mąka do obtoczenia * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filet z kurczaka mielimy razem z podsmażona na odrobinie oleju cebulą oraz ząbkiem czosnku. Dodajemy czubatą łyżkę ( albo 2! ) bułki tartej, łyżeczkę musztardy i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Każdy obtaczamy w odrobinie mąki i smażymy kilka minut na patelni tej samej na której smażyliśmy cebulę(...)hartujemy, żeby się nie zważyła ), dodajemy ugotowany wcześniej al dente makaron tagliatelle i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżym koperkiem i tartym parmezanem. Smacznego
Ostra na Słodkodrzwiami. Chleb jest duży bo całość ciasta włożyłam do porcelanowego naczynia do pieczenia. Po upieczeniu ważył prawie 1800g. Ciasto rosło 1,5 godziny i ponownie przekonałam się, że świeże tarte jabłko wspomaga fermentację zaczynu jak i ciasta właściwego. Co jest takiego w jabłku, że ciasto rośnie szybciej? Podejrzewam, że chodzi tu o kwasy organiczne w nim zawarte takie(...)będzie przesadą, jeśli napiszę, że osoby mające młody zakwas zamiast drożdży mogą dodać do zaczynu starte jabłko, szczególnie do chlebów pszennych czy mieszanych. Na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego, 200g mąki żytniej typ 720, 150g wody, 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto
Leśny Zakątekmarchewką i cebulą... Jednak dobroć i poświęcenie mojego męża, który zmęczony i śpiący po bardzo ciężkim tygodniu pracy wziął malutką na dwugodzinny spacer, skłoniły mnie do przygotowania czegoś extra! Tarta lub pizza (jak kto woli to danie nazywać) pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i NAJLEPIEJ smakuje. Z niecierpliwością czekaliśmy przy piekarniku na moment, w którym danie było gotowe(...)stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie wyjmujemy i smarujemy sosem. Następnie wykładamy cukinię pokrojoną na plastry. Kolejno - farsz z ziemniaków, cebuli i szpinaku. Na koniec dodajemy pomidory, wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy wegańskim parmezanem i się zajadamy! Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuczyli por! 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mały por boczek wędzony parzony, pokrojony w kostkę tak ok. 1/2 szklanki 3 łyżki tartego żółtego sera vegeta pieprz do panierki: mąka, bułka tarta, jajko olej do smażenia Pierś rozciąć w środku, zrobić tzw. kieszonkę. Przyprawić w środku i na zewnątrz Vegetą i pieprzem. Boczek(...)około 10 minut, pod koniec dodać starty żółty ser, przyprawić Vegetą, wymieszać. Gotowym farszem napełnić pierś i spiąć wykałaczkami, następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć z obu stron na średnim ogniu, na złoty kolor
Jadło i czytadłosmakiem tarta na czekoladowym spodzie z ciasteczek oreo, wypełniona czekoladowym kremem budyniowym i zwieńczona świeżą żurawiną, która nie tylko wygląda niczym rubiny, ale przede wszystkim przełamuje słodkość tarty swoją kwaskowatością. Teraz z kupnem świeżej żurawiny nie ma problemu- akurat sezon w pełni, niestety szybko mija więc warto choć raz przemycić te zdrowe kuleczki chociażby w wypiekach(...)wyrównać i wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotować czekoladowy krem budyniowy: wszystkie składniki wymieszać- najlepiej rózgą- i przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch masy ozdobić żurawiną. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec około 35 minut (krem będzie miękki i puszysty, jednak nie powinien być płynny- całkowicie stężeje dopiero po schłodzeniu). Ostudzić na kratce
Kraina Miodem PłynącaKrokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość. Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi talerz wykładamy(...)jajka i rozkłócamy je z odrobiną wody. Każdego krokieta najpierw maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Wykładamy je na talerz. Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie już gorący wykładamy po ok. 2-3 krokiety naraz. Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gotowe! Krokiety podaję z sosem
Cooking Monstertartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej 1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. 2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, pieczarki z cebulą, starty na tarce ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 3. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut
Szefowa kuchniwieprzowych 4 porcje 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 1 garść grzybów suszonych (namoczonych kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia) 1 cebula 2 kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu: Grzyby włożyć do garnuszka(...)Grzyby drobno posiekać, włożyć do miski. Cebulę też drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pietruszkę posiekać i razem z cebulą dodać do grzybów. Dodać jajko i bułkę tartą i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki oczyścić z błon i rozkroić w miarę możliwości na prostokątny płat. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Nadzienie rozdzielić na dwie
Posadzone i zjedzoneoliwkami i pomidorkami. Z tej porcji wyjdzie ok. 10 kotlecików. Kotleciki: woreczek kaszy jaglanej (100g) 5 jaj ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce, dodać kaszę, surowe jajko i doprawić do smaku(...)Dodać tyle bułki tartej aby można było łatwo formować kotleciki. Łyżką nakładać masę i formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron
Smakołyki Asiokoło 15 szt. / obiad na dwa dni 700 g mięsa mielonego w szynki 1 kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 2 jajka (wielkość M) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia oraz: 2 łyżki wody opcjonalnie - 1 duże jabłko lub dwa małe (jabłka, które trzymają kształt - Rubin, Gala, Delikates) Bułkę porwać na małe kawałeczki i zalać mlekiem. Odstawić(...)jabłek- obrać je ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ósemki i każdy kawałek na dwie lub trzy części. Jabłka odłożyć do miseczki. Na talerz wsypać kilka łyżek bułki tartej (mi jest bardzo wygodnie używać talerza od zupy). Łyżką nabierać mięso mielone i wkładać do bułki tartej. Rękami obtoczyć w bułce, uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju
Posadzone i zjedzoneKrokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość. Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi talerz wykładamy(...)jajka i rozkłócamy je z odrobiną wody. Każdego krokieta najpierw maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Wykładamy je na talerz. Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie już gorący wykładamy po ok. 2-3 krokiety naraz. Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gotowe! :) Ja najbardziej lubię jeść
Cooking Monsterzaskakująco dobry. Polecam jako atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. składniki: 100 g suchego ryżu 100 g żółtego sera 1 duża cebula 2 jajka 2 łyżki tartej bułki pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku tarta bułka do panierowania olej do smażenia wykonanie: Ryż gotuję w bulionie w proporcji 1 miarka ryżu na 3 miarki płynu. Cebulę drobno siekam(...)lekko podsmażam. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach, pietruszkę siekam. Wszystkie składniki łączę i formuję niewielkie kotleciki. Obtaczam je w tartej bułce i smażę na oleju. Najlepiej smakują prosto z patelni
babka w formiebulionem - gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (aż kasza wchłonie cały bulion). Kaszę przekładamy z garnka do miski i dodajemy kalafiora, jajko, drobno posiekaną cebulę, 1 łyżkę bułki tartej i doprawiamy przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni - wkładamy bataty i zapiekamy ok. 20 minut (opcja grill). Teraz wszystkie składniki w misce mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce(...)tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Przygotowane bataty wyjmujemy z naczynia i układamy na talerzu razem z kotlecikami. Całość posypujemy koperkiem ... smacznego! PS. Usmażone kotlety (jeżeli zostaną), możemy odgrzać na drugi i trzeci dzień w piekarniku
Alutka-Gotujepieczenia Nadzienie: 150 g szpinaku świeżego 120 g sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka 100 g startego ,żółtego sera Najpierw przygotowujemy spód tarty .Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nie może być zbyt twarda ,raczej konsystencji plasteliny. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki(...)podpiekamy około 15 minut w 190 stopniach.Na podpieczony spód wykładamy usmażony szpinak z cebulą i czosnkiem ,kruszymy ser feta .Jajka łączymy ze śmietaną i serem żółtym i wylewamy na tartę .Posypujemy orzechami , ulubionymi ziarnami i zapiekamy kolejne 20 minut w 190 stopniach
Ladylaura.pora i koziego sera nie zawodzi. Niedługo minie rok, jak bawiliśmy się gotując według hasła quiche me, quiche me, quiche me! . Fajne rzeczy wtedy powstały. Maciek pisał, że tarty w gruncie rzeczy są prostymi daniami, a potrafią uratować nas z opresji w niejednej niespodziewanej sytuacji towarzyskiej. Święta prawda! :) A że są charakterystyczne dla kuchni francuskiej, to mój(...)Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie
zadanie-gotowanie