tarta - 42848 przepisów (strona:446/2857)

Arancini z pieczarkami 219

Arancini lub arancine - to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i mozarelli. Inne odmiany to: arancini con burro (z masłem), arancini con funghi (z grzybami) i arancini con melanzane (z bakłażanem), con salsiccia (z kiełbasą), con gorgonzola, con salmone(...)jajko Farsz: - 250 g pieczarek - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek startego żółtego sera - natka pietruszki - sól, pieprz (do smaku) - oliwa/olej Do panierowania: - 2 jajka - sezam - mąka - bułka tarta (może być panko) - olej do głębokiego smażenia Ryż i farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziły. Ponieważ ja wykorzystałam pozostałość ryżu po temari sushi (bardzo dobrze

mojewypiekiinietylko
Kotleciki pieczarkowo jajeczne. Smaczne i chrupiące. 1991

bezmięsny obiad lub kolację. Polecam :) Składniki ( na 7-8 sztuk ) - 6 jaj ugotowanych na twardo - 1 jajko surowe - 30 dag pieczarek - pęczek szczypiorku, lub zielonej cebulki - sól - bułka tarta - olej Wykonanie Pieczarki oczyściłam i starłam na tarce na dużych oczkach, przesmażyłam na łyżce oleju, krotko tylko do odparowania wody, pod koniec smażenia lekko posoliłam(...)Ostudziłam. Jajka na twardo starłam na tarce o grubych oczkach, do jajek wbiłam surowe jajko, dodałam posiekaną zieloną cebulkę, ostudzone pieczarki, sól do smaku i około 4 łyżek bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Następnie uformowałam lekko spłaszczone kotleciki. Każdy kotlet opanierowałam w bułce tartej. Smażyłam na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podałam na ciepło z  pieczonymi ziemniaczkami

Kuchnia z widokiem na ogród
Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty, w sosie pieczarkowym 208

kapusty kiszonej (mam swoją kiszoną z marchewką i cebulką przepis w mojej kolekcji) • 1 cebula • 1 duży ząbek czosnku • 2 łyżki kaszy manny • 2 jajka • tarta bułka do panierowania • kumin • sól • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • olej do smażenia sos • 0,5 kg pieczarek • 2 łyżki masła • 1 szklanka śmietany 18% • 1 łyżeczka mąki • sól • pieprz(...)ryżem i mięsem mielonym, dodać startą  cebulę i czosnek, dać jajka ,kasę manną i przyprawy.  Wszystko dobrze wymieszać, zostawić na godzinę. ( Gdyby masa była za rzadka dodać tartej bułki) 3. Z masy formować gołąbki,obtoczyć w tartej bułce,smażyć na oleju  Usmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego  zapiec w piekarniku 30 minut 200 stopni

W królestwie smaków Beaty
Bitki/kotlety ze śledzia (według przepisu z 1904 roku) 130

mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. Z powstałej masy uformować okrągłe kotlety. Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu - z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).      (*) Treść oryginalnego przepisu:   “Licząc na jeden bitek jednego śledzia, wziąć cztery śledzie, które dobrze(...)kawałek masła, jedną cebulę, 2 całe jajka i trochę pieprzu. Masę tę dobrze wymieszać i robić z niej okrągłe bitki, które obsypawszy mąką, maczać w jajku rozbitym i w tartej bułeczce i smażyć na gorącem maśle. Gdy się zrumienią wstawić je na 2 minuty do pieca i podać z kartoflami, a podając położyć na każdy bitek kawałek surowego masła

Di gotuje
tarta z sokiem kisielowym i bitą śmietaną... 169

Składniki: TARTA: mąka tortowa 250 gram, cukier drobny 100 gram, zimne masło 125 gram, jajka 2 sztuki "M" NADZIENIE: sok wiśniowo-jabłkowy 1 litr, jabłka 2 sztuki, kisiel wiśniowy 2 opakowania + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, śmietana kremówka 36% 500 ml, cukier puder 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba, wafelki czekoladowe(...)przełożyć do tarty i schować w chłodne miejsce do stężenia kisielu zimną śmietanę wlać do naczynia, wsypać cukier, cukier wanilinowy, śmietan fix i mikserem ubić na sztywno tartę z formy wyjąć na talerz, śmietanę rozsmarować na masie kisielowej, posypać kolorową posypką i drobno pokrojonym wafelkiem Lusette, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety ze szpinakiem i fetą 142

łyżeczki soli olej do smażenia farsz : 500-600 g szpinaku (u mnie brykiet) 270 g sera feta 3 ząbki czosnki sól, czosnek granulowany dodatkowo : 3 jajka 2 szklanki bułki tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie : Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól - miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem(...)koniec doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym i solą. Na naleśniki nakładamy farsz, składamy w kopertę. Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem - roztrzepujemy, na drugi talerz przesypujemy bułkę tartą. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto po kilka chwil z dwóch stron. Podajemy wg uznania - u nas z sosem czosnkowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety z gotowanego drobiu 183

bułki tartej do farszu + do panierowania sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Pieczarki umyć i pokroić. Usmażyć na rozgrzanym maśle z odrobiną soli, a następnie zmielić wraz z mięsem drobiowym "rosołowym", cebulą i surową piersią z kurczaka. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy rozdrobnioną do farszu. Wbijamy jajka, dodajemy starty żółty ser,bułkę tartą i  doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podajemy z ziemniakami, sosem- u mnie najczęściej koperkowym i surówką

Kuchnia w czekoladzie
Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem, oliwkami i mozzarellą w cieście francuskim 361

SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka 140 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka masła 40 g zielonych oliwek 1 kulka mozzarelli 2 jajka bułka tarta do obtoczenia piersi z kurczaka olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony pieprz 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić z obu stron solą i pieprzem, W głębokim talerzu rozbełtać jedno jajko, do kolejnego talerza nasypać bułki tartej. Przyprawione piersi obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Obie piersi zarumienić z każdej strony, po czym wyciągnąć na talerz

Passions hobbies life
Pełnoziarnista tarta z fasolką szparagową, szynką i kozim serem 170

dobry sposób na wykorzystanie różnych składników, które zalegają w lodówce czy szafce. Ja tym razem myślałam jak wykorzystać fasolkę szparagową. Efekt całkiem niezły:-) Składniki podane są na małą tartę. Składniki na ciasto: szklanka mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki masła żółtko 3 łyżki mleka szczypta soli Składniki na wypełnienie: 200g fasolki szparagowej 50g szynki dobrej jakości mała cebula 2 jajka pół szklanki(...)Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną szynkę i podsmażyć jeszcze przez parę minut. Wymieszać z fasolką szparagową i wyłożyć na podpieczony spód o tarty. Jajka rozbić i dokładnie wymieszać z mlekiem oraz przyprawami. Tak przygotowany płyn wlać na fasolkę szparagową. Na wierzch ułożyć kozi ser. Piec około 25 minut

wysmienity
Tarta bez spodu z kurczakiem i szparagami – niskowęglowodanowy, białkowy posiłek. 154

Tarta upieczona bez kruchego ciasta to alternatywa dla tych, którzy zdecydowali się z różnych(...)powodów na omijanie cukru w każdej postaci. Jak wiadomo spód na tartę zawiera mąkę a ta głównie składa się z węglowodanów. Nie jest to nic złego i przepis na spód możecie znaleźć tutaj. Jednak wiele osób musi uważać na to ile węglowodanów spożywają z każdym posiłkiem. Tarta nieskowęglowodanowa, bardzo delikatna i smaczna. Z odrobiną czosnku, lekko pikantna idealna

wysmienity
Arancini z kaszy z pikantnym sosem pomidorowym – danie z dużą ilością błonnika oraz sposób na wykorzystanie kaszy. 144

Arancini to potrawa kuchni włoskiej, pochodzi od słowa arancia co znaczy pomarańcza. Jest to wytrawne danie z ryżu z dodatkami obtoczone w panierce z bułki tartej i smażone na tłuszczu. U mnie wersja spolszczona bo z kaszy gryczanej oraz siemienia lnianego. Dodatkowo dodałam orzechy włoskie oraz ser. Całość jest podana na pikantnym sosie pomidorowym. Składniki na około 12 kulek(...)łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki siemienia lnianego spora garść orzechów włoskich 100g sera żółtego 500g pomidorów z puszki cebula 2 ząbki czosnku chilli, sól, pieprz, kurkuma, imbir bułka tarta do obtoczenia kuleczek jajko wymieszane z mlekiem do panierki Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj a następnie ostudź. Dodaj do niej siemię lniane, posiekane orzechy włoskie, mąkę oraz jajka. Dopraw solą

wysmienity
Kotlety mielone z marchewką 113

soli 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + 1 łyżka do obtoczenia olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy mięso mielone, kaszę manną, zioła, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy przez chwilę mięso(...)zaczynamy lepić kotleciki, lekko je spłaszczając. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz kładziemy kotlety. Zmniejszamy gaz i smażymy na złoty kolor z obu stron ( około 5 minut z każdej strony). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Mielone drobiowe z kurkumą 168

czarny  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 łyżeczka majeranku  1 łyżka bazylii  olej do smażenia  szklanka bułki tartej do panierowania  Wykonanie  Do miski przekładam nasze mięso , następnie dodaję jajka, bułkę tartą , wszystkie przyprawy , musztardę , mleko ,oraz przesmażoną cebulkę oraz czosnek pokrojony  w kostkę .  Jak mamy dodane wszystkie składniki , bardzo

Mój Smak
Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią 151

mięsa mielonego z łopatki 1 jajko ¾ szklanki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików orzechy włoskie około 15 sztuk około 10 listków świeżej szałwii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, imbir olej do smażenia Sposób przygotowania: Szałwię drobno posiekać. Orzechy obrać z łupinek dzieląc na połówki. Mięso, jajko, bułkę tartą, szałwię i czosnek połączyć i wyrobić jednolitą(...)Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą podsmażone podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. W razie potrzeby dolać odrobinę wody

Pyry na Gaz