tarta - 42848 przepisów (strona:447/2857)

Pulpety zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym 173

prowansalskie, papryka ostra, oregano sól, pieprz 150 g żółtego sera Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, tymianek, pieprz czosnkowy Przygotowanie Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotujemy ok 5 minut(...)odcedzamy. Pomidory i śmietanę łączymy ze sobą, miksujemy, dodajemy przyprawy. Mieszankę warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego wraz z pulpecikami. Sos pomidorowy wylewamy na zapiekankę. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut

e-PrzepisyKulinarne
25 praktycznych prezentów do kuchni 178

kulinarne. Można w nich podać tiramisu, owsiankę czy galaretkę. Forma do tarty będzie idealna dla tartomaniaków. Osobiście nie wyobrażam sobie bez niej swojej kuchni. Również do przygotowania tarty przydadzą się ciężarki ceramiczne. Dzięki ich użyciu wszystkie Wasze wypieki będą wypieczone równomiernie, bez wybrzuszeń. Moździerz będzie niezbędny do rozcierania, rozdrabiania przypraw i ziół. To gadżet, który dodatkowo

Kuchnia Bazylii
Ryba zapiekana z warzywami 152

szczupak ) -30 dag włoszczyzny: marchewka, seler, pietruszka, por -duża cebula -6 pomidorów -2 łyżki tartego sera -3 łyki masła lub oleju       -2 łyżki tartej bułki -sól, pieprz Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, wyjąć ości, posolić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do rondla, podlać(...)miękkości. Pod koniec duszenia posolić i popieprzyć do smaku.  Przygotowane filety ułożyć  na żaroodpornym półmisku  wyłożonym folią aluminiową  lub wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką. Wyłożyć na wierzch ryby podduszone warzywa, ułożyć plastry pomidorów. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Wyjąc i posypać serem. Zapiekać jeszcze

Kulinarne przemyslenia
delikatny pasztet z czarnej fasoli i drobiowych wątróbek 179

blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbijamy   jajka, dodajemy dwie łyżki tartej bułki i cztery łyżki oliwy. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do  foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych masłem i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Upieczony

Miód i pieprz
Gotowana pierś w panierce 156

pół szklanki bułki tartej  1 jajko 5 łyżek mleka  sól  pieprz  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 łyżeczka koperku suszonego   2 łyżki masła ziołowego  Wykonanie  Pierś z kurczaka myję i osuszam doprawiam przyprawami cebulą i czosnkiem ,odstawiam na godzinkę , następnie do miski wsypuję bułkę tartą ,jajko , oraz mleko , wszystko(...)razem dokładnie mieszam,kiedy mamy gotową panierkę , naszą pierś z kurczaka przekładam do panierki dokładnie wklepuję tak aby masa z bułki tartej troszkę pokryła nasza pierś , następnie na rozgrzaną patelnie przekładam mięso i smażę na złoty kolor , następnie zalewam wodą i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut , po tym czasie mięso mamy gotowe do podania , świetnie

Mój Smak
Kotlety z mięsa z rosołu 730

warzywa z rosołu: (ja przeważnie dodaję 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera) 1 cebula 2 jajka sól pieprz przyprawa do kurczaka lub curry majeranek lub koperek bułka tarta olej do smażenia Mięso obrać z kości i chrząstek. Następnie zmielić na maszynce do mięsa, a także warzywa i surową cebulę. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jajka(...)dobrze wymieszać. Pamiętać, aby dobrze przyprawić, ponieważ mięso z rosołu jest bardzo łagodne i trzeba zaostrzyć smak bo inaczej będzie mdłe. Po wyrobieniu formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Uwaga! Jeśli warzyw doda się za dużo masa mięsna może być za rzadka, można wtedy dosypać bułki tartej

talerz przyjemności
Gołąbki bez zawijania 526

jest coś dla mnie   Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek ryżu 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki) 2 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia kotlecików 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)może być trochę krócej (tak o 3 minuty krócej).   Do dużej miski dajemy mięso, dodajemy wystudzoną kapustę, cebulę z czosnkiem, przyprawy. Mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy an złoty kolor. Przekładamy kotleciki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Zalewamy sosem pomidorowym przygotowanym z powyższych składników (gotowany przez 10 minut). Wstawiamy gołąbki do piekarnika nagrzanego

MojaQchnia.pl
Tarta biszkoptowa z chia i wiśniami 188

Delikatna, biszkoptowa tarta z kremem i nasionami chia. A na wierzch wykorzystałam wiśnie  w syropie z domowej spiżarni;) Pomysł zaczerpnięty z bloga wspaniałej blogerki kulinarnej Małgosi  Gotowanie i blogowanie.  Polecam Wam serdecznie. Ps.A wiecie że w jakieś 40 minut macie gotowe ciasto? Nawet niezapowiedzianych gości możesz zaskoczyć;) Składniki:  biszkoptowy spód: 2 jajka 4 łyżki(...)uzyskania gładkiej masy, następnie żółtka, miksujemy. Mąki przesiewamy z proszkiem, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wlewamy do foremki na tartę,wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy przez 15 minut  do tzw suchego patyczka. Studzimy w zimnym miejscu. Śmietankę ubijamy na bitą

Życie zaczyna się w kuchni
KROKIETY Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI 151

kurczaka – ok. 200 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * por – 1 szt * duże jajko – 1 szt * bułka tarta * sól, pieprz, papryka ostra * olej kokosowy do smażenia * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i papryką. Układamy na folii aluminiowej z odrobiną masła, zawijamy(...)pokrojonego, upieczonego kurczaka, podsmażoną na odrobinie oleju kokosowego cebulkę z porem, posiekanym czosnkiem i startą marchewką. Wbijamy duże jajko ( jeśli małe to 2! ), dodajemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej, doprawiamy o smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy na zwartą masę. Z masy formujemy krokiety, obtaczamy w odrobienie bułki tartej smażymy na rumiano na oleju kokosowym. Podajemy posypane

Ostra na Słodko
Kotlety z kaszy gryczanej 155

żółtka kilka łyżek tartej bułki sól pieprz przyprawa gyros szczypta oregano natka pietruszki (opcjonalnie) mąka z amarantusa (opcjonalnie do obtoczenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić. Płatki owsiane również ugotować i ostudzić. Wymieszać ze sobą. Do kaszy i płatków dodać żółtka, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka zagęścić dosypując bułkę tartą. Doprawić(...)smaku. Natkę pietruszki posiekać drobniutko i dodać do masy. Z masy formować kotlety. Obtoczyć w mące z amarantusa (albo w bułce tartej) i smażyć na złoty kolor. Podawać ze świeżą surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
SMAŻONA KALAREPA Z PARMEZANEM 114

Składniki 2 kalarepy 1 jajo 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, chili Przygotowanie Kalarepę obierzcie, pokrójcie w talarki i gotujcie w osolonej wodzie około 3 minut. Następnie rozbełtajcie jajko w misce, na talerzyku wymieszajcie bułkę tartą z siemieniem lnianym. Przyprawione krążki maczajcie w jajku i panierce. Smażcie(...)rozgrzanym maśle z dwóch stron aż do uzyskania złotego koloru. Podawajcie posypane tartym parmezanem

OliveandThyme
Pikantne kulki serowe na imprezę 367

miski. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sera. Bazylię siekamy i również wrzucamy do miski. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję. Następnie formujemy małe kuleczki i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki dwukrotnie obtaczamy kulki serowe w jajku i bułce(...)tartej. W dużym garnku podgrzewamy olej słonecznikowy tak, żeby był bardzo gorący, wrzucamy kuleczki i smażymy, aż będą jasno brązowe. Pamiętaj, aby smażyć tylko kilka kulek naraz. Kulki serowe nabijamy na wykałaczki i gotowe. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – bułeczki ala pizza .   Artykuł Pikantne kulki serowe na imprezę pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie

ale Pysznie
Pulpety w białym sosie z warzywami 123

Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler(...)łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety mielone z serkiem topionym 133

ementaler czy gouda). 500 g mięsa mielonego 1-2 serki topione 1/2 szkl. płatków owsianych 1 jajko 3-4 łyżki ciepłego mleka 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta sól, pieprz Płatki owsiane zalewamy mlekiem. Odstawiamy, by nieco napęczniały. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Studzimy. Mięso mielone łączymy z płatkami(...)owsianymi oraz przestudzoną cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość wyrabiamy przez chwilę. Serki topione kroimy na paseczki. Możemy obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy ktoleciki, następnie je spłaszczamy. Na środek każdego kładziemy serek topiony, owijamy mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy

Smaki Na Talerzu
Mielone , serowe kotlety z piersi kurczaka 272

osoby : 0,5 kg piersi z kurczaka kawałek żółtego sera do utarcia , najlepiej gouda ( około 100 g ) 1 jajko 1/2 czerstwej ,bułki namoczonej w mleku 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka curry   Piersi z kurczaka mielimy maszynką o średnich oczkach lub dwukrotnie , przepuszczamy przez grube(...)bułki ( musi być rozmoczona , przed dodaniem rozetrzyjcie ją w dłoniach ,żeby nie było grudek ) , wsypujemy starty ser , gałkę muszkatołową , sól , pieprz do smaku i wyrabiamy na gładką masę . Bułkę tarta mieszamy z curry . Formujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej . Odstawiamy na godzinę do lodówki , żeby się utwardziły , wtedy nie rozpadną się podczas smażenia . Smażymy

Ogrodnik w podróży