tarta - 42848 przepisów (strona:444/2857)

Tarta z jagodami 142

Tarta z jagodami na spodzie z kaszy jaglanej Składniki - pół szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżki masła - 1 jajko - wiórka kokosowe - jagody Przygotowanie 1. Kaszę jaglaną(...)wypłukać w ciepłej wodzie, następnie gotować około 20 minut. 2. Ugotowaną kaszę zblendować, następnie dodać skrobie, jajko, masło i wiórka kokosowe, po czym wszystko dokładnie wymieszać. 3. Formę na tartę wysmarować masłem, wyłożyć masę i piec około 20 minut w temperaturze 150  °C. 4. Na upieczony spód nałożyć jagody i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Kuchenne innowacje
Pieczone kotlety mielone 256

wieprzowej 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 jajka 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki soli pieprz czarny bułka tarta Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym sitku. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem, jajkami i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety na grubość ok 1,5 cm, wszystkie tej samej wielkości. Obtaczać w bułce tartej i układać jeden przy drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić

https:KKuchniaMniam
Tarta ze śliwkami i jabłkami 108

składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, umieścić w lodówce na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przekroić, tak, aby 2/3 ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec w 180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone(...)ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część ciasta odrywać kawałkami i przykrywać nimi wierzch. Piec w 190C przez 25-30minut. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem. Artykuł Tarta ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Klopsy z łososia 134

kawałki, potem jeszcze posiekać nożem. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować klopsy i obtoczyć je dodatkowo w bułce tartej. Jeśli masa byłaby za rzadka dodać trochę bułki tartej, ale nie za dużo bo będą sucha. Jak lubicie można dodać 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb. W nagrzanym piekarniku

Kuchnia Pokoleń
Kotleciki jajeczne 229

bułce tartej i usmażyć. Takie wegetariańskie kotleciki możecie podać z sałatą masłową w sosie jogurtowym oraz genialnym puree z marchewki . Polecam :) Składniki na porcje dla 3-4 osób (8 sztuk): 5 jajek ugotowanych na twardo (rozmiar l) 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/2 pęczka koperku 1 surowe jajko sól, pieprz ostra papryka bułka tarta do obtoczenia masło(...)dużych oczkach. Wbić do nich surowe jajko, dodać posiekaną zieleninę i całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wymieszać. Z gotowej masy uformować podłużne kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na patelni (najlepiej na maśle) z obu stron, na złoty kolor. Podawać od razu po usmażeniu. Od lewej: masa przed wymieszaniem i po połączeniu składników Smażenie kotlecików jajecznych

Ugotować
KLOPSY JAJECZNE Z TUŃCZYKIEM 175

jajeczne, lekko rybne ... Polecam 😊 Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 puszki tuńczyka w sosie własnym koperek lub natka 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej cebula bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki. Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić wraz z wyciśniętą(...)można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, sól, pieprz, koperek,wbić surowe jajko, dodać tuńczyka  i  wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plasterki na kanapki

Walijskie Pichcenie
Pierożki sofficini z szynką i serem 314

przygotowane z ciasta parzonego, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Złociste chrupiące i można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1,5 szkl mleka 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 200 g żółtego sera  200 g szynki 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie(...)około 3-4 mm. Szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć kawałek sera i szynki. Zlepić jak tradycyjne pierogi, obtoczyć w roztrzepanym jajku następnie obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju z dwóch stron na rumiano

Ala piecze i gotuje
Pulpety siekane drobiowe w szafranowym sosie 157

1 jajko Mleko Sól Biały pieprz Śmietana słodka 18% Mąka Bulion/woda Wykonanie: Szafran namaczamy w gorącej wodzie, kilka minut. Fileta z kurczaka siekamy drobno nożem. Do bułki tartej ( około ¼ szklanki ) dolewamy niewielką ilość mleka, tak aby bułka nie była sucha. Do siekanego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę(...)formujemy małe pulpety. Jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać dodatkowo trochę bułki tartej. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody/ bulionu. Wkładamy pulpety. Gotujemy kilka minut. Wlewamy wodę z moczenia szafranu i szafran. Gotujemy jeszcze 5 minut. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy śmietanę ( ok.100 ml ) i 1 łyżeczkę mąki. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy do pulpetów. Zagotowujemy ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy

Smaki Ewy
Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem czyli Niedzielne Mielenie odc.41 150

mięsa z indyka 150 g wędzonego boczku 1 szalotka łyżka posiekanego rozmarynu łyżeczka skórki otartej z cytryny 100 g twarogu 50 g bułki tartej jajko i białko sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Mięso mielimy razem z boczkiem i cebulką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy(...)bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, z fasolką BBQ lub innymi ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada A la Czarny las 180

śmietanowego pozostawiając 2 cm marginesu . Rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.  9. Po tym czasie smarujemy wierzch pozostałą śmietaną i posypujemy tartymi orzechami włoskimi oraz tartą czekoladą. Dla dekoracji również wykładamy przekrojone na pół wiśnie.  Gotowe

vaniliowoczekoladowa
Tarta rabarbarowa na kruchym spodzie z bezą 134

pora na rabarbar. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ten kwaśny smak. Dlatego co roku nie mogę sobie odmówić takiej tarty czy po prostu zwykłego ciasta (na przykład takiego jak tutaj ). A mój apetyt dodatkowo(...)rośnie, gdy kwaśny smak rabarbaru zestawimy ze słodką bezą. Wtedy, uwierzcie mi, nic więcej już mi nie potrzeba. Tan smak zostaje ze mną przez cały rok, aż do kolejnej tarty, w kolejnym maju. Warto czekać i wspominać. Może za rok wymyślę jakąś inną tartę, zobaczymy. To znaczy, oczywiście, też z rabarbarem, ale robioną na inny sposób

Marder&Marder Manufacture
Quiche Lorraine 158

podsmażamy na patelni przez około 5 minut aż się lekko zarumieni. W misce rozbijamy jajka widelcem, dodajemy mleko i śmietanę i całość łączymy. Trzemy gałkę muszkatołową, około 2 łyżeczek. Boczek wykładamy na spód tarty, posypujemy startym serem i na całość wylewamy masę jajeczno śmietanową. Pieczemy 30 - 40 minut w 180 stopniach. Tarta smakuje bardzo dobrze

Delusional Trine
Kotlety mielone z czerwonym pesto 166

gram 3 łyżki czerwonego pesto 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula Sól Pieprz Bułka tarta Mleko 2 jajka Olej Wykonanie: Do niecałej połowy szklanki bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka, tak aby bułka stała się wilgotna. Całość wykładamy do mięsa mielonego. Podobnie wykładamy pesto, pietruszkę, drobno pokrojoną cebulkę i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa mięsna jest zbyt luźna możemy dodatkowo dosypać niewielką ilość bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym olej z obu stron. Warto z pozostałego pesto przygotować sos. Do garnka wlewamy około 300 ml bulionu, dodajemy pozostałe pesto ze słoika. W 100 ml słodkiej śmietany rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki

Smaki Ewy
Mięsne krokiety cannelloni z sosem pieczarkowym 186

akurat mnie bardzo cieszy. Lubię, kiedy talerze pozostają puste! Składniki na 10 sztuk:  10 sztuk makaronu cannelloni 500g mięsa mielonego z szynki 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej + do panierowania ½ szklanki mąki pszennej 2 małe jajka Sól, pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia     Składniki na sos pieczarkowy: 300g pieczarek 1 cebula 3 płaskie łyżki(...)gotującej się wody na 1 ½ minuty. Odcedzamy i osuszamy, a następnie układamy w odstępach obok siebie na wysypanej mąką desce. Mięso doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy bułkę tartą. Gotowym nadziewamy obgotowane i przestudzone rurki makaronowe. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na dużej ilości rozgrzanego tłuszczu, ale na małym ogniu, tak by makaron

Kuchnia w czekoladzie
Schabowe kule 887

coś oryginalnego praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu. Składniki : (na 4 kule) 4 kotlety schabowe  4 plasterki boczku  60 gr startego żółtego sera bułka tarta jajko sól, pieprz Przygotowanie : Kotlet przyprawiam solą i pierzem i cienko rozbijam. Plasterek boczku również(...)rozbijam i układam go na kotlecie. Dokładam sterty ser i zawijam  Ściskam w dłoniach aby pozbyć się "powietrza" ze środka jednocześnie formując kulę Kule obtaczam wpierw w bułce tartej następnie w rozmieszanym jajku i ponownie w bułce tartej. Smażę na głębokim oleju na mocno złoty kolor

Mechanik w kuchni