tarta - 42848 przepisów (strona:426/2857)

Migdałowa tarta z jogurtem i śliwkami 114

Delikatna, krucha, chrupiąca tarta dzięki migdałom. Jest obłędna w smaku. Całą robotę robią tutaj migdały, masło w cieście. Nadzienie jest bardzo delikatne za sprawą jogurtu i śmietany. Tarte możecie zabrać do pracy, na piknik. Śliweczki dopełniają całości smaku. ciasto kruche: 30 dkg migdałów mielonych 232 g mąki pszennej 125 g masła zimnego 3 żółtka szczypta soli(...)średnicę 26 cm. Ciasto przekładam do formy i dociskam brzegi. Z reszty ciasta która mi została wycinam motylki piekę na blaszce osobnej temp 160 stopni przez 13 minut. Tartę nakłuwam widelcem przed włożeniem do piekarnika. Wstawiam do nagrzanego temp 200 stopni na 15 minut aż się zarumieni lekko. Masa jogurtowa: Do miski przekładam jogurt, śmietanę, żółtka, cukier i mieszam mikserem

wesoła kuchnia
Klopsiki mielone ze szpinakiem i kaszą jaglaną 134

magazynu Sól i Pieprz. Składniki: 400 g mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jaglanej 100 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia Kaszę jaglaną opłukać przez dłuższą chwilę na sitku, po czym ugotować w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić(...)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowaną wcześniej kaszę i wymieszać dłońmi na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej.* Smażyć na tłuszczu na brązowy kolor z obu stron. *jeśli zdecydujemy się na wersję gotowaną, wówczas nie obtaczamy klopsików w bułce tartej. Wrzucamy je do gorącej wody

My simple kitchen
CIASTO BANOFFEE PIE 297

Dodatkowo: masa kajmakowa (duża puszka 510 g) banany dojrzałe (3-4 szt.) sok z cytryny (2 łyżki) starta  czekolada deserowa do posypania ciasta (ok. 100 g) foremka na tartę 27 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Herbatniki rozdrabniamy na piasek, dodajemy roztopione masło, kakao, roztopioną czekoladę i mieszamy. Masą wypełniamy dno foremki i wstawiamy do lodówki na około(...)sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone.  Pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę.   Ubijamy do uzyskania jednolitej masy.  Krem przekładamy na banany  i górę posypujemy tartą czekoladą deserową. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

RITA food channel
PANIEROWANE PIECZARKI JAK SCHABOWE + FILMIK 132

nimi zastąpić pysznego schabowego, delikatne i w dodatku z serem. Polecam. SKŁADNIKI : 500 g średniej wielkości pieczarek 2 jajka + odrobina mleka sól mąka i bułka tara do panierowania tarty ser do posypania olej do smażenia(...)należy rozpłaszczyć tak aby powstały kotlet, najlepiej spłaszczają się pieczarki średniej wielkości, duże czasem pękają. Należy je posolić z każdej strony, następnie panierujemy w rozmąconym jajku, mace i bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Jeszcze gorące pozsypujemy tartym serem.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta karmelowo -śmietankowa na kruchym spodzie 107

Pyszna tarta, rozpływa się w ustach. Nie za słodka mimo karmelu. Polecam. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego i pokrojonego w małe kostki 80 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli(...)łyżki zimnej wody Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Oblepić spód tarty moja o średnicy 28 cm. i włożyć na 30 min. do lodówki. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto po nakłuwać widelcem, piec 180 st. 15-20 min. Wyjąć, wystudzić. Krem kajmakowy: 3 łyżki kajmaku z puszki

Kubki smaku
Tarta bezglutenowa z pomidorkami koktajlowymi 103

ciastem, które przecież wcale nie musi zawierać jajek ani glutenu, prawda? :) Zapraszam Was zatem na letnią tartę bez glutenu i bez jajek, za to z kolorowymi pomidorkami. Artykuł Tarta bezglutenowa z pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie 145

łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta  * olej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy.  Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy(...)plaster smarowałam marynatą.  Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny.  Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.  Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju do uzyskania mocno złotego koloru.  Podawałam z ziemniakami i sałatą.  Pyszne

Pieprzyć z Fantazją
Langosz (bez ziemniaków) 167

proponuję najprostszy i równie pyszny sposób. Składniki (4 porcje) -2 szkl. mąki  -opakowanie drożdży instant (7-8g) -1 szkl. letniej wody -1/2 łyżeczki soli -gęsta śmietana -tarty żółty ser -olej do smażenia Przygotowanie Mąkę, drożdże, wodę i sól umieścić w misce. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut(...)części. Z każdego uformować placek wielkości dłoni. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło ze śmietaną i tartym serem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Krucha tarta z węgierkami 138

cynamon Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło  i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ja tym razem użyłam prostokątnej takiej jak  do Brownie. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim blaszkę. Blaszkę wstawiamy do lodówki(...)piekarnika na około 15 minut.  W międzyczasie śliwki rozciąć i wyjąć pestkę. Na podpieczonym spodzie układamy gęsto śliwki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i pieczemy tartę przez około 25-30 minut

Życie zaczyna się w kuchni
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 110

PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM (na 6-8 porcji) Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia  suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera typu feta Składniki na sos: 1 duża posiekana cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę liść(...)ziela angielskiego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 3/4 szklanki bulionu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bazylia suszona oregano suszone sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw pulpety: mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę zagniatam. Dodaję przyprawy i suszone zioła, uważając na sól - ser feta jest mocno słony. Masa powinna być zwarta, wilgotna, ale nie zbita. Jeśli rozpada się bądź

W kuchni Karmel-itki
Szybka tarta z pomidorami 154

pomidorami. Robi się ją bardzo szybko idealnie na dni kiedy mamy ochotę na pizzę a za bardzo nie mamy czasu czekać na ciasto.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybka tarta(...)pomidorami składniki: 250 - 300 g pomidorków koktajlowych 1 spiczasta papryka Ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki letniej wody  1 łyżka  oliwy (ja użyłam z oliwek) Szybka tarta z pomidorami wykonanie: Pomidorki przekrajemy na pół, przekładamy  na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Ze składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 10 minut, następnie

Delusional Trine
Kotlety jaglano - jajeczne 136

domowa vegeta łyżeczka koperku 2 łyżki bułki tartej 1. Kaszę gotujemy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Trzy (z czterech) jajek gotujemy na twardo.  2.Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Jajka kroimy w drobną kostkę. 3.Do miski przekładamy wszystkie składniki -kaszę, jajka i szczypiorek. Dodajemy przyprawy,surowe jajko i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy najlepiej ręką i formujemy(...)kotleciki. Moje mimo obaw kleiły się dobrze, jeśli jednak coś nam nie wychodzi można w razie potrzeby, dodać łyżkę mleka lub bułki tartej. 4. Kotleciki smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Kotlety jaglano - jajeczne 120

domowa vegeta łyżeczka koperku 2 łyżki bułki tartej 1. Kaszę gotujemy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Trzy (z czterech) jajek gotujemy na twardo.  2.Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Jajka kroimy w drobną kostkę. 3.Do miski przekładamy wszystkie składniki -kaszę, jajka i szczypiorek. Dodajemy przyprawy,surowe jajko i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy najlepiej ręką i formujemy(...)kotleciki. Moje mimo obaw kleiły się dobrze, jeśli jednak coś nam nie wychodzi można w razie potrzeby, dodać łyżkę mleka lub bułki tartej. 4. Kotleciki smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Siekane burgery z kurczaka z dodatkiem słonecznika 134

łyżki łuskanego słonecznika 1 ugotowana marchewka 1 biała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 pieczarki 70 g żółtego ostrego sera ¼ czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 2 łyżki kaszy manny Sól Pieprz 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Do mięsa wsypujemy łuskany słonecznik oraz(...)Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę. Pieczarki, ugotowaną marchewkę oraz żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy do smaku – sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Mięso wyrabiamy na zwartą masę. Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano

VioletoweKucharzenie
Pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym 149

marchewką i miodem Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny PZZ Białystok 5 łyżek bułki tartej z lekką górką pieprz i sól do smaku nieduża ilość oleju lub masło do podsmażenia Na sos: 800 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz i sól do smaku(...)Gotujemy, próbujemy. Cebule siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Przekładamy do miski. Dodajemy ryż, mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy kasze i bułkę tartą. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy. Formujemy w lekko zwilżonych dłoniach pulpeciki (w razie potrzeby można dodać więcej bułki, jeśli masa wyda się zbyt rzadka). Pulpeciki lekko obsmażamy

Słodkie okruszki