tarta - 42848 przepisów (strona:460/2857)

W domu: tarta z musem czekoladowym 211

dodajemy mleko. Ciasto ma być gładkie, nie rozsypywać się (może potrzebować odrobinę więcej mąki lub masła). Okrągłą formę tortową (moja ma 25 cm, im mniejsza, tym wyższy brzeg tarty wyjdzie) wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie, robiąc kilku centymetrowy brzeg – u mnie ok. 3 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, boki również. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w biegu
Mięsne wałeczki z camembertem z zielonym pieprzem 122

smażenia np. kokosowy  PRZYGOTOWANIE : Czerstwą bułkę moczymy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę i 2 łyżki bułki tartej - wyrabiamy na jednolitą masę. Ser camembert z pieprzem kroimy na niewielkie kawałki. Z mięsa formujemy placuszki wielkości dłoni, układamy po kawałku sera i zawijamy w mięsny wałeczek. Obtaczamy wałeczki mięsne(...)bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia po kilka minut z wszystkich stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Scotch eggs. 136

kiełbasek. Mielone miesza się czasami z kaszanką czy tartym jabłkiem. Można poeksperymentować. Efekt jest bardzo smaczny i niewątpliwie wdzięczny wizualnie :) Składniki: 400 g mielonej wieprzowiny 6 jajek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli szczypta proszku musztardowego lub 1 łyżeczka musztardy mąka bułka tarta olej Wykonanie: 4 jajka ugotować na miękko(...)cztery części i uformować  placuszki około 12 cm średnicy.  Owinąć dokładnie jajka mięsem. Można pomóc sobie przy tym folią spożywczą. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju 8 - 10 minut. Na średnim ogniu. Podawać na ciepło lub bardziej tradycyjnie na zimno. Przekrojone na pół, z dobrej jakości majonezem wymieszanym z ostrą musztardą

zadanie-gotowanie
Rolady z indyka nadziewane camembertem i fasolką szparagową 183

innego smakowego. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 camembert (u mnie z zielonym pieprzem) 100 g żółtej fasolki szparagowej 1 jajko tarta bułka do obtoczenia sól, pieprz (u mnie świeżo mielony kolorowy) margaryna do smażenia WYKONANIE Mięso umyć i dobrze rozbić tłuczkiem, po czym przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Fasolkę(...)fasolkę przekrojoną na pół i zawinąć. Jeżeli rolady nie są stabilne, to można je "spiąć" wykałaczkami.  Do miseczki wbić jajko i rozbełtać je widelcem. Na talerz nasypać tartej bułki. Każdą roladę obtoczyć najpierw w jajku, później w tartej bułce. Na patelni rozpuścić margarynę, ułożyć na niej rolady i smażyć z każdej strony (wymaga to czasu, bo rolada

Passions hobbies life
Puszyste i lekkie kotleciki z tuńczyka i jajek 233

nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól i pieprz do smaku dodatkowo do panierowania: bułka tarta 1 jajko Jajka obrać. Tuńczyka lekko odsączyć z oleju(...)Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Wszystko razem zmiksować w malakserze wraz z surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z brokuła 170

dodatkami stanowią pyszny obiadek. Swoje kotleciki podałam z sosem koperkowym i surówką z kapusty i marchewki z koperkiem . składniki: 2 średnie brokuły 2 jajka sól,pieprz bułka tarta olej do smażenia Brokuły podzielić na różyczki i ugotować(...)miękko (ale nie rozgotować) we wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ugotowanego brokuła wystudzić a nastepnie rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego brokuła dodać jajka oraz ok 3 łyżek bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Następnie z masy uformować kotleciki. Dokładnie obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Monia miesza i gotuje
Kotlety z cieciorki 155

Normal 0 21 KOTLETY Z CIECIORKI 1 puszka cieciorki konserwowej (240 g netto) 3 szalotki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól himalajska papryka słodka 4 łyżki bułki tartej 1 jajo kaszka kukurydziana do panierowania olej do smażenia Cieciorkę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy(...)gotowania). Szalotkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju - dorzucamy do cieciorki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Chwilę razem blendujemy. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko - mieszamy (można dłonią). Jeśli masa na kotlety wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy

peggiwkuchni
Roladki drobiowe z suszoną żurawiną i selerem naciowym 272

tartej,  sól, pieprz,  słodka papryka.  Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Seler umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do miękkości, około 10 minut. Następnie dodać żurawinę i dusić jeszcze 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą, wymieszać. Nakładać po łyżce farszu na rozbite plastry mięsa. Zrolować i spiąć wykałaczką.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać) i piec około 25 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Tarta z mięsem mielonym, pieczarkami i cukinią 168

świetnie sprawdzi się na obiad, kolacje lub poczęstunek na uroczystościach. Daje nam wiele możliwości. Do farszu możemy dodać ulubione składniki, które cudownie podkreśli smak kruchego ciasta. Zapraszam! Tarta z mielonym, pieczarkami i cukinią Składniki: ciasto: 300g mąki  100g zimne masło 1 jajko szczypta soli 3 łyżki śmietany 18% farsz: 400g mięsa mielonego 2 cebule 500g(...)Pieczarki wymieszać z mięsem, przyprawić do smaku.  Cukinię obrać, pokroić na plastry oprószyć solą. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Następnie na podpieczoną tartę wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym żółtym serem. układamy cukinie.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika na niską półkę na około 25-30 min.  Gotowe

Tagebuch po polsku
jajko 1/8 146

znalazły się na blogu. placuszki ziemniaczane z brokułami 1 kg ziemniaków, 0,5 kg brokułów, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki śmietany, 0,5 szkl. sera żółtego, 1 szkl. bułki tartej + do obtaczania, 1 jajko + jajka sadzone na każdy placek, 3 łyżki oleju + olej do smażenia placków, sól, pieprz Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i lekko przestudź. Przeciśnij(...)łyżkach oleju tak długo, aż będą miękkie i zaczną się rumienić. Ostudź i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do ziemniaków razem ze śmietaną, jajkiem, startym serem żółtym i bułką tartą. Wyrób dość szybko. Formuj placuszki nie grubsze niż 1,5 cm, obtaczaj w pozostałej bułce tartej i smaż w głębokim oleju. Usmażone placki odkładaj w ciepłe miejsce. Usmaż

Eksperyment sobotni
Kotlety z jajek 629

Składniki: 8 ugotowanych jajek, 1 jajko surowe, 1 pęczek szczypiorku, 2-3 łyżki bułki tartej_ do obtoczenia, sól, pieprz, podałam z kaszą owsianą Cenos. Przygotowanie:  Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich posiekany szczypiorek, wbijamy surowe jajko, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pierzem. Mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Aga w kuchni
Niedocenione złoto końca lata - mirabelki 81

obrodziło owocami, gałęzie aż się uginają pod ich ciężarem, więc ruszyła już produkcja domowych kompotów na zimę, ale udało się też z nich zrobić nieco inną wersję tej tarty mirabelkowej - tartaletki z lekko karmelizowanymi owocami. Uwielbiam ich słodko - kwaśny smak.  Koniecznie spróbujcie. TARTALETKI Z KARMELIZOWANYMI MIRABELKAMI Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 100 g masła 2 łyżki(...)szczyptę soli siekam z masłem i żółtkiem, wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na około godzinę do lodówki.  Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, układamy w foremkach wysmarowanym masłem i bułką tartą, środek obciążmy kulkami do pieczenia lub fasolą. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto smarujemy frużeliną lub dżemem (jeśli nie mamy mirabelkowego można użyć

Bon appetit mon amie
Polędwiczki z kurczaka w panierce 123

pół na pół ze słodką śmietaną 18%) sól, pieprz panierka: 4 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki majeranku 2 szklanki drobnej bułki tartej 0,5-2 łyżeczek chili (wg upodobań, ja w tych proporcjach daję 1 łyżeczkę) 2 łyżki prażonej suszonej cebulki oliwa Wykonanie: Polędwiczki z kurczaka umyć i osuszyć. Delikatnie lekko(...)przekraczać 12 godzin. Dzięki marynowaniu w maślance mięso nabiera niesamowitej wręcz kruchości i jest po smażeniu bardzo delikatne, wilgotne i miękkie. W odpowiednio dużym naczyniu wymieszać bułkę tartą z przyprawami. Uwaga – prażoną cebulkę zmielić, np. w młynku do kawy, jeśli nie posiadacie takiego, cebulkę wsypać np. do foliowego woreczka i delikatnie rozbić tłuczkiem. Wszystko razem porządnie wymieszać

Pociąg Do Kuchni
Kotleciki z kalafiora i marchewki 110

Składniki: 500 g kalafiora 1 duża marchewka 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta  olej do smażenia oregano sól, pieprz Wykonanie: Kalafior ugotować w osolonej wodzie(...)Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotowany kalafior przełożyć do miski, rozgnieść widelcem dodać startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, jajka oraz 4 łyżki bułki tartej, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie uformować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
Pieczarki faszerowane 179

mięsa mielonego, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego, olej/oliwa do smażenia   Wykonanie: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko i przyprawiamy solą i pieprzem.   Cebulkę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso jest rzadkie dodajemy więcej bułki(...)tartej. Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. W każdy kapelusz wkładamy kawałek żółtego sera lub serka topionego.   Przykrywamy go mięsem mielonym. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Smażenie rozpoczynamy od strony pieczarki.   Smacznego

Passion of Cooking