tarta - 42848 przepisów (strona:455/2857)

Pieczarki faszerowane 206

mięsa mielonego, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego, olej/oliwa do smażenia   Wykonanie: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko i przyprawiamy solą i pieprzem.   Cebulkę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso jest rzadkie dodajemy więcej bułki(...)tartej. Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. W każdy kapelusz wkładamy kawałek żółtego sera lub serka topionego.   Przykrywamy go mięsem mielonym. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Smażenie rozpoczynamy od strony pieczarki.   Smacznego

Passion of Cooking
Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru) 241

zatopione w niej gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni. Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępianego cukru. Ksylitol świetnie sprawda się w kruchych ciastach. Tarta idealna dla wszystkich - liczących kalorie, unikających cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może być słodkie! Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mielonych orzechów(...)wmieszać masę czekoladową, śmietanę, likier i posiekane orzechy laskowe.Zapomniałam wmieszać orzechy do masy, dlatego rozsypałam je na górze. Wersja z orzechami w środku była smaczniejsza  formę na tartę (35x13cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kaszą jaglaną 200

przemycenie dzieciom ryby i kaszy jaglanej. 1 filet mrożonego dorsza 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej pęczek koperku 0,5 cebuli sól pieprz czarny żółtko 1 ząbek czosnku bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia mięsa zmielić rybę, kaszę jaglaną (można ją dodać bez mielenia, ale ja chciałam mieć(...)całkiem gładkie kotlety), cebulę i posiekany koperek. Do masy rybnej dodać żółtko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rumiano z obu stron. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pomidorowo na hica (Gazpacho ;) ) 162

żech je Klaudiuszym, co je [26] smokym wawelskim, czy smokym wawelskim, co je Klaudiuszym trocha soli mogecie sie wciepnōńć tyż połra [27] liści bazylii   Podpieczcie ta bōlka tarto trocha na patelni. Wciepcie wszyske składniki do blyndera, [28] zmiksujcie i fertich. [29] Dejcie sie to na trocha do lodōwki abo zamrażalki, a potyn mogecie sie do tego wkrajać trocha(...)powiedzieć [2] kreska [3] bardziej [4] gorących potrawach [5] chłodna [6] ją [7] szybko [8] zostawić [9] porządnie [10] pomidorów [11] ogórek [12] ogrodu [13] łyżek [14] tartej bułka [15] ząbek czosnku [16] cytryny [17] octu [18] możecie [19] wrzucić [20] pół [21] uważajcie [22] ja [23] jedną małą [24] było tak ostre [25] nie wiedziałem [26] jest

Chop w kuchni
Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i kaparami 134

suszone pomidory, kapary i tarty ser. Mieszamy dokładnie i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Przed podaniem risotto możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Pulpety kalafiorowe w sosie pomidorowym 176

danie też może dobrze smakować. Smak sosu bardzo dobrze podkreśla czerwona czubryca, przyprawa wspaniale dobranych składników od Rafex.eu Składniki Pulpety: 200 g mrożonego kalafiora 1 jajko 1 szklanka bułki tartej czosnek staropolski olej do smażenia sól, pieprz Sos: 70 g margaryny 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czubrycy czerwonej sól, pieprz Dodatkowo(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Do masy dodajemy bułkę tartą (tyle, by masa dawała się łatwo formować), formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę

R'n'G Kitchen
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 211

pieczywa z mlekiem dodajemy 2/3 startego sera, podsmażone pieczarki, przesmażony połamany boczek i szpinak z cebulką. Całość dokładnie razem mieszamy. Przekładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Posypujemy pozostałym tartym serem i rozkładamy pokrojone drobniej plasterki boczku.   Przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej (możecie z niego zrobić pokrywkę) i pieczemy stratę na środkowej półce piekarnika przez 30 minut. Zdejmujemy(...)młodego szpinaku, posiekanego 1 szklanka startego sera, najlepiej cheddar 1/3 łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej świeżo mielony czarny pieprz masło do smażenia i wysmarowania formy 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy

Karo in the Kitchen
Kotlety mielone z piekarnika (pieczone) 192

Jednakże można je upiec i to na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam wersję z żółtym serem, ale są też inne warianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej... W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne niż te klasyczne. Idealnie pasują do różnego rodzaju sosów, lecz ja je uwielbiam bez względu na to, czy są z dodatkami(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko  3-4 łyżki startego żółtego sera przyprawa do mięsa mielonego ( Rafex ) majeranek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania   Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Uformowane obtoczyć w bułce tartej

Di gotuje
mini tarta owsiano-daktylowa z kiwi i nektarynką 142

owsiano-daktylowa z kiwi i nektarynką Płatki owsiane, które są miłym prezentem od sklepu  naturalna spiżarnia , zblendowałam z bananem i suszonymi daktylami- co dało idealny spód do tarty. Środek nadziałam kawałkami kiwi i nektarynki. Banalnie, słodko i pożywnie! Dodatkowo raw- przez co wszystkie składniki zachowały swoje wartości. SKŁADNIKI: 4 łyżki   płatków owsianych błyskawicznych 1/2 banana(...)daktyle blendujemy z bananem, płatkami, wodą i cynamonem przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, formując miseczkę - odkładamy do lodówki (ok 1h - u mnie było to na noc) gotową tartę wyciągamy z formy, po czym nadziewamy kawałkami nektarynki i kiwi

healthy dreams
Jajka po szkocku 202

robiliście to właśnie Wam przypominam o tym przepisie. Składniki 6 jajek ugotowanych 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka musztardy 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko surowe sól pieprz ostra papryka dodatkowo bułka tarta do panierowania olej do smażenia Jajka ugotowane oskubać ze skorupek. Mięso wymieszać z posiekaną drobno cebulką i pozostałymi składnikami. Wszystko wyrobić(...)jednolitą masę. na dłoni zrobić placek z mięsa i zawinąć nim dokładnie jajko. Tak powtarzać ze wszystkimi jajkami, a nastepnie każde obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć jajka ze wszystkich stron. jajka po szkocku

O kuchni z uczuciem
Camembert w panierce 150

potrawa ale za to przepyszna. Camembert w panierce Składniki: - 2 Camemberty - 1 jajko - bułka tarta - olej Przygotowanie: Serek moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej chrupiąca), dobrze dociskamy panierkę aby się nie odpadła w trakcie smażenia. Nagrzewamy olej

Kulinarne życie
Chrupiące udka z kurczaka 169

Chrupiące udka z kurczaka Składniki: - 2 udka ugotowane np. z rosołu - 1 jajko - bułka tarta - olej Przygotowanie: Udka moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej chrupiąca), dobrze dociskamy panierkę aby się nie odpadła w trakcie smażenia. Wlewany olej

Kulinarne życie
Tarta z porem i boczkiem 172

Uwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem i warzywnym, przeważnie robię na kruchym spodzie tym razem zrobiłam na francuskim. Tarta z porem i boczkiem - 1 op. ciasta francuskiego - 2 pory - 150 g wędzonego boczku - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 18% - tymianek - sól - pieprz - oliwa - masło Przygotowanie: Boczek(...)kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy w plasterki ok. 0,5 cm i dusimy na maśle. Boczek i por odstawiemy do ostudzenia. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka rozwałkowane ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę i przyprawy dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej boczek i por przekładamy do masy jajecznej i całość

Kulinarne życie
Kotlety ziemniaczane 276

sera i szynki. Kotlety ziemniaczane Składniki: - 1 kg ziemniaków - 100 g szynki w plastrach - 100 g sera żółtego - 1 jajko - sól - pieprz - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - bułka tarta - olej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy, gorące przeciskamy przez praskę lub ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Jeżeli mamy ziemniaki(...)dnia wcześniejszego to mielimy w maszynce. Do zimnych ziemniaków dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Wbijamy jajko, mieszamy dokładnie i dosypujemy bułki tartej, aby zagęścić masę w ilości wg. uznania. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy małe płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy

Kulinarne życie
Tarta z gorgonzolą i pomidorami 128

gorgonzolą i pomidorami Składniki: - ciasto francuskie - 20 dkg sera gorgonzola - 25 dkg serka typu włoskiego - 3-4 pomidory - 20 dkg boczku wędzonego - masło - sól - pieprz Przygotowanie: Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Gorgonzolę z serek rozgniatamy widelcem, przyprawiamy pieprzem. Przekładamy do formy i rozsmarowujemy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, przykrywamy masę(...)pieprzem i solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę lub małe paski. Podsmażamy i posypujemy pod koniec pieczenia. Tarta jest bardzo dobra również na zimno. Życzę smacznego

Kulinarne życie