tarta - 42848 przepisów (strona:449/2857)

Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami w słoiczku 165

razem z suszonymi pomidorami, wbić jajko i wsypać odrobinę bułki tartej, wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Włożyć do czystych słoiczków i pasteryzować ok 25-30 min.  Można również upiec pasztet. Masę przełożyć do keksówki jednorazowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 180 st C przez

Gaździnka warzy
Falafel 137

jajko 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 40 g sera żółtego 1 łyżka oleju olej do smażenia Przygotowanie: Za pomocą robota kuchennego mielimy ciecierzycę(wodę z moczenia wylewamy) z czosnkiem, 2/3 cebuli i pietruszką.Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, proszek do pieczenia, jajko i bułkę tartą.Mieszamy.Pomidory kroimy(...)kwadraty. Do garnka wlewamy olej (ok. 2 szkl) i rozgrzewamy go.Następnie lepimy z masy z ciecierzycy małe kuleczki, do środka każdej wkładamy kawałeczek żółtego sera.Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złote, odsączamy z nadmiaru oleju.Na talerzyku układamy porwany listek sałaty,na tym układamy nasze falafele i dekorujemy świeżą pietruszką.Podajemy z sałatką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotleciki z mintaja 157

Proponuję przygotować z niego niewielkie kotleciki , w których nie ma zbyt wiele dodatków, dzięki czemu wiemy, że jemy rybę, a nie coś innego :)  Nie dodaję do środka bułki tartej, przez co kotleciki są bardzo delikatne i miękkie. Takie kotleciki rybne na pewno posmakują również dzieciom . W każdym razie u mnie się sprawdzają :) Składniki na około 14 sztuk(...)duża cebula 1 jajko 1 mała sucha bułka 300 ml mleka do namoczenia bułki (ewentualnie dodajemy wody) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kotleciki z mintaja Rybę rozmrażamy i odciskamy, by nie było w niej za wiele wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle

Trzeci talerz
Mielone kule z pieczarką 353

łopatki wieprzowej) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 cebula Sól Pieprz 7 pieczarek Olej do smażenia Pieczarki oczyszczamy i w całości przesmażamy na rozgrzanej patelni (muszą się zrumienić i zmięknąć). Najlepiej wybrać te niewielkie. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy mielone mięso, cebulkę, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem(...)smaku. Całość wyrabiamy na gładką masę. Przygotowanym mięsem oblepiamy pieczarkę, tak aby powstała kula. Każdą obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju

VioletoweKucharzenie
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55852

minut pieczemy! Po drugie. Muffinki możemy zrobić w różnych wersjach, wedle upodobań naszych domowników i gości na święta (ten nie lubi rodzynek, ten uczulony na orzechy). Po trzecie. Muffinki robimy wedle naszych upodobań i z takimi dodatkami, jakie sami lubimy :) Przepis na muffinki jest  TUTAJ A pokrótce: Składniki : suche: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki(...)układamy warstwę herbatników. Ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy. Nie dodajemy cukru, bo pozostałe warstwy (kajmak i karpatka) są wystarczająco słodkie. Ubitą śmietankę nakładamy na herbatniki. Posypujemy wiórkami, tartą czekoladą lub kolorową posypką cukrową. Całość chłodzimy. I gotowe! 12. Pierniczki Pierniczki - trochę oszukane, bo robimy duuuużo wcześniej. Ale za to w Wigilię czas przygotowania jest szybszy niż

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Placki z bobu z listkami szpinaku 146

Składniki 440 g bobu 2 ziemniaki kilka czarnych oliwek czerwona cebula szpinak w listkach  2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek bułka tarta  jajko Przygotowanie Ugotowane w mundurkach (bez soli) ziemniaki przecisnąć przez praskę(...)zmiksowanego bobu. Dodać drobno posiekaną cebulę z oliwkami i posiekany szpinak. Wbić jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wcisnąć przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać dwie łyżki bułki tartej i wszystko wymieszać. Obtoczone w bułce tartej kotleciki smażyć na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony i gotowe

Gaździnka warzy
Świąteczna szarlotka + film 155

ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 15-20 minut, po upieczeniu przestudzamy. Wystudzone ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz budyń. Ubitą pianę dokładnie rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Gotowe

Smakowite Dania
Tarta z żurkiem 127

długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni. Do miseczki przekładam(...)patelni. Jajka sztuk trzy gotuję na twardo i kroję na pół. Na wystudzone ciasto wylewam 2/3 farszu, układam plastry kiełbasy, połówki jajek, dodaję boczek i wylewam resztę farszu. Tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15 minut aż się zetnie. Posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Pomarańczowe szarlotki z bezą 153

migdałów tartych szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody nadzienie: 3 jabłka 1 pomarańczo 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej beza: 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone zimne masło, sól, żółtka, wodę, migdały. Ciasto zagniatam szybko rękoma. Wstawiam do lodówki(...)pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka. Ciasto dziele na sześc części i każdą wałkuję do rozmiarów foremki do tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów foremki, nakłuwam widelcem. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół i piekę 15 minut aż się zarumienią

wesoła kuchnia
Pieczarki panierowane, smażone w głębokim tłuszczu 920

mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 czubata łyżka tartego parmezanu Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki dość mocno solimy i pieprzymy (z obu stron) oraz posypujemy 1 czubatą łyżeczką ziół prowansalskich. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Wszystkie(...)mieszamy łyżką. Ciasto będzie gęste. Panierkę wlewamy do pieczarek i całość bardzo dokładnie mieszamy. Pieczarki muszą być pokryte ciastem z każdej strony. Tak przygotowane pieczarki dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Olej wlewamy do niewielkiego rondelka. Jego ilość powinna być taka, aby wrzucone pieczarki się w nim zanurzyły. Jego głębokość może być mniejsza, niż wysokość pieczarki, ponieważ po wrzuceniu dużej

Smak mojego domu
Schabowe zapiekane ze szpinakiem 121

świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 100 g serka naturalnego (typu almette) mąka 1 jako bułka tarta smalec do smażenia 150 g tartej mozzarelli sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem(...)serkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem soli następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na smalcu, z obu stron na rumiano. Na każdego kotleta układamy szpinak i posypujemy serem. Kotlety zapiekamy w 180°C do momentu rozpuszczenia sera. st1\:*{behavior

R'n'G Kitchen
smażone przekąski na imprezę 2565

serii możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl , konkretnie tu: (klik) Składniki:  400 g małych pieczarek 2 filety z kurczaka  4 jajka szklanka mąki 2 szklanki bułki tartej litr oleju 2 łyżeczki ostrej papryki 100 g żółtego sera 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych sok z połowy cytryny sól, pieprz na sos: duży kubek jogurtu greckiego  ząbek czosnku(...)owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.  Następnego dnia odsączyć. Pieczarki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Jajka rozbełtać ze szczyptą soli. Bułkę tartą podzielić na połowę, do jednej części dodać ostrą paprykę i starty bardzo drobno ser, do drugiej połowy wmieszać orzeszki. Mięso i pieczarki panierować najpierw w mące, później

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kotlety jajeczne z pieczarkami 165

Jarskie kotleciki z jajek i pieczarek to idealny pomysł na szybki, bezmięsny obiad. Składniki: 6 jajek 8-9 średnich pieczarek cebula bułka tarta koper papryka ostra, gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie 5 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Pieczarki i cebulę kroimy(...)kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, albo kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy pieczarki, jedno surowe jajko, około 2 łyżki bułki tartej, łyżkę posiekanego koperku i przyprawy. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie forujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron

e-PrzepisyKulinarne
Klopsy z jajek z dwoma serami 238

łyżki bułki tartej 1,5 łyżki sezamu 0,5 łyżki czarnego sezamu Do smażenia: olej kokosowy nierafinowany Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić i zrumienić na maśle klarowanym. Bułkę namoczyć w mleku. Jajka i żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić jajko dodać mascarpone, zrumienioną cebulę, odciśniętą bułkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Z masy jajecznej formować klopsy obtoczyć w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażyć na oleju aż się zrumienią

Ala piecze i gotuje