kiełbasek. Mielone miesza się czasami z kaszanką czy tartym jabłkiem. Można poeksperymentować. Efekt jest bardzo smaczny i niewątpliwie wdzięczny wizualnie :) Składniki: 400 g mielonej wieprzowiny 6 jajek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli szczypta proszku musztardowego lub 1 łyżeczka musztardy mąka bułka tarta olej Wykonanie: 4 jajka ugotować na miękko(...)cztery części i uformować placuszki około 12 cm średnicy. Owinąć dokładnie jajka mięsem. Można pomóc sobie przy tym folią spożywczą. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju 8 - 10 minut. Na średnim ogniu. Podawać na ciepło lub bardziej tradycyjnie na zimno. Przekrojone na pół, z dobrej jakości majonezem wymieszanym z ostrą musztardą
zadanie-gotowanieinnego smakowego. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 camembert (u mnie z zielonym pieprzem) 100 g żółtej fasolki szparagowej 1 jajko tarta bułka do obtoczenia sól, pieprz (u mnie świeżo mielony kolorowy) margaryna do smażenia WYKONANIE Mięso umyć i dobrze rozbić tłuczkiem, po czym przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Fasolkę(...)fasolkę przekrojoną na pół i zawinąć. Jeżeli rolady nie są stabilne, to można je "spiąć" wykałaczkami. Do miseczki wbić jajko i rozbełtać je widelcem. Na talerz nasypać tartej bułki. Każdą roladę obtoczyć najpierw w jajku, później w tartej bułce. Na patelni rozpuścić margarynę, ułożyć na niej rolady i smażyć z każdej strony (wymaga to czasu, bo rolada
Passions hobbies lifenadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól i pieprz do smaku dodatkowo do panierowania: bułka tarta 1 jajko Jajka obrać. Tuńczyka lekko odsączyć z oleju(...)Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Wszystko razem zmiksować w malakserze wraz z surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać
Codzienna kuchnia niecodziennadodatkami stanowią pyszny obiadek. Swoje kotleciki podałam z sosem koperkowym i surówką z kapusty i marchewki z koperkiem . składniki: 2 średnie brokuły 2 jajka sól,pieprz bułka tarta olej do smażenia Brokuły podzielić na różyczki i ugotować(...)miękko (ale nie rozgotować) we wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ugotowanego brokuła wystudzić a nastepnie rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego brokuła dodać jajka oraz ok 3 łyżek bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Następnie z masy uformować kotleciki. Dokładnie obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron
Monia miesza i gotujeNormal 0 21 KOTLETY Z CIECIORKI 1 puszka cieciorki konserwowej (240 g netto) 3 szalotki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól himalajska papryka słodka 4 łyżki bułki tartej 1 jajo kaszka kukurydziana do panierowania olej do smażenia Cieciorkę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy(...)gotowania). Szalotkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju - dorzucamy do cieciorki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Chwilę razem blendujemy. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko - mieszamy (można dłonią). Jeśli masa na kotlety wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy
peggiwkuchnitartej, sól, pieprz, słodka papryka. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Seler umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do miękkości, około 10 minut. Następnie dodać żurawinę i dusić jeszcze 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą, wymieszać. Nakładać po łyżce farszu na rozbite plastry mięsa. Zrolować i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać) i piec około 25 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościświetnie sprawdzi się na obiad, kolacje lub poczęstunek na uroczystościach. Daje nam wiele możliwości. Do farszu możemy dodać ulubione składniki, które cudownie podkreśli smak kruchego ciasta. Zapraszam! Tarta z mielonym, pieczarkami i cukinią Składniki: ciasto: 300g mąki 100g zimne masło 1 jajko szczypta soli 3 łyżki śmietany 18% farsz: 400g mięsa mielonego 2 cebule 500g(...)Pieczarki wymieszać z mięsem, przyprawić do smaku. Cukinię obrać, pokroić na plastry oprószyć solą. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Następnie na podpieczoną tartę wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym żółtym serem. układamy cukinie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na niską półkę na około 25-30 min. Gotowe
Tagebuch po polskuSkładniki: 8 ugotowanych jajek, 1 jajko surowe, 1 pęczek szczypiorku, 2-3 łyżki bułki tartej_ do obtoczenia, sól, pieprz, podałam z kaszą owsianą Cenos. Przygotowanie: Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich posiekany szczypiorek, wbijamy surowe jajko, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pierzem. Mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
Aga w kuchniobrodziło owocami, gałęzie aż się uginają pod ich ciężarem, więc ruszyła już produkcja domowych kompotów na zimę, ale udało się też z nich zrobić nieco inną wersję tej tarty mirabelkowej - tartaletki z lekko karmelizowanymi owocami. Uwielbiam ich słodko - kwaśny smak. Koniecznie spróbujcie. TARTALETKI Z KARMELIZOWANYMI MIRABELKAMI Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 100 g masła 2 łyżki(...)szczyptę soli siekam z masłem i żółtkiem, wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, układamy w foremkach wysmarowanym masłem i bułką tartą, środek obciążmy kulkami do pieczenia lub fasolą. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto smarujemy frużeliną lub dżemem (jeśli nie mamy mirabelkowego można użyć
Bon appetit mon amiepół na pół ze słodką śmietaną 18%) sól, pieprz panierka: 4 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki majeranku 2 szklanki drobnej bułki tartej 0,5-2 łyżeczek chili (wg upodobań, ja w tych proporcjach daję 1 łyżeczkę) 2 łyżki prażonej suszonej cebulki oliwa Wykonanie: Polędwiczki z kurczaka umyć i osuszyć. Delikatnie lekko(...)przekraczać 12 godzin. Dzięki marynowaniu w maślance mięso nabiera niesamowitej wręcz kruchości i jest po smażeniu bardzo delikatne, wilgotne i miękkie. W odpowiednio dużym naczyniu wymieszać bułkę tartą z przyprawami. Uwaga – prażoną cebulkę zmielić, np. w młynku do kawy, jeśli nie posiadacie takiego, cebulkę wsypać np. do foliowego woreczka i delikatnie rozbić tłuczkiem. Wszystko razem porządnie wymieszać
Pociąg Do KuchniSkładniki: 500 g kalafiora 1 duża marchewka 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia oregano sól, pieprz Wykonanie: Kalafior ugotować w osolonej wodzie(...)Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotowany kalafior przełożyć do miski, rozgnieść widelcem dodać startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, jajka oraz 4 łyżki bułki tartej, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie uformować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor
magiczna kuchnia Kasimięsa mielonego, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso jest rzadkie dodajemy więcej bułki(...)tartej. Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. W każdy kapelusz wkładamy kawałek żółtego sera lub serka topionego. Przykrywamy go mięsem mielonym. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Smażenie rozpoczynamy od strony pieczarki. Smacznego
Passion of Cookingzatopione w niej gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni. Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępianego cukru. Ksylitol świetnie sprawda się w kruchych ciastach. Tarta idealna dla wszystkich - liczących kalorie, unikających cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może być słodkie! Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mielonych orzechów(...)wmieszać masę czekoladową, śmietanę, likier i posiekane orzechy laskowe.Zapomniałam wmieszać orzechy do masy, dlatego rozsypałam je na górze. Wersja z orzechami w środku była smaczniejsza formę na tartę (35x13cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przemycenie dzieciom ryby i kaszy jaglanej. 1 filet mrożonego dorsza 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej pęczek koperku 0,5 cebuli sól pieprz czarny żółtko 1 ząbek czosnku bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia mięsa zmielić rybę, kaszę jaglaną (można ją dodać bez mielenia, ale ja chciałam mieć(...)całkiem gładkie kotlety), cebulę i posiekany koperek. Do masy rybnej dodać żółtko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rumiano z obu stron. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieżech je Klaudiuszym, co je [26] smokym wawelskim, czy smokym wawelskim, co je Klaudiuszym trocha soli mogecie sie wciepnōńć tyż połra [27] liści bazylii Podpieczcie ta bōlka tarto trocha na patelni. Wciepcie wszyske składniki do blyndera, [28] zmiksujcie i fertich. [29] Dejcie sie to na trocha do lodōwki abo zamrażalki, a potyn mogecie sie do tego wkrajać trocha(...)powiedzieć [2] kreska [3] bardziej [4] gorących potrawach [5] chłodna [6] ją [7] szybko [8] zostawić [9] porządnie [10] pomidorów [11] ogórek [12] ogrodu [13] łyżek [14] tartej bułka [15] ząbek czosnku [16] cytryny [17] octu [18] możecie [19] wrzucić [20] pół [21] uważajcie [22] ja [23] jedną małą [24] było tak ostre [25] nie wiedziałem [26] jest
Chop w kuchni