tarta - 42848 przepisów (strona:447/2857)

Kotlety pożarskie vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 471

Mięso jak na okrawki było drobno krojone, kto chce może zmielić, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, żółtka, śmietanę i roztopione masło . Doprawiamy do smaku, jeśli zajdzie potrzeba można dodać bułki tartej aby zagęścić masę. Na koniec dodajemy pianę z dwóch jajek, delikatnie mieszamy. Tak mówi stary przepis, ja  dałam całe jajko, bez piany, dodałam też łyżkę suszonej cebuli, nadała(...)ciekawego smaku. Formujemy owalne kotleciki, w środek wciskamy kostkę. Panierujemy  bułce tartej, obsmażamy na maśle. Gdy się lekko zrumienię obracamy, podsmażamy kilka minut i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy około dziesięciu minut. Dwa zrobiłam z kością, muszę przyznać, że wyglądały komicznie, jak na mielone. Natomiast z reszty, zrobiłam kilka małych kotlecików . Pewnie te pani Pożarskiej wyglądały dużo

Dieta moja pasja
MAKARON Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 148

ogniu, aż szpinak zwiędnie i znacznie zmniejszy objętość. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy około 50 ml wody z gotowania makaronu, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i dodajemy tarty parmezan. Gotujemy(...)małym ogniu, aż woda i ser utworzą zawiesisty sos. W razie potrzeby dolewamyy więcej wody. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i od razu podajemy. Każdą porcję można dodatkowo posypać tartym parmezanem i oprószyć czarnym pieprzem

cool and minty
SZNYCEL WIEDEŃSKI 201

kulinarnych. * SKŁADNIKI / 2 porcje  2 kotlety z udźca cielęcego lub opcjonalnie 2 piersi kurczaka sól, pieprz 3 łyżki mąki 1 jajko + 1 łyżka mleka 2/3 szklanki bułki tartej około 4 łyżki masła klarowanego 2 cienkie plasterki masła cząstki cytryny do wyciśnięcia * więcej o klarowanym maśle możecie przeczytać  TUTAJ WYKONANIE Cielęcinę lub piersi kurczaka myjemy, osuszamy(...)arkusze folii spożywczej i ostrożnie rozbijamy na grubość 3 mm. W głębokim talerzu widelcem roztrzepujemy jajko z mlekiem. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę, a na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię z 4 łyżkami klarowanego masła. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy około 3 minuty, aż spód się zrumieni. W czasie smażenia

cool and minty
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 354

plasterki prosciutto (szynki parmeńskiej) 4 cieniutkie plasterki wędzonego na zimno bekonu (40g) 50g tartej lub kostkowanej mozzarelli sól pieprz olej do smażenia SKŁADNIKI DO PANIEROWANIA 5-6 łyżek mąki pszennej 2 jajka S lub M 3 łyżki mleka bułka tarta

Karo in the Kitchen
Krokiety z piersią z kurczaka i warzywami 173

farszu dowolna. Zapraszam... Moje rady- można wykorzystać mięso z rosołu, warzywa również.                  - przed mrożeniem najlepiej opanierować w jajku i bułce tartej, wyciągnąć zamrożone i odrazu smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ja dodatkowo wstawiam do mikrofali żeby środek był ciepły (można też do piekarnika). Potrawa bierze udział w konkursie z Apetiną, polecam(...)puszka groszku - odjęłam z puszki 2 łyżki 2 x 125 g. serka Apetina naturalny 1 łyżka ketchupu sól, pieprz, czerwona papryka, przyprawa do gyrosu trochę sera żółtego Dodatkowo : bułka tarta 2 jajka olej sól, pieprz Jajko roztrzepać z sola, dodawać partiami mleko i wodę, ubijać trzepaczką lub mikserem. Dodać make i wymieszać, na koniec wlać olej. Patelnie , rozgrzać

Kubki smaku
Kotleciki jajeczne z suszonymi pomidorami i koperkiem 236

jajko surowe koperek 8 suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki soli pieprz kurkuma 3 łyżki bułki tartej+ 2 do panierowania garść startej mozzarelli masło klarowane 1. 5 jajek gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na drobno. Dajemy do miski.  2. Dodajemy bułkę tartą, pokrojone suszone pomidory, sól, pieprz, kurkumę, startą mozzarellę, surowe jako, koperek. Całość mieszamy, nabieramy porcję(...)rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. 3. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy na rozgrzane kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami (pieczonymi ziemniaczkami, kaszą, sałatą). Smacznego

kruche babeczki
Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami 180

plastrów sera Camembert 1 łyżka suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki bazyli 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki parmezanu 10 pomidorków koktajlowych mieszanka sałat 3 łyżki słodkiego sosu chili Pieczarki obieramy, wyciągamy nóżki. Wszystkie nóżki kroimy w kostkę i posmażamy na maśle. W miseczce mieszamy bułkę tartą z bazylią, parmezanem, pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, szczyptą soli, podsmażonymi pieczarkami

mecooks
Mielone z pieczarek i peczaku 126

obłędne. Myślimy, że zadowoli podniebienia nie tylko wegetarian, ale i zdeklarowanych mięsożerców. SKŁADNIKI: 250 g pieczarek 1 szklanka pęczaku 1 jajko 1 duża lub 2 małe cebule bułka tarta tymianek sól pieprz olej do smażenia Pieczarki myjemy i kroimy na byle jakie części. Estetyka nie ma tu znaczenia, bo pieczarki będą mielone wraz z kaszą. Zalewamy minimum(...)dopiero wówczas wbijamy jajko. Jeśli dodamy je bezpośrednio na gorącą cebulę powstanie jajecznica. Mieszamy dokładnie, aby składniki się wymieszały, w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.  Z gotowej masy formułujemy kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy. Powinny mieć ok 1,5 - 2 cm grubości. Smażymy na rozgrzanym oleju

Kuchnia od dwojga
Kotlety drobiowe w parmezanowej panierce -z sosem tatarskim 224

podajemy do jajek , ja podałam go do kotletów drobiowych. Niby nic odkrywczego-a cieszy:) SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 średniej cebuli Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta Parmezan Olej Czyli zwykłe kotlety plus pyszny sos tatarski: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/11/sos-tatarski.html PRZYGOTOWANIE: Filety myjemy, osuszamy, jeżeli są wysokie, przekrawamy na pół. Przy pomocy tłuczka i folii spożywczej, delikatnie(...)kroimy w piórka. Kotlety solimy, pieprzymy, na każdym kładziemy cebulę, następnie odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie, oczyszczamy z cebuli, panierujemy w mące (nadmiar otrzepujemy), jajku i bułce tartej pomieszanej z tartym parmezanem (pól na pół). Na patelni z nieprzywieranym dnem rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy krótko, na gorącym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy

Kopystką po garach
Arancini z pieczarkami 210

Arancini lub arancine - to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i mozarelli. Inne odmiany to: arancini con burro (z masłem), arancini con funghi (z grzybami) i arancini con melanzane (z bakłażanem), con salsiccia (z kiełbasą), con gorgonzola, con salmone(...)jajko Farsz: - 250 g pieczarek - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek startego żółtego sera - natka pietruszki - sól, pieprz (do smaku) - oliwa/olej Do panierowania: - 2 jajka - sezam - mąka - bułka tarta (może być panko) - olej do głębokiego smażenia Ryż i farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziły. Ponieważ ja wykorzystałam pozostałość ryżu po temari sushi (bardzo dobrze

mojewypiekiinietylko
Kotleciki pieczarkowo jajeczne. Smaczne i chrupiące. 1984

bezmięsny obiad lub kolację. Polecam :) Składniki ( na 7-8 sztuk ) - 6 jaj ugotowanych na twardo - 1 jajko surowe - 30 dag pieczarek - pęczek szczypiorku, lub zielonej cebulki - sól - bułka tarta - olej Wykonanie Pieczarki oczyściłam i starłam na tarce na dużych oczkach, przesmażyłam na łyżce oleju, krotko tylko do odparowania wody, pod koniec smażenia lekko posoliłam(...)Ostudziłam. Jajka na twardo starłam na tarce o grubych oczkach, do jajek wbiłam surowe jajko, dodałam posiekaną zieloną cebulkę, ostudzone pieczarki, sól do smaku i około 4 łyżek bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Następnie uformowałam lekko spłaszczone kotleciki. Każdy kotlet opanierowałam w bułce tartej. Smażyłam na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podałam na ciepło z  pieczonymi ziemniaczkami

Kuchnia z widokiem na ogród
Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty, w sosie pieczarkowym 201

kapusty kiszonej (mam swoją kiszoną z marchewką i cebulką przepis w mojej kolekcji) • 1 cebula • 1 duży ząbek czosnku • 2 łyżki kaszy manny • 2 jajka • tarta bułka do panierowania • kumin • sól • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • olej do smażenia sos • 0,5 kg pieczarek • 2 łyżki masła • 1 szklanka śmietany 18% • 1 łyżeczka mąki • sól • pieprz(...)ryżem i mięsem mielonym, dodać startą  cebulę i czosnek, dać jajka ,kasę manną i przyprawy.  Wszystko dobrze wymieszać, zostawić na godzinę. ( Gdyby masa była za rzadka dodać tartej bułki) 3. Z masy formować gołąbki,obtoczyć w tartej bułce,smażyć na oleju  Usmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego  zapiec w piekarniku 30 minut 200 stopni

W królestwie smaków Beaty
Bitki/kotlety ze śledzia (według przepisu z 1904 roku) 122

mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. Z powstałej masy uformować okrągłe kotlety. Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu - z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).      (*) Treść oryginalnego przepisu:   “Licząc na jeden bitek jednego śledzia, wziąć cztery śledzie, które dobrze(...)kawałek masła, jedną cebulę, 2 całe jajka i trochę pieprzu. Masę tę dobrze wymieszać i robić z niej okrągłe bitki, które obsypawszy mąką, maczać w jajku rozbitym i w tartej bułeczce i smażyć na gorącem maśle. Gdy się zrumienią wstawić je na 2 minuty do pieca i podać z kartoflami, a podając położyć na każdy bitek kawałek surowego masła

Di gotuje
tarta z sokiem kisielowym i bitą śmietaną... 162

Składniki: TARTA: mąka tortowa 250 gram, cukier drobny 100 gram, zimne masło 125 gram, jajka 2 sztuki "M" NADZIENIE: sok wiśniowo-jabłkowy 1 litr, jabłka 2 sztuki, kisiel wiśniowy 2 opakowania + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, śmietana kremówka 36% 500 ml, cukier puder 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba, wafelki czekoladowe(...)przełożyć do tarty i schować w chłodne miejsce do stężenia kisielu zimną śmietanę wlać do naczynia, wsypać cukier, cukier wanilinowy, śmietan fix i mikserem ubić na sztywno tartę z formy wyjąć na talerz, śmietanę rozsmarować na masie kisielowej, posypać kolorową posypką i drobno pokrojonym wafelkiem Lusette, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny

W Mojej Kuchni Lubię