tarta - 42848 przepisów (strona:440/2857)

Kotlety z białej fasoli 160

tego takie kotleciki są szybkie do zrobienia, bardzo syte i pyszne.   Składniki: 2 puszki białej fasoli  2 cebule 2 marchewki 2-3 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Cebulę i marchewkę umyć, obrać. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Fasolę osączyć z zalewy, zmiksować. Na patelni zeszklić cebulę z marchewką, pod koniec dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć. Do fasoli dodać podsmażoną cebulę, marchewkę, 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Na koniec dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty

magiczna kuchnia Kasi
Jajka po szkocku 170

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego 1 surowe jajko, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, 1 łyżeczkę majonezu (wtedy masa z mięsa nie będzie twarda), odrobinę bułki tartej. Wyrabiamy jednolitą masę. Oddzielamy odrobinę masy mięsnej, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją i układamy na niej całe ugotowane jajko na twardo, następnie "owijamy" całe jajko masą mięsną tak żeby(...)było widać jajka spod spodu. Tak gotowe jajko obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju. Postępujemy tak z każdym kolejnym jajkiem. Po usmażeniu wszystkich jajek, każde przekroić na pół, ułożyć na talerzu i udekorować majonezem, koperkiem lub natką pietruszki

Olga Piecze i Gotuje
Oszukane gołąbki 205

Takie oszukane gołąbki robi się szybko i są smaczne. kawałek kapusty  70 dag mielonego mięsa 1 cebula 1o dkg ryżu 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koncentrat pomidorowego około(...)bulionu lub wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki, zalać

Moje domowe kucharzenie
Pulpety zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 288

łyżek mąki pszennej  Sos: ok. 300-330 ml śmietany 18% 150 g tartego żółtego sera kilka łyżek mleka 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz   W misce dokładnie wymieszać mięso z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką papryką, jajkiem, bułką tartą, solą oraz pieprzem. Uformować z masy pulpeciki, obtoczyć je delikatnie

Simply Food
Pieczone koszyczki ziemniaczane z musem z łososia 115

oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Wielkopolski do wysmarowania formy odrobina bułki tartej Dodatkowo: garść rukoli 120 g wędzonego łososia około 135 g serka kanapkowego 2 łyżki majonezu sól, pieprz sok z 1/2 małej limonki czerwony kawior Obrane ziemniaki trzemy na dużych oczkach tarki. Obraną cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do ziemniaków. Do masy ziemniaczano-cebulowej dodajemy(...)misce zbierze się płyn spod ziemniaków, odlewamy go. Formę na muffiny natłuszczamy mieszanką oleju rzepakowego z oliwą (świetnie sprawdza się do tego silikonowy pędzelek). Lekko oprószamy wgłębienia bułką tartą lub kaszą manną. Wgłębienia wypełniamy masą ziemniaczaną, dociskając masę do dna i boków formy – jednocześnie tworząc ziemniaczane koszyczki. Masy nie dajemy zbyt dużo, jedynie tyle, by oplotła ścianki

Smaki Na Talerzu
Kulki ryżowe arancini z mięsem i oliwkami 155

czosnku przetarte przez praskę puszka pomidorów garść zielonych oliwek – pokrojonych na połówki, bez pestek   garść natki pietruszki posiekanej garść posiekanych orzechów włoskich 200 g tartego żółtego sera   bułka tarta do obtaczania (lub inna ulubiona panierka) masło klarowane lub olej ryżowy do smażenia Przepis na kulki ryżowe arancini z mięsem i oliwkami Ryż gotujemy zgodnie(...)żeby nie czekać aż ryż i mięso ostygną. Mieszamy ryż z mięsem, natką, orzechami i serem. Lepimy kulki wielkości pomarańczy i mocno dociskamy, żeby się skleiły. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy (najlepiej w głębokim tłuszczu, ale na patelni też ok) aż się zarumienią. Podajemy od razu albo podgrzewamy je w piekarniku. Są pyszne i szybko znikają.   Lubisz moje

Ugotowane pozamiatane
Knedelki Bułczano - Szpinakowe 120

czerstwych bułek ( miękkich, środków kajzerek ) 100 g szpinaku (np. mrożonego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki tartego sera 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki wody do zwilżenia środków bułek sól, pieprz do smaku 1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy. 2. Środki z bułek rwiemy na drobne kawałeczki bądź kroimy i wrzucamy(...)oliwie/oleju przesmażamy cebulę oraz czosnek, następnie dodajemy do tego szpinak i całość przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Do bułek dodajemy szpinak, mąkę, ser, jajko oraz bułkę tartą. Mieszamy wszystko dokładnie i zwilżonymi dłońmi formujemy małe knedle które wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Od wypłynięcia kluseczek, gotujemy je około 10-15 minut. Podajemy okraszone cebulką. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kotlety ruskie 29680

zrobienia. Kotleciki są obłędne w smaku, więc radzę zrobić  więcej ponieważ szybko znikają. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g białego sera  2 duże cebule bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ugotowane ziemniaki, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser pokruszyć, dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę(...)zeszklić na oleju. Do ziemniaków dodać ser, cebulę i doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Gdyby masa byłaby zbyt rzadka, dosypać trochę bułki tartej. Z masy uformować kotlety i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
KOTLETY Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW 339

bułki tartej, lub np.kaszki kukurydzianej) - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżki carnej soli Kala Namak (zwykłej mniej) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 4 plastry boczku (można pominąć, ale to właśnie on nadaje super smaczku kotletom, dla wegan i wegetarian polecam dodatek wędzonej papryki) - olej do smażenia kotletów i podsmażania cebuli (u mnie kokosowy bezzapachowy) - bułka tarta(...)porem i czosnkiem, sól Kala Namak, mąkę ziemniaczaną, grysik orkiszowy, sporo świeżo mielonego pieprzu i całość mieszam łyżką. Nabieram łyżkę masy i dłońmi formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i odkładam na talerz. U mnie wychodzi za każdym razem 15 sztuk. Gotowe kotlety smażę na rozgrzanym oleju kokosowym na złoty kolor, kilkakrotnie przekładając na drugą stronę, tak by równo

Smaczne Zdrowe
Kotlety jajeczne 171

szkl. bułki tartej (ja dałam trochę bułki tartej razowej, trochę otrębów) 2 łyżki mleka Przyprawy (u mnie tylko pieprz i sól) Natka pietruszki lub szczypiorek Olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ugotowane po obraniu i ostudzeniu rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce. Dodać mleko, surowe jajko i bułkę tartą (trochę zostawić do obtoczenia). Dodać pokrojoną pietruszkę

Czarnawisienka
Kotleciki ziemniaczane z kurkumą i natką pietruszki 303

łyżki bułki tartej  + bułka do obtoczenia kotlecików 1 jajko M kilka łyżek mąki (zależy od ziemniaków) kurkuma olej roślinny lub kokosowy do smażenia 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy tradycyjnie, rozgniatamy. Studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i musimy zeszklić na maśle.  2. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, bułkę  tartą i mąkę, cebulę. Mieszamy ręką, jeśli masa będzie się nam bardzo kleiła musimy dodać jeszcze mąki.  3. Nabieramy porcje masy, formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron. Kotleciki powinny się nam ładnie zarumienić. Podajemy jako dodatek do mięsa, warzyw, lub jemy same z sosem np. czosnkowym lub innym. Smacznego

kruche babeczki
Drobiowe pulpety w sosie dyniowo-kurkowym 189

pulpeciki w sosie z kurkami i dynią. I przyznam, że to połączenie skradło moje podniebienie :) Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa drobiowego -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1 łyżka ziół prowansalskich -400 g dyni (po obraniu) -400 g kurek -1 cebula -1 ząbek czosnku -ok. 700 ml bulionu -2 łyżki oleju rzepakowego -listek laurowy -ziele angielskie(...)cebuli i czosnku, przesmażyć 2-3 minuty ciągle mieszając. Wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, zioła prowansalskie, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać trochę więcej bułki tartej. Z masy mięsnej formować pulpeciki. Wrzucać na gotujący się bulion. Gotować około 20-30 minut

Zielona Kuchnia
Kotleciki z soczewicy i ryżu 243

śniadaniowym pudełku do pracy. ;) Kotlety z soczewicy i ryżu Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 szklanka ryżu szczypta soli 1 łyżeczka curry pół łyżeczki papryki ostrej + 2jajka,bułka tarta 1. Do garnka wlej 4 szklanki wody. 2. Do zimnej wody wsyp 1 szklankę soczewicy i jedną szklankę ryżu. 3. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie pod przykryciem(...)Lekko ciepłą masę połącz z curry i ostrą papryką. 6. Dodaj jajko i wymieszaj. 7. Dłońmi uformuj kotleciki. 8. Aby aby uzyskać chrupiącą skórkę każdy kotlecik obtaczaj w bułce tartej,jajku i znowu bułce tartej.  9. Smaż na dobre rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Kotlety zabrałam do pracy wraz z sałatką ze szpinaku,pomidorów

U Fiolki
Spaghetti bolognese z marchewką 95

cielęcego lub indyczego 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów 1/2 szklanki mleka makaron spaghetti (75 g / porcję) do podania: tarty parmezan, coś zdrowego zielonego Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz(...)pomidory i wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać mleko. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem. Przepis z: Kwestia Smaku

Zasmakuj Kuchni
Tarta z piaskowcami i warzywami 151

każdy przynosi coś ze sobą. Czasami są to jakieś drobne przekąski kupione po drodze, ale najlepiej widziane jest coś co samemu zrobiło się w domu i przywiozło. Tarta ze smakowitym farszem, do zjedzenia na ciepło lub zimno, to dobry pomysł. O napojach cicho sza, ale wiadomo, że o suchym pysku źle się gada. Na jedno z poprzednich spotkań

Smaczna Pyza