcia się płynu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z gotowego mięsa formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy w towarzystwie puree ziemniaczanego oraz ulubionej surówki

Kuchnia w czekoladzie
Kotlet schabowy po bawarsku 187

gazety. Zrobiłam w weekend na obiad. Do tego ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty - wyszło pysznie. Polecam! Składniki: 6 kotletów schabowych 2 łyżeczki tartego chrzanu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz mąka 2 jajka bułka tarta masło klarowane Sposób przygotowania: 1. Mięso rozbić na dowolnej grubości kotlety. Lekko popieprzyć i osolić z obu stron. 2. Musztardę i chrzan(...)kotlety z obu stron. Można schłodzić 30 minut w lodówce, ale nie jest to konieczne. 3. Mięso panierować najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu na rumiano na maśle klarowanym. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Siekane kotlety z indyka pieczone w piekarniku 149

nich majeranek oraz łyżkę wody i całość na delikatnym ogniu dusimy przez około 4 minuty. Studzimy cebulę i przekładamy do mięsa, mieszamy dodajemy pozostałe składniki – oprócz bułki tartej. Całość porządnie wyrabiamy ręką aby wszystkie składniki się połączyły. I teraz albo robimy dużo małych kulek, albo mniej większych – po prostu takie jakie lubicie :) Każdy z kotlecików / kuleczek toczymy(...)rękach do pożądanego kształtu / rozmiaru i obtaczamy w bułce tartej.   Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, na nim kładziemy nasze kotlety i pieczemy 35 minut mniejsze / 50 minut większe ( sprawdź jednego czy na pewno te większe się upiekły ). Obiad gotowy, teraz ukochane dodatki i już :)   Smacznego !     Siekane kotlety z indyka pieczone w piekarniku

Kuchnia na wzgórzu
KOTLECIKI Z JAJKIEM I KUKURYDZĄ 172

400g mięsa mielonego z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko cebula łyżka masła klarowanego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki zimnej wody 4 łyżki kukurydzy konserwowej sól,pieprz bułka tarta do panierki olej do smażenia WYKONANIE  Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle na złoty kolor.Studzimy. Do mięsa(...)koniec dodajemy jajka na twardo pokrojone w kosteczkę oraz kukurydzę.Wszystko dokładnie mieszamy. Maczamy dłonie w zimnej wodzie (kotleciki będą się trochę kleić) i formujemy kotlety,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju .Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kotleciki wyszły bardzo smaczne!!! SMACZNEGO

Mała w garnku miesza