tarta - 42848 przepisów (strona:442/2857)

Filet z karpia w panierce. 139

bułki tartej sól pieprz mielony około 1/2 szklanki oleju do smażenia Dekoracja : kilka plasterków cytryny zielona natka pietruszki Sposób wykonania :   F ilety opłucz, pokrój na porcje, osusz, natrzyj solą i oprósz pieprzem. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Jajka wbij do miseczki, roztrzep widelcem lub trzepaczką. Na jednym talerzyku przygotuj mąkę , na drugim bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej. Filety najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wyłóż na talerzyki lub półmisek, udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami pietruszki.   F ilety możesz też podać z chrzanem wymieszanym z śmietaną , niedużą ilością cukru i kilkoma kroplami

Przepisy i porady kulinarne
Włoska zupa Minestrone po polsku (bezglutenowa) 130

puszki pomidorów lub 5 całych świeżych sparzonych bez skórki i szypułek 1 puszka białej fasoli ćwierć główki białej kapusty ok półtora litra bulionu oliwa z wytłoczyn do smażenia ser tarty typu parmezan lub grana padano około 300 g makaronu bezglutenowego (użyłam spaghetti, który drobno połamałam, jak do rosołu) sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia Wykonanie: 1. Boczek kroimy(...)bezglutenowej lepiej makaron ugotować osobno. Zupę Minestrone podaję w ten sposób, że najpierw nalewam zupę do miseczki, potem dodaję około 2-3 łyżek makaronu na środek i całość posypuję tartym serem typu parmezan lub grana padano

Kawa z mlekiem
Lasagne bolognese (bezglutenowa) 145

przykrywamy beszamelem. Uważamy z warstwami, żeby nam starczyło składników na dalsze warstwy. 15. I znów porcja sosu bolońskiego, na który trzemy ser grana padano. 16. Kolejna warstwa makaronu, który następnie pokrywamy beszamelem. 17. Następnie porcja sosu bolońskiego z tartym serem grana padano na wierzchu. 18. I ostatnia warstwa makaronu. 19. Pozostałość beszamelu. 20. Pozostałość sosu bolońskiego i na wierzch(...)spora ilość tartego sera grana padano.  Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy lasagne do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę z termoobiegiem pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem i ściągamy pokrywkę i zapiekamy wierzch. I gotowe :-) A najlepsza jest oczywiście następnego dnia

Kawa z mlekiem
Kotlety schabowe z musztardą 968

Składniki: 600 g schabu bez kości około 4 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Panierka: 2 jajka 4 łyżki mleka około 5 łyżek mąki pszennej około 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania: Od mięsa odkrawamy tłuszcz i białą sztywną otoczkę. Kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Pojedynczo układamy kawałki mięsa na desce do krojenia, przykrywamy(...)folią aluminiową i za pomocą tłuczka rozbijamy kotlety (rozbijamy je z obydwu stron). Następnie oprószamy je solą i pieprzem a na jednej stronie rozsmarowujemy musztardę. Mąkę i bułkę tartą sypiemy na oddzielne talerze. Jajka za pomocą widelca roztrzepujemy razem z mlekiem. Rozbite mięso obtaczamy w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelni

Qchnia po prostu
Wrapy z kurczakiem i warzywami 150

zdrowszy i tańszy. I wcale nie tak trudny do przygotowania. Polecam Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia oraz: pomarańcza 1/4 czerwonej papryki kilka liści sałaty lodowej pomidor średni kawałek zielonego ogórka sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego(...)małego słoiczka wkładamy jogurt, majonez, wsypujemy sól oraz utarty w moździerzu pieprz kolorowy, mieszamy i odstawiamy. Do miseczki wybijamy jajko i mieszamy je, na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Mięso z piersi kurczaka najpierw moczymy w jajku a potem w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Składanie: na środek każdej tortilli

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pulpeciki z tuńczyka 195

raczej traktuję je jako jednorazowy eksperyment, niż danie, do którego chce się wracać. 4 jajka 1 puszka tuńczyka w oleju kajzerka sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta Trzy jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy. Bułkę zalewamy niewielką ilością wody lub mleka, zostawiamy do namoczenia. Dokładnie odciskamy. Do malaksera przekładamy ugotowane jajka, jajko surowe, odciśniętą bułkę oraz(...)odsączonego z oleju tuńczyka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Miksujemy. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (w razie gdyby masa jajeczno-tuńczykowa wyszła zbyt wodnista, dosypujemy stopniowo bułki tartej). Panierujemy w jajku, oraz w bułce tartej. Smażymy w głębokim, średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto.   Można podać z sosem śmietanowym – 2 cebulki dymki drobno siekamy (biała

Smaki Na Talerzu
Roladki drobiowe 145

drobiowe z papryką i serem feta. Bardzo smaczne, szybkie do zrobienia, a co najfajniejsze można je przygotować na kilka sposobów. Teraz usmażyłam je w panierce z jajka i bułki tartej, ale następnym razem mam zamiar upiec je w piekarniku bez panierki, a jeszcze kiedy indziej zrobić na parze również w wersji saute. Jak widać, każdy znajdzie coś dla siebie(...)roladek: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok.550-600g) 1/2 żółtej małej papryki 1/3 opakowania sera typu feta przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka panierka: 1 jajko + bułka tarta   Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich rozklepać jak na kotlety. Od strony, która będzie na zewnątrz roladki posypać solą, pieprzem

Simply Food
Tarta rustykalna truskawkowo - jabłkowa 138

wolnego brzegu. Jabłka układamy w kółko, zostawiając czysty brzeg. Polewamy masłem. Zwijamy brzegi ciasta na jabłka robiąc zakładki, nie będą równe i w tym urok tej tarty.  Wierzch: - 4 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz - 1 jajko - 2 łyżki mleka - cukier trzcinowy Roztrzepane jako(...)mieszamy z mlekiem i smarujemy brzeg ciasta. Posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40-45 minut, do miękkości jabłek. Po upieczeniu wyjmujemy tartę z piekarnika i smarujemy jabłka podgrzanym dżemem. Zostawiamy do ostygnięcia. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Kulinarne życie
Pieczone pulpety w meksykańskim stylu 122

wprost rozpływają się w ustach. Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego -1 cebula -8 łyżek kukurydzy -1/2 czerwonej papryki -1 jajko -3-4 łyżki bułki tartej -1 ząbek czosnku -4 łyżki oleju rzepakowego -1 puszka pomidorów -300ml passaty pomidorowej -1 łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -szczypta mielonego oregano -zioła prowansalskie(...)dente w lekko osolonej wodzie. Połowę cebuli  drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać mięso mielone, 4 łyżki kukurydzy, słodką i ostrą papryczkę, mielone oregano, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem i całość razem wyrobić. Jeśli mięso się zbyt klei można dodać więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Z mięsnej masy formować

Zielona Kuchnia
Pieczeń z mięsa mielonego z serem, boczkiem i jajkami 207

Mięso podałam z tartymi buraczkami z jabłuszkiem od JAMAR:) 800-850 g mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 1 jajko około 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz Dodatkowo: 5-6 plastrów boczku ok. 80 g serka śmietankowego lub topionego w pojemniczku (!) 3-4 plastry żółtej mozzarelli 3-4 jajka Cebulę(...)drobną kostkę. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Gdy się zeszkli, zdejmujemy z palnika, studzimy. Do dużej miski przekładamy mielone mięso. Dodajemy zimną cebulkę. Wbijamy jajko. Wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Wyrobione mięso przekładamy do formy keksowej. Wykładamy nim dno i boki formy. Przez środek pozostawiamy wgłębienie, które

Smaki Na Talerzu
KOTLETY MIELONE Z PAPRYKĄ 129

wcześniej namoczona w mleku, jajko, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, suszona natka pietruszki, curry, łyżka bułki tartej + do panierowania. Przygotowanie: Cebulę drobno siekam, podsmażam na oleju, studzę. Paprykę kroję w drobną kosteczkę. Mięso dokładnie łączę z warzywami, odciśniętą bułką, bułką tartą i przyprawami. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Smażę na niedużym ogniu, aż będą

JejKuchnia
Kotlety z białej fasoli 151

tego takie kotleciki są szybkie do zrobienia, bardzo syte i pyszne.   Składniki: 2 puszki białej fasoli  2 cebule 2 marchewki 2-3 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Cebulę i marchewkę umyć, obrać. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Fasolę osączyć z zalewy, zmiksować. Na patelni zeszklić cebulę z marchewką, pod koniec dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć. Do fasoli dodać podsmażoną cebulę, marchewkę, 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Na koniec dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty

magiczna kuchnia Kasi
Jajka po szkocku 160

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego 1 surowe jajko, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, 1 łyżeczkę majonezu (wtedy masa z mięsa nie będzie twarda), odrobinę bułki tartej. Wyrabiamy jednolitą masę. Oddzielamy odrobinę masy mięsnej, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją i układamy na niej całe ugotowane jajko na twardo, następnie "owijamy" całe jajko masą mięsną tak żeby(...)było widać jajka spod spodu. Tak gotowe jajko obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju. Postępujemy tak z każdym kolejnym jajkiem. Po usmażeniu wszystkich jajek, każde przekroić na pół, ułożyć na talerzu i udekorować majonezem, koperkiem lub natką pietruszki

Olga Piecze i Gotuje
Oszukane gołąbki 193

Takie oszukane gołąbki robi się szybko i są smaczne. kawałek kapusty  70 dag mielonego mięsa 1 cebula 1o dkg ryżu 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koncentrat pomidorowego około(...)bulionu lub wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki, zalać

Moje domowe kucharzenie
Pulpety zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 277

łyżek mąki pszennej  Sos: ok. 300-330 ml śmietany 18% 150 g tartego żółtego sera kilka łyżek mleka 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz   W misce dokładnie wymieszać mięso z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką papryką, jajkiem, bułką tartą, solą oraz pieprzem. Uformować z masy pulpeciki, obtoczyć je delikatnie

Simply Food