piersi kurczaka 200g smażonych pieczarek 100g żółtego sera 3 jajka chipsy do ozdoby oliwki majonez Przygotowanie: 1 warstwa: usmażony filet z kurczaka pokrojony w kostkę 2: smażone pieczarki 3: tarte białko (zetrzeć na drobnej tarce) 4: tarty ser żółty 5: tarte żółtka 6: oliwki przekrojone na pół Każdą warstwę delikatnie smaruję majonezem. Przed podaniem układam chipsy
Wasze PrzepisySKŁADNIKI: – 2-4 plastry piersi z indyka – 1-2 jajka (niej więcej jedno jajko rozmiar M do 2-3 kotletów) – 4-5 łyżek mąki pszennej – 4-5 łyżek bułki tartej – sól, pieprz – do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło – do przygotowania: folia spożywcza, tłuczek do mięsa. PRZYGOTOWANIE: Z piersi indyka odkrój grubsze plastry. Przy drobiu nie ma większego znaczenia(...)było zbyt cienkie bo może przerywać się podczas panierowania. Tak przygotowane kotlety posól i popieprz. Do 3 głębokich talerzy dodaj: do pierwszego mąkę, do drugiego jaja, do trzeciego bułkę tartą. Jaja rozkłóć za pomocą trzepaczki lub widelca, tak aby białko i żółtko połączyły się. Na kuchence postaw patelnię i wlej tłuszcz, tak aby pokrywał całe dno. Mięso obtocz
nietylkopasta.plminut czas przygotowania Składniki: · ½ kg schabu · 1 cebula · 15 dag kapusty kiszonej · Kilka grzybów suszonych · 7 śliwek suszonych · Olej do smażenia · Bułka tarta do panierki · 2 jajka całe · Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w dwucentymetrowe plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą(...)oraz suszone pokrojone śliwki. Mieszając prużymy około 10 minut. 3. Farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa i zwijamy w roladki. 4. Obtaczamy najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i ponownie w bułce tartej, dzięki czemu uzyskamy równomierne usmażone mięso. 5. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 6. Roladki
Kulinarna Chwilamielonych orzechów włoskich szczypta soli do smaku ulubione zioła do posypania (bazylia, kolendra, co kto lubi) Jeśli ten sos wydaje się Wam zbyt odważny, zastąpcie go łyżką bułki tartej (najlepiej pełnoziarnistej) podsmażonej na łyżce masła. Też będzie pysznie. Ja po prostu nie lubię bułki tartej i lubię eksperymenty Ogórki obrać cienko ze skórki i przekroić wzdłuż na ćwiartki(...)wrzątek i gotować kilka minut (ok. 8 min). W międzyczasie przygotować sos mieszając dokładnie jogurt naturalny z masłem orzechowym i mielonymi orzechami. Doprawić szczyptą soli. Jeśli wybierzecie bułkę tartą, to podsmażcie ją na patelni w czasie gotowania ogórków. Ogórki wyjąć łyżką cedzakową z wody, odsączyć i przełożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło. Świetnie sprawdzą się jako
Dietologmakaronu (cienki jajeczny do rosołu) 1 cebula 6 pieczarek 150 g startego sera mozzarella 3 łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku dodatkowo olej bułka tarta jajko Przygotowanie: Cebule i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na odrobinie oleju cebulę i pieczarki. Ostudź. W misce wymieszaj: makaron, podsmażoną cebulę, pieczarki, ser, mąkę(...)jajka. Wszystko wymieszaj i uformuj kotlety. Obtocz kotlety w bułce tartej, zbełtanym jajku i znowu w bułce tartej. Smaż na oleju na złocisty kolor z obu stron. Smacznego! Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły Młynekmakaronu (cienki jajeczny do rosołu) 1 cebula 6 pieczarek 150 g startego sera mozzarella 3 łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku dodatkowo olej bułka tarta jajko Przygotowanie: Cebule i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na odrobinie oleju cebulę i pieczarki. Ostudź. W misce wymieszaj: makaron, podsmażoną cebulę, pieczarki, ser, mąkę(...)jajka. Wszystko wymieszaj i uformuj kotlety. Obtocz kotlety w bułce tartej, zbełtanym jajku i znowu w bułce tartej. Smaż na oleju na złocisty kolor z obu stron. Smacznego! Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły MłynekPróbowałam również z różnymi serami i osobiście najlepiej mi się sprawdziła twarda, żółta mozzarella, taka do pizzy. 250 g żółtej mozzarelli, takiej do pizzy 3 jajka mąka krupczatka bułka tarta olej do głębokiego smażenia sól, pieprz Mozzarellę kroimy w słupki. Jajka wybijamy na głęboki talerz. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy rózgą kuchenną. Paluszki serowe panierujemy w jajku, mące(...)jajku, bułce tartej, znów jajku oraz bułce tartej – chodzi o stworzenie grubej panierki, która zatrzyma warstwę ciągnącego się sera w środku. Smażymy krótko, małymi partiami, na mocno rozgrzanym, głębokim oleju (z obu stron do zezłocenia). Odsączamy na ręczniku papierowym
Smaki Na Talerzutylko z ziemniaków, ale też z buraków czy batatów. Wystarczy pokroić warzywa, podpiec w piekarniku, doprawić ulubionymi przyprawami i..gotowe! Przepis na domowe chipsy znajdziesz tutaj. 5. Szybka tarta na cieście francuskim Danie efektowne i zarazem bardzo proste do wykonania, jeśli tylko masz w domu kawałek ciasta francuskiego. Preferuję nadzienie z samych warzyw, ale równie dobrze możesz dorzucić(...)tutaj mięso lub inne dodatki, które lubisz. Przygotowanie tej tarty nie zajmie Ci pół godziny, a jest naprawdę pyszna! Przepis na szybką tartę na cieście francuskim znajdziesz tutaj. Zdrowe przekąski na imprezę – przepisy na słodko 1. Czekoladowe muffinki jaglane Absolutnie przepyszne, znikają ze stołu jako jedne z pierwszych. Muffinki czekoladowe na bazie kaszy jaglanej są bardzo zdrowe
Wiszniówkasera żółtego w plastrach · 10 dag szynki sopockiej · Bułka tarta do panierki · 2 jajka całe · Olej do smażenia · Sól · Pieprz Sposób(...)kawałek mięsa smarujemy cienko serkiem topionym. 3. Na serku topionym układamy szynkę oraz ser żółty. 4. Składamy mięso w kopertki, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce tartej. 5. Kopertki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 6. Kotlety gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilamaksymalnie 3 wpisy, to już drugi, został jeszcze jeden. Tym razem miałam ochotę ugotować coś w miarę popularnego i z popularnych produktów. Ziemniaki i por. Jakie to banalne, prawda? Tarta z porów i ziemniaków, którą podobno Szwajcarzy również się zajadają. Coś czuje w kościach, że będzie dobra i będą się nią zajadały także moje polskie jamochłony. Składniki: ciasto(...)smażymy na maśle do zrumienienia. Ciasto wyciągamy z piekarnika, nakładamy na nie warzywa i zalewamy zawartością miski. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ilość ciasta wystarczyła na formę na tartę o średnicy 28 cm. Artykuł Tarta z porów i ziemniaków pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyMój pierwszy przepis z ciastem francuskim, nie wiem właściwie czemu dopiero teraz. Na pierwszy strzał poszła tarta z kiełbasą i brukselką. Jak wszystkim wiadomo, ciasto francuskie jest łatwe w obsłudze, mało wymagające i nadające się do słodkich i wytrawnych dodatków. I smaczne. Z tego co udało mi się zauważyć, pani brukselka była już pochodzenia polskiego. Powooooli zaczynają pojawiać(...)Ciasto dzielimy na dwie części, nakładamy na nie cebulę, brukselki i pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę, solimy. Pamiętajcie żeby zostawić wolny rant, aby ciasto miało możliwość po bokach wyrosnąć. Tartę pieczemy około 20 minut, do zrumienienia. Przed podaniem posypujemy ją natką i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Tarta z kiełbasą i brukselką pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypewnością nie zabraknie pysznych, świątecznych wypieków. Oczywiście wszystko w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam jak zrobić najlepszy na świecie seromak i tartę makowo-serową, a dziś zapraszam na roladę drożdżową z domową masą makową. Z lukrem i skórką pomarańczową. Tak pysznej w sklepach i cukierniach z całą pewnością nie znajdziecie! Gwarantuję(...)rodzynki – 50 g – dostępne TUTAJ! * kandyzowana skórka pomarańczowa – 50 g – dostępna TUTAJ! – aromat w proszku migdałowy – 1 płaska łyżeczka – dostępny TUTAJ! * bułka tarta – 1 łyżka * białko L – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Do pokruszonych drożdży dodajemy 2 łyżeczki cukru, rozcieramy. Dodajemy śmietanę, 2 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut
Ostra na Słodkociasteczka Linzer. Są to migdałowe ciasteczka przełożone dżemem - niby proste, a jakże pyszne! Nawiązują one do słynnego tortu (Linzer torte) z miasta Linz w Austrii. Tort ten przypomina raczej tartę - spód stanowi kruche orzechowe ciasto (z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów), cynamon, skórka z cytryny, dżem z czerwonych porzeczek z charakterystyczną kratką na wierzchu. Najstarsza receptura tarty pochodzi(...)wersji ważne jest, by dać ciastu odpocząć, żeby zmiękło od dżemu. Tak bardzo popularne szczególnie w okresie świątecznym Linzer cookies to kolejna wariacja na temat tortu (czy też tarty). Upiekłam je z dodatkiem mąki migdałowej, a do przełożenia użyłam dżemu truskawkowego, powideł jabłkowych z pomarańczą. Myślę jednak, że kwaskowaty dżem z czerwonych porzeczek pasowałby tu jeszcze bardziej
Obiad gotowyugotowanych buraków 100 g prażonych orzechów nerkowca kilka liście świeżej szałwii średnia czerwona cebula sól pieprz do smaku 125 g mąki pszennej 3 jajka zbełtane 120 g bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Do naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż(...)miseczki. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Mąkę przełóż na talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia. Pojedynczo obtaczaj buraki najpierw w mące, następnie w mieszance orzechowej, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju z każdej strony, aż się
Niezły Młynekugotowanych buraków 100 g prażonych orzechów nerkowca kilka liście świeżej szałwii średnia czerwona cebula sól pieprz do smaku 125 g mąki pszennej 3 jajka zbełtane 120 g bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Do naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż(...)miseczki. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Mąkę przełóż na talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia. Pojedynczo obtaczaj buraki najpierw w mące, następnie w mieszance orzechowej, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju z każdej strony, aż się
Niezły Młynek