tarta - 42848 przepisów (strona:446/2857)

Przepis #2 ~Burgery z kotletem z soczewicy 141

wyszedł na prawdę pyszny:)  Do zrobienia kotletów potrzebujemy: - szklankę czerwonej soczewicy - 2 szklanki wody (do ugotowania soczewicy) - sól, pieprz, papryka w proszku - kawałek surowej papryki - cebula - bułka tarta - olej roślinny Gotujemy wodę. Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę. Gotujemy około 15 min. Pod koniec gotowania delikatnie(...)solimy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i paprykę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy do soczewicy. Tak powstałą masę mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Dodajemy odrobinę bułki tartej. Z tak powstałej masy tworzymy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.  Pozostałe składniki: - bułki pełnoziarniste - sałata  - pomidor - żółty ser - odrobina ketchupu Bułki kroimy

Health-Fit-Life
Kotlety drobiowe w serowej panierce 148

żółtego sera Gouda 6 jajek 2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Ser ścieramy na bardzo drobnych oczkach. Przygotowujemy trzy miski i w każdej umieszczamy kolejno - starty ser, bułkę tartą i rozmącone jajka (doprawione solą i pieprzem). Filety z kurczaka panierujemy(...)jajku, następnie w serze. Mięso dociskamy do sera aby przylepiło się go  najwięcej. Następnie ponownie panierujemy w jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem

VioletoweKucharzenie
SZNYCLE Z PIECZARKAMI I SEREM 124

pieczone oraz ulubiona sałatka i na pewno wszyscy będą zadowoleni 😊 Składniki: 4 sznycle indycze 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 4 plasterki sera żółtego 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki mąki oliwa sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy do zeszklenia(...)pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugi talerz wysypujemy mąkę, a na trzeci - bułkę tartą. Sznycle indycze myjemy, osuszamy i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie obtaczamy je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na drugiej patelni

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto marchewkowe 154

sklepach spożywczych (wersja z przedłużoną datą ważności) lub świeże w cukierniach. Podobne wypieki W naszej kuchni polskiej w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew, jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem. Znane są też ciasteczka marchewkowe, a w Szwajcarii regionalną potrawą jest tort marchewkowy(...)łyżeczka startej skórki z pomarańczy + szczypta kardamonu 1 łyżka cukru wanilinowego 1 szklanka pokrojonych drobno orzechów włoskich - zamiennie orzechy laskowe, migdały pół łyżeczki soli Przygotowanie i pieczenie: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli

Zasmakuj Kuchni
TARTA KOKOSOWO-GRYCZANA Z TRUSKAWKAMI 228

rodzinki 🤗 😁 Padło na tartę 🥘 A że sezon z truskawkami już wystartował nie mogłam przejść obok nich obojętnie 🍓 🍓 Nie wiedziałam, że wyjdzie mi coś tak dobrego, lekkiego, słodkiego  🤤 Tarta zniknęła w godzinę 😅 Zdjęcie nie powala ale trudno było wyrwać smakoszo m spod nosa blachę i zrobić jakieś ładne     Składniki: ciasto: szklanka mąki gryczanej pół szklanki mąki(...)powstanie masa do ugniecenia ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i na 10 min do lodówki 2. Wyjmujemy ciasto, wykładamy na papier do pieczenia (dopasowany już mniej więcej wielkością do tarty) posypujemy lekko mąką i rozwałkujemy na placek. Przekładamy razem w papierem do formy wygniatając brzegi i pieczemy 15 min 180 stopni. WYSTUDZIĆ! 3. Mleczko kokosowe do garnka, dodajemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Boczniaki w wędzonej panierce 168

suszonego czosnku sól i pieprz 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia boczniaków Boczniaki umyj i osusz na papierowym ręczniku. Do większej miski wsyp mąkę, 2 łyżeczki wędzonej papryki, starte ząbki czosnku, sól i pieprz. Wlej wodę i dokładnie zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na duży talerz wysyp bułkę tartą, dodaj kolejne 2 łyżeczki wędzonej papryki oraz(...)czosnek w proszku, a także odrobinę soli i pieprzu, po czym zamieszaj. Zabierz się za panierowanie grzybów: każdego boczniaka dokładnie obtocz w cieście, a następnie w bułce tartej (jeżeli zabraknie Ci bułki, dorób kolejną porcję w podanych proporcjach). Na patelni rozgrzej 1cm warstwę oleju. Sprawdź, czy jest gotowy wrzucając odrobinę panierki, Jeżeli zacznie skwierczeć możesz zacząć smażyć boczniaki

Roślinna - blog wegański
Kotlety mielone z jabłkiem i porem 171

duże jabłka, 1 mały por (lub połowa normalnej wielkości), 1 duże jajko, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 1 bułka kajzerka (czerstwa), 2 łyżki bułki tartej, 1/2 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu. Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do panierowania. Czasami wystarczy dodać kilka dodatkowych składników do klasycznej potrawy, żeby uzyskać zupełnie nowe danie. Dzięki dodaniu jabłka i pory(...)następnie lekko ją odcisnąć (nie powinno z niej kapać). Wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać je dłonią. Z masy mięsnej uformować niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto. Inspiracja: gotowaniecieszy.blox.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Tarta z brukselką i pulpecikami 144

była znienawidzonym przeze mnie warzywem w dzieciństwie, dzisiaj nie wyobrażam sobie jej braku na talerzu. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Polecam! Tarta z brukselką i pulpecikami Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Na farsz: 200g(...)śmietanką, dodajemy podsmażoną dymkę i część szczypiorku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Na kruchym spodzie układamy luźno na przemian pulpety i brukselkę. Całość zalewamy masą śmietanową. Tartę pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach (aż cała masa będzie równomiernie ścięta). Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut do przestudzenia. SMACZNEGO! Po sprawdzone akcesoria do kuchni zapraszamy do sklepu

Smak mojej kuchni
Jedzonko do pracy #57 183

Nigdy specjalnie nie przepadałam za nabiałem - ale to jest po prostu rarytas, do tego szczypiorek - pychotka! Na lunch zabrałam tartę szpinakową z ricottą , którą upiekłam dzień wcześniej. Taka tarta idealne nadaje się do włożenia do pudełka do pracy/szkoły czy na piknik. Jest(...)tyle zwarta, że można ją wziąć w rękę i przygryzać, a do tego zdrowa i pożywna:) Polecam!  Śniadanie : Twarożek ze szczypiorkiem (twaróg półtłusty, śmietana, szczypiorek, sól, pieprz). Lunch : Tarta szpinakowa . Smacznego

Codzienne Gotowanie
Frittata z cukinią, batatem i mini makaronem warzywnym 149

warzyw od Lubelli 1/2 cukinii 1/2 dużego batata 1 marchewka 5 jajek 1/3 szkl. mleka 1 pęczek szczypiorki 1 pęczek natki pietruszki 100 g tartej mozzarelli 3 łyżki tartego sera żółtego sól ziołowa do smaku pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Mini rurki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju tak, aby był al'dente. Odcedzamy i przelewamy(...)makaron. Jajka z mlekiem roztrzepujemy w misce, przyprawiamy wyraźnie kolorowym pieprzem i solą ziołową, zalewamy warzywa na patelni. Wierzch posypujemy posiekaną natką (ja posiekałam grubo, bo tak lubię), oprószamy tartą mozzarellą i żółtym serem. Przykrywamy patelnię i na malutkim ogniu podgrzewamy, aż całość się zetnie

Kolorowy Przepisownik
Drobiowe kotlety mielone z mozzarellą i koperkiem. 538

indyka 1/2 pęczka koperku 1 mozzarella  papryka ostra mielona, sól, czosnek granulowany 1 cebula 1 łyżka bułki tartej 1 jajko Cebulę oraz mozzarellę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy, wszystko dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut

Moje-pitraszenie
Tarta z jagodami 134

Tarta z jagodami na spodzie z kaszy jaglanej Składniki - pół szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżki masła - 1 jajko - wiórka kokosowe - jagody Przygotowanie 1. Kaszę jaglaną(...)wypłukać w ciepłej wodzie, następnie gotować około 20 minut. 2. Ugotowaną kaszę zblendować, następnie dodać skrobie, jajko, masło i wiórka kokosowe, po czym wszystko dokładnie wymieszać. 3. Formę na tartę wysmarować masłem, wyłożyć masę i piec około 20 minut w temperaturze 150  °C. 4. Na upieczony spód nałożyć jagody i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Kuchenne innowacje
Pieczone kotlety mielone 219

wieprzowej 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 jajka 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki soli pieprz czarny bułka tarta Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym sitku. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem, jajkami i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety na grubość ok 1,5 cm, wszystkie tej samej wielkości. Obtaczać w bułce tartej i układać jeden przy drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić

https:KKuchniaMniam
Tarta ze śliwkami i jabłkami 94

składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, umieścić w lodówce na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przekroić, tak, aby 2/3 ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec w 180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone(...)ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część ciasta odrywać kawałkami i przykrywać nimi wierzch. Piec w 190C przez 25-30minut. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem. Artykuł Tarta ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Klopsy z łososia 124

kawałki, potem jeszcze posiekać nożem. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować klopsy i obtoczyć je dodatkowo w bułce tartej. Jeśli masa byłaby za rzadka dodać trochę bułki tartej, ale nie za dużo bo będą sucha. Jak lubicie można dodać 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb. W nagrzanym piekarniku

Kuchnia Pokoleń